Oktober 2017

Styrelsemöte Amnestyfonden den 21 oktober 2017

 

Mötet hölls i anslutning till megahelgen. Styrelsen passade därför på att inleda dagen med att lyssna på ett gripande föredrag av människorättsförsvararen Azza Soliman.

 

Utvärdering

Själva mötet inleddes med en utvärdering av föregående möte, som uppfattades som bra. Styrelsen diskuterade och beslutade att inleda kommande möten med biståndsärendena, för att ge större utrymme åt att diskutera de strategiskt viktiga frågorna i ärendena.

 

En utvärdering av det föregående styrelseåret har gjorts. Utvärderingen diskuterades och det konstaterades att det finns en rad positiva saker som bör behållas, exempelvis positiv samarbetsanda, samt bra blandning av erfarenhet och kompetens samt en del saker som kan förbättras, exempelvis att hitta en balans mellan förankring och beslutsfattande för att inte låta processer dra ut för mycket på tiden.

 

Personalens reserapport

Fondsekreterarna redogjorde för en mycket givande resa som gjorts till regionkontoret i Nairobi. Utöver ett flertal möten med personal på regionkontoret samt MR-organisationer, deltog sekreterarna på en inspirerande workshop. Fondsekreterarna såg behoven av att ha en biståndshandläggare på varje regionalt kontor, att stärka kapaciteten för biståndet samt att fortsätta arbetet med att förtydliga roller och rutiner inom det internationella biståndet.

 

Samverkansgruppen

Arbetet med att ta fram ett samverkansavtal med sektionen går fortsatt framåt.  Ett nytt avtal beräknas träda i kraft år 2019.

 

Policygruppen

Styrelsen beslutar att anta policygruppens förslag till policydokument. Det har tagit fram i syfte att underlätta fondstyrelsens diskussioner och prioriteringar i beslutsfattandet. Dokumentet är underställt fondens stadgar, strategiska beslut inom Amnesty samt internationella policydokument. Det är ett vägledande dokument som ger uttryck för fondstyrelsens riktning i beslutsfattandet.

 

Arbetsordningen

En genomförandeplan har tagits fram för att göra en översyn av arbetsordningen. Enligt planen ska djupintervjuer hållas med nya och sittande ledamöter och skriftliga enkäter skickas ut. Projektplanen antas. En preliminär rapport från översynen ska presenteras på januarimötet.

 

Biståndsbeslut

16 biståndsärenden föredrogs och behandlades. Av dessa var majoriteten individärenden med fokus på målen Utkräva rättigheter. Ärendena gällde allt från stöd till basbehov och rättshjälp till medicinsk rehabilitering och flykt till säker plats.

 

Övrigt

Utöver detta gick styrelsen igenom följande på mötet: åtgärdslistan, personalens rapport samt ICM-gruppens framtida roll. Därtill fick styrelsen besök av valberedningen som informerade om sitt arbete.

 

Golshanak Fatahian