"Ett steg mot en tortyrfri värld" Underlag till styrelsemöte 1-2 maj 2000

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 28 april 2000


ETT STEG MOT EN TORTYRFRI VÄRLD!

There can never be any justification for torture. It creates an escalation of violence in the internal affairs of states. It spreads like a contagious disease from country to country. It has lasting effects on the mental and physical health of the victim, and brutalizes the torturer.

Citatet är hämtat från en deklaration antagen i samband med Amnesty Internationals första kampanj mot tortyr, 1973. Det är fortfarande aktuellt. I oktober startar vi vår tredje kampanj mot tortyr. Det engelska namnet på kampanjen är: Take a step to stamp out torture! Vad ska vi ha för namn på kampanjen i Sverige?

Låt idéerna flöda om hur vi ska få alla att lägga märke till kampanjen. Sist i detta dokument har vi tagit med idéer som kommit fram vid mötena runt om i landet inför kampanjen. På vår interna hemsida hittar du mer information och har också en möjlighet att föra diskussionen vidare i en diskussionsdatabas. Informationen om tortyr på vår externa hemsida kommer att öka i omfattning under våren. Använd detta material för att öka er kunskap och för att komma på idéer om hur vi ska nå ut på bästa sätt.

Har ni frågor om kampanjen är ni välkomna att höra av er till undertecknad eller Andrea Bodekull på sekretariatet.

Lycka till med arbetet inför kampanjen och glöm inte att dela med er av era idéer på den interna hemsidan.

Magnus Killander
[email protected]
tel 08-729 02 14


Varför en kampanj?

I närmare 40 år har Amnesty International enträget arbetat mot tortyr. Amnestys tredje kampanj mot tortyr bygger på erfarenheterna av detta arbete och kommer att intensifiera och utveckla insatserna. Tortyr är en daglig realitet. Mer än hälften av världens regeringar tillåter och använder tortyr. Därför måste vi ta praktiska steg mot ett avskaffande.

Kampanjen mot tortyr fokuserar på förebyggande arbete, straffrihet och offren . De två tidigare kampanjerna har inriktats på opinionsarbete, att fördöma tortyren och på att skapa och utveckla internationella instrument. I samband med vår senaste kampanj 1984-85 antog FN Konventionen mot tortyr.

Under den kommande kampanjen kommer vi att arbeta för att finna och vidareutveckla strategier och metoder för att stoppa tortyren. Vi kommer att se över våra egna riktlinjer för t ex arbetet mot straffrihet och kvinnors och barns rättigheter. En rad projekt ska genomföras runt om i världen vars resultat sedan ska utvärderas och stå modell för det vidare arbetet. Samarbetet med andra organisationer ska fördjupas. Tillsammans med det redan existerande arbetet och våra beprövade arbetsmetoder hoppas vi under kampanjen kunna ta ett stort steg framåt mot en värld fri från tortyr.

Kampanjen startar den 18 oktober 2000. En viktig skillnad mot andra kampanjer är att denna inte har något embargo. Information om kampanjen ska vi börja sprida redan idag.




Förebyggande arbete

Under kampanjen kommer Amnesty att rapportera om och arbeta mot tortyren i alla de länder där tortyr förekommer. Det betyder att vi kommer att få information om och arbeta med fall från mer än 100 länder. En av kampanjens viktigaste uppgifter är att förverkliga konventionen mot tortyr och att stärka det internationella MR-maskineriet för förebyggande av tortyr.

Endast 117 (av världens ca 190) länder har ratificerat konventionen mot tortyr. Det gör denna till en av de minst ratificerade av de internationella konventioner som behandlar mänskliga rättigheter. Dessutom har endast 40 av dessa länder avgett en förklaring enligt artikel 22 som ger kommittén mot tortyr behörighet att ta upp enskilda klagomål om brott mot konventionen. Kampanjen syftar bl a till att öka antalet ratificeringar samt att fler stater ska tillåta enskilda klagomål från sina medborgare.

Arbetet inom FN måste bli effektivare. Det gäller framför allt arbetet inom FNs tortyrkommitté, som bevakar hur de anslutna staterna följer sina förpliktelser enligt konventionen. Amnesty kommer att utvärdera arbetet inom de delar av FN-systemet som har till uppgift att ta upp tortyr och lämna rekommendationer på hur arbetet kan förbättras. Amnesty kommer att publicera ett dokument som ger anvisningar om hur man för fram fall av tortyr till de kommittéer som har till uppgift att bevaka efterlevnaden av konventionerna. Förhoppningen är att det ska leda till att fler organisationer och enskilda kommer att använda sig av systemet.

Under kampanjen kommer Amnesty att utarbeta strategier för att få slut på tortyren i 20 utvalda länder (se nedan). Detta arbete ska sedan på lång sikt leda till att alla världens länder ska ha utarbetade strategier för att få slut på tortyren. Strategierna för länderna utarbetas av IS, frivilligorganisationer och eventuella Amnestystrukturer i landet. Andra sektioner kan bli delaktiga i den mån det finns viktiga strategiska kontakter mellan det aktuella landet och sektionen ifråga eller om en sektion är beredd att stötta arbetet finansiellt. Det kan också behövas stöd från rörelsen i form av brevskrivningsaktioner m m. Svenska sektionen kommer att undersöka om det är möjligt att delta i arbetet på något eller några av dessa länder. Man överväger också om man ska stödja ett par av dessa strategiarbeten finansiellt.

