Styrelsemöte Amnestyfonden 5 juni 2021

Amnestyfondens styrelse hade sitt första möte med den nyvalda styrelsen från Amnestys årsmöte den 5 juni 2021. Mötet hölls på distans av hänsyn till pandemin. Fokus för detta styrelsemöte låg på att introducera den nya styrelsen i Amnestyfondens arbete, diskutera viktiga frågor för det kommande styrelseåret samt genomgång av årets första tertialrapport. 

Styrelsen fattade beslut i följande ärenden:

Styrelsen tog ett flertal beslut under mötet. Dessa inkluderade:

 

  • Beslut om mindre redaktionella ändringar i styrelsens arbetsordning 

  • Beslut om att uppdra till styrelsens ordförande och vice ordförande att göra en handlingsplan för de punkter som tagits upp i granskningskommitténs rapport

  • Beslut om hur rekommendationer från styrelsens årliga utvärdering ska behandlas för att tas i beaktande under styrelseåret

  • Beslut om att anta årshjulet för 2021

  • Beslut om ordförande, vice ordförande och ledamöter till styrelsens olika utskott

  • Beslut om teckningsrätter inom Amnestyfonden

 

Sammanfattning av diskussionspunkter

 

Introduktion av nya styrelsen och styrelsens arbetsformer
Styrelsen började sitt första möte för styrelseåret med en presentationsrunda där varje person berättade sitt namn, vad de arbetar med till vardags samt vad de tar med till styrelsearbetet utifrån kompetenser, erfarenheter och vad de vill arbeta med i styrelsen. Den nya styrelsen introducerades också i hur strukturen för styrelsemöten ser ut, både när det är fysiska och digitala möten. Styrelsen introducerades även till de utskott som finns i Amnestyfondens styrelse (verksamhet, kommunikation, ekonomi och internationella) samt deras ansvarsområden, och hur dessa kompletterar Amnestyfondens styrelsemöten. 

Styrelsens arbetsordning och årshjul gicks igenom av den nyvalda styrelsen, där punkter bland annat om hur styrelsen arbetar med ett jämställdhetsperspektiv, hur Amnestyfonden förhåller sig till både den svenska och internationella Amnestyrörelsen samt vad hur beslut kring biståndsinsatser fungerar. En diskussion om behovet av att uppdatera arbetsordningen utifrån ett jämlikhetsperspektiv efter att styrelsen har fått kompetensutveckling inom frågan under styrelseåret lyftes särskilt.

Genomgång av granskningskommitténs rapport
Styrelsen gick även igenom den rapport som Amnesty Sveriges granskningskommitté presenterade under årsmötet och de rekommendationer som specifikt riktats till Amnestyfonden. De flesta av rekommendationerna rörde förtydliganden i fondens arbetsordning, där planen är att ta dessa punkter i beaktande när arbetsordningen uppdateras under styrelseåret. Styrelsen beslutade utifrån det att ordförande och vice ordförande ska ta fram en handlingsplan till septembermötet kring hur granskningskommitténs rekommendationer ska hanteras.

Genomgång av tertialrapportering för Tertial 1
Från tertialrapporten noterades det att antalet ansökningar som handlagts under perioden är lika många som under föregående år. Förhoppningen är dock att biståndet ytterligare då 2020 års nivå var lägre till följd av pandemin. Resultatet för arbetet är starkast under målet för stärkt yttrande-, mötesfrihet- och föreningsfrihet som främst innebär stöd till mr-försvarare. Till skillnad från föregående år finns en känsla av att biståndet i år efterfrågats i allt högre grad, vilket är positivt.

Hantering av ärenden i MR-biståndet
Fondsekreterarna föredrog de redan beslutade ärendena, där styrelsen bekräftade besluten om de ärenden som tagits sedan föregående styrelsemöte. De flesta besluten låg inom Mål 1 rörande om att alla ska kunna känna till och utkräva sina rättigheter där de flesta insatserna som hade blivit beslutade om konstaterades vara i Asien-regionen.

 

Rapport sammanställd av Julle Bergenholtz-Foglander, styrelseledamot