Punkt: 3. Aktivismstrategi Underlag till styrelsemöte 21-22 september 2018

Till: Styrelsen

Från Sekretariatet

Datum: 2018-09-07

Punkt: 3. Aktivismstrategi

 

BESLUTSUNDERLAG



Strategi för svenska sektionens aktivism

 

I VP 2017-2019 är en av huvudaktiviteterna under mål 5.2 att vi ska ta fram en aktiviststrategi (då benämnt som “engagemangsstrategi”). Syftet med detta underlag är för att ge riktning för det fortsatta arbetet med att utarbeta en strategi för Svenska sektionens aktivism. Underlaget innehåller svar på frågorna:

 

  • Varför ska vi ha en aktiviststrategi?

  • Vad ska en aktiviststrategi bidra till?

  • Vilka redan existerande överenskommelser och styrdokument finns redan på plats att utgå ifrån och slutligen:

  • Hur bör vi arbeta vidare med att ta fram en strategi?

 

Styrelsen föreslås besluta

 

att ge sekretariatet i uppdrag att ta fram en aktiviststrategi utifrån utgångspunkterna i underlaget.




Bilaga: Grundprinciper aktivism och strategiska fokusområden

 

VARFÖR AKTIVISM?

Amnestys uppdrag är att verka mot grova kränkningar av mänskliga rättigheter, att bidra till förändring för människor som rättighetsbärare. Allt som görs inom organisationen syftar till detta på olika sätt. Att mobilisera människor som bidrar med tid eller pengar till Amnestys verksamhet leder indirekt till påverkan på människors liv, detta är Amnestys “Dimensions of Change” (se nedan). Genom att bedriva påverkansarbete och informera om Amnesty och mänskliga rättigheter bidrar våra aktivister till det övergripande målet för organisationen.

 

Vi måste vara många för att skapa förändring!
På frågan varför aktivism är viktigt för Amnestys arbete finns i grova drag två svar - för det första är aktivism ett av våra viktigaste verktyg för att uppnå förändring.Vi behöver vara många som arbetar för förändringar i människors liv. Detta gör vi genom påtryckningar på olika sätt och genom att skapa opinion för våra frågor. För att bli många behöver fler involveras i alla delar av arbetet, vi behöver sträva efter jämlikhet och inkludering och vi behöver ha en kunnig och engagerad medlems- och aktivistbas.

 

Aktivister är grunden!

För det andra är aktivism inte bara ett av våra viktigaste verktyg, det är också en identitetsfråga. Amnestys arbete utförs till stor del av vanliga människor som arbetar för mänskliga rättigheter och det är en del av vilka vi är som organisation. Vår starka bas bland aktivister och medlemmar gör organisationen unik bland människorättsorganisationer. Amnesty International har fastslagit att makten utgår ifrån våra medlemmar. Därmed är det gemensamma inflytandet i och ansvar för organisationen viktigt. Utan aktivister och medlemmar skulle Amnesty inte vara Amnesty. Att vi är en stark aktivist och medlemsorganisation ger oss också en unik legitimitet när vi bedriver vårt opinions och påverkansarbete - vi är många som står bakom våra krav på förändringar.

 

VARFÖR EN AKTIVISTSTRATEGI?

Svenska sektionen hade en aktiviststrategi fram till 2009 men av olika anledningar fick denna ingen efterföljare. Vi är inte helt säkra på varför det inte blev en efterföljare men vi tror att det handlade om att sektionen tog fram gemensam strategi för påverkan, kommunikation och tillväxt som också innehöll delar om aktivism. Sen togs Amnesty 2016 fram och sen började arbete med den långsiktiga riktningen.

 

Internationellt fastslog projektet Impact Assesment of Activism (2009-2011) behovet av en strategisk ansats gentemot aktivism. AIS tog för ett par år sedan fram en lathund för sektioner som hjälper till att utveckla en aktiviststrategi och många sektioner har redan gjort det. Det finns med andra ord starka rekommendationer från det internationella sekretariatet att utveckla en nationell strategi på området.

 

Svenska sektionen har genomgått en rad större förändringar sedan den senaste strategin löpte ut. Vi har vuxit i antalet medlemmar och anställda men inte i vad vi vanligtvis betraktar som vår traditionella aktivism. Vi har utvecklat nya metoder för aktivism som inte alltid har levt vidare trots visat intresse från medlemmarna. Hur vi är organiserade på sekretariatet innebär också att vi är många som på olika sätt arbetar med aktivism och aktivister men det råder generellt en bristande samsyn kring prioriteringar, definitioner, funktionen eller värdet av aktivismen.

 

Med en aktiviststrategi kan vi tydliggöra våra gemensamma prioriteringar och vägval i syfte att mobilisera fler aktivister mot Amnestys långsiktiga mål. Förutom att en aktiviststrategi bidrar till ett antal värden för organisationens långsiktiga mål skulle en strategi kunna bidra till intern samsyn kring olika aspekter av aktivism.

 

VAD HAR VI ATT UTGÅ FRÅN?

Det är lätt att tänka att ett framtagande av en strategi för sektionens aktivism innebär ett stort arbete som ska bedrivas “från scratch”. Men faktum är att det finns en hel del utgångspunkter som redan är fastslagna och som kan fungera som en plattform för det fortsatta arbetet.

