Punkt: 4.3 Medlemskonsultation nästa verksamhetsstrategi Underlag till styrelsemöte 29 april 2021

Till: Styrelsen

Från: Sekretariatet

Datum: 2021-04-16 

Punkt: 4.3 Medlemskonsultation nästa verksamhetsstrategi 

 

BESLUTSUNDERLAG 

 

  1. Bakgrund

På Global Assembly i september 2021 beslutar den internationella Amnestyrörelsen om en global verksamhetsstrategi för åren 2022-2030. Detta underlag är ett förslag på process för att - utifrån den globala strategin - ta fram Amnesty Sveriges verksamhetsstrategi. 

 

  1. Tidsperiod

Styrelsen har vid tidigare tillfälle beslutat att Amnesty Sverige ska använda 2022 som ett så kallat bryggår för att skapa förutsättningar för en medlemskonsultation under 2021. Det hade inneburit att Amnesty Sverige skulle gå in i det nya strategiska ramverket först 1 januari 2023. Nu har det dock blivit klart att den globala amnestyrörelsen har för avsikt att operationalisera strategin under hösten 2021 för att påbörja arbetet i enlighet med det nya strategiska ramverket 1 januari 2022. Detta innebär att alla system (ekonomi, rapportering, etc) kommer att anpassas utifrån nya mål och nya indikatorer. Det blir svårt för sektioner att stå utanför då all verksamhet och rapportering kommer att ske utifrån den nya strategin och dess målstruktur. Dessutom finns det under operationaliseringsperioden en möjlighet att påverka innehåll och inriktning, vilket gör det extra viktigt att vara delaktiga i processen. 

 

  1. Process

 

Utgångspunkter 

Utgångspunkterna är att vi planerar processen utifrån att:

  1. Amnesty Sverige inleder sin verksamhetsstrategi i januari 2022, i likhet med resten av rörelsen.

  2. Amnesty Sverige deltar i den globala operationaliseringsprocessen, på ett sätt som möjliggör aktivt deltagande och reellt medlemsinflytande kopplat till Amnesty Sveriges verksamhetsstrategi. 

  3. Amnesty Sveriges årsmöte fattar beslut om svensk verksamhetsstrategi 2022-2030 på årsmötet i maj 2022. 

 

Dialog och medlemskonsultation

Sekretariatet föreslår att vi kombinerar en bred dialog avseende verksamhetsstrategin 2022-2030 och ett aktivt deltagande i planeringsprocessen för verksamhetsplanen 2022. 

 

Den breda dialogen sker vid olika tillfällen under hösten. Det första tillfället ger viktig input inför arbetet med att ta fram Amnesty Sveriges verksamhetsplan för 2022. 

 

Under hösten arbetar vi också med aktivt deltagande på en mer konkret nivå. Vi tillsätter arbetsgrupper som får i uppdrag att planera och sätta mål utifrån olika delar av strategin (exempelvis olika människorättsområden, “shared values”/antirasism, “growing our resources and income” och “flexible area of work”). Grupperna består av kärnaktivister och anställda. Eventuellt kan även rättighetsbärare och andra stakeholders vara med under något skede i planeringen. 

 

Resultatet av det aktiva deltagandet påverkar både verksamhetsstrategin 2022-2030 och verksamhetsplanen för 2022. 

Vidare kommer sekretariatet under hösten att ha som ambition att synka dessa processer med den globala operationaliseringsprocessen. 

 

Roller

Sekretariatet tycker det är viktigt att det är styrelsen som sätter ramarna och den strategiska inriktningen för Amnesty Sveriges verksamhetsstrategi, inför dialogen med medlemmarna. Det handlar dels om att tydliggöra att det är den globala verksamhetsstrategin som är utgångspunkt för konsultationen, dels att visa på en riktning för prioriteringar vad gäller människorättsfrågor. Till styrelsens junimöte kommer sekretariatet att presentera ett underlag inför styrelsens beslut gällande utgångspunkter och ramar för konsultationen med medlemmarna.

 

Sekretariatet tycker det är viktigt att det är styrelsen som initierar konsultationen med medlemmarna, samt att styrelsen tar en aktiv roll i dialogen. 

 

För att styrelsen ska kunna följa processen och vara beredd att fatta inriktningsbeslut föreslår sekretariatet att verksamhetsstrategin diskuteras på varje styrelsemöte inför att beslut fattas på årsmötet 2022. 

 

Sekretariatets roll är att underlätta för styrelsen att ta denna roll, underlätta för själva dialogen och sammanställa den input som inkommer, både till en verksamhetsplan och en verksamhetsstrategi. 

 

Tidsplan

Maj 2021

Årsmötet - dialogprocessen lanseras vid ett informationstillfälle

 

Juni 2021

Styrelsen fattar beslut om ramar och riktning för konsultationen. 

 

Aug 2021

Bred dialog kring strategisk riktning

 

Sept 2021

Styrelsen fattar beslut om arbetsgrupper och sekretariatet tillsätter

 

Okt-nov 2021

Arbetsgrupperna arbetar

 

Dec 2021

Styrelsen fattar beslut om verksamhetsplan för 2022 

Styrelsen diskuterar första utkast (grovt) på verksamhetsstrategi 

 

Feb/mars 2021

Styrelsen fattar beslut om förslag till årsmötet 2022 (Amnesty Sveriges verksamhetsstrategi 2022-2030) 

 

Maj 2022

Årsmötet fattar beslut om verksamhetsstrategi 2022-2030



Styrelsen föreslås besluta

 

att Amnesty Sverige inleder sin nya verksamhetsstrategi 1 januari 2022 och att detta beslut ersätter tidigare beslut om 2022 som bryggår;

 

att godkänna processplanen för framtagande av verksamhetsstrategi, vilket innebär att styrelsen presenterar en verksamhetsstrategi för beslut på årsmötet 2022, samt att styrelsen fattar beslut om en verksamhetsplan för 2022 i december 2021.