Styrelsemöte Amnestyfonden 9 september 2023

Amnestyfondens styrelse sammanträdde den 9 september, till största del fysiskt på Amnestys kontor på Alsnögatan 

 

Lördagens möte var det första sedan sommaruppehållet och nästan hela styrelsen befann sig på plats på kontoret. Med anledning av flera nya styrelsemedlemmar ägnades inledningen av mötet åt fotografering för hemsidan, som inom kort kommer att uppdateras med nya bilder på den aktiva styrelsen.Under mötet fick styrelsen även chans att hälsa Amnestyfondens nya praktikant Michall Hussain välkommen. 

 

Sammanfattning av informations- och diskussionspunkter 

Den globala processen: Sedan förra styrelsemötet har gruppen som arbetar med denna fråga haft två möten med representanter från Amnesty Schweiz, Amnestyfonden och chefen för Amnestys globala bistånd. Styrelsen diskuterade förslaget att tillfälligt stoppa den globala processen men kom efter diskussion fram till att vi behöver mer tid till frågan, bland annat för att se över hur den hänger ihop med Amnestyfondens finansiering och det globala biståndet. Frågan ska diskuteras vidare på nästa ordinarie styrelsemöte.   

Fondens stadgar: Styrelsen fick besök av Mårten som på frivillig basis sett över Amnestyfondens stadgar för att undersöka möjligheterna för fonden att gå vidare med ett förslag som diskuterats inom ramen för Joint Forum (se ovan). Mårten gav en presentation av underlaget som förberetts i frågan och hans bedömning är bland annat att det finns begränsningar med förslaget inom den globala processen om en gemensam budget, eftersom det kan gå emot stiftelsens ändamål och stadgar. Det kan finnas lösningar men de skulle sannolikt kräva mycket administration.   

Hantering av ärenden i MR-biståndet: Fondsekreterarna föredrog de ärenden som beslutats sedan förra styrelsemötet. Totalt har fonden handlagt 113 ärenden som nått omkring 500 mottagare, vilket är färre än samma period föregående år. Det var dock väntat och beror på att mycket stöd förra året gick till Afghanistan. Sett till samma period 2021 och tidigare är den aktuella siffran högre. De flesta besluten låg inom “prioritet 1 – yttrandefrihet”. Den region som mottagit mest stöd är Asien. 

Arbetsgrupper, utskott och arbetstid: Styrelsen diskuterade olika frågor kopplat till hur mycket tid som styrelsen väntas lägga ner på styrelsearbete, hur styrelseutskotten ska bli mer effektiva och ha ett tydligare mandat genom en långsiktig planering på årsbasis, samt hur detta sammanfaller med processen med en ny verksamhetsplan. På nästa styrelsemöte (november) kommer verksamhetsplanen diskuteras och utskotten kommer att ha förberett information om hur deras arbete förhåller sig till den. 

Utvärdering av föregående styrelseår: Vid årsmötes valdes ett större antal nya styrelsemedlemmar in i Amnestyfondens styrelse. Det innebar även att ett flertal ledamöter avgick i samband med att deras mandatperiod löpte ut. Under mötet gick nuvarande styrelse igenom informationen som framkommit i utvärderingar och exitsamtal för att stärka vårt arbete framåt och kunna jobba så effektivt som möjligt. Vi diskuterade även möjligheten att komplettera utvärderingarna som vi gör efter varje styrelsemöte med en årsutvärdering - detta för att få en utvärdering av arbetet i sin helhet och inte bara insatser på de olika mötena. 

 

Beslut 

Styrelsen tog ett flertal beslut under mötet. Dessa inkluderade: 

  • - Beslut om att anta granskningskommitténs åtgärdsförslag.  

  • - Beslut att en fondsekreterare och styrelsens vice ordförande ska vara kontaktpersoner för granskningskommittén. 

  • - Beslut om att ekonomiutskottet presenterar ett alternativ till hur fondens kapital kan placeras. 

  • - Beslut att internationella utskottet tittar vidare på hur vi tar emot uppdrag från AIS och den svenska sektionen samt tar fram ett förslag på vägar framåt och vad de kan leda till.  

  • - Beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för att arbeta med frågan om samarbetsavtalet mellan Amnestyfonden och sektionen. Gruppen består av Kasper Roszbach, Louise Myrseth, Julle Bergenholtz-Foglander och Alexander Admell. 

  • - Beslut om ett handläggningsärenden som enligt Amnestyfondens arbetsordning krävde ett godkännande av styrelsen. 

  • - Beslut om att ekonomiutskottet tar fram en modell för regelbunden uppföljning och hur den ekonomiska rapporten presenteras. 

  • - Beslut att alla utskott ser över sin årsplanering inför nästa ordinarie styrelsemöte. 

  • - Beslut att införa en utvärdering av styrelseåret på årets sista styrelsemöte. 

 

Styrelsemötet avslutades med en gemensam middag med de nya styrelsemedlemmarna för att lära känna varandra ännu bättre. Till middagen var även avgående styrelsemedlemmar inbjudna. 

 

 

Mötesrapport sammanställd av Louise Myrseth, vice ordförande.