Uppföljning av blixtaktioner Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 1998





Till: Styrelsen
Från: B-utskottet
Datum: 25/2 1998



Uppföljning av blixtaktioner

Bakgrund
Årsmötet 1996 beslutade, beslut 46, med anledning av motion 2:3 Uppföljning av blixtaktioner

att internationellt verka för att intresserade grupper får till uppgift att följa upp de blixtaktioner där det finns en adress att börja med;

att låta utarbeta riktlinjer och tips för den här verksamheten i grupperna;

att omedelbart inleda en försöksverksamhet med de fall där vi inom sektionen redan har en adress till den drabbade eller till en sannolikt välunderrättad nationell organisation;

att uppdra åt fondstyrelsen att utreda vilka konsekvenser denna verksamhet kan få för biståndsarbetet

B-utskottet har arbetat med att få underlag för att initiera en försöksverksamhet avseende uppföljning av blixtaktioner i snart två år utan framgång.

Följande har gjorts
B-utskottet beslutade att inleda en försöksverksamhet och att parallellt med denna utarbeta riktlinjer och tips. En förutsättning för försöksverksamheten var att en samordningsgrupp deltog samt att finna ett fall att arbeta med.

Samordnarna informerades på ett landsamordnarseminarium hösten 1996 och Indien-samordnaren samt Bulgarien/Rumänien-samordnaren anmälde intresse. Ett BA-fall på Indien togs därefter fram av sekretariatet (några BA på Bulgarien/Rumänien finns inte). Fallet har presenterats för IS som svarade att det kunde innebära fara för personen i fråga att bli kontaktad. IS fick samtidigt en översättning av motionen och ombads ge råd och synpunkter. Trots att ett flertal personer på IS har tillskrivits angående detta har vi inte fått något svar.

Sektionens landsamordnare har sedan vid två tillfällen via brev uppmanats att finna lämpliga fall för försöksverksamhet. Vi har inte fått några förslag.

Fondstyrelsen deltog på ett av B-utskottets möten för att diskutera vilka konsekvenser verksamheten kan få för biståndsarbetet. Man beslöt då att avvakta med den diskussionen tills försöksverksamheten kommit igång och IS lämnat sina synpunkter. Fondstyrelsen har dock inte kunnat presenteras något fall att fundera över.

Upphovsmannen till motion 2 .3, Bo Lindblom, har försett sekretariatet med en lista på BA som innehåller avslutande Further information. Denna lista lämnade Bo i december 1997. Den har ännu inte följts upp.

Slutsats
Vi måste dra den slutsats att varken IS, vårt sekretariat eller sektionens landsamordnare kan uppbringa några fall att starta en försöksverksamhet med, samtidigt som aktivister i bl. a Laholm uppenbarligen redan arbetar med just en sådan uppföljning.

Åtgärder
B-utskottet föreslår

att styrelsen redovisar det nedslående resultatet att sektionen inte förmår genomföra beslut 46 från årsmötet 1996 i Göteborg.