Punkt: 3.1 Generalsekreterarens rapport (april 2021) Underlag till styrelsemöte 29 april 2021

Till: Styrelsen 

Från: Sekretariatet

Datum: 2021-04-16

Punkt: 3.1 Generalsekreterarens rapport

RAPPORT

 

1. Budget/Ekonomi 

 

Amnesty Sverige uppvisar ett resultat om +4,9 Mkr (bokslut mars 2021). 

Intäkterna uppgår till 43,5 Mkr (mot budget 46,2 Mkr), en avvikelse om -2,7 Mkr. Den största avvikelsen finns inom testamenten. Posten är svår att periodisera, men prognos för helåret är att detta kommer att hämtas in. Kostnaderna uppgår 38,6 mkr (mot budget på 35,3 Mkr), en avvikelse om -3,2 Mkr. De operativa kostnaderna (exklusive assessment till AIS) uppgår dock till 22,5 Mkr (mot en budget på 26,1 Mkr), dvs 3,5 Mkr lägre än budget. Avvikelserna avseende AIS förklaras av att Amnesty Sverige budgeterar assessment i 12-delar, men AIS fakturerar baserat på kvartal. Då intäkterna från Postkodlotteriet inkommer kvartal 1, så blir assessment under kvartal 1 betydligt högre än övriga kvartal. 

 

Amnesty International och Sverige för UNHCR tilldelades 27,9 Mkr av Svenska Postkodlotteriet till ett gemensamt projekt för att stärka skyddet för flyktingar från Venezuela så att de inte utsätts för sexuellt och könsbaserat våld. Kvinnor, flickor och hbtqi-personer drabbas särskilt hårt av av diskriminering, sexuellt och könsbaserat våld och människohandel. Pengarna kommer att användas till ett tvåårigt projekt, som beräknas kunna hjälpa ca 650 000 personer.

 

2.  Arbetsmiljöfrågor/HR-frågor

 

2020 års lönerevision är genomförd, i enlighet med kollektivavtal. Den nya löneavtalet innebär att ingen lönerevision genomförs under 2021 och att 2020 års lönerevision genomförs retroaktivt från och med 1 december 2020.

 

3. Jämlikhetsrapportering

 

Kompetensutveckling i jämlikhetsfrågor är en viktig komponent i jämlikhetsarbetet. Den gemensamma kompetensutvecklingen handlar om att höja anställdas kunskap brett på sekretariatet, att skapa bättre förutsättningar för ökad trygghet, att bygga ett gemensamt språk och att öka engagemanget för jämlikhet. Hittills har den gemensamma kompetensutvecklingen fokuserat på rasism eftersom det har varit och fortsätter att vara en utmaning för arbetsplatsen. Som komplement till den gemensamma kompetensutvecklingen kommer sekretariatet under året också att jobba mer med individuell kompetensutveckling där fokus handlar om att omsätta kunskap i praktik och som utgår ifrån vad som krävs av rollen och utifrån de förkunskaper som finns.

 

Alla anställda har fått tillgång till Anna Adenijis fjärde och sista föreläsningen om rasism, postkolonialism och normer. Föreläsningen har fokus på Black Lives Matter. 

Under april genomförs även föreläsning om transfobi med Robin Hjalmarsson. Både föreläsningarna är obligatoriska. 

 

4. Media

Under perioden har det varit mycket media kring Myanmar och Etiopien/Tigray och Amnestys rapportering/dokumentation kring människorättsövergrepp. Aktivisters fokus på mäns våld mot kvinnor under 8 mars uppmärksammades mycket bra i lokalmedia med insändare och debattinlägg.

 

Situationen i Qatar för migrantarbetere och Amnestys kritik av MR-situationen i landet har fått mkt stor uppmärksamhet i samband med herrarnas kvalmatcher. Amnesty lanserade också vår kampanj i samma veva och blivit citerade och intervjuade återkommande i flera medier. Situationen för Ahmadreza Djalali blir allt mer akut och hans fall fortsätter att uppmärksammas i media, ofta med intervjuer med Amnesty Sverige.

 

Amnesty har varit medverkat i flera medier i samband med artiklar om ansiktigenkänningsteknik, och vi har också uttalat oss om Kina och siutationen i Xinjiang i samband med Kinas "bojkott" av HM. Vi har nyligen kommenterat förslaget till ny migrationslag, i kritiska ordalag

 

Och slutligen fick Amnestys årsrapport 2020-2021 ett gott mediagenomslag, med bland annat intervju i TV4. Vår internationella GS blev också exklusivt intervjuad av SVT.

