Villkor och roller för specialgrupper, temagrupper och nätverk Underlag till styrelsemöte 1-2 september 2009

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 4 septemebr 2009

Villkor och roller för specialgrupper, temagrupper och nätverk

Bakgrund
I samband med styrelsemöte i januari och diskussion gällande gruppernas ekonomi och samverkansformer beslutade styrelsen:

"att uppdra åt sekretariatet att förtydliga villkor och roller för specialgrupper, temagrupper och nätverk, och att återkomma till styrelsen med en rapport senast till septembermötet 2009."

I formell mening finns två typer av grupper i den svenska sektionen: specialgrupper och arbetsgrupper.

Specialgrupperna
I sektionen har vi idag (augusti 2009) nio specialgrupper * (SPG), i några fall - Juristgruppen och Kvinnorättsgruppen med undergrupper. Utöver dem finns också två expertgrupper, Arbetsgruppen för tortyrfrågor och Översättargruppen som i huvudsak bara ger service till sekretariatet.

SPG fungerar som kompetensresurs, till exempel genom att medverka i sekretariatets planering av kampanjer och aktioner, svara på frågor från medlemmar, media och allmänhet, medverka i utbildningar och ta fram informationsmaterial om respektive arbetsområde.

SPG ska bedriva opinionsbildande arbete gentemot allmänheten, till exempel genom att ta initiativ till utåtriktade aktiviteter, medverka i lobbyinsatser, arrangera seminarier, skriva insändare eller debattartiklar och göra informationsutskick. Exempel på aktiviteter är Kulturgruppen årliga filmfestival, Juristgruppen har anordnat ett flertal seminarier under Kampanjen mot tortyr och terror och bistår mycket i arbetet med våra remissvar. HSV har ordnat seminarier med medicinskt inriktade teman. Flera SPG har regelbundna utskick: Kvinnorättsgruppen har ett månatligt utskick till ett stort antal prenumeranter, och både AMD och Fackliga gruppen har stora utskickslistor för aktioner.

De flesta av SPG är självgående och får aktionsmaterial via IS men får även stöd av sekretariatet för upptryck av material, hjälp att lägga ut information på hemsidan och stöd och tips vid arrangerande av seminarier och dylikt.

SPG kan även inbjuda grupper och medlemmar delta aktivt i Amnestys arbete med respektive tema, till exempel genom att förmedla tips och idéer och göra utskick av aktionsmaterial.

* ABG, AMD, ESK, Fackliga gruppen, HBT, HSV, Juristgruppen, Kulturgruppen och KRG.

Arbetsgrupper
Temagrupper:
Temagrupper är vanliga arbetsgrupper som valt att arbete med endast ett tema. Beteckningen temagrupp är helt informell och inget hindrar att grupperna byter tema. I dagsläget finns 12 specialiserade grupper på teman som flyktingar, kvinnor, dödsstraff, tortyr, hbt-frågor etc. Därutöver finns grupper som arbetar tematiskt med en fråga men inte uteslutande, t.ex. kvinnors rättigheter. I flera fall arbetar temagrupperna med specialgruppernas utskick som arbetsmaterial.

Från sekretariatets sida ser vi positivt på att grupper fördjupar/specialiserar sig kring något tema, men de får generellt sett inte något annat stöd än andra grupper.

Nätverk:
Informella samarbetsstrukturer mellan grupper och medlemmar för att hålla kontakt och samarbeta. I dagsläget finns såvitt vi vet bara en gruppering (ESK-gruppen inom Skåne/Blekingedistriktet) som definierar sig själv som ett nätverk, men man skulle även kunna säga att exempelvis kampanjarbetet i Göteborg bedrivs i form av ett nätverk.

Grupper på distriktsnivå:
Någorlunda permanenta grupperingar som skall bidra till initiativtagande och verka för samordning/samarbete mellan medlemmar/grupper, helt i enlighet med distriktets övergripande uppgifter. Detta kan göras med utgångspunkt i ett visst tema eller en uppgift. Exempel på sådana grupperingar är förvarsgrupperna, Sneställt och vissa distrikts kampanjgrupper.