Budgetprioriteringar 1997 Underlag till styrelsemöte 1-2 maj 1997

Till: Styrelsen
Från: Anita Klum, Charlotte Dunge och Charlotta Nordenberg
Datum: 97-05-04


Budgetprioriteringar 1997

Vid styrelsemötet 8-9 mars 1997 fastslog styrelsen den första rörliga delen i budgeten. Styrelsen uppdrog även åt ordföranden och kassören att i samarbete med generalsekreteraren presentera ett förslag med prioriteringar av verksamhet, där den totala budgeten beaktas till styrelsens majmöte, för att underlätta för styrelsen vid det fortsatta arbetet med budgeten under året. Budgetarbetet är svårt då den rörliga budgeten inte är så rörlig som styrelsen önskar. Mycket i budgeten är uppbundet i fasta kostnader. Vi har i underlaget tagit fram områden som bör prioriteras och områden som inte bör prioriteras.


Prioriteringarna är framtagna med stöd av handlingsplanen 1996-2000.

a) Prioritera insamlingsarbetet. Eventuella nya aktiviteter under 1997 måste föregås av noggranna bedömningar av förväntat ekonomiskt resultat.


b) Ta betalt vid extern utbildning av större omfattning (t. ex. Militärhögskolan)
Organisationer och myndigheter som finner Amnesty intressant är beredda att betala för den kompetens vi besitter. En noggrann övervägning bör göras av i vilka fall man kan ta betalt och i vilka fall man vinner på att ge kostnadsfria utbildningar. Detta innebär inga stora intäkter i dag men utbildning kan i framtiden bli ett inkomstbringande område.

c) Prioritera aktiviteter som värvar medlemmar
Medlemsvärvning ingår i det löpande arbetet inom sektionen. Under 1998 kommer en omfattande medlemsvärvningskampanj att genomföras. Ungdomskampanjen kommer förhoppningsvis innebära nyvärvning bland ungdomar.


d) Fördelning mellan nationell och internationell aktivitet
Det är viktigt att vi inte glömmer bort att vi är en internationell rörelse. Sektionen måste fortsätta att delta i aktiviteter på internationell nivå. Sektionen skall delta i internationella möten som är viktiga i inför det internationella rådsmötet och möten som är viktiga för sektionen i ett längre perspektiv. Svenska sektionen bör vara representerad vid andra sektioners årsmöten, de nordiska sektionerna bör prioriteras, liksom strategiskt viktiga länder inför ICM. Sektionen skall vara representerad vid det nordiska mötet och vid groupingmötet i augusti 1997.

IS-avgiften skall betalas som budgeterat.

e) Prioritera decentraliserade och utlokaliserade aktiviteter.
Nedskärningar får det inte göras på områden som bromsar upp eller
tar tillbaka decentraliserade eller utlokaliserade områden.

f) Extern information såsom Amnesty Press och vår hemsida på Internet är viktiga kanaler för spridning av information om Amnestys arbete. Denna information måste hålla en hög kvalitet för att därmed bidra till såväl insamling som medlemsvärvning.


g) Kampanjarbete
Ungdomskampanjen och flyktingkampanjen skall genomföras men inga extra medel skall tillföras. Om budgetläget anses vara allvarligt skall nedskärningar övervägas.

h) Uppmuntra till lokala utbildningar
En hel del utbildning sker redan i dag lokalt. Distrikten bör uppmuntras att samordna sina utbildningar så långt detta är möjligt. Utbildare inom organisationen skall användas i lämpliga utbildningar.

i) Personalkostnaderna
Vid förändring av personalstyrkan skall vid uppsägning omfördelningar inom befintlig personal göras. Inga tjänster skall tillsättas externt under 1997 om det anses nödvändigt skall det godkännas av styrelsen
. Inga nya tjänster eller utökningar av tjänster skall ske under 1997.

Nedprioritering av fasta kostnader
Skulle det bli aktuellt med ytterligare nedskärningar, kommer fasta kostnader i form av tjänster att bli föremål för detta.

Konsekvenser av indragning av fasta tjänster får naturligtvis en rad negativa effekter bl a innebärande kvalitetssänkning, sänkt servicenivå samt uppsägning. I de flesta fall skulle effekt uppnås först 1998, eftersom uppsägning från arbetsgivaren medför upp till sex månaders uppsägningstid.

Om styrelsen anser det nödvändigt att vidta denna typ av åtgärder bör den besluta inom vilka områden nedprioriteringar ska ske.

Förslag till områden som ska ges hög respektive låg prioritet
Högsta prioritet ges sammanfattningsvis åt följande områden:
- insamling och medlemsvärvning
- internationella möten och då särskilt
* deltagande i andra sektioners årsmöten, särskilt de nordiska samt strategiskt viktiga länder inför ICM
* groupingmötet
* internationella möten som är viktiga inför ICM
- utlokaliserad och decentraliserad verksamhet dvs Regionkontoret i Göteborg
- Amnesty Press och vår hemsida på Internet
- ungdomskampanjen
- flyktingkampanjen
- stöd till lokalt arrangerad utbildning.

Låg prioritet ges åt följande områden:
Områden som inte innefattas bland de högprioriterade områdena är:
- administration
- medlemsservice
- stabsfunktioner

I praktiken har emellertid en omfördelning av resurser mellan olika funktioner redan utnyttjats avseende områdena administration och stab, för att finansiera prioriterad verksamhet och lösa uppkomna situationer inom sekretariatet. Det område som återstår att skära i är medlemsservice.

Till medlemsservice hänförs sammanlagt 3.75 tjänster fördelade på 1.0 för medlemsutbildning, 0.75 service distrikt, 0.75 service grupper, 0.75 service samordningsgrupper samt 0.50 service specialgrupper. Genom att minska detta område med t ex 0.75 tjänst görs en viss kostnadsbesparing. En översyn och omfördelning av arbetsuppgifter får då göras på resterande tjänsteutrymme och servicenivå fastställas. Denna kommer att sänkas i förhållande till dagsläget.


Styrelsen föreslås besluta

att arbeta utefter ovan nämnda prioriteringar i arbetet med 1997 års budget

att om Svenska sektionens budget är så ansträngd att nedskärningar skall ske bör det göras i fasta kostnader i enlighet med ovanstående förslag om områden med låg prioritet.