 

Genomslaget på Instagram har fortsatt vara bra under mars månad, och vi ökade med drygt 2000 följare. Under månaden har vi haft fokus på kvinnors rättigheter i och med Internationella kvinnodagen, där vi publicerade våra bästa inlägg någonsin. Vidare har vi haft fokus på fotbolls-VM i Qatar samt situationen i Xinjiang. Fotbolls-VM skapade tyvärr inte så mycket engagemang, men Xinjiang engagerade många människor. I början på april publicerade vi ett inlägg om slöjförbud i Europa, som gick väldigt bra på Instagram men som vi tyvärr fick ta bort på Facebook pga en storm av islamofobiska kommentarer. Twitter och Facebook har legat stabilt i följarantal. 

 

5. Intressanta/viktiga möten som GS deltagit i

Tf GS har träffat Qatar ambassadör i Sverige, Sheikha Moza Bint Nasser bin Ahmad Ali Al-Thani, för att beskriva varför Amnesty just nu bedriver en kampanj för att förbättra migrantarbetares arbetsvillkor i Qatar, kopplat till fotbolls-VM 2022.

 

TF GS har också träffat Coronakommissionen, som har regeringens uppdrag att utvärdera de åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19, för att beskriva de slutsatser Amnesty har dragit om oproportionerligt hög dödlighet bland äldre som bor i invandrartäta områden, kopplat till bl.a. trångboddhet.

 

Tf GS har också varit deltagit på möten med Nysta, civilsamhällets nystartsgrupp för ett nytt samhällskontrakt, som bl.a. drivs av Civos, Famna, Forum och Ersta Sköndal Bräcke Högskola, samt träffat representanter för Rädda Barnen för att beskriva Amnestys erfarenheter av direktdemokrati och aktivism. Detta som ett led i Rädda Barnens omorganisation.

 

6. Kampanjer, utslag/resultat 

 

I samband med Internationella kvinnodagen lyfte Amnesty Sverige könsbaserat våld mot flickor och kvinnor och synliggjorde bl.a. femicid i Mexico, den pågående konfikten i Tigray, våld mot transpersoner och ökad våld i nära relation under corona-pandemin i Sverige. 

 

Amnesty Sverige deltar i kampanjen för migrantarbetares rättigheter i Qatar, med anledning av att Qatar är värd för fotbolls-VM 2022. Amnesty kommer att fortsätta arbetet under hela 2021 men hade “avspark” för kampanjen i samband med att de svenska herrarnas kvalmatcher inleddes. Amnesty Sverige har bl.a. träffat Qatars ambassad och det svenska fotbollsförbundet med anledning av de krav vi ställer inom ramen för kampanjen.

 

Den amerikanska journalisten Andrea Sahouri, som greps vid en BLM-demonstration i maj 2020, friades i mars från anklagelserna om att inte ha skingrats på uppmaning och för att ha stört polisens ingripande. Andrea Sahouri bevakade BLM-demonstrationerna i Iowa blev hon pepparsprayad och gripen av polisen trots att hon identifierade sig som journalist. Hon åtalades sedan. Andrea Sahouri var ett av fallen som Amnesty Sverige valde att lyfta fram i förra årets Skriv för frihet, som fokuserade på demonstrationsfrihet och polisvåld.

 

Skriv för frihet (på engelska “Write for rights”), som genomfördes under hösten, var en global framgång trots svårigheter att mobilisera, då bl.a. skolor varit stängda i många delar av världen och mobilisering enbart har skett on-line. Totalt 4 496 875 ageranden har skett globalt och för fyra individer/grupper (bl.a Andrea Sahouri) har vi konstaterat positiva effekter. 

 

Hälsning från Amnesty USA, i samband med att vi har kampanjat för Black Lives Matter-frågor: AI Sweden is so great! Thanks for always being in solidarity with so many struggles for justice and human rights here in the US. You all always show up for us!!! Thanks for all you’re doing in Sweden to dismantle white supremacy and racism, too.

 

 7. Rapport från Amnesty International

Amnesty sammankallade under 2020 en Financial Sustainability Taskforce, som nu har summerat sitt arbete. Flera konkreta rekommendationer lyfts fram, bl.a. att se över Distribution model i syfte att begränsa avdragsgilla fundraisingkostnader, samt att möjliggöra att Amnesty tar emot ökad andel ändamålsmärkta medel och statliga medel. Den senare rekommendationen kommer att diskuteras på Global Assembly i september 2021.

 

Amnesty International har en fortsatt diskussion om arbetsmiljö och internkultur, jämte upplevelser av sexism och rasism för anställda och medlemmar. Den internationella arbetsgruppen REDIG (Racial Equality, Diversity and Inclusion Group) fortsätter att stödja detta arbete och regionala handlingsplaner kommer att arbetas fram, jämte utbildningsinsatser kring anti-rasism. 

 

8. Avvikelser som styrelsen behöver känna till

 

Inga övriga avvikelser.