Utbildningssatsning för externa uppdrag - intäktsmodell Underlag till styrelsemöte 1-2 december 2008

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 21 november 2008

Utbildningssatsning för externa uppdrag - intäktsmodell

Som ett resultat av integreringen av Amnesty Business Group (ABG) i sektionen kommer medlemskapet för företag i Business Forum att upphöra. Anledningarna till att företag gått med i Business Forum är många: för att få hjälp med det proaktiva arbetet med att säkerställa att företaget inte kränker mänskliga rättigheter, för att öka kunskapen om mänskliga rättigheter generellt inom företaget men också för att man vill stödja Amnestys arbete och för att man anser att ett medlemskap i ABG kan vara en hjälp i det utåtriktade arbetet. För de medlemsföretag som i mycket liten utsträckning tagit del av våra utbildningar, seminarier och dialogmöten får man anta att de två sistnämnda är de starkare anledningarna. När vi nu upphör med medlemskapet kan vi inte anta att vi genom att sälja ’lösa delar’ ur medlemskapet (utbildning, konsultationer, seminarier) kommer att generera samma intäkter som medlemskapet genererade eftersom medlemskapet hos de allra flesta medlemmar gav mer än summan av det som vi erbjöd i form av konkreta tjänster. Som vi diskuterat i bakgrundsdokumentet är det inte längre möjligt eller önskvärt att se vissa av de tjänster som vi sålde genom medlemskapet i Business Forum just som tjänster (dvs dialog) – detta är något som måste ske utifrån våra prioriteringar i strategin för arbetet med ekonomiska aktörer och oavhängigt en vilja att betala för det eller inte.

Däremot kan vi ta betalt för de seminarier som vi anordnar och för våra utbildningar. Vi presenterar därför här vårt förslag till en utbildningssatsning för att täcka in inkomster som går förlorade genom upphörandet av Business Forum och för att kunna fortsätta påverka svenska företag genom att erbjuda utbildningar. Detta är analogt med MR- och medlemsutbildningsstrategin som stipulerar att vi ska se våra utbildningar både som medel och mål. Den här utbildningen kommer att utföras helt i egen regi (alltså inte i samarbete med Sensus som är fallet inom Amnestyakademin)

Ett av våra utbildningsmål är att synliggöra vårt arbete för fler i det svenska samhället och att marknadsföra oss mot nya externa målgrupper. Därför anser vi också att det är viktigt att försöka få in även andra externa aktörer i den här utbildningssatsningen, exempelvis skolor och myndigheter, utifrån var vi tror att det finns en efterfrågan på våra utbildningar och där vi ser det som strategiskt viktigt för våra övergripande mål att utbilda. Detta är också analogt med etappmålen för utbildning 2009-2010 enligt vilka vi ska stärka vårt utbildningsarbete i existerande målgrupper (exempelvis företag) men också nå ut till nya målgrupper (myndigheter t.ex.). Enligt målstyrningsbilagan ska vi under perioden testa uppdragsutbildningar för att nå nya målgrupper vilket vi anser att vi gör genom den här utbildningssatsningen.

För att förvekliga den här utbildningssatsningen uppskattar vi att vi till att börja med behöver projektanställa en person. Personen kommer att sitta på Avdelning 2 (den avdelning som har ansvar för utbildning). Tjänsten förväntas påbörjas den 1 mars 2009 och kommer till att börja med sträcka sig under resten av året. Vi vill dock understryka att en utbildningssatsning av det här slaget kräver långsiktighet och våra erfarenheter från annan utbildningsverksamhet lär oss att vi måste förvänta oss en viss startsträcka innan vi ser resultat.

Vi uppskattar att utbildningssatsningen kommer att generera 465 000. De kostnader som tillkommer är kostnader för kursledare (inkl. resor), fortbildning samt resekostnader för personen som tillträder tjänsten. Vi uppskattar att kostnaderna kommer att uppgå till 60000. Resten av intäkterna kommer att täcka lönekostnaden för den föreslagna tjänsten.

Intäktsmodell - utbildningar

1. Grundutbildning MR och företag

4 timmar
Kursledare: aktivister
Kostnad: ges idag inom Amnestyakademin för 1000 kr/per person
Hos företag: 17 000 kr/tillfälle (oberoende av antal personer)
Uppskattning: 6 per år = 102 000 kr

2. Specialiserade kurser

Här behöver kursledare specialutbildas innan vi kan erbjuda detta varför vi inte bör ha för många länder/branscher, t ex

MR och specifikt land (Kina, Indien, Ryssland)
MR och specifik industri (råvaru-industrin, IT-telekom)
Ca 4 timmar
Kursledare: specialiserade aktivister samt nyanställd projektledare
Kostnad: 25 000 kr
Uppskattning: 7 per år = 175 000 kr

3. Skolor

Grundläggande MR-utbildning för lärare
Specialutbildade kursledare
Kostnad: 500 kr/lärare, 16 lärare/skola = ca 8 000 kr/gång
Uppskattning: 6 per år = 48 000 kr (sker inom ramen för AmnestyAkademin)

    4. Myndigheter
    Skräddarsydda utbildningar
    Speciellt framtaget material, specialutbildade kursledare
    Kostnad: 20 000 kr
    Uppskattning: 5 per år = 100 000 kr

    Intäktsmodell - konferenser

    Halvdagskonferens à 500 kr
    40 deltagare, 2 tillfällen/år
    Uppskattning: 40 000 kr

    Summa intäkter utbildning: 465 000 kr

    Kostnader

    - 9 st utbildningar utförda av extern kursledare à 2 200 kr per tillfälle = 20 000
    - Resekostnader = 30 000 kr
    - Fortbildning externa kursledare = 10 000 kr

    Summa kostnader: 60 000 kr