Rapport om arbetet med verksamhetsplan 2014-2015 Underlag till styrelsemöte 21-22 september 2013

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 13 september 2013

Rapport om arbetet med verksamhetsplan 2014-2015

Inledning
Sekretariatet har tidigare redogjort för hur arbetet med verksamhetsplanens struktur och kopplingarna till budgetprocessen bedrivs (se underlag från 27 juni 2013). Sekretariatets innehållsmässiga planeringsprocess startade i början av september och avslutas i december då ett färdigt förslag till verksamhetsplan och budget 2014-2015 presenteras för styrelsen.

Vi är just nu i en fas då vi ser över kriterierna för prioritering av verksamheten inom MR-området. Utifån den information som kommit och löpande kommer från det internationella sekretariatet (IS) gör vi bedömningar av i vilken utsträckning den svenska sektionen bör och kan arbeta med olika kampanjer och aktioner de kommande åren. 

I det nedanstående redogör vi för vårt arbete med kriterier och lämnar en “lägesbeskrivning” över tänkbara prioriteringar av MR-verksamheten 2014-2015. Vi vill dock återigen betona att vi är i början av planeringsprocessen och våra bedömningar kan komma att omprövas som ett resultat av både sektionsinterna och internationella beslut och ställningstaganden. Avslutningsvis anger vi kortfattat områden i Svenska Amnesty 2016 som vi avser att särskilt lyfta fram i den kommande planeringsprocessen.

Generellt om prioriteringar
Inför framtagandet av kommande verksamhetsplan har vi utarbetat kriterier som stöd för våra prioriteringar på MR-området. Vi kommer att genomföra omvärldsanalyser på vart och ett av dessa områden som sedan ska ligga till grund för våra bedömningar. Vi tänker oss att stegen att prioritera går till på följande sätt: 

1) Identifiera teman och länder där det är relevant för sektionen att arbeta med fokus på förändringar i människors liv. Här kan självklart komma in tema som vi inte kan prioritera bort, det vill säga globala kampanjer. 
2) Identifiera lämplig omfattning/nivå på arbetet inom respektive tematiskt område/land och göra eventuella prioriteringar mellan teman och länder.
3) Beakta helheten utifrån olika parametrar (ESK- resp MP-rättigheter, möjlighet till mobilisering, kommunikation och fundraising, genusperspektiv).

Omfattningen på arbetet inom olika verksamhetsområden (punkt 2 ovan) definieras utifrån tre nivåer, A, B och C, där nivå A kräver relativt stora resurser, ett stort mått av samordning och involverar hela organisationen och nivå C innebär relativt små resurser, minimal samordning och involverar endast delar av sektionen. Ett område kan ha nivå A under 2014 för att sedan växla ner år 2015, eller tvärtom. Detta kommer att göra det lättare för oss att prioritera på ett strategiskt sätt utifrån förändringar i människors liv. 

Angivna nivåer i detta dokument är preliminära. Värt att notera är att vi ännu inte har några strategier eller detaljerade planer för de globala kampanjerna vilket gör att nedan kan komma att ändras. 

Lägesbeskrivning prioriterade MR-områden 2014-2015

Globala kampanjer
Under 2014 -2015 kommer vi att prioritera arbetet med globala kampanjer som uppgår till tre stycken: My body my rights (sexuella och reproduktiva rättigheter), Stop governments torturing samt Skriv för frihet (Letter writing marathon). 

1. My body my rights (2014= A, 2015= C)
För svenska sektionen är kampanjen My body my rights snarast en fortsättning på det arbete som påbörjats i år. Kampanjen fokuserar på 5-6 utvalda länder samt ett antal fallstudier under temat kontroll och kriminalisering av SRR. Därtill kommer Amnesty att följa och försöka påverka utgången av den uppföljningsprocess som nu pågår kring Kairoprogrammet (ICPD + 20). Vi ser att vi kommer att behöva göra vissa prioriteringar inom kampanjen för att nå genomslag och reell påverkan. 

My body my rights är en fortsättning på det arbete för sexuella och reproduktiva rättigheter och mot mödradödlighet, som vi bedrivit i Dignity-kampanjen. MR-området mödradödlighet/ SRR ersätts således av My body my rights. De övriga delarna (ekonomiska aktörer och MR samt slum/tvångsvräkningar) i Dignity-kampanjen integreras i det löpande arbetet (se nedan). Dignity-kampanjen fasas därmed ut. 

2. Stop governments torturing (2014=C, 2015=A/B)
Tortyrkampanjen fokuserar på tortyr som utövas av stater, vilket exemplifieras genom de ca 5 länder som valts ut. Kampanj beräknas dock inte starta förrän i mitten av december och då med 30-årsjubileet av tortyrkonventionen för ögonen. Sektionen kommer således att planera och förbereda kampanjen under 2014 men själva genomförandet blir först år 2015. Även här kommer vi att behöva göra vissa prioriteringar inom kampanjen för att nå genomslag och reell påverkan. 