 

För det första finns målsättningar både internationellt och nationellt. I de strategiska målen fastslås att aktivismen förutom att växa ska präglas av kunskap (capacity), deltagande (active participation) och jämlikhet (diversity).

 

Det fastslås även i den långsiktiga riktningen att:

 

“Amnesty i Sverige skapar större förutsättningar för gemensamt inflytande i och ansvar för organisationen för alla medlemmar som vill delta samt uppmuntrar till ökat deltagande.”

 

“Amnesty i Sverige tar tillvara aktivisters engagemang och kunskaper inom hela

organisationens bredd och bygger aktivismen på tillit, delaktighet och gemensamt ansvar. Vi har en bredd av olika engagemangsformer och vi fokuserar särskilt på att vidareutveckla och stärka aktivisternas roll inom påverkansarbetet.”

 

“Amnesty i Sverige genomsyras av att vara en tillgänglig och inkluderande organisation. Vi arbetar aktivt för att möjliggöra att alla som vill arbeta för mänskliga rättigheter ska vilja och kunna göra det i vår sektion.”

 

“Vi mobiliserar människor som ger av sin tid och/eller pengar och ser att engagemang oavsett form är en förutsättning för att bygga en större och starkare rörelse.”

 

I sektionens medlemsdemokratiprojekt har fastslagits att medlemmarna ska ha möjlighet att påverka organisationens riktning eftersom det stärker medlemmarnas ägarskap och lust till ett fortsatt starkt engagemang. Inflytandet ska vara reellt, effektivt och meningsfullt.

 

Andra aktuella plattformar att utgå från är Ung 2020 (sektionens plan för ungdomsaktivism 2018-2020 där en del omvärldsanalys gjordes kring engagemang), Amnestys internationella manifest för aktivism, Internationella ungdomsstrategin och verktyg för inkludering av aktivism och att mäta och värdera aktivismens effekt.

 

Det saknas med andra ord inte visioner och övergripande målsättningar för aktivismen. Mot bakgrund av detta blir en viktig del av arbetet med en aktiviststrategi att prioritera och värdera olika mål och metoder för att inte springa på alla bollar, att göra en ordentlig omvärldsanalys, att lära av andra sektioner och organisationer, att inkludera existerande och potentiella aktivister och att hitta en avgränsad och rimlig väg framåt över begränsad tidsrymd.

 

VAD SKA STRATEGIN BIDRA TILL?

Förutom det interna värdet av att förtydliga aktivismen inom organisationen syftar en strategi till att visa väg för att nå våra mål på området. I strategin väljer vi antingen att formulera mer specifika mål baserat på de mer övergripande mål organisationen har eller så arbetar vi med mer övergripande mål och utarbetar milstolpar efter dessa.  

 

Förslag på målområden:

För att undvika att uppfinna hjulet igen föreslås att vi redan i detta skede fattar beslut om målområden som strategin kan arbeta vidare med.

 

  1. Tillväxt. Strategin ska målsätta hur mycket, på vilka områden och hur vi bäst växer avseende aktivism. Detta är väl förankrat i både internationella och nationella styrdokument.

 

  1. Kapacitet/kvalitet. Vi måste inte bara vara många och engagerade - vi måste också vara skickliga. I Theory of change för mål fem målsätts detta:  “HRDs, partners, activists and rights-holders are inspired and empowered with increased knowledge, skills and attitudes to claim their rights and campaign for the rights of others”.

 

  1. Inflytande. Detta rimmar dels med målen i både Amnesty 2027 och i de strategiska målen. Vi har redan ett pågående medlemsdemokratiarbete och internationellt händer mycket på området (active participation).

 

  1. Jämlikhet. Jämlikhet (mångfald) är en prioritering i 2027 och i de strategiska målen. Vi har redan påbörjat ett omfattande arbete för ökad inkludering och jämlikhet i sektionen.



Tänkbara strategiska områden:

 

  1. Organisering och mobilisering. Detta är ett område som Amnesty i Australien satsat på och som gett effekt. Mobilisering handlar om att hitta många (massengagement) och organisering om att identifiera, utveckla och “empower” ideella ledare som i sin tur arbetar med de som mobiliseras. Tillväxt sker genom att dessa två processer arbetar effektivt med varandra.

 

  1. Effektiva påverkansmetoder. Inom Amnesty bör vi anpassa våra metoder för att nå våra mål, vi behöver vara skickliga och flexibla för att kunna påverka makthavare.

 

  1. Demokrati och inflytande. Vi jobbar redan med ökat inflytande på beslutsnivå i organisationen och det arbetet kommer troligtvis pågå några år framöver. Internationellt pågår ett arbete med “active participation” och arbetet syftar både till ökad tillväxt, kvalitet och lojalitet.

 

  1. Jämlikhetsprojektet . Här behöver vi avvakta vilka vägval projektet föreslår men förslagsvis bör detta vara ett område att arbeta vidare med eftersom det är högt prioriterat av både medlemmar och sekretariat.

 

Hur går vi vidare?

Under hösten gör sekretariatet en problemanalys för att inleda arbetet med att skriva strategin i början av nästa år. Vi kommer att involvera aktivister i arbetet och vi jobbar nära medlemsutskottet. Styrelsen får sedan ett utkast på strategi för diskussion för att sedan få en strategi att godkänna. Detta sker enligt planen under våren 2019