- Skriv ut
- Uppdaterad 24 Maj 2017
Styrelsemöte Amnestyfonden 11 april 2017
Fondens dagordning för detta mötet hade huvudsakligen fokus på arbetet inom samverkansgruppen, planeringen inför årsmötet, budgetgenomgång, kommande utvärderingen av Fondens arbetsordning och biståndsbeslut.
Mötet inleddes med en utvärdering av förra mötet. Mötet uppfattades som bra och effektivt. Slutsatsen var att försöket att ha endagsmöten istället för tvådagarsmöten har fallit väl ut. Styrelsen diskuterade vikten av att beslutspunkter är tydliga i protokollen och omfattningen av protokollen.
Samverkansgruppen
Frågor till nästkommande möte den 19 april diskuterades, bland annat den s.k. nettomodellen som föreslagits för att fördelningen mellan sektionen och fonden ska bli effektiv.
Planering av årsmötet
Styrelsen fick information om att det kommer finnas möjlighet för Fonden att ha ett separat möte med Guadalupe Marengo, ansvarig för det globala biståndet på internationella sekretariatet. Frida, Svante, Gunilla och Teresia fick i uppdrag att förbereda mötet.
Vidare beslutades att Fonden liksom tidigare år kommer ha ett utställningsbord med information till mötesdeltagare.
Ekonomisk rapport
Styrelsen beslutade att anta budgeten för 2017 med en sänkning av biståndsutbetalningarna till 11 miljoner SEK och en ökning om 7 500 SEK för kostnader i samband med utvärdering av arbetsordningen.
Uppdragsbeskrivning utvärdering av Fondens arbetsordning
Styrelsen diskuterade utkastet till utvärdering av arbetsordningen. Det beslutades att externa kandidater för själva översynen ska bjudas in till ett anbudsförfarande. Styrelsen beslutade att inbjudan ska riktas mot tre till fem kandidater inklusive de konsulter som ledde den tidigare processen för omarbetningen av arbetsordningen.
Biståndsbeslut
Under mötet gick styrelsen igenom 10 biståndsärenden. Av dessa var hälften individärenden med fokus på flykt till säker plats, medicinsk rehabilitering och stöd till basbehov till tidigare samvetsfånge, rättshjälp och stöd till tortyrskadeutredning i ett asylärende. Särskilt intressant i de ärenden som gällde organisationer och MR-nätverk var att 2 handlade om fackliga rättigheter. Styrelsen konstaterade bl.a. det strategiskt viktiga i att stödja grupper som arbetar med fackliga rättigheter.