Styrelsemöte Amnestyfonden 4 september 2022

Styrelsens andra styrelsemöte för perioden centrerade sig kring och hölls den 4 september i Amnesty Sveriges lokaler i Stockholm. Fokus på detta möte låg på den stora mängden ärenden kopplat till Afghanistan för Amnestyfonden, fondens ekonomiska situation samt strategiska frågor kopplat till MR-biståndets struktur inom det globala Amnesty.

Sammanfattning av diskussionspunkter:

Ärende kopplat till Afghanistan
Styrelsen diskuterade redan i juni kring den stora mängd ansökningar som kommit in gällande Afghanistan, hur detta skulle hanteras och hur det skulle säkras att även andra kriser inte ska tappas bort. Sedan mötet i juni har ytterligare 83 ärenden för enbart Afghanistan inkommit. Vilket har inneburit en mycket stor arbetsbörda och ett aldrig tidigare sett utbetalningsflöde från Amnestyfonden. Fonden klarar inte långsiktigt varken från ett ekonomiskt eller personellt perspektiv att hantera detta (det har exempelvis krävts avyttring av fonder för att klara av likviditeten för att betala ut stöd till Afghanistan). Medel har beviljats från AIS för att stötta upp utbetalningarna för att täcka kostnader fram till sista augusti, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att se ut under hösten. Denna stora mängd utbetalningar har lett till att AIS vill ha mer detaljer om människorättsbiståndets risk- och konsekvensanalyser och de har bett Afghanistanteamet att komma in med information kring hur urvalet görs kring vilka som ska få stöd.

Amnestyfondens ekonomi
De stora utbetalningarna till Afghanistan har haft en stor påverkan på Amnestyfondens budget för 2022, där utflödet av medel har överträffat intäkterna med god marginal, vilket har gjort att fonden har fått täcka upp detta genom avyttring av fonder. Att nämna är att utbetalningarna till Asien har ökat med mer än 300% i jämförelse med samma period 2021, vilket är en situation som fonden tidigare inte har varit med om. Då de fria reserverna är begränsade diskuterade styrelsen att analysera om de reservmedel som är styrda kopplade till avveckling av fonden samt ändamålsspecifika medel kan stötta upp den nuvarande situationen. Styrelsen var dock överens om att det är viktigt i nuläget att titta på den finansiella hållbarheten för fonden kommande år och att vara restriktiva med hur mycket av reservfonderna som används utifrån den rådande situationen. Detta kan komma att få stöd av medel som kan utbetalas från Coalition Leadership Team (CLT) från AIS. För att på kort sikt hantera den ekonomiska situationen beslutade styrelsen också att sätta ett tak på utbetalningar till Afghanistan under september och oktober, vilket kommer att ses över i samband med nästa styrelsemöte. 

Möten kring framtida struktur på Amnestys människorättsbistånd
Under sommaren har två planeringsmöten tillsammans med AIS och Amnesty Schweiz, som förutom Amnestyfonden är den andra stora givaren till Amnestys människorättsbistånd, ägt rum där strukturen för MR-biståndet inom Amnesty har diskuterats inför ett mer formellt möte som sker i november. Denna dialog är kopplad till den översyn av MR-biståndet som färdigställdes år 2021. Frågor som hittills diskuterats i detta forum är en potentiell gemensam internationell styrning kring MR-biståndet och ett gemensamt globalt program, där det dock ännu är oklart hur detta program och dess styrning skulle se ut. Ett nytt planeringsmöte i oktober innan det större mötet i november. 

Hantering av granskningskommitténs rekommendationer
Granskningskommittén skrev en rapport till årsmötet i maj, där det inte fanns så mycket de ville att fonden skulle följa upp. Det är därför få åtgärder som ska göras från fondstyrelsen, då flera åtgärder som tidigare lyfts av granskningskommittén åtgärdades i början av 2022.

Styrelsen fattade beslut i följande ärende:

  • Stoppa betalningar till Afghanistan tills att pengar inkommit från AIS

  • Sätta ett tak på max 100 000 pund för september och oktober för utbetalningar kopplat till Afghanistan

  • Bordlägga beslut om reviderad budget 2022 till oktobermötet. 

  • Kontakta pro bono advokat för potentiell upplösning av bundna ändamålsbestämda medel om 6,685 mkr

  • Se över storlek för medel avsatta för avveckling av fonden om 5 mkr

 

Mötesrapporten nedtecknad av Julle Bergenholtz-Foglander, ledamot i Amnestyfondens styrelse