MR-utbildning för polis, säkerhetspersonal och militär är en central del av det förebyggande arbetet. Amnesty vill under kampanjen få till stånd sådan utbildning. I vissa länder kommer särskilda projekt att bedrivas som efter utvärdering kan vara modeller för liknande arbete i andra länder. I svenska sektionen kommer vi att under våren ta kontakt med polishögskolan för att diskutera hur MR-frågorna kan få en större roll i utbildningen av svensk polis. Sedan ett par år har vi ett välutvecklat samarbete med Swedint, den enhet inom militären som utbildar de soldater som ska ut på internationella uppdrag.

Svenska sektionen vill också satsa på MR-utbildning/information i skolan.Det är lätt att tänka att tortyr är något som förekommer i andra länder, men som knappast är ett svenskt problem. Många flyktingar som drabbats av tortyr finns i Sverige. FNs tortyrkommitté har sju gånger fällt Sverige för att ha beslutat skicka tillbaka flyktingar till länder där de riskerar tortyr.

Ett mål med kampanjen är att förhindra export av kunskap och materiel som kan användas för brott mot de mänskliga rättigheterna. Bl a USA och Storbritannien har en omfattande export på detta område. Svenska sektionen kommer att involveras i detta arbete i den mån den internationella rörelsen ber om detta, t ex genom massbrevskrivning och lobbyarbete.





Straffrihet

När de som begår de värsta illdåden går fria, är det ett illavarslande budskap som förmedlas: förövarna kan vara lugna. Amnesty Internationals erfarenhet från 40 års arbete i hela världen är entydig: det är straffriheten för gärningsmännen som är den främsta drivkraften bakom nya övergrepp. Våld föder våld där illdåd inte utreds ordentligt, där de skyldiga inte ställs inför rätta, där sanningen inte har kommit fram, därför att rättskipningen har brutit samman eller därför att den politiska viljan saknas.

Att torterare inte ska få förbli ostraffade utan ställas till svars och dömas för sina brott är därför en självklar och övergripande del av kampanjen. Under kampanjen ska Amnesty utarbeta nya riktlinjer och metoder för arbetet mot straffrihet enligt beslut på det internationella rådsmötet, ICM 1999. Bland annat ska möjligheten att namnge/utpeka torterare, dokumentera de fall de är ansvariga för och sedan arbeta för att de ställs inför rätta, ses över.

Amnesty kommer också att under kampanjen arbeta för att nationell lagstiftning vad gäller att ställa torterare inför rätta överensstämmer med internationell rätt. I konventionen mot tortyr finns en förpliktelse att ställa de ansvariga för tortyren inför rätta oavsett var brottet har skett.


Offren

Under olika skeden tar kampanjen upp och uppmärksammar de som utsätts för tortyr på grund av sin identitet (diskriminerande skäl). Det gäller barn, kvinnor, sexuella minoriteter samt tortyr som äger rum av rasistiska skäl.

Kvinnor

Många brott mot mänskliga rättigheter drabbar enbart kvinnor och flickor. Det är allt från att nyfödda flickebarn dödas till att flickor i högre grad än pojkar är undernärda, det är våldtäkt och könsstympning och kvinnomisshandel och mord. Otaliga kvinnor och flickor dör varje år till följd av diskriminering och våld riktat speciellt mot dem. Men av tradition har sådana brott mot kvinnors rättigheter behandlats åtskilt från övriga mänskliga rättigheter; regeringar och icke-statliga organisationer har inte riktigt tagit dem på allvar.

I tolkningen av de internationella människorättsreglerna finns en skiljelinje mellan den offentliga samhällssfären - de politiska, rättsliga och sociala institutionerna - och hemmets och familjens privata sfär. Innan kampanjen startar måste Amnesty klargöra under vilka förutsättningar som våld mot kvinnor ska definieras som tortyr. Särskilt gäller detta våld i hemmet.

Barn

Amnesty International har ofta uppmärksammat enskilda fall där barn utsatts för övergrepp, såsom tortyr, misshandel eller mord, som myndigheterna bär skulden för. Men tyvärr har vi sällan gjort något långsiktigt utrednings- och kampanjarbete för barnen. De har för det mesta varit osynliga i vår rapportering om övergrepp. Nu är vi i färd med att ta de första stegen med en rad pilotprojekt på områden där staten har ansvar för övergrepp av enskilda. Vi hoppas komma vidare och kunna komplettera de insatser som görs av andra frivilligorganisationer.

Amnesty behöver även på detta område utreda under vilka omständigheter våld mot barn ska definieras som tortyr. Man kommer att samla information om våld mot barn och undersöka hur Amnesty ska utveckla sitt arbete med barns rättigheter i t ex barnhem, skolor och ungdomsanstalter.




