Kampanjer:

Dödsstraffet

Fackliga fri- och rättigheter

Försvinnandekampanjen

Flyktingkampanjen

Human Rights Now!

Ordets Makt

Osmo Vallo

Pinochet

Pådraget och Kortkampanjen

Tortyr

Turkietkampanjen

USA-kampanjen



..
          Amnesty Bulletinen 3/87

          Kommunals kampaj för fackliga fri- och rättigheter
          Budkavlen väcker dåliga samvetet!

          En grupp chilenare spelar och dansar. Amnesty-affischerna lyser i vårsolen. Röda flaggor vajar i vinden. Kommunals budkavle för fackliga fri- och rättigheter har kommit till Huddinge utanför Stockholm.

          I slutet av förra året drog Svenska Kommunalarbetareförbundet igång en kampanj om mänskliga rättigheter och Amnesty International.

          - Hundratals nya Amnestygrupper kommer att bildas, spådde den entusiastiske Johan
          Peanberg, internationell sekreterare på Kommunal.

          Under vinterns gruppmöten fick förbundets 635 000 medlemmar ta del av ett informationsmaterial med titeln Facklig frihet. Kampanjsymbolen var en röd ros med taggtråd runtomkring.

          Den 23 april startade tio budkavlar för fackliga fri- och rättigheter från olika platser runtom i landet.

          I början av maj rullade en av budkavlebilarna in i Huddinge, stax söder om Stockholm. Klockan var strax före tolv, mitt i lunchtid.

          Lapar vårsol
          Några pensionärer lapar vårsol på en bänk. Torgmarknaden pågår som bäst - liksom byggnadsarbetet vid sidan av torget. Kommunals talare, Gunnar Burman, försöker att göra sin stämma hörd:

          - Vi måste göra allt som står i vår makt för att stödja våra kamrater i andra länder. Det gäller att ständigt hävda deras, liksom våra, rättigheter. Ett bra sätt att göra detta på är att engagera sig i Amnesty International.

          Burman nämner Sydafrika, Turkiet och Polen som exempel på länder där fackliga aktiva fängslas.

          - Varför säger han inget om Iran...? undrar Mamad Sharif, iransk flykting, som lyssnar uppmärksamt.

          De flesta jäktar förbi - uträttar ärenden på lunchen. Många har händerna fulla med matkassar och tittar lite förstrött mot scenen.

          Omöjliga torgmöten
          - Torgmöten av det här slaget är omöjliga i många länder. Polisen kommer och fängslar människor. Man gör raider mot fackliga möten. Några dagar senare hittar man personerna - lemlästade, stympade...

          Nils Kumlin i Amnestygrupp 116 håller ett kort tal och vädjar till de förbipasserande att stanna upp en stund.

          Anette Larsson och Maj-Britt Hemlin lyssnar i några minuter.

          - Amnesty väcker det dåliga samvetet - det är bra, säger Maj-Britt.

          - Det är bra att Amnesty finns, men det är lite krångligt att gå med. Det är lättare om det bara finns en kupong att fylla i, säger Anette.

          Eldsjälar behövs
          Björkarna prunkar och den chilenska sång- och dansgruppen dansar cueca och sjunger några protestsånger.

          Det krävs att man har en eldsjäl i varje sektion för att medlemmarna ska bli riktigt engagerade. Det har vi inte här i Huddinge - tyvärr, förklarar Gunnar Burman, ordförande i sektion 26.

          Under vintern har information om fackliga fri-och rättigheter tagits upp på sektionens gruppmöten, men det har inte lett till några egentliga diskussioner.

          - frågorna är nog viktiga för de flesta, men det finna andra, mer nära ämnen som känns viktigare, "plånboksfrågor" naturligtvis..., säger Burman.

          Sått en frö
          - Bilden stämmer bra. Eldsjälarna behövs och min erfarenhet av all facklig verksamhet är att lönefrågorna är viktigast. Ändå har kampanjen väckt intresse, menar Johan Peanberg, internationell sekreterare på Kommunal.

          Det har inte bildats hundratals nya Amnestygrupper tack vare Kommunals kampanj. Möjligen har en grupp bildats som ett direkt resultat av kampanjen, enligt gruppkoordinator Elisabet Löfgren på Amnestysekretariatet.

          - Jag tror att kampanjen sått ett frö hos många medlemmar. Vi ska utvärdera kampanjen och sedan följa upp med studieverksamhet, förklarar Johan Peanberg.

          - Jag är fortfarande optimistisk. Jag tror att många nya Amnestygrupper kan bildas i ett längre tidsperspektiv!

          Viktigt stöd
          - Kampanjen är ett viktigt stöd till Amnesty. Det finns ett stort intresse bland LO-medlemmarna för fackliga fri-och rättigheter, men många behöver nog en puff för att engagera sig, säger Kerstin Höijer, som ansvarar för det fackliga målgruppsarbetet på Amnestys sekretariat.

          - Jag vill utvärdera Kommunals kampanj med Amnestygrupperna i höst. De lokala kontakterna mellan Amnesty och Kommunal är viktiga, de kan t ex innebära att Kommunal skriver vädjandebrev för fackliga fångar i framtiden.

          Kommunalarbetareförbundets budkavle för fackliga fri-och rättigheter avslutas den 25 maj i Lycksele. Svenska Amnestys ordförande Roland Kadefors kommer att närvara då de tio budkavlebilarna strålar samman från olika hörn av Sverige.

          Eva-Li Johansson