Tillsättningen av AIK:s ledamöter inför verksamhetsåret 2009/2010 Underlag till styrelsemöte 1-2 september 2009

Från: Mahyad Tavakoli
Till: Styrelsen
Datum: 28 augusti 2009

Tillsättningen av AIK:s ledamöter inför verksamhetsåret 2009/2010

Bakgrund
Amnestys internationella kommitté (AIK) ansvarar för att bereda internationella frågor till sektionsstyrelsen. Kommittén har haft stor betydelse för styrelsens arbete. Den har bidragit med värdefull spetskompetens och avsevärt avlastat sektionsstyrelsen avseende det internationella arbetet, inte minst i samband med ICM-delegationens föreberedelser inför det internationella rådsmötet.

Enligt gällande direktiv, bör AIK bestå av cirka sex till åtta personer som utses av sektionsstyrelsen på årsbasis. I AIK ingår sektionens ordförande, ytterligare minst en styrelseledamot, sektionens generalsekreterare samt ledamöter med kompetens inom områden som är strategiskt viktiga för de internationella frågor vars beredande åläggs kommittén. AIK:s sammankallande utses av dess ledamöter inbördes och bär huvudansvaret för att koordinera kommitténs verksamhet. Nuvarande AIK tillsattes i oktober 2008 och består av följande personer:

Ledamöter:
Sara Belfrage
Linda Billfalk (sammankallande)
Bengt Brülde
Stefan Johansson
Robert Tolonen


Styrelserepresentanter:
Sofia Halth
Anna Nilsdotter
Mahyad Tavakoli

Sekretariatsrepresentant:
Lise Bergh


Ledamöterna i nuvarande AIK har tillsammans specialkompetens inom juridik, filosofi och statskunskap, områden som varit strategiskt viktiga i samband med beredningen av de internationella policyfrågor AIK ålagts av sektionsstyrelsen under det gångna verksamhetsåret. Till sammankallande valdes Linda Billfalk.

Tillsättningsprocessen inför verksamhetsåret 2009/2010
Inför tillsättningen av AIK:s ledamöter avseende verksamhetsåret 2009/2010, kontaktades samtliga nuvarande ledamöter och ställdes följande frågor:
- Hur tycker du att nuvarande AIK fungerat som grupp?
- Tycker du att arbetsbördan på AIK som grupp och dig som enskild ledamot varit rimlig?
- Vilka kompetenser tycker du att AIK eventuellt behöver kompletteras med?
- Skulle du kunna tänka dig sitta kvar i ytterligare ett år?

Samtliga ledamöter tyckte att nuvarande AIK fungerat bra som grupp och fyra personer nämnde särskilt att sammankallande utfört ett utmärkt arbete. Ingen person tyckte att arbetsbördan, vare sig på AIK som grupp eller på henne/honom själv som enskild ledamot varit för stor, även om två personer beklagade att de på grund av tjänsteresor inte kunnat delta i arbetet i lika stor omfattning som de velat.
När det gäller det gäller frågan om kompetens, påpekade tre personer att ingen av AIK:s nuvarande ledamöter har någon specialkompetens inom ekonomi och en av dessa nämnde därutöver att även särskilda kunskaper inom organisatoriska frågor fattas. Dock ansåg ingen att detta varit problematiskt för kommitténs arbete under det gångna verksamhetsåret eftersom specialkompetens inom dessa områden sällan behövs för beredningen av de frågor AIK normalt åläggs. Givet de frågor kommittén ansvarat för, ansåg därmed ingen av ledamöterna att det funnits brist på någon nödvändig kompetens. Om sektionsstyrelsen i framtiden skulle finna att fler ekonomiska och organisatoriska frågor borde beredas av AIK, skulle det däremot kunna bli nödvändigt att invälja ledamöter som har specialkompetens inom dessa områden.

Eftersom arbetet i nuvarande AIK fungerat mycket väl, att ledamöterna tillsammans haft den kompetens som verksamheten krävt och att samtliga valt att sitta kvar ytterligare ett verksamhetsår, har det inte ansetts vara nödvändigt att annonsera efter fler ledamöter inför det kommande verksamhetsåret.

Förslag till beslut

att Sara Belfrage, Linda Billfalk, Bengt Brülde, Stefan Johansson och Robert Tolonen väljs till ledamöter i Amnestys internationella kommitté under verksamhetsåret 2009/2010.