Rasism

Sommaren 2001 kommer FN att genomföra en världskonferens mot rasism. Amnesty kommer att arbeta för att konferensen tar upp och beslutar om konkreta åtgärder för att stoppa tortyr grundad på rasism. Sektionerna uppmanas att delta i förberedelsearbetet genom att aktivt arbeta tillsammans med frivilligorganisationer i respektive länder inför konferensen. Världskonferensen ger oss en möjlighet att koppla ihop rasism och polisbrutaliet. Vi kan peka på rasismen som en grogrund för massiva MR-kränkningar.

I Amnestys information i skolan är det viktigt att göra kopplingen mellan rasism och tortyr.

Homosexuella/bisexuella/transsexuella (LGBT)

En annan grupp som utsätts för våld av diskriminerande skäl är sexuella minoriteter. Internationellt kommer ett pilotprojekt att genomföras vars syfte är utbildning för polis eller lärare på polishögskolor.


Hur ska vi arbeta under kampanjen?

Aktionsfall .

Det finns för närvarande ett 70-tal aktionsfall runt om i världen som direkt tar upp tortyr och ännu många fler som på något sätt berör tortyr. Dessa och eventuella nya aktionsfall som kan komma att tas fram under kampanjen ska självklart lyftas upp och användas.

RAN

RAN-aktioner tar ofta upp tortyr och grym, omänsklig och förnedrande behandling eller bestraffning. Den typen av aktion som ska pågå under flera månader kan komma att användas t ex i arbetet på enskilda länder.

Kampanjen kommer också att inrymma alla de arbetsmetoder vi vanligtvis använder oss av i vårt arbete, bl a massbrevskrivning, petitioner, massmediaarbete, demonstrationer, seminarier, konserter, annonser, hemsidor m m.

Samarbete

Ett ökat samarbete med andra organisationer är väsentligt för att arbetet mot tortyr ska bli effektivt. Alla nivåer inom Amnesty bör inventera vilka organisationer man har i sin närhet och sedan kontakta dem i god tid före kampanjen för att planera gemensamma aktiviteter.

Utåtriktade aktiviteter

Under kampanjen ska vi också öka medvetenheten om tortyr hos allmänheten. Vi ska erbjuda de som vill engagera sig i arbetet mot tortyr en möjlighet att göra det, att ta ett steg mot en tortyrfri värld. Det kan innebära allt från att ge ett bidrag till att engagera sig i en amnestygrupp.

IS har producerat en tejp med texten "A torture free zon" på olika språk. Tejpen finns även som 84 cm långa (motsvarar längden på ett steg) bitar med klister (typ bildekal). Tejpen kan användas för att annonsera att "Amnesty är på plats" vid alla utåtriktade evenemang, insamlingar etc som äger rum under kampanjen. Den kan också användas symboliskt vid olika manifestationer som t ex att ringa in polishuset, kommunhuset, skolan och förklara dessa som tortyrfria zoner.

En idé som diskuterats tillsammans med de nordiska sektionerna är att hitta en plats som är förknippad med tortyr i resp sektions huvudstad (som t ex galgbacken i Stockholm, Gestapos högkvarter i Oslo) och att starta kampanjen där. Motsvarande platser kan man hitta lokalt.Man kan också leta upp platser där tortyr är vanligt i andra länder, polishus, häkten osv och göra något där.


Idéer från distriktsombudsmöte och regionala möten med grupperna inför kampanjen

Material

Enkla foldrar där enskilda fall presenteras (gärna karta, foto)
Vykort med vädjanden
Affischer
T-shirt
Lista över videofilmer och föreläsare

Aktiviteter

Utställningar, se nedan
Cafékvällar med föreläsning/diskussion eller filmvisning. Tortyroffer berättar.
Samarbete med teatergrupper
Insändare och artiklar
Studiecirkel
Tejp-aktiviteter
kommunalrådet förklarar kommunen som tortyrfri zon
polismästaren uttalar sitt stöd för arbetet mot tortyr

Utställningar

Tortyrkammare: utställning med vanliga saker (t ex kudde, hammare, glödlampa som används vid tortyr)
Muren
Tvättlinan
Bandspelare med vittnesmål, t ex Mehdi Zana
Skolbarns teckningar på temat tortyr

Samarbete med andra organisationer m m

Agenda 21
Artister
Bibliotek
Fackföreningar
FN-föreningen
Författare
Hembygdsföreningen
Invandrarföreningar
Journalister
Kvinnoorganisationer
Kyrkan (konfirmander m m)
Lions
Läkarutbildningar
Lärarhögskolor
Rotary
Rädda barnen
Röda korset
Skolor
Universitet


De 20 strategiländerna (se ovan under förebyggande arbete)

Afrika
Demokratiska republiken Kongo, Kenya, Senegal, Sydafrika

Amerika
Brasilien, Mexiko, Peru, USA

Asien
Bangladesh, Indien, Japan, Nepal, Pakistan, Filippinerna, Sydkorea

Europa
Ryssland, Turkiet

Mellanöstern
Egypten, Irak, Israel