Arbetsgivarstrategi – Underlag för diskussion om eventuella vägval Underlag till styrelsemöte 1-2 maj 2012

Arbetsgivarstrategi – Underlag för diskussion om eventuella vägval

Till: Styrelsen
Från: Strategigrupp 2
Datum: 26 april 2012

Bakgrund

Generalsekreteraren presenterade sin syn på arbetsgivarstrategi på oktobermötet 2011. Efter diskussion beslöt styrelsen förklara sig informerad och uppdrog till strategigrupp 3 (senare ändrat till strategigrupp 2, SG2) att identifiera strategiska vägval i arbetsgivarstrategin och presentera dem för styrelsen.

I diskussionen på styrelsemötet togs som exempel bl a relationen mellan anställda och medlemmar/frivilliga/praktikanter/aktivister, löner och anställningsvillkor.

I dokumentet ”Svenska Amnesty 2016” anges "År 2016 bedriver vi en verksamhet av hög kvalitet och effektivitet utifrån omvärldens ökade krav och förväntningar", "År 2016 är sektionen fortsatt en attraktiv arbetsgivare", ”År 2016 har vi starkare ledarskap på alla nivåer i organisationen" och "År 2016 bidrar vi med kompetens och personal till den internationella Amnestyrörelsen och vi känner en starkare samhörighet med den globala människorättsrörelsen". Alla dessa mål har inverkan på Amnesty som arbetsgivare.

Styrelsen har delegerat arbetsgivaransvaret till generalsekreteraren och det är viktigt att diskussionen hamnar på rätt strategisk nivå. Den fråga vi ska ställa oss i styrelsen är om vi vill utveckla de strategiska beslut som har fattats av årsmötet genom ”Svenska Amnesty 2016”.

Efter diskussioner i strategigruppen och kontakt med generalsekreteraren för att efterhöra om hon ser något område där hon önskar tydlig vägledning, har vi tagit upp tre områden där vi tror att det kan finnas vägval för styrelsen och i så fall gå vidare och ta fram beslutsunderlag.

Löner
Enligt strategin skall lönerna vara konkurrenskraftiga inom den ideella sektorn och ligga i nivå med andra jämförbara organisationer i den ideella sektorn i Sverige. De skall sättas på ett sätt som skapar och bibehåller förtroendet hos våra medlemmar, gåvogivare och allmänheten. På detta område önskar generalsekreteraren tydlig vägledning. Lön är ju en viktig faktor för att kunna behålla och anställa kompetent och kvalificerad personal, så att vi kan uppnå målen i Amnesty 2016. SG2 har inte diskuterat någon gemensam ståndpunkt och tydliggörande av skrivningen i strategin, alltså var Amnesty skall ligga i löneskalan.

Anställningsformer
Amnesty har sedan face-to-face och telemarketing började bedrivas av anställd personal, ganska många visstidsanställda. Amnesty tar också emot ett stort antal praktikanter, som i många fall utför kvalificerade arbetsuppgifter och även är kontaktpersoner till aktivister. Praktiken ingår i praktikantens utbildning eller som arbetsmarknadsåtgärd via Arbetsförmedlingen, och Amnesty betalar inte ut någon lön till dessa. På sekretariatet utförs även visst arbete av frivilliga helt utan lön. Praktikanter och frivilliga är inte anställda.

Sekretariatets relation till ideellt arbete
Vi har sett, bl a i en motion till årets årsmöte, att det finns krafter bland våra medlemmar som är villiga att utföra arbete åt sekretariatet på frivillig basis. Hittills har styrelsen svarat att arbetsgivaransvaret är delegerat till generalsekreteraren, men eftersom frågan lyfts upprepade gånger kanske det skulle vara intressant för styrelsen att ta mer samlat grepp i frågan och diskutera vår inställning till att frivilliga stödjer eller avlastar sekretariatet.

Det är inte en uttömmande lista och styrelsen kan mycket väl identifiera fler områden där vi tror att det kan finnas vägval precis som det kan hända att vi inte vill fatta några fler vägledande beslut över svenska Amnesty som arbetsgivare.