Punkt: 7. Långsiktig riktning för svenska sektionen 2016-2027 Underlag till styrelsemöte 29-30 januari 2016

Till: Styrelsen

Från: Sekretariatet

Datum:  2016-01-15
Punkt: 7. Långsiktig riktning för svenska sektionen 2016-2027

 

      BESLUTSUNDERLAG

 

Bakgrund

Dispositionen och formen för “Långsiktig riktning för Amnesty 2016-2027” har reviderats utifrån den diskussion som fördes på styrelsemötet i december 2015 samt den diskussion som sekretariatet har haft med planeringsutskottet efter mötet.

 

Denna process har lett fram till ett nytt förslag till långsiktig riktning som skiljer sig från det som presenterades på styrelsens decembermöte. Under processen har ordförande presenterat ett förslag till disposition i styrelsens forum som styrelsen kommit överens om.

 

Utgångspunkten i det fortsatta arbetet har varit att det som läggs fram till årsmötet ska innehålla en central del, “den långsiktiga riktningen”, bestående av en så kallad portalparagraf med efterföljande riktningar i punktform och bilagor omkringliggande delar som sätter den långsiktiga riktningen i sitt sammanhang. Det är endast portalparagrafen och riktningarna som årsmötet ska fatta beslut om. Hela dokumentet till årsmötet, dvs alla delar inklusive bilagor, ska följas av ett beslutsmissiv.

 

Syftet med detta beslutsunderlag är att styrelsen ska ta ställning till om styrelsens förslag till långsiktig riktning kan läggas fram till årsmötet 2016 i den form som nu föreslås. Till marsmötet kommer styrelsen att få ett beslutsunderlag som inkluderar alla delarna av dokumentet.  Om det sker mindre förändringar i ordningsföljden, beroende på vad som blir en naturlig följd när innehållet är klart, så kommer det att förankras i styrelseforum.

 

Disposition

Till årsmötet föreslår sekretariatet att den långsiktiga riktningen presenteras med följande delar och i följande ordning:

 

  1. Beslutsmissiv. (Läggs fram till styrelsens marsmöte)
    Missivet ska förklara bakgrund o process, vad den långsiktiga riktningen är för dokument, disposition, vilken del av dokumentet årsmötet ska fatta beslut om samt avslutas med styrelsens förslag till beslut.

  2. Inledning/Förord -Vägen mot visionen (Läggs fram till styrelsens marsmöte)

  3. Den långsiktiga riktningen: Portalparagraf och sex riktningar (Det är denna del årsmötet fattar beslut om.) (Behandlas på styrelsens januarimöte.)

  4. BILAGA 1. Omvärldsanalyser (Läggs fram till styrelsens marsmöte)

  5. BILAGA 2. Resultaten av konsultationerna inklusive resultatet av undersökningen. Ev med kopplingar till riktlinjerna i den långsiktiga riktningen. (Läggs fram till styrelsens marsmöte)

  6. BILAGA 3. Definition av den långsiktiga riktningen och hur den förhåller sig till övriga planer,
    strategidokument samt Amnestys vision, mission och identitet. (Läggs fram till styrelsens marsmöte)



Styrelsen föreslås besluta

 

attge sekretariatet i uppdrag att till styrelsens marsmöte 2016 utarbeta ett slutgiltigt förslag till
“Långsiktig riktning för svenska sektionen 2016- 2027”

 

 

Långsiktig riktning för Amnesty 2016- 2027

 

Svenska sektionen av Amnesty International (hädanefter Amnesty i Sverige) är en demokratisk gräsrotsorganisation som ägs av medlemmarna. Vi utgör en del av en global rörelse av människorättsförsvarare , och är en påverkansorganisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, alltid. Mänskliga rättigheter utgör grunden för allt arbete vi bedriver och största möjliga effekt för mänskliga rättigheter ska vara vägledande när vi väljer hur vi ska arbeta.

