Abort - förslag från styrelsen Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2006

Till: Styrelsen
Från: Ida Burlin, Shirin Heidari, Stefan Johansson
Datum: 17 mars 2006

Abort - förslag från styrelsen

Förslag till beslut

Årsmötet beslutar

Alternativ 1

att uppmana sektionsstyrelsen att verka för att den internationella styrelsen snarast utarbetar och, efter lämplig konsultation med rörelsen, antar en policy avseende abort som i korthet innebär

a) att ingen ska straffas för att ha genomgått, spridit information om eller utfört en abort,

b) att alla kvinnor ska ha tillgång till laglig och säker abort när graviditeten är resultatet av ett sexuellt övergrepp, våldtäkt eller incest samt när en fortsatt graviditet skulle äventyra kvinnans liv,

c) att alla kvinnor ska ha tillgång till hälso-/sjukvård för behandling av komplikationer som har uppstått efter en abort, även om aborten var olaglig.

Alternativ 2

att uppmana sektionsstyrelsen att verka för att Amnesty International inte antar någon ny policy avseende abort, i vart fall inte förrän frågan har diskuterats vid det internationella rådsmötet i augusti 2007.

Bakgrund

Amnesty Internationals vision är en värld där alla människor åtnjuter alla de mänskliga rättigheter som innefattas i Allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och andra internationella människorättsnormer. För att uppnå denna vision har Amnesty som sitt åtagande att göra utredningar och agera med fokus på att förhindra och göra slut på grova kränkningar av rätten till fysisk och psykisk integritet, åsikts- och yttrandefrihet och frihet från diskriminering, inom ramen för sitt främjande av alla mänskliga rättigheter.

Ett av Amnestys prioriterade områden för åren 2004 – 2010 är att slå vakt om kvinnors rättigheter. I detta arbete har Amnesty bl.a. påpekat att det i konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor slås fast att alla par och individer har rätt att fritt under ansvar bestämma antalet barn och tidsrymden mellan havandeskapen samt att få tillgång till upplysning och utbildning liksom till de medel som erfordras för att kunna utöva denna rätt. Amnesty har även framhållit att alla vuxna har rätt att ha sexuella förbindelser utan att utsättas för någon typ av straff, att sjukvårdspersonal som försöker sprida information om exempelvis preventivmedel inte får trakasseras och att kondomer ska vara lätt tillgängliga för att hindra spridning av bl.a. HIV/AIDS. Amnesty arbetar dessutom mot påtvingade aborter, påtvingad sterilisering, kvinnlig könsstympning och att kvinnor som har genomgått en abort döms till döden. Under senare tid har Amnesty även krävt att kvinnor som har våldtagits under en väpnad konflikt ska få omedelbar behandling, inklusive tillgång till s.k. dagen-efter-piller (som enligt Världshälsoorganisationen är en typ av preventivmedel).

Det internationella rådsmötet – som är Amnestys högsta beslutande organ – diskuterade dessa frågor i augusti 2005 (ICM 2005). Vid mötet fanns stor enighet om att bygga vidare på detta arbete, inom ramen för kampanjen Stoppa Våldet Mot Kvinnor och när vi utvecklar arbetet för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Vid ICM 2005 var det däremot stor oenighet i frågan om Amnesty även ska arbeta för tillgång till laglig och säker abort (Amnesty tar för närvarande inte ställning i den frågan). Närmare hälften av sektionerna ville att Amnesty snarast skulle börja arbeta med denna fråga, medan den andra hälften av sektionerna av olika anledningar inte ville ta något sådant beslut. Efter intensiva förhandlingar enades man om en kompromiss som innebar att den närmaste tiden skulle ägnas åt att konsultera, utbilda och öka medvetenheten kring möjliga ställningstaganden för Amnesty när det gäller abortfrågan. I juni 2006 kommer sektionerna att träffas igen. Under förutsättning att en majoritet av sektionerna då inte motsätter sig det, får den internationella styrelsen därefter anta en policy avseende en eller flera av de aspekter på abortfrågan som anges i förslaget till beslut (alternativ 1). Övriga frågor gällande abort, främst frågan om kvinnans rätt till fysisk och psykisk integritet innefattar en rätt att avsluta sin graviditet och att abort därför skall vara laglig, säker och tillgänglig för alla kvinnor, ska tas upp vid det internationella rådsmötet 2007.

Av denna anledning är styrelsen angelägen om att få ett besked om hur den svenska sektionen ser på abortfrågan. Bör sektionsstyrelsen i juni 2006 uttala sitt stöd för att det snarast utarbetas och antas en policy avseende abort och bör en sådan policy i så fall omfatta alla eller vissa av de tre aspekter som nämns i förslaget till beslut (alternativ 1)?

Diverse bakgrundsdokument finns tillgängliga på www….