Styrelsemöte september 2017

Fonden samlades till andra ordinarie styrelsemöte efter årsmötet. Dagordning för detta mötet hade fokus på de större aktiviteter och processer som planeras under hösten, halvårsrapportering samt biståndsärenden.

 

Inledning och föregående möte

En mall för utvärdering av styrelsemötena har tagits fram och skickas ut efter mötet.

 

Ordföranden presenterade översiktligt höstens större aktiviteter:

  • Amnestyfondens roll i den internationella rörelsen kring biståndet

  • Fortsatt integrering med sektionen och samarbetsavtalet

  • Policyarbete

  • Översyn av arbetsordningen

  • Fondens kommunikation

  • Förbättrade system uppföljning och lärande

     

ICM

Anders Hällbom från sektionsstyrelsen redogjorde för resultatet vid ICM.

 

Halvårsavstämning

Fondens ekonomiska resultat och uppföljning av verksamhetsplan för 2017 gicks igenom. Fonden erhöll cirka 7,7 miljoner av den gemensamma insamlingen vilket är en ökning med 1 miljon jämfört med samma period förra året. Biståndsutbetalningarna uppgår till cirka 4,4 miljoner hittills i år vilket är något lägre än förra året. En tydlig trend de senaste åren är att biståndsutbetalningarna ökar under tredje och fjärde kvartalet.

 

I huvudsak ligger fonden i fas med verksamhetsplaneringen.

 

Frågan om budgetering mot strategiska mål diskuterades. Eftersom en sådan budgetering i dagsläget inte skulle ha någon styrande effekt beslutades att inte budgetera på strategiska mål inför 2018 men däremot rapportera utifrån målen och ha en fortsatt diskussion inför kommande år.

 

Introduktion till Amnestyfondens roll i det globala biståndet

Amnestyfondens roll inom det globala biståndet presenterades för att ge styrelsen en bättre förståelse för beslutsstrukturer, roller och ansvar i det praktiska arbetet inom det globala biståndsteamet, arbetet mot regionala kontor samt relationerna med AI Schweiz.

 

Uppdatering från arbetsgrupperna

Arbetsgrupperna redogjorde för status i de olika frågorna. Sammanfattningsvis framkom följande. Policygruppen ska återkomma med ett uppdaterat policyförslag till nästa möte. Samverkansgruppen uppgav att man tagit ytterligare några steg mot ett nytt samverkansavtal och att gruppen återkommer med ett förslag. Ett nytt förslag till förenklad översyn av arbetsordningen presenterades och till nästa möte ska en tidsplan för genomförandet tas fram. Kommunikationsgruppen ska ta fram en kommunikationspolicy för Fonden.

 

Biståndsbeslut

Under mötet gick styrelsen igenom 25 biståndsärenden, varav 1 ett var beslut till styrelsen. Av dessa var majoriteten individärenden med fokus på målen Utkräva rättigheter, Mänskliga rättigheter och rättvisa åtnjuts utan diskriminering, Skydd under kriser och konflikter, Utkräva ansvar och Utkräva rättigheter. Ärendena gällde allt från stöd till basbehov och rättshjälp till medicinsk vård och flykt till säker plats.

 

 

Anna Hagvall