 

Den långsiktiga riktningen är antagen av årsmötet och är svenska Amnestys gemensamma utgångspunkter som vägleder oss i hur vi prioriterar och planerar verksamheten.

 

Kommentarer till styrelsen:

I dokumentets inledning har vi lagt skrivningar som visar vilka grunder vi står på som organisation och sätter nedanstående punkter i ett sammanhang.



Internationella rörelsen

  • Amnesty i Sverige är en del av den globala rörelsen där vi lär av varandra. Vi följer de prioriteringar som görs på internationell nivå, samtidigt som vi aktivt deltar och påverkar hela rörelsens utveckling.

 

  • Amnesty i Sverige prioriterar internationell solidaritet och arbetar mot allvarliga människorättskränkningar var de än sker i världen, så även i Sverige.

 

Kommentarer till styrelsen:

Intentionen med den första punkten är att visa att vi har en hög ambitionsnivå inom den internationella rörelsen. Vi vill både lära och bidra till att utveckla vårt gemensamma arbete vidare. Vi vill också bekräfta att de prioriteringar och ramar som vi sätter gemensamt reflekteras i Amnesty i Sverige. Samtidigt är vi inte passiva mottagare utan kan förstås aktivt vara med att utveckla våra gemensamma prioriteringar och ramar.

I den andra punkten befäster vi att vi arbetar mot kräkningar i Sverige. Det har också funnits en diskussion om att det också stärker vår trovärdighet och relevans. Vi har därför en alternativ formulering som lyder;

“Amnesty i Sverige prioriterar internationell solidaritet och arbetar mot allvarliga människorättskränkningar var de än sker i världen. För att vårt arbete för mänskliga rättigheter ska vara trovärdigt, prioriterar vi särkilt att agera när det sker allvarliga kränkningar i Sverige”



Prioriteringar

  • Amnesty i Sverige samlar den svenska rörelsen kring ett mindre antal frågor för att bli effektiva i vårt påverkans- och opinionsarbete och upprätthåller samtidigt en bred MR- kompetens för att kunna reagera när så behövs. När vi väljer arbetsområden prioriterar vi de frågor där vi bedömer att vi har störst möjlighet att påverka och bidrar på så sätt till den globala rörelsens gemensamt uppsatta mål.

 

  • Amnesty i Sverige värnar sektionens möjlighet att långsiktigt bidra till arbetet för mänskliga rättigheter och strävar efter en balans och synergi mellan sektionens arbete i Sverige och vårt internationella arbete. Amnesty i Sverige är beredd att omfördela resurser från arbete i den svenska sektionen till den internationella verksamheten om vi bedömer att det gynnar arbetet för mänskliga rättigheter.

 

Kommentarer till styrelsen:

Inom prioriteringsdiskussionen har det funnits en diskussion om spets och bredd för att skapa ytterligare skärpa i hur vi gemensamt gör prioriteringar och därmed får störst effekt för mänskliga rättigheter. Vi vill visa att vi är proaktiva och spetsiga i vårt påverkansarbete för att få bästa möjliga genomslag. Vi har också en bred kompetens, men med mindre djup, inom reaktivt arbete.

Intentionen i den andra punkten är att visa hur vi ska prioritera mellan internationellt och svenskt arbete. Den punkten härstammar från ‘Amnesty 2016’ och är kanske den punkten som styrelsen upplevt som mest vägledande i prioriteringarna.



Påverkan och synlighet

  • Amnesty i Sverige är en stark och trovärdig aktör för mänskliga rättigheter. Vi strävar efter ett starkt genomslag i diskussionen om mänskliga rättigheter och en effektiv påverkan på beslutsfattare. Genom närvaro på relevanta arenor ökar vi kunskapen om mänskliga rättigheter och engagemanget för vårt arbete.

