Styrelsemöte Amnestyfonden 22 september 2018

Amnestyfonden hade styrelsemöte lördagen den 22 september på Amnestys sekretariat i Stockholm.


Under styrelsemötet presenterades resultat och utfall för andra tertialet. Sammanlagt har vi beviljat 43 ansökningar under perioden. Av de beviljade ansökningarna faller 25 inom ramen för strategiska målet 1, Alla känner till och kan utkräva sina rättigheter, och omfattar merparten av stödet till MR-försvarare. Det är ett av våra prioriterade målområden. Flertalet av stöden till MR-försvarare har handlat om flykt till säker plats. Under det strategiska målet 2, Mänskliga rättigheter och rättvisa åtnjuts utan diskriminering, har vi bland annat förmedlat stöd till 2 organisationer som bidragit till målet att diskriminerade grupper och individer är stärkta och har förbättrade förhållanden under vilka de verkar.

Under det tredje strategiska målet, En värld där människor är skyddade under konflikter och förföljelse, konstateras det att kapaciteten inom Amnestys MR-bistånd i relation till detta mål är begränsad eftersom vi inte arbetar humanitärt. Inom detta mål faller stöd till asylsökande, som under senaste perioden bland annat gått till tortyrskadeutredningar som avser att stärka asylskälen i ännu ej avslutade asylärenden eller för att anmäla verkställighetshinder. Förhoppningen är att det ska bidra till målet avseende tillgång till adekvat skydd och stöd till civila som flyr från konflikt, kriser tortyr eller förföljelse.

Under mål 4, En värld där de som kränker mänskliga rättigheter ställs till svars, har ambitionen varit att prioritera arbetet mot dödsstraffet. Vi har inte heller denna period beviljat stöd i något sådant fall vilket är under förväntan. Dock har vi beviljat ett flertal stöd som bidragit till att individer/anhöriga till offer vars mänskliga rättigheter kränks av statliga/icke-statliga aktörer har möjlighet att ställa förövare till svars.

Gällande Fondens interna mål sammanfaller tertialet med semesterperioden, varför interna, organisatoriska processer varit ganska vilande. Nästan allt arbete har istället handlat om beredning av ansökningar under MR-målen (1-4). Som ett resultat av det men också av de resor och utbildningar vi gjort för personal på regionkontoren har vi kunnat fördjupa samarbetet med regionkontoren i framför allt Colombo, Mexiko City och Lima under perioden.  

Ytterligare punkter som behandlades under lördagens styrelsemöte var om Amnestyfondens arbete mot den internationella rörelsen. Ett första utkast presenterades kring framtida diskussionspunkter som fondstyrelsen ska arbeta vidare med gällande hur man kan stärka Amnestys globala bistånd för mänskliga rättigheter (Human Rights Relief) och hur vi gör detta gemensamt med svenska sektionen. Denna strategiska diskussion är prioriterad för fondstyrelsen och ett positivt resultat av det nya samverkansavtalet med svenska sektionen som avser ökat samarbete mellan Amnestyfonden och övriga delar inom svenska Amnesty.

Fonden gick också igenom Granskningskommitténs senaste rapport, och mer specifikt kring hur Amnestyfondens externa kommunikation ska se ut. Amnestyfonden strävar efter ökad transparens men arbetar delvis med sekretessbelagd information, vilket gör att fondstyrelsens mötesprotokoll inte finns publicerade för medlemmar. Dock vill fondstyrelsen hitta nya arbetsformer som ska göra det enklare för medlemmar att följa styrelsens arbete  och öka Amnestyfondens synlighet inom sektionen och rörelsen. Detta kommer också vara en fråga som styrelsen arbetar vidare med.

Vid pennan - Frida Larsson