Styrelsemöte Amnestyfonden 17 juni 2020

Mötesrapport Amnestyfondens styrelse möte den 17 juni 2020

 

Just nu handlar det mycket om Corona och covid-19. Både när det gäller Amnestyfondens egna rutiner och sätt att arbeta, och när det handlar om hur coronasituationen påverkar fondens möjligheter till bistånd.

 

Internationellt ser vi hur en del mindre demokratiska regimer nu försöker utnyttja situationen till att försämra de mänskliga rättigheterna. Många av de som vi arbetar för är hårt drabbade av Coronaepidemin, inte minst ekonomiskt. Fonden har bland annat fått förfrågningar om skyddsutrustning, rättshjälp och hjälp med att leverera mat till människorättsförsvarare. Fondstyrelsens internationella utskott framhöll dock, att det är viktigt att hålla fast vid MR-biståndet och undvika att gå i en allmän biståndsriktning. Dock ansåg styrelsen att den måste visa en viss flexibilitet i den nuvarande situationen.

 

För fondens egen del beslöts att fortsätta med digitala mötesformen, i första hand under hösten.

 

Personalen redovisade den senaste tertialrapporten, som är en sammanställning för årets fyra första månader. Det visar sig att det har varit något färre ansökningar jämfört med 2019, men det kan förklaras av den rådande covidsituationen. Positivt är att antalet ansökningar från kvinnor har ökat. En notering är också att antalet ansökningar från Asien och Afrika också har ökat.

 

Fondstyrelsen diskuterade också händelser kring jämlikhet och rasism på sekretariatet och dess publicering på Amnestys webb i frågan. Fonden beslutade att följa processen och ha jämlikhet och rasism som en fast rapportpunkt vid sina styrelsemöten.

 

Gunilla Odin berättade om jobbet med översynen av biståndet. En konsult har genomfört intervjuer på alla regionala kontor och arbetet fortlöper.

 

Styrelsemötet genom fördes digitalt och närvarande var ordförande Svante Sandberg, ledamöterna Helena Bjurmalm, Christina Hagner, Tomas Hultman och Anders Rosén, samt suppleanterna Ellen Thorell och Henning Holmberg. Personalen representerades av Rebecka Jalvemyr och Gunilla Odin.

 

Anders Rosén

antecknade