Underlag för revidering av beslut om tillsättande av specialgrupper Underlag till styrelsemöte 1-2 januari 2010

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 15 december 2009

Underlag för revidering av beslut om tillsättande av specialgrupper

På septembermötet 2009 diskuterades frågan om tillsättning av samordnings- och specialgrupper och sekretariatet uppdrogs att återkomma med förslag på reviderade riktlinjer.

I diskussionen har dock en sammanblandning skett av riktlinjer gällande specialgrupper och riktlinjer för temagrupper och nätverk. Specialgrupper och temagrupper och nätverk har helt olika uppdrag i sektionen och det går inte att ha gemensamma riktlinjer för dessa. Vad den ursprungliga frågan handlade om var huruvida styrelsen skulle ta det operativa beslutet att tillsätta specialgrupper, något som idag är inskrivet i riktlinjerna och även i stadgarna § 6.2.

I stadgarna står även att samordningsgrupper ska tillsättas av styrelsen. Beslut om samordnare har dock aldrig hamnat på styrelsens bord utan helt hanterats av sekretariatet. Det finns inte heller någon konsekvent linje när det gäller styrelsebeslut om tillsättande av specialgrupper. Av de specialgrupper vi har idag är det bara tre som formellt tillsatts genom styrelsebeslut: Hbt-gruppen 1997, Kvinnorättsgruppen 2000 och Kulturgruppen 2002.

Då tillsättande av specialgrupper inte är en strategisk fråga utan av operativ karaktär föreslås beslut om tillsättande av specialgrupper delegeras till sekretariatet. För att det ska vara formellt riktigt bör styrelsen även fatta beslut om att tillsättning av samordningsgrupper/samordnare ska delegeras till sekretariatet.

Förslag till beslut

att beslut om att tillsätta en specialgrupp eller samordnare/samordningsgrupp delegeras till sekretariatet,

att i enlighet med beslutet stryka stycket om specialgruppernas tillsättande i riktlinjerna för specialgrupper (enligt bilaga).

Bilaga

Riktlinjer för specialgrupper inom svenska sektionen av Amnesty International (2003)

Reviderade i december 2009

Specialgruppernas tillsättande
Beslut om att tillsätta en specialgrupp fattas av svenska sektionens styrelse. Som underlag för styrelsens beslut ska det finnas ett underlag som beskriver gruppens syfte och vad gruppen planerar att arbeta med.

Specialgruppernas övergripande uppgifter
Arbetet ska ske i enlighet med Amnestys åtagande och arbetssätt. Specialgrupper har följande övergripande arbetsuppgifter:
* Att fungera som kompetensresurs för sektionen, t.ex. genom att medverka i sekretariatets planering av kampanjer och aktioner, svara på frågor från medlemmar, media och allmänhet, medverka i utbildningar och ta fram informationsmaterial om respektive arbetsområde.
* Att bedriva ett opinionsbildande arbete gentemot allmänheten, t.ex. genom att ta initiativ till utåtriktade aktiviteter, medverka i lobbyinsatser, arrangera seminarier, skriva insändare eller debattartiklar och göra informationsutskick.
* Att göra det möjligt för grupper, medlemmar och allmänhet att delta aktivt i Amnestys arbete med respektive tema, t.ex. genom att skapa mötesplatser för dem som är intresserade av arbetsområdet, förmedla tips och idéer till amnestys aktiva medlemmar och göra utskick av aktionsmaterial.

Det är varje specialgrupps eget ansvar att göra prioriteringar, besluta om arbetets inriktning, formulera mål och planera sin verksamhet. Varje specialgrupp ska ha som ambition att uppfylla alla övergripande uppgifter, men beroende på gruppens medlemsantal och medlemmarnas kompetens och intressen kan gruppen välja att lägga tonvikten på en eller två av uppgifterna. De grupper som vill arbeta specialiserat med ett arbetsområde, men endast har för avsikt att arbeta på lokal nivå ska inte registreras som specialgrupper utan som vanliga lokala arbetsgrupper.

Specialgruppernas interna organisation
Medlemmar i specialgrupper ska vara medlemmar i Amnesty. Specialgrupper kan bestå av medlemmar eller grupper av medlemmar på flera olika orter. De bör sträva efter att vara öppna för alla medlemmar i den utsträckning det är praktiskt möjligt. Om det tillkommer nya grupper av medlemmar som vill arbeta med ett område där det redan finns en specialgrupp, är det den befintliga specialgruppens ansvar att se till att involvera den nya gruppen i arbetet. Varje specialgrupp ska ha en kontaktperson och en samordnande funktion, men bestämmer i övrigt själv hur man vill organisara sitt arbete. Inget hindrar att specialgrupper är egen juridisk person men detta är inget krav. Sekretariatet bör löpande informeras om gruppernas arbetsfördelning.

Ekonomi och finansiering
Specialgrupper som så önskar kan ha egen insamling men det ska då ske enligt de nya riktlinjer för bokföring och redovisning av pengar som togs fram 2008. Det finns en budget på sektionsnivå från vilken specialgrupperna kan söka medel till i första hand större projekt, deltagande i nationella och internationella möten och utbildningar och för att bjuda in internationella gäster till aktiviteter i Sverige.

Verksamhetsrapportering
Specialgrupper ska årligen inkomma till sektionen med en verksamhetsberättelse som beskriver arbetet under föregående år. Till verksamhetsberättelsen ska bokslut bifogas. Om en specialgrupp består av flera olika undergrupper, är det önskvärt att dessa inkommer med verksamhetsberättelser som beskriver arbetet i respektive grupp.