Punkt: 6.5 Medlemsdemokratiprojektet Underlag till styrelsemöte 17-18 mars 2018

Till: Styrelsen

Från: Sekretariatet

Datum: 2018-03-02

Punkt: 6.5 Medlemsdemokratiprojektet

 

DISKUSSIONSUNDERLAG

 

Bakgrund

Under styrelsens möte i januari 2018 beslutades att endast lägga fram två av förslagen från demokratiöversynen till sektionens årsmöte. Dessa kommer att beredas under påverkanstorget.

 

Övriga förslag delades in i två grupper: 1) de som kan diskuteras vidare utifrån konkreta förslag (nationella råd, MR-seminarier och höstmöte) och 2) utmaningar som behöver diskuteras mer förutsättningslöst med medlemmarna (lokal samordning/organisering, demokratimodell/representativ modell). Dessa frågor ska tas upp för diskussion på årsmötet för att på så vis ge medlemmarna möjlighet att ta del av vad demokratiöversynen kommit fram till samt ge medskick till det fortsatta arbetet.

 

Diskussionspassets syfte

Utgångspunkten för demokratiöversynen var att den på alla punkter skulle leda fram till förslag till årets årsmöte. Under arbetets gång har det blivit tydligt att en del utmaningar är för komplexa för att lösa på så kort tid som ett år. Diskussionspasset om demokratiöversynens förslag möter förväntan om att hela förslaget ska tas upp på årsmötet, även om förslagen inte är färdiga att läggas fram för  beslut.

 

Diskussionspasset syftar till att lyssna in vad medlemmarna tycker om de förslag som finns samt att ge styrelsen och sekretariatet en bild av vilka behov medlemmarna har av lokal organisering.

 

Diskussionspassets mål

  • styrelsen och sekretariatet får med sig medlemmarnas åsikter och medskick in i det fortsatta arbetet;

  • medlemmarnas förståelse ökar för de utmaningar som finns;

  • medlemmarnas intresse för att delta i den fortsatta processen väcks.

 

Metod

Passet leds från scenen. Varje block inleds av en kort bakgrundsbeskrivning. Därefter diskuteras givna frågor i grupp. Allt dokumenteras av en funktionär vid varje bord/grupp. Funktionären har även ansvar för att det är ett gott samtalsklimat i gruppen. Efter en viss tid avslutas diskussionerna av moderatorn och deltagarna med hjälp av moderatorn sammanfattar vad gruppen kommit fram till enligt en färdig mall som är lika för alla. Moderatorn inleder sen nästa block.

 

Alla grupper diskuterar alla frågor indelade i tre block:

  1. årscykeln med möten för inflytande och beslutsfattande,

  2. lokal organisering,

  3. demokratimodell.

Till sin hjälp har dokumenterarna ett expertbord som nås via chatt. Där finns sakkunniga som förväntas kunna svara på frågor som kan komma.

 

Grupperna delas in i förväg för att spara tid och för att vi ska kunna dela upp deltagarna utifrån engagemangsform. Genom att dela upp till exempel grupp- och distriktsaktiva kan diskussionerna fokuseras på de olika engagemangsformernas behov och önskemål.

 

Passet tar totalt 90 minuter. 5 minuter övergripande inledning. 5 minuter inledning per block. 20 minuter till diskussion per block och 3 minuter sammanfattning.

 

Underlag

Alla som anmäler sig till årsmötet kommer att få ett diskussionsunderlag där de olika frågorna beskrivs. Detta sammanställs efter att styrelsens träffar med aktivisterna är avklarade.

 

Även de specifika frågorna kommer att beslutas mot bakgrund av vad som kommer fram i styrelsens diskussioner med medlemmarna under februari och mars.

 

Frågorna kopplade till “grupp 2” (årscykeln med möten för inflytande och beslutsfattande) är tänkta att fokuseras på vad deltagarna tycker om förslagen och hur de tänker kring viktningen mellan styrningsinnehåll och aktivism/kampanjinnehåll i mötescykeln. Diskussionerna om lokal organisering och demokratimodell styrs mer mot att identifiera fördelar och nackdelar med förslagen.