3. Skriv för frihet (2014=A, 2015=A)
Liksom de senaste åren deltar vi i kampanjen Skriv för frihet.

Europeiska kampanjer

1. When you don´t exist (2014=A, 2015=B/C)
Amnestys regionala strategi för Europa anger flyktingkampanjen When you don’t exist som ett prioriterat område för de europeiska sektionerna. Kampanjen handlar om avsaknaden av lagliga vägar för flyktingar att ta sig till och söka skydd i Europa/EU/Sverige. År 2014 är det valår i Sverige och denna kampanj ger oss ett högst relevant sammanhang att lyfta dessa frågor. Amnesty kan sätta frågan på den politiska dagordningen genom en nationell valkampanj. Vi kan möta främlingsfientliga tongångar med fakta och rättighetsbaserade argument och stimulera till debatt och personligt ställningstagande. 

Med endast två globala kampanjer under året ser vi en möjlighet att driva en valkampanj under sommaren och fram till riksdagsvalet i september. 

Övriga prioriteringar, nivå B

1. Försvara individers rättigheter
Vi behåller arbetet för enskilda individer i ett särskilt avsnitt i syfte att förbättra samordningen och planeringen kring hur vi lyfter de individer vi jobbar med. Vi strävar mot att jobba mer koncentrerat för att vårt arbete bättre ska bidra till att nå de förändringar som krävs för de enskilda individerna. Därför blir det också helt centralt att vi förmår att kombinera och använda våra olika metoder i rätt tid och på ett koordinerat sätt. Vi avser att se över vårt arbete och jobba mer integrerat med kommunikation i olika kanaler, lobbyinsatser, on-line och off-line aktivism även bortom kampanjen Skriv för frihet.

Av tradition är detta arbete viktigt för många av grupperna, vars arbete bör målsättas. Vi har en uttalad ambition att säkerställa jämnare könsbalans i urvalet av individer som vi lyfter.

2. Ekonomiska aktörer & MR (2014=B, 2015= B)
Merparten av arbetet kring Ekonomiska aktörer och MR kommer under 2014 att fokusera på eget land. Tillsammans med andra samarbetspartners kommer vi att publicera en rapport om och bedriva påverkansarbete kring svensk lagstiftning kring företagsansvar (inklusive reglering av företags verksamhet utanför Sveriges gränser). 

3. Krisarbete MENA (2014=B, 2015=B) 
Situationen har försämrats dramatiskt i såväl Syrien som Egypten. Vi fortsätter att arbeta med dessa två länder men planerar inga större utåtriktade kampanjer som innefattar mobilisering. Vi bedömer att sektionen inte har kapacitet och resurser att bedriva ett uthålligt och kvalitativt arbete på mer än två länder i regionen. I vår plan betonar vi dock även vikten av att ha beredskap för reaktivt arbete och krisarbete beroende på händelseutvecklingen i regionen. 

4. Flykting och migration
Vi fortsätter vårt arbete med handläggning av enskilda asylsökande samt påverkansarbete i relation till det. 

Övriga prioriteringar, nivå C

1. Slum/tvångsvräkningar (2014=C, 2015=C) 
Arbetet mot tvångsvräkningar av romer i Europa fortsätter genom de Amnestygrupper som ingår i vårt “romanätverk”. År 2014 är av olika skäl särskilt viktigt ur påverkanssynpunkt. I övrigt agerar vi mot tvångsvräkningar via nätverket Stoppa tvångsvräkningar. 

2. Dödstraffet (2014=C, 2015=C)
Arbetet mot dödsstraffet sker bland annat genom aktiviteter på dödsstraffsdagen den 10 oktober och kräver inga större insatser, förberedelser och resurser från sekretariatets sida. Arbetet med individer sker löpande. Den årliga dödsstraffsrapporten är ett sätt att uppmärksamma frågan medialt. Inga andra aktiviteter än de ovan angivna planeras för 2014-2015.

3. Diskriminering av HBT-personer (2014=C, 2015=C)
Vi ska fortsätta arbeta för att hotade Prideparader i Europa kan genomföras och agera för HBT-personers rättigheter. 

4. Vapenhandel (2014=C, 2015=C)
Vi ska arbeta för att Sverige ratificerar Arms Trade Treaty, vapenhandelsavtalet,som antogs av FN år 2013. Vi arbetar vidare för att svensk vapenexport ska följa de restriktiva riktlinjer som finns. Inga publika kampanjer planeras utan arbetet sker genom lobby. 

5. Säkerhet och mänskliga rättigheter (2014=C, 2015=C)
Guantánamo, diplomatiska försäkringar och renditions. 

Kvinnors rättigheter
Vi tar bort avsnittet och integrerar arbetet för kvinnors rättigheter i andra MR-områden. Under 2014-2015 sker det främst genom kampanjen My body my rights, Försvara individers rättigheter samt Krisarbete MENA (Egypten).

Svenska Amnesty 2016
Arbetet med att förverkliga målsättningarna i Svenska Amnesty 2016 fortsätter under den kommande tvåårsperioden. När det gäller området “Tillväxt och medlemsvärvning” visar den senaste prognosen att vi redan 2013 når upp till de kvantitativa målen, det vill säga 100 000 medlemmar och 100 miljoner kronor i intäkter. Nya medlems- och intäktsmål behöver sättas för kommande tvåårsperiod. När det gäller övrig fundraising kommer intäktskanalerna Amnestybutiken, stora gåvor, stiftelser och fonder att utvärderas.

Satsningen på MR-utbildning i gymnasieskolan fortsätter, men vårt övriga utbildningserbjudande kommer att ses över (området “Aktivism, aktivt deltagande och partnerskap”).