- Skriv ut
- Uppdaterad 06 Okt 2017
Punkt: 8. Resolutioner till Global Assembly (GA) Underlag till styrelsemöte 21-22 oktober 2017
Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 2017-10-06
Punkt: 8. Resolutioner till Global Assembly (GA)
DISKUSSIONSUNDERLAG
Eventuella frågor att lyfta på Global Assembly (GA) 2018
Inför Global Assembly 2018, bör styrelsen diskutera huruvida det finns frågor som sektionen önskar driva internationellt. I det fall styrelsen kommer fram till att det finns sådana blir nästa steg att överväga ifall den/de lämpar sig bäst att föra fram i form av en resolution till mötet eller ifall det är en fråga som bör drivas på annat sätt, t ex via de diskussionspaneler som hålls på mötet eller i andra forum, eller forum utanför GA, som t ex Regionalt forum eller Chairs Assembly, alternativt genom diskussioner med AIS.
Eftersom vi närmar oss nästa strategiska period så är GA 2018 det GA som lämpar sig bäst om vi vill föra in frågor till SG 2020-2023. Vid GA 2019 räknar vi med att beslut om SG 2020-2023 ska fattas.
Det finns ett antal idéer nedan och sekretariatet har valt att rekommendera huruvida frågan lämpar sig just till 2018 års GA eller om det lämpar sig bättre vid ett senare tillfälle. Dessa rekommendationer grundar sig på antaganden om hur frågan i sig passar in i andra processer och hur de ligger i tiden samt utifrån att vi har begränsade resurser och därför fokusera på ett fåtal frågor.
I detta underlag presenteras därför
A) eventuella frågor som årsmötet beslutat att sektionen ska driva
B) frågor som styrelsen lyft under diskussioner på styrelsemöten, i styrelsens webbforum eller på andra håll, sedan senaste ICM
C) eventuella frågor sekretariatet ser behov av att lyfta internationellt
D) frågor som eventuellt kvarstår från tidigare resolutioner som svenska sektionen lagt eller stöttat.
A) Frågor som årsmötet beslutat att sektionen ska driva
Årsmötet 2017 uppdrog åt styrelsen att lyfta ett antal frågor på ICM 2017 (såsom de svenska resolutionerna samt MR-frågor i Argentina och USA) vilket ICM-delegationen också gjorde. Dessa årsmötesbeslut följs upp direkt med AIS eller berörd sektion.
Det är viktigt att vara medveten om att sektionen vanligen inte driver frågor om specifika MR-prioriteringar på Global Assembly (GA) då det är för operativt för det forumet, och lämpar sig bättre att göra via till exempel konsultationsrundor för planer, mål och andra stora internationella processer. Det är likaledes viktigt att känna till att det finns många former, utöver resolutioner till GA, som det går att driva alla sorters frågor internationellt, till exempel via diskussioner/informella kontakter/möten både på GA och i andra forum för internationell kontakt. Att ett årsmötesbeslut som ska drivas internationellt ännu inte är fullt åtgärdat behöver således inte per automatik betyda att det bör drivas till GA, men kan innebära det om styrelsen finner skäl för det.
B) Frågor som styrelsen lyft under diskussioner på styrelsemöten eller i styrelsens forum
Statligt stöd
Frågan om statligt stöd har varit en fråga som engagerat den svenska sektionen under en lång tid. Under 2016 fattade internationella styrelsen (IB) ett beslut kring en ny fundraising policy som grundar sig på analyser bl.a rekommenderat av oss. Den nya policyn fastslår att Amnesty International kan ta emot statliga medel för Human Rights Education. Hur den svenska sektionen ställer sig till detta kommer att diskuteras under det närmsta året. Sekretariatet vill flagga för att detta är en möjlig framtida resolution men rekommenderar inte att den skrivs inför GA 2018 eftersom både diskussioner, förankringsprocess och beslut kring denna fråga i den svenska sektionen lär ta sin tid.
C) Frågor sekretariatet ser behov av att lyfta internationellt
Teknik och MR
Teknologi spelar en större roll i våra liv än någonsin tidigare och dess påverkan ökar, och den tydliga gräns mellan människa och maskin kan komma att suddas ut. Teknologi och artificiell intelligens kan ha en positiv roll för att hitta lösningar på problem som har tydliga kopplingar till mänskliga rättigheter. Hur kan vi spåra, kvantifiera och hantera trakasserier och våld mot kvinnor och minoritetsgrupper på nätet, och samtidigt respektera integritet och yttrandefrihet? Hur påverkar den främlingsfientliga rasistiska retoriken hotbilden mot flyktingar och invandrare? Hur kan artificiell intelligens och teknologiskt avancerade lösningar granska och avslöja människorättskränkningar - i digitala kanaler eller i verkliga livet? Här finns också stora risker. De som arbetar med artificiell intelligens, robotik och genteknik har ett stort och växande ansvar för att säkerställa att dessa teknologier är säkra och respekterar människors rättigheter. Den teknologiska utvecklingen kommer också att innebära att många av dagens jobb försvinner och vi bör titta på vilka konsekvenser det får för mänskliga rättigheter. Vi måste ligga steget före, så att vi förstår vad mänskliga rättigheter kan betyda i detta sammanhang och diskutera vilken roll Amnesty vill ha. Eftersom detta är en MR-fråga som sekretariatet skulle rekommendera att den internationella rörelsen beaktar inför nästa strategiska period föreslår vi att vi bereder detta inför GA 2018.
Globala kampanjer
Amnesty International har sedan start arbetat med kampanjer på olika sätt. Sedan länge arbetar vi också med globala kampanjer. Dessa väljs ut genom en konsultationsprocess bland sektioner och strukturer. Sedan tar AIS fram kampanjstrategier, ofta med någon form av konsultation med rörelsen. I de globala kampanjerna förväntas alla sektioner delta.
Det är stora resurser som läggs ner i de globala kampanjerna. Ofta är de ganska övergripande för att göra det relevant för så många sektioner som möjligt. Detta gör att det ofta inte blir någon tydlig styrning, det är svårt att följa upp och mäta effekter. Det finns också indikationer på att kampanjerna inte alls samlar hela rörelsen, vilket är tanken. Vi tycker att det är hög tid att se över denna arbetsmetod genom att göra en extern utvärdering av arbetet vad gäller kostnadseffektivitet i relation till outcome.
Detta är en fråga som sekretariatet vill undersöka hur diskussionerna går internationellt för att eventuellt återkomma till frågan inför GA 2019.
D) Frågor som kvarstår från tidigare resolutioner som svenska sektionen lagt eller stöttat
Långsiktig position för Amnesty International
Inför ICM 2015 skrev den svenska sektionen en resolution kring behovet av en långsiktig position för Amnesty International. Sekretariatet anser fortfarande att det finns ett behov av detta men anser inte att det är rätt tillfälle att driva frågan inför GA 2018 eftersom vi inte ser en annan förståelse för långsiktig planering idag än vad vi såg vid ICM 2015.