Policy och riktlinjer för samarbeten mellan svenska Amnesty, IS/IMT och andra sektioner och strukturer inom Amnesty International Underlag till styrelsemöte 1-2 april 2008

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 2 april 2008

Policy och riktlinjer för samarbeten mellan svenska Amnesty, IS/IMT och andra sektioner och strukturer inom Amnesty International

Introduktion

Amnesty Internationals vision är en värld där varje människa åtnjuter alla de rättigheter som ingår i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Det huvudsakliga målet för all verksamhet i Amnesty International är ökat genomslag för de mänskliga rättigheterna och färre och på sikt inga kränkningar av enskilda människor. En förutsättning för att vi ska kunna åstadkomma så stora förändringar som möjligt med vårt arbete inom ramen för vårt åtagande är att alla inom Amnesty International arbetar samordnat mot samma mål.

Syfte

Syftet med policyn och riktlinjerna är

att tydliggöra på vilka sätt den svenska sektionen kan samarbeta med IS/IMT och andra sektioner/strukturer inom Amnesty, samt

att klargöra mål, prioriteringar och roller för internationella samarbeten.

Policyn och riktlinjerna gäller alla inom den svenska sektionen, såväl förtroendevalda och anställda som medlemmar, och ska följa de av IEC antagna internationella riktlinjerna som gäller inom området.

Mål

Målen för den svenska sektionens internationella engagemang är:

- ett ökat genomslag för mänskliga rättigheter världen över
- att via samarbeten i högre utsträckning främja, stärka och utveckla Amnesty både i Sverige och i andra länder
- att få in ett starkare internationellt perspektiv i sektionens arbete
- att verka för samarbeten i enlighet med ”Ett Amnesty”
- ett enhetligt agerande i internationella sammanhang
- att ha tydliga mål, prioriteringar, roller och klar beslutsgång i hur vi samverkar med andra sektioner
- att bidra till ökad mångfald inom Amnesty.

Riktlinjer

Bakgrund

Förutom IS har de större sektionerna inom Amnesty bidragit till utvecklingen av de mindre sektionerna på olika sätt. Det gäller även den svenska sektionen. På internationell nivå ansvarar IMT (International Mobilisation Trust) för att skapa ekonomiska möjligheter för sådana samarbeten. Nya riktlinjer för samarbeten håller på att tas fram av IS under 2008.

IMT:s ekonomiska stöd riktar sig främst till regioner i Syd och Öst. I enlighet med ISP:n (International Strategic Plan) ska stödet främja ökad aktivism, bidra till fler medlemmar och ökad mångfald för ett större genomslag för mänskliga rättigheter globalt.

I förslaget till de nya internationella riktlinjerna för samarbeten fokuserar man på Syd och Öst. Man betonar vikten av enhetlighet i hur man mobiliserar medlemmar världen över och vikten av rapportering för vilka samarbeten som finns (accountability). Man betonar också IEC:s (International Executive Committee, dvs den internationella styrelsen) roll att strategiskt verka för relevanta samarbeten och att detta kommuniceras ut till den övriga rörelsen.

I utkastet ges också exempel olika typer av områden för samverkan:

- Utbildning, organisationsutveckling. Ekonomiskt stöd, t ex bidrag via IMT, eller direkt ekonomiskt stöd till annan sektion/struktur.
- Icke-ekonomiskt stöd, t ex kampanjmaterial, utrustning.

Man tydliggör också vikten av gemensamma riktlinjer för hur olika samarbeten ska initieras och hur ett rapportsystem skulle kunna se ut.

Samarbeten/prioriteringar

Samarbetsprojekt ska följa internationellt överenskomna mål och prioriteringar.

Samarbetsprojekt ska följa de riktlinjer som gäller inom Amnesty International inom olika områden.

Samarbeten ska följa de riktlinjer som gäller för samarbeten inom ramen för IMT.

Prioriteringar för områden för samarbetsprojekt där vi deltar ska framgå av den svenska sektionens handlingsplan och etappmål.

Årsmöten i andra sektioner och strukturer: Vi ska om möjligt skicka en förtroendevald person och/eller en anställd till några av de internationella årsmöten sektionen blir bjuden till. Detta innnebär utbildning och inspiration för de som reser, utöver det självklara målet att hålla sig à jour med den inbjudande sektionen och att hålla kommunikationskanalerna öppna inom den internationella rörelsen. I de fall en speciell kompetens efterfrågas ska detta vara avgörande. De danska, norska och finlänskaka sektionernas årsmöten bör prioriteras, med tanke på det täta samarbete som sektionerna har.

