- Skriv ut
- Uppdaterad 26 Feb 2021
Punkt 3.1. Generalsekreterarens rapport Underlag till styrelsemöte 13 mars 2021
Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 2021-02-26
Punkt: 3.1 Generalsekreterarens rapport
RAPPORT
1. Budget/Ekonomi
Årsredovisning presenteras i sin helhet på styrelsens möte i mars. Resultatet har förbättrats ytterligare sedan senaste rapporten, givet att semesterlöneskulden har sänkts med drygt 2.5 Mkr sänka vår semesterlöneskuld med drygt 2,5 Mkr.
I övrigt finns inga ekonomiska avvikelser i relation till budget.
2. Arbetsmiljöfrågor/HR-frågor
Ny organisation på sekretariatet träder i kraft 1 juni 2021. Arbetsgivaren har gjort omplaceringsutredningar för de tjänster som har genomgått större förändringar eller där tjänsten försvinner som en del av omorganisationen. De fåtal medarbetare som har valt att tacka nej till ett omplaceringserbjudande har varslats om uppsägning på grund av arbetsbrist och kommer att få möjlighet till stöd av Trygghetsstiftelsen (TRS). I ett antal fall har vi haft vakanser i den nya organisationen och samtidigt haft visstidsanställda med företrädesrätt med tillräckliga kvalifikationer. Dessa medarbetare har nu fått möjlighet till fast anställning. I den nya organisationen finns ett antal vakanser, rekrytering kommer att inledas omgående.
3. Jämlikhetsrapportering
Arbetet med att att skapa en mer jämlik och inkluderande organisation pågår även i medlemsrörelsen. Ett jämlikhetsråd har etablerats och medarbetare på sekretariatet har tagit fram en handbok med övningar, tips och idéer. Sekretariatet har också genomfört en workshop om jämlik rekryteringen. Workshopen riktade sig till aktivister som ansvarar för rekrytering på lokal nivå.
4. Media
Det har varit en stor bevakning i media kring händelseutvecklingen i Ryssland och Belarus när det gäller de massgripanden och massprotester som ägt rum och fortfarande äger rum, och Amnestys kritik har regelbundet nämnts. Även gripandet av, och domen mot, oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har fått stor uppmärksamhet, samt det faktum att Amnesty i februari beslutade att inte längre benämna Navalnyj som en samvetsfånge. Vissa av Navalnyjs tidigare uttalanden överskrider gränsen för hatpropaganda och han har inte tagit avstånd från dem. Detta är inte förenligt med definitionen av en samvetsfånge.
MR-krisen i Myanmar har fått stort mediautrymme, med hänvisning till Amnestys rapporter om hur rohingyer har behandlats.
Återkommande i mediarapporteringen när det gäller vaccintillgången nämns Amnesty och The Peoples Vaccin. Amnesty har också nämnts i samband med krav på Israels skyldighet att vaccinera även palestiner på Västbanken och i Gaza.
Europadomstolen kom med en avgörande dom där domstolen konstaterade att en bötfällning av en rumänsk kvinna som tiggde stred mot rätten till mänsklig värdighet. Domen är relevant för kommunerna i Sverige som infört förbud mot tiggeri och Amnesty Sverige gick ut med ett uttalande som flera medier plockade upp.
Amnesty Sverige har också haft tre debattartiklar publicerade - om rätten till vård för utsatta EU-medborgare ihop med Läkare i världen och Svensk sjuksköterskeförening (Aftonbladet), rätten till vaccin för alla tillsammans med Unicef, Läkare i världen och tre professorer på KI (Omvärlden) samt vår kritik av tekniken kring ansiktsigenkänning i samband med Amnestys globala kampanj “Ban the Scan” (GlobalBar.)
5. Intressanta/viktiga möten som GS deltagit i
Tf GS har deltagit i möte sakkunniga och jurister från UD, justitiedepartementet och socialdepartementet, tillsammans med Läkare utan Gränser och Human Rights Watch, för att diskutera immateriella rättigheter i relation till covid-19 vaccin.
Tf GS har träffat nytillträdda Ministern för internationellt utvecklingssamarbete Per Ohlson Fridh för att diskutera vaccintillgång för låg- och medelinkomstländer. Amnesty Sverige har också blivit inbjudna att delta i ministerns internationella hälsonätverk, som träffas regelbundet.
Tf GS träffar utrikesminister Ann Linde i början av mars.
6. Kampanjer, utslag/resultat
Amnesty Sverige har deltagit aktivt i lobbyarbetet för att förmå indiska regeringen att ge Amnesty India förutsättningar att verka utifrån sitt uppdrag. Tf GS uppvaktar just nu indiska ambassadören i Stockholm.
Den 19 februari 2021 kom nyheten att den algeriska journalisten Khaled Drareni släppts fri från fängelset. Frigivningen är villkorlig och Khaled står fortfarande anklagad för “uppvigling till obeväpnad sammankomst” och “hotande av nationell enighet”. Amnesty Sverige samlade in underskrifter under 2020 för att få Drareni fri.
Amnesty har startat en global kampanj “Ban the Scan” som Amnesty Sverige uppmärksammar, bl.a. i sociala media och via debattartiklar. Amnesty menar att massövervakning med ansiktsigenkänningsteknik har låg träffsäkerhet, riskerar att förstärka befintliga diskriminerande strukturer och hotar integritet och mänskliga rättigheter. Trots det ökar användningen. Därför kräver Amnesty att all användning, utveckling, produktion och försäljning av ansiktsigenkänningsteknik i syfte att massövervaka människor omedelbart stoppas.
7. Rapport från Amnesty International
Internationella styrelsen har lagt fram utkast till ny global Verksamhetsstrategi 2022-2030. Utkastet till verksamhetsstrategi kommer att behandlas på Regional Forum 21-23 maj och beslutas på Global Assembly i September.
Amnesty har nyligen lanserat en Global Emergency Appeal, med fokus på krympande utrymme för civilsamhället och vilka konsekvenser det även får för Amnesty. Detta tar sin utgångspunkt bl.a. i situationen i Indien, Turkiet och Nigeria. Amnesty Sverige kommer att anpassa några av de budskap/filmer som har tagits fram för att driva egna insamlingskampanjer.
8. Avvikelser som styrelsen behöver känna till
Inga övriga avvikelser.