Styrelsemöte Amnestyfonden 20 april 2023

Amnestyfondens styrelse sammanträdde digitalt den 20 april.Mötet fokuserade på förberedelser inför årsmötet i maj och planering för nya styrelsen. 

Styrelsen fick information om planeringen och deltagande inför årsmötet i Stockholm. Amnestyfonden har bjudit in den Afghanska människorättsförsvararen Horia Mosadiq som kommer vara avslutningstalare. I samband med hennes besök har Amnestyfonden tillsammans med sektionen anordnat påverkansmöten med beslutsfattare.

Styrelsen tog del av den ekonomiska rapporten per 31 mars 2023. Det är fortsatt Asien som är den region med högst utbetalning, trots att Afghanistan minskat markant. Antalet utbetalningar till MENA-regionen har ökat vilket beror på att Amnestyfonden nu ansvarar för hela regionen och inte enbart engelstalande länder som tidigare. 

Styrelsen tog del av rapporten till Svensk Insamlingskontroll. Amnestyfonden har fina nyckeltal för 2022. De administrativa kostnaderna får inte överstiga 25 procent av totala intäkter och Amnestyfonden låg på enbart 1 procent. Även kostnaderna för insamling är låga, 3 procent. Eget fritt kapital är 29 procent vilket beror på stor insamling på grund av Afghanistanarbetet.   

Kommande styrelseårs första möte planeras till 3 juni i Stockholm. 

Mötesrapporten är nedtecknad av Rebecka Mosquera Jalvemyr, fondsekreterare