Kampanjer:

Dödsstraffet

Fackliga fri- och rättigheter

Försvinnandekampanjen

Flyktingkampanjen

Human Rights Now!

Ordets Makt

Osmo Vallo

Pinochet

Pådraget och Kortkampanjen

Tortyr

Turkietkampanjen

USA-kampanjen



..

          Under kampanjen "Ordets Makt" samarbetade AmnestyFonden och Radiohjälpen. Resultatet blev bland annat en TV-gala den 23 oktober 1998 då 20 miljoner kronor samlades in till AmnestyFonden. På bilden: Kattis Ahlström, Hasse Breitholz, Mauro Scocco och Samuel Fröler.


          Amnesty Press 5/98

          Många mindre bidrag gav resultatet

          Strålkastarna slocknar, programledarna pustar ut, det tickande räkneverket stannar på 12 120 370 kronor. En sex timmar lång direktsänd TV-gala till förmån för Amnestyfonden är slut. Publiken, som har stått mitt i den stora studion, kan nu röra sig fritt utan att gå i vägen för TV-kamerorna.

          - Jag är glad över den värme och det engagemang som fanns här i studion hela kvällen, säger programledaren Kattis Ahlström, med en röst som bär spår av den långa direktsändningen.

          - Det har visat sig under kvällen att det är många mindre gåvor som har gett insamlingsresultatet. Det är roligt att så många vanliga tittare har bidragit. Men jag är besviken på att inte fler stora företag skänkte pengar. De kanske, underligt nog, är rädda för att förknippas med Amnesty.

          Skådespelaren Samuel Fröler gjorde sin debut som programledare i Amnestygalan. Han verkar mest lättad att det hela nu är över.

          - Jag är nöjd över att överhuvudtaget ha klarat av det. Tidigare idag var det bara kaos. Det är stor skillnad på att vara skådespelare och programledare. Det är mycket mer improvisation och lek framför kameran, en programledare måste fatta en massa beslut medan kamerorna rullar.

          - Det är som att kliva på ett expresståg och sen gäller det att försöka få allt att fungera medan tåget rusar vidare.

          Programlederiet är inget som i sig lockar Samuel Fröler. Att det var för Amnesty var helt avgörande för hans beslut att tacka ja. Både Kattis Ahlström och Samuel Fröler är medlemmar sedan länge.

          Amnesty står högt i kurs bland många av de artister som var med under kvällen. Benny Andersson, som flera gånger har gett ekonomiskt stöd till Amnesty, sa genast ja när han blev tillfrågad om att vara med. Han föreslog också att Orsa spelmän skulle medverka och att Duvemålakören skulle komma till TV-huset efter föreställningen och sjunga "Var hör vi hemma", en passande text.

          Produktionsbolaget Briggen, som har satt upp Kristina från Duvemåla, skänkte 50 000 kr och uppmanade andra teatrar att göra detsamma. Vicki van der Lanken, med sina två privatteatrar China och Oscars, antog genast utmaningen med råge. Helt i Hasses och Tages anda när intäkterna från "Åh vilken härlig fred" 1966 blev grundplåten till Amnestyfonden.

          Hasse och Tage var ett genomgående tema under kvällen. Trots att sketcherna är 20 - 30 år gamla håller humorn, ironin och det lätt galna. Måns Herngren och Hannes Holm platsar i samma division med sin nyskrivna sketch där perspektivet förvrängs. En kinesisk nyhetssändning om en statskupp i ett exotiskt land i norra Europa. En tillfångatagen svensk elevkårsordförande försöker förgäves förklara vad som har hänt och hur mänskliga rättigheter kränks. Till slut säger hon smått uppgivet till programledaren "Tänk om detta skulle hända er här i Kina!"

          Tittarna fick rösta fram Svenska Ords bästa sketch. Vinnare blev inte oväntat "Om sannolikhet", Tage Danielssons suveräna monolog om den osannolika sannolikheten att olyckan i Harrisburg hade hänt. 270 000 tittare ringde in till tävlingen, bara det gav närmare 3 miljoner till insamlingen.

          När Tage Danielsson dog startades en minnesfond. En miljon kronor ur den fonden lämnade Hasse Alfredsson över i början av TV-kvällen. Han räckte över en stor resväska full med tusenlappar från TVs rekvisitaförråd, och kompletterade för säkerhets skull med en check.

          Flera artister från den skiva som har producerats till förmån för Amnesty var med under kvällen, Lisa Nilsson, Robyn, Petter, Jennifer Brown. Hasse Breitholz, representant för skivbolagen, lämnade över en check på en miljon kronor för de första 15 000 sålda skivorna, och Mauro Scocco förklarade varför han som artist ville ge sitt stöd.

          - Amnestys idé är lätt att tycka om. Artiga metoder som ger resultat.

          Amnestys internationella generalsekreterare Pierre Sané fick bekräfta att arbetet ger resultat. 30 000 frigivna samvetsfångar och avskaffat dödstraff i hundra länder var några av de resultat Pierre Sané lyfte fram.

          Pierre Sané var en av de få under TV-galan som i direktsändning talade om vad de insamlade pengarna skulle användas till. Han förklarade varför de som drabbas av övergrepp behöver stöd. Det är tråkigt att inte någon släpptes fram som själv fick berätta om vad som hänt dem i livet, och på vilket sätt stödet från Amnesty kunde förändra situationen. Detta blev nu sagt genom ombud, av varierande trovärdighetsgrad.

          - Vår uppfattning har hela tiden varit att det är just genom sådana äkta möten med människor som man kan väcka ett engagemang, säger Helena Killander Klinga, projektledare för Radiohjälpsinsamlingen. Men våra förslag förkastades av TV, som hela tiden hävdade att de i första hand måste göra bred underhållning.

          Under hela förberedelsearbetet har vi tvingats till ständiga kompromisser mellan de tre parterna - TV, Radiohjälpen och Amnesty. Radiohjälpen som egentligen bara är en betalningskanal, ett postgironummer, har haft stort inflytande. Likaså TV som ser sig som experter på den här typen av insamlingsgalor. Amnestys röst borde ha vägt tyngre eftersom trovärdigheten är vårt viktigaste kapital. Vi löper alltså större risk än de andra två parterna, säger Helena Killander Klinga, lättad över att den stora anspänningen är över och glad över resultatet.

          - Över 12 miljoner kronor, det är väldigt mycket pengar. Förra årets gala för "Världens Barn" gav 23 miljoner plus att SIDA sköt till lika mycket, men från den summan gick mycket bort i omkostnader. Vi måste komma ihåg att Amnestys resultat oavkortat går till de som behöver hjälp eftersom omkostnaderna täcks av vår huvudsponsor SCA. Det borde ha kommit fram tydligare i programmet att varje skänkt krona går direkt till bistånd.

          Hasse Alfredsons idé från 1966 står sig - en femma i hatten kan förändra livet för de som drabbats av förtryck. Och när Hasse Alfredson lämnade TV-huset i fredags natt var han nöjd och glad, både över galan och resultatet.

          Pia Hallonsten