 

Kommentarer till styrelsen:

Under tidigare diskussioner har det delvis funnits en motsättning mellan ‘korrekthet’ och ‘snabbhet’ i vårt kommunikationsarbete som vi inte längre ser. Vi har istället valt att prata om trovärdighet för att reflektera den kunskap och korrekthet som är grunden i vårt arbete. Vi har också valt att prata om genomslag för att visa på det systematiska arbete som ligger bakom det som kan leda till bl.a synlighet och öka kunskap. Synlighet i en bredare bemärkelse i samhället i stort är viktigt och vi har därför en skrivning om hur viktig vår närvaro på olika arenor för att öka engagemang och kunskap.



Medlemsdemokrati och aktivism

  • Amnesty i Sverige skapar förutsättningar för gemensamt ägandeskap av organisationen för alla medlemmar som vill delta. Vi bedriver proaktivt arbete för att stärka och utveckla former för medbestämmande och transparens.

 

  • Amnesty i Sverige tar tillvara aktivisters engagemang och kunskaper inom hela organisationens bredd och bygger aktivismen på tillit, delaktighet och gemensamt ansvar. Vi har en bredd av olika engagemangsformer och vi fokuserar särskilt på att vidareutveckla och stärka aktivisternas roll inom påverkansarbetet

 

Kommentarer till styrelsen:

Vi har slagit ihop medlemsdemokrati och aktivism eftersom vi ser att de förstärker varandra.

Första punkten: Den ska uttrycka att vi vill skapa förutsättningar för alla som vill att delta. Vi har valt att inte sätta ett kvantitativt mått för detta eftersom vi respekterar att det finns olika sätt att engagera sig i organisationen och vi är glada för alla typer av engagemang. Det är dock viktigt att alla som vill får förutsättningar att delta. Vi ska arbeta för att skapa olika möjligheter eftersom olika människor vill delta i medlemsdemokratin på olika sätt.



Mångfald

  • Amnesty i Sverige arbetar aktivt för att vara en tillgänglig och inkluderande organisation och river hinder för att alla som vill arbeta med mänskliga rättigheter ska kunna göra det i vår sektion.

 

Kommentarer till styrelsen:

Mångfald är en fråga som det finns ett stort engagemang för inom vår rörelsen. Samtidigt är det sannolikt många olika tolkningar vad vi menar med begreppet och vilken ambitionsnivå vi ska ha i arbetet. Man kan ha en bred eller smal tolkning av begreppet mångfald. De sju grunder som omfattas av svenska lagens diskrimineringsförbud är: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

 

Från sekretariatets sida ser vi att en hög ambitionsnivå i vårt mångfaldsarbete är viktigt för oss som organisation. Vi är dock medvetna om att arbete för att åstadkomma varaktiga förändringar inom mångfald kräver omfattande resurser och frågan är vilken ambitionsnivå vi vill sätta. Värt att nämna är också att när vi kommenterar andras arbete kritiserar vi för svaga formuleringar. Alternativ formulering kan vara;

Amnesty i Sverige arbetar för att vara en tillgänglig och inkluderande organisation och river hinder för att alla som vill arbeta med mänskliga rättigheter ska kunna göra det i vår sektion.



Mobilisering

  • Amnesty i Sverige bidrar till att stärka det globala arbetet för mänskliga rättigheter genom att vara många som står upp för mänskliga rättigheter samt genom att värna tillväxten i Sverige. Vi mobiliserar människor som ger av sin tid och/eller pengar och ser att engagemang oavsett form är en förutsättning för att bygga en större och starkare rörelse.

 

Kommentarer till styrelsen:

Den här punkten ska uttrycka hur viktigt människors engagemang är för vårt arbete för mänskliga rättigheter. Vår internationella rörelse är överens om att det är viktigt i sig att vi är många för att kunna förändra och det har vi velat visa här. Och tillväxt är en möjlighet för att driva vårt arbete framåt. Vi har också velat visa på att det finns en nära koppling mellan aktivism och fundraising och använder därför begreppet mobilisering.