Styrelsemöte Amnestyfonden 9 juni 2018

Den 9 juni hade Amnestyfonden sitt första möte efter det konstituerande mötet med den nyvalda styrelsen, på Långholmen i Stockholm. 

 

Det konstaterades att den sedvanliga utvärderingen av styrelseåret, där avgående ledamöter brukar intervjuas, inte har genomförts, delvis eftersom den översyn av arbetsordningen som nyligen genomförts på flera vis innebar en sådan utvärdering. En utvärdering av hela styrelseåret kommer att förberedas inför nästa möte. 

 

Även årsmötet utvärderades och de ledamöter som närvarade konstaterade att det var ett mycket bra och givande möte i år, inte minst de demokratisamtal som fördes i mindre grupper. Dock fanns ett missnöje med beredningsformen påverkanstorg, något som också sektionsstyrelsen har i uppdrag att se över. Styrelsen diskuterade även på vilket sätt Fonden kunde göras mer synlig vid nästa årsmöte och kom bland annat överens om att det vore bra att återinföra det informationsbord som Fonden haft vid tidigare årsmöten.

 

Mötet fortsatte med att behandla förslag som kvarstod från den tidigare översynen av arbetsordningen, gällande att anta ett årshjul för Fonden samt etablera en ny arbetsform med fasta utskott. Följande utskott beslöt styrelsen att anta: Ekonomiutskottet, Internationella utskottet, Verksamhetsutskottet, Kommunikationsutskottet. Samverkansgruppen finns tillfälligt kvar för att se över implementeringen av det nya avtalet (som antogs vid årsmötet) samt se över de kvarvarande frågor som rör samarbete som avtalet inte behandlade. 

 

Styrelsen valde om Svante Sandberg till ordförande. Golshanak Fatahian och Anna Hagvall valdes till vice ordföranden, Frida Larsson till fortsatt ekonomiansvarig och därmed även del av Ekonomiutskottet samt Hannah Laustiola till fortsatt kontaktperson för sektionsstyrelsen.

 

Därefter följde planering av det kommande styrelseåret och hantering av rekommendationerna från Granskningskommittén (GK) gicks även igenom. Styrelsen har också i uppdrag från GK att se över formerna för lärande och praxis, något som även diskuterats i översynen av arbetsordningen. Därför hölls en workshop i syfte att komma med inspel till verksamhetsutskottet för att utveckla nya former för lärande, i det “lärandeseminarium” som Fonden enligt arbetsordningen ska hålla en gång per år. Formerna för en ny åtgärdslista diskuterades, då detta är något som GK efterfrågat. 

 

Styrelsen fick besök av Adam Odmark, associate på advokatbyrån Delphi, som berättade om det jobb han hjälpt Amnesty med gällande de nya dataskyddsreglerna, GDPR, något som en stor del av mötet ägnades åt. 

 

På eftermiddagen fick styrelsen även besök av avdelningschef Elisabeth Lundgren, som kommer att medverka mer på Fondens möten framöver, som en del av det integreringsarbete som pågår mellan Fonden och sektionen. Hon informerade om den internationella strategi som ska tas fram inom sektionen. Vid sommarens Global Assembly (GA) kommer det sannolikt beslutas om att förlänga den nuvarande strategiska perioden till 2020. Sekretariatet föreslår att biståndet blir det område som sektionen prioriterar i vårt samarbete med den internationella rörelsen under innevarande planeringsperiod. Fonden kommer att ha ett möte med generalsekreteraren för att lyfta viktiga frågor för Fonden inför GA.

 

Därefter följde uppföljning av verksamhetsplanen där den utvärdering som gjorts utifrån beviljade ansökningar om bistånd för att se måluppfyllelse på effektmålen diskuterades, liksom den ekonomiska tertialrapporten.