- Skriv ut
- Uppdaterad 20 Dec 2024
Styrelsemöte Amnestyfonden 9 november 2024
Den 9 november samlades Amnestyfondens styrelse för det näst sista styrelsemötet för 2024. Mötet hölls i Amnestys lokaler i Stockholm (med digitala möjligheter att delta). Övergripande punkter inkluderade svenska sektionens omorganisering, förhandlingarna med sektionen om samarbetsavtal och framtida finansiering av Amnestyfonden, permutation av delar av fondens stadgar samt kvartalsrapportering. Fonden fick även besök av Amnesty Sveriges valberedning.
Ett stort fokus under mötet handlade om omorganisationen för Amnesty Sverige och hur detta påverkar fondens personal både utifrån hur de har uppfattat processen och den effekt den har fått på personalgruppen, men också på de organisatoriska skillnader som den innebär, där ett exempel är att en ny biträdande generalsekreterartjänst som kommer att vara närmaste chef för Amnestyfondens medarbetare. Omorganisationen kommer innebära att fonden får mindre pengar av den totala insamlingen samt att en fondsekreterartjänst fasas ut under första halvan av 2025. Utifrån detta fanns därför en punkt på agendan om behov av att se över fondens rutiner utifrån att det blir en personal mindre under 2025, vilket medför att nya arbetssätt kopplat till exempelvis betalningar behöver utarbetas. Verksamhetsutskottet uppdrogs att titta vidare på detta.
Parallellt med denna förändring har förhandlingarna kring samarbetsavtalet med sektionen fortsatt. Positionerna har varit relativt desamma sedan förra styrelsemötet, där Julle och Filippa har fortsatt att vidhålla att det är orimligt med det förslag som sektionen hittills har lagt fram på fördelning av insamlingsintäkter. Det har därför inte tagits ett beslut hittills att upphäva samarbetsavtalet, eftersom Amnestyfonden inte har kunnat få de garanter som behövts för att gå med på detta. Styrelsen gav god input och bränsle till förhandlarna, där det tydligt framfördes att inte ge sig kopplat till fondens framtid, att det är styrelsen och inte kansliet som förhandlingarna ska ske med samt behovet av att sektionen och fonden tillsammans tittar på framtida läsningar för vägen framåt för människorättsbiståndet genom en avsiktsförklaring. Som en effekt av både omorganiseringen, förhandlingen kring samarbetsavtalet och den tänkta förändringen av modellen för människorättsbiståndet inom Amnesty genomfördes en workshopeftermiddag under oktober med arbetsgruppen för konsekvensanalysen, fondsekreterarna samt tidigare styrelseledamöter för fonden. Detaljer från denna arbetsdag rapporterades till styrelsen under detta möte.
Ekonomiutskottet har identifierat ett behov av att permutera fondens stadgar så att det finns möjlighet att placera fondens pengar på mer än räntebärande bankkonton. Styrelsen var överens med utskottet att detta är en prioriterad fråga att lösa, så att stadgarna kan tillåta detta. Detta behöver dock godkännande av Kammarkollegiet då Amnestyfonden är en stiftelse, vilket fonden ska arbeta med de närmaste månaderna tillsammans med ett ombud som gått med på att genomföra detta pro bono.
Från kvartalsrapporteringen noterades det att Amnestyfonden hittills har stött 109 ansökningar för sammanlagt 687 individer, till ett totalt värde av 5,28 miljoner kronor. Detta är en minskning i jämförelse med föregående år, vilket dock var ett år där utbetalningarna behövde stoppas för att behoven övergick resurserna som fanns tillgängliga. Även den ekonomiska rapporten visar på ett överskott hittills för året, där en av anledningarna är en testamentesgåva till Amnestyfonden som inte var budgeterad för inför året startade. Slutligen rapporterade även utskotten från sina respektive planer, där de flesta utskotten konstaterade att deras arbete låg i fas (även om internationella utskottet påpekade att mycket av utskottets arbete påverkas av konsekvensanalysen och förhandlingen av samarbetsavtalet med sektionen).
Beslut som togs under styrelsemötet:
· Att verksamhetsutskottet uppdras ta fram nya rutiner gällande ärendebeslut, inklusive styrelsens tillgång till information om ärenden samt utbetalningar i banken. Ett första förslag ska presenteras till styrelsemötet i februari.
· Att Julle Bergenholtz-Foglander och Filippa Almlund har mandat att fortsätta förhandla med sektionen med medskick att säkra tillräcklig finansiering under 2025, att förhandlingen ska ske styrelse till styrelse samt att hitta en gemensam och långsiktig väg framåt med sektionen.
· Att fondstyrelsen återigen ska efterfråga ett samtal med sektionsstyrelsen.
· Att fondstyrelsen tillsammans med andra aktörer inom det globala människorättsbiståndet arbetar för att finna en långsiktig finansiell lösning. Medlemmarnas perspektiv på Amnestyfonden och människorättsbiståndet ska inhämtas under processen.
· Att skicka in en ansökan om att upphäva punkt 4 om fondens medel i stiftelsens stadgar till kammarkollegiet.
· Att vidare inhämta eventuella synpunkter från styrelsen för svenska sektionen av Amnesty till upphävandet av punk 4 i stiftelsens stadgar.
· Att uppdra till verksamhetsutskottet att kontakta Norska MR-fonden eller liknande aktör för att bjuda in till lärandeseminarium.
· Att bordlägga arbetet med hantering av diskrimineringsfall.
· Att pausa arbetet med prioriteringar av människorättsbiståndets insatser tills behov uppstår.
· Att bevilja ett stöd som krävde styrelsens godkännande.
Mötesrapporten är nedtecknad av Julle Bergenholtz-Foglander, ordförande