Styrelsemöte Amnestyfonden 28 januari 2017

Rapport till hemsidan:

Mötet öppnades med presentation av Teresia (ny fondsekreterare) och Primrose (praktikant) och runda om/hur styrelsemedlemmar ser på fortsatt uppdrag inom Fonden.

 

Årsredovisning

Under året har det skett ett skifte från organisationsstöd till ett ökat antal individansökningar. Detta har tagits upp med AIS-relief team. Under 2015 utbetalades under hela året 44 individstöd och 45 organisationsstöd. Under 2016 utbetalades 91 individstöd och 19 organisationsstöd. Individstödet tar mindre tid i bearbetning men beloppen är oftast betydligt mindre, vilket också påverkar utbetalningsnivån. Därtill kommer de allt större svårigheterna att skicka pengar till enskilda individer på olika platser i världen. Även enskilda asylansökningar i Sverige sjönk från 23 stycken 2015 till 13 under 2016.Biståndsutbetalningarna uppgick till 9,3 mkr vilket är en minskning med 659 tkr jämfört med föregående år. I år redovisas biståndet under respektive strategiskt mål.

 

I korthet fördelades sig stödet över regionerna:

Afrika: 3,2 mkr 37%

Amerika: 772 tkr 8%

Asien: 3,5 mkr 35 %

Europa-Centralasien: 1,2 mkr 13%

MENA: 0,7 mkr 7%

 

Personalens rapport

Svårigheter med utbetalningar via Moneygram, Western Union och liknande tjänster pga att utbetalningarna stoppas eller klassas som misstänksamma.Själva förmedlingen av pengar är mycket tidskrävande. Viktigt att hitta ett sätt att samarbeta med hela rörelsen och andra tekniska möjligheter för att överföra pengar utan att utsätta personalen som individer.

  

Flera förfrågningar om att betala böter, skatter eller andra avgifter som myndigheter utkräver i uppenbart syfte att underminera eller trakassera människorättsförsvarare, civilsamhällesorganisationer. Fonden bör ha en riktlinje i dessa fall. Frågan tas upp på nästa möte.

 

Biståndet är en del av den globala HRD-kampanjen, Fonden kommer att ingå i en särskild projektgrupp med andra från sekretariatet.

 

Styrelsens arbete

Styrelsen diskuterade hur många tvådagarmöten vs endagsmöten som behöver planeras in. Ändrad arbetsordning innebär att styrelsen arbetar mer med strategiska frågor och mindre operativt och kan ersätta några tvådagarsmöten med endagsmöten.

 

Granskningskommittén

Granskningskommittén (GK) var positiva till att styrelsen går från att vara ganska operativ till mer strategisk och börjar mer med  lärande och utvärdering. GK uttryckte önskan om att få tillgång till protokoll och annan dokumentation innan möten. Diskussion om möjliga alternativ dels med hänsyn till intresset av transparens gentemo medlemmer och GK, dels med hänsyn till de ansökningar som Fonden tar emot och enskildas intresse av integritet och säkerhet. Frågan kommer att fortsätta diskuteras. Fonden finns i effektrapport från sektionsstyrelsen, kan utvecklas mer utifrån styrelsens arbete och strategiska målen.

 

Samverkansavtalet med sektionsstyrelse

Representanterna från båda styrelserna träffades i december för att diskutera förnyelse av samverkansavtal och fördjupat samarbete mellan Amnestyfonden och sektionen. Fonden och sektionen ska även fortsatt vara två juridiskt sett självständiga enheter med två separata, men nära samarbetande, styrelser, där fonden ansvarar för MR-bistånd, medan sektionen har ett bredare mandat att arbeta för mänskliga rättigheter med en mångfald av olika metoder. Ytterligare synergieffekter och samarbetsmöjligheter ska sökas där Fondens specifika kompetens inom biståndsområdet bör kunna utnyttjas också inom ramen för verksamhet eller finansiering som hanteras av sektionen. Nytt samarbetsavtal skall vara klart under 2017.

 

Deltagande i ICM

Amnestyfondens deltagande i ICM 2017 togs upp med sektionsstyrelsen. Sektionsstyrelsen avslog förslaget att Amnestyfonden ingår i svenska delegationen på ICM. Fonden vill fortsätta dialog om detta och argumentera för vikten för demokratisk representation inom svenska sektionen.

 

Policyarbete

Tid för fortsatt arbete med policydokument avsätts på nästa styrelsemöte i mars.

 

Amnestyfondens foldern

Nuvarande foldern behöver uppdateras, texten anpassas -- mindre akademisk, mer tilltalande även för de som inte är medlemmar i Amnesty. Diskussion om på vilket sätt tryckt material (foldern) är ett effektivt sätt att kommunicera och vilka andra kommunikativa sätt det finns. Göra lättanvänd digital PDF istället.