Kontakter, möten och konferenser med IS och nätverk inom ramen för anställdas och förtroendevaldas professionella arbete omfattas inte av denna policy och dessa riktlinjer.

Styrning, organisation och samordning

Styrning

Sektionsstyrelsen
- Ger riktlinjerna för internationell verksamhet.
- Representerar sektionen vid internationellt beslutsfattande, kommittéarbete etc.
- Fattar beslut om medverkan internationellt gällande sin egen verksamhet och andra sektioners årsmöten.

Generalsekreteraren
- Fattar beslut om medverkan i internationella samarbetsprojekt i enlighet med denna policy.
- Bistår medlemmar i samband med internationella projekt, utbyten och kontakter.
- Driver eller medverkar i samarbetsprojekt.
- Fattar beslut om deltagande av anställda i andra sektioners årsmöten.
- Ansvarar för att uppdaterad information om sektionens internationella kontakter och aktivitet samlas in och sammanställs löpande.

Generalsekreteraren och styrelsen kan delegera uppdrag till aktivister.

Organisation

Generalsekreteraren beslutar om ett projekt uppfyller kraven enligt samarbetspolicyn. Generalsekreteraren är alltid ytterst ansvarig.

Generalsekreteraren utser projektansvarig för samarbetsprojekt som går via IMT. Den projektansvariga kan antingen delta i projektet eller delegera till andra, men ansvarar för avstämning via IMT, och ska upprätta samarbetsavtal enligt IMT:s riktlinjer.

Projektledare upprättar projekt- och kommunikationsplan. Andra i projektet återrapporterar alltid till projektansvarig, som i sin tur är rapportansvarig inför GS.

Projekplanen ska innehålla mål och syfte, tidplan, budget, vilka som deltar i projektet samt deltagarnas roller (även samarbetspartnern). Det ska också definieras på vilket sätt samarbetsprojektet ska utvärderas och följas upp, inklusive ekonomisk uppföljning. Även här ska IMT:s riktlinjer följas.

Projektledare upprättar en kommunikationsplan. Projektet ska kommuniceras ut till alla delar av den svenska sektionen via tillgängliga kanaler t ex Amnesty Press, Grupptrycket, hemsidan (medlemssidorna), verksamhetsberättelse och årsredovisning och läggas in i en för internationella samarbeten särskild databas. Se även här IMT:s riktlinjer för samarbete.

Förutom kontinuerlig rapportering av projekt ska även en slutrapport skrivas. Slutrapporten, liksom övrig dokumentation, ska finnas tillgänglig för alla medlemmar och anställda i den svenska sektionen i en för internationella samarbeten särskild databas. Sammanfattning på engelska bör göras i vissa fall för att vidareförmedla resultat till Amnesty internationellt.

För mindre omfattande projekt och/eller enstaka erfarenhetsutbyten, såsom exempelvis besök på andra sektioners årsmöten gäller första punkten ovan, dessutom bör varje person som deltagit i ett internationellt samarbetsprojekt/erfarenhetsutbyte skriva en rapport som täcker följande:

- Datum/tidsrymd för projektet/resan, deltagare i resa/samarbetsprojekt.
- Syfte och mål med samarbetsprojektet/resan.
- Rapportering om aktiviteter (t ex workshops, seminarier, lobbymöten, föreläsningar, etc).
- Rapportering om ev. uppfyllda projektmål.
- Rapportering om ev. planerad uppföljning.

Det är viktigt att beslut går via generalsekreteraren samt att återrapportering sker. Alla pågående projekt ska präglas av tillgänglighet och transparens i hur arbetet fortskrider.

Samordning

Alla samarbetsprojekt eller andra former för internationella kontakter som faller under denna policy ska före beslut anmälas till generalsekreteraren, oavsett vem som slutligen fattar beslut om dem. Detta för att garantera att policyn och riktlinjerna följs men framförallt för att garantera att vi inte dubblerar samarbeten eller projekt.

Kommunikation/rapportering

Sekretariatet ska ha en databas för internationella samarbeten och projekt så att man enkelt kan få en överblick över de internationella samarbeten/projekt som förevarit eller pågår. Rapporter ska läggas in kronologiskt.

Uppföljning

Det internationella samarbetet ska följas upp och utvärderas årligen och uppföljningen ska ligga till grund för kommande beslut om samarbeten.

Budget

Generalsekreteraren ansvarar för att årligen ta fram en budget för internationella samarbeten/projekt.

Förslag till beslut

att anta ovanstående policy och riktlinjer för internationella samarbeten.