Styrelsemöte 8-9 mars 2014

 

Marsmötet I Amnestys fondstyrelse var ett intensivt och omväxlande möte med många frågor som direkt berör hur fondens arbete  kommer att utvecklas framöver.

Först hade vi ett intressant möte med vår nya generalsekreterare (GS) Anna Lindenfors. Några av de aktuella framtidsfrågorna i fonden presenterades för Anna. Fondstyrelsen var mycket positiv till detta första möte och ser med tillförsikt fram emot kommande samarbete. 

 En viktig fråga som rör ett schweiziskt förslag om högre delaktighet för svenska och schweiziska biståndsinsatser inom den internationella rörelsens biståndsverksamhet (Human Rights Relief), presenterades för GS samt diskuterades senare i styrelsen. Det handlar om decentralisering av hur biståndsverksamheten drivs. Frågan har varit under diskussion tidigare men nu fått ny aktualitet på grund av den pågående förändringen av arbetssätt på Internationella Sekretariatet (IS). Om detta förslag blir verklighet kommer den svenska fonden att få en framträdande roll i hela den internationella rörelsen. Arbetet med att finna former för hur samarbetet kan utvecklas har kommit igång. En sådan utveckling kommer också att stärka den svenska sektionens roll internationellt.

En annan viktig fråga som tar utrymme och tid i Amnestyfondens verksamhet just nu är den pågående revideringen av de arbetsformer som fonden har valt att använda sig av. Vi har just anställt ytterligare en fondsekreterare och detta medför att arbetsformerna både på sekretariatet och inom styrelsen behöver ses över och revideras.  Omfattningen av den svenska fondens verksamhet har ökat under de senaste åren. Fonden arbetar med fler fall och större summor än någonsin tidigare. Detta ställer naturligtvis krav på säkerhet och effektivitet. Det är i ljuset av detta som de två nämnda omfattande förändringarna måste ses.

Ett underlag rörande ”gränsdragning och mandat” diskuterades också . Detta är viktiga frågor som hela tiden måste hållas levande. Fondstyrelsen vill kunna se klart var gränserna för verksamheten går. 

På grund av de omfattande förändringarna på IS har mängden av aktuella ansökningar tillfälligt gått ner de senaste månaderna. Det betyder inte att behovet gått ner. För närvarande är en aktuell fråga som formuleras i ansökningar från flera olika håll hur de medborgerliga rättigheterna för personer som lever i länder där lagstiftningen skärpts gentemot personer inom HBTQ-området skall kunna skyddas. Inom detta område har det varit aktuellt för fonden att ge stöd i flera olika länder. Aktuella fall vid detta möte var också behov av skydd för mänskliga rättighetskämpar i bl a Afghanistan och Egypten.  De verksamheter som fått bidrag förväntas lämna halvtidsrapporter. Sådana rapporter som godkändes kom bl a från ett migrantprojekt i Mexiko och ett projekt i Slovakien där man arbetar för att integrera romska barn i skolundervisningen.

Det var två mycket intensiva dagar där flera viktiga framtidsfrågor lyftes fram.  Detta medför också att fonden har en viktig roll i diskussionen kring vilka strategier som Amnesty skall fokusera på de närmaste åren. 

 

          Bodil Hansson