Distrikt:

Skåne, Blekinge

Halland

Jönköpings län

Kalmar, Kronoberg

Östergötland,
Södra Sörmland

Skaraborg, Älvsborg,
Bohuslän

Storgöteborg

Värmland, Dalsland

Örebro

Mälardalen

Storstockholm

Uppsala län

Gästrikland, Dalarna

Södra Norrland

Västerbotten

Norrbotten

Gotland
..
          Uppsaladistriktets historia

          AKTIVITETER
          Väldigt mycket har hänt i Uppsala under åren. Här kan bara presenteras ett litet urval, som kanske kan ge en liten idé om allt som gjorts. I september 1976 hölls en informationskväll om Chile på en av studentnationerna, med sång musik och Hans Göran Franck som talare. Sektionens årsmöte hölls i Uppsala 1977, där en aktiv planeringsgrupp tog hand om de ca 300 deltagarna.

          Uppsala stod som värd för sektionens årsmöte också 1988 och 1997. År 1979 var Brita Grundin ordförande i ett dödsstraffsseminarium, något hon sedan upprepade 20 år senare. Samma år hölls också en soaré med bl. a. Margareta Krook och Hasse Alfredsson, med Moltas Erikson som konferencier.

          Under radions julnattsmässa 1983, läste medlemmar upp en lista över de fångar som grupperna arbetade med. Ett stort policyseminarium hölls 1985, med bland annat Peter Nobel som föredragshållare. Lill Lindfors deltog för övrigt i det årets soaré. Året efter hölls ett ”erfarenhetsseminarium” för att låta de olika grupperna lära sig av varandra, en metod som använts flera gånger senare. Joe Ingle, dödsstraffsmotståndare och sydstatspastor, talade under ett seminarium 1987.

          Strax efter att nyheten om massakern vid den Himmelska Fridens Torg blivit känd ordnades en spontan manifestation i protest. Under 1990-talet började distriktet aktivera sig under den Kulturnatt som hålls varje vår, med diktläsning, körsång och marshalltändande. Vid en manifestation mot främlingsfientlighet och rasism som distriktet hjälpte till att anordna 1990 samlade runt 3000 personer. Kampanjerna gällande Kina, Turkiet och USA ledde till mycket aktivitet och uppmärksamhet.

          Uppsaladistriktet arbetade dessutom gentemot företag innan Amnesty Business Group blev påtänkt. 1998 deltog vi på en stor företagsmässa, vilket bland annat ledde till att ett av företagen skapade en hemsida för distriktet.

          Även om distriktet har blivit bättre på många saker så finns det också områden där vi blivit mindre aktiva. Tidigare brukade en soaré hållas varje år, och det studiecirklar hölls ofta. På senare år har vi dock blivit bättre på ungdomsarbete och manifestationer.

          En mångårig tradition har varit att anordna ett fackeltåg på mänskliga rättigheternas dag. Oftast har detta gjorts tillsammans med andra organisationer, och distriktet har många gånger samarbetat med andra organisationer, samtidigt som man alltid hållit på Amnestys oberoende. En mindre rolig händelse var när distriktet i början av 1990-talet tvingades göra en polisanmälan efter att okända personer samlat in pengar i Amnestys namn.

          Det är inte bara arbetsgrupper som varit aktiva i distriktet. DDR-samordningen var länge mycket aktiv i Uppsala, liksom Östafrikasamordningen. Policygruppen hade också ett kontor i distriktet i flera år. En stor mängd specialgrupper har också funnits, som flyktinggrupp, sjuk- och hälsovårdsgrupp, lokalgrupp, översättargrupp, musikaktionsgrupp, ekonomigrupp och tidningsgrupp. Dessutom har juristgruppen sedan länge varit aktiv i Uppsala.

          En informationsgrupp bildades 1979. Den fungerade då som en resurs vid behov, vilket är lika det sätt som dagens informationsgrupp också agerar. Informationsarbetet har varit en viktig del av arbetet under åren, och vi har besökt skolor och invandrarorganisationer, politiska ungdomsföreningar och fängelser, husmodersföreningar och apotekstjänstemannaföreningens årsmöte.

          Det finns också en lång tradition att anordna introduktionsmöten, eller kortkurser som det ibland kallats, för de som vill bli aktiva i organisationen. Idag hålls dessa kurser sex gånger per år, men i början av 1980-talet hölls sådana möten varje månad, med undantag för under sommaren.

          Till och från har distriktet haft ett nyhetsblad för vår interna verksamhet. Under 1970-talet skapades ”Gruppupplysning”. 20 år senare dök ”Amnesty Uppsala” upp, som fortfarande låter medlemmarna följa med i vad som händer i distriktet.

          ORGANISATION
          Uppsaladistriktet har varit aktivt under en lång tid, och verksamheten har fungerat på olika sätt under olika perioder. Vissa saker har dock funnits hela tiden, tex. distriktsmötena. Dessa, som också kallats ”representantskapsmöten”, ”regionmöten”, ”Uppsalamöten” och ”stormöten” har fungerat som ett sätt för grupperna att samordna sitt arbete. Vissa år hölls de till och med varje månad, medan vi nu träffas fyra gånger om året. Å andra sidan deltar fler aktiva i mötena numera.

          Däremot har det inte alltid funnits en styrelse. En sådan valdes (för första gången?) 1976, som framförallt arbetade med ”utåtriktade, opinionsskapande aktiviteter”. Vid flera tillfällen under åren har styrelsens medlemmar känt att arbetsbördan varit mycket betungande. De senaste åren har en process av decentralisering inneburit att olika grupper och medlemmar utanför styrelsen antagit ”traditionella” styrelseuppgifter. Detta har haft flera positiva effekter för distriktets arbete.

          Antalet grupper har också varierat under åren. Tyvärr har vi bara hittat statistik sedan mitten av 70-talet. De flesta grupperna har legat i Uppsala, men långlivade grupper finns också i Enköping, Tierp och Örsundsbro. Fram till 1995 ingick också Gävle-gruppen i distriktet, men den flyttade sedan över till Dalarna-Gävleborgsdistriktet.

          Under 1997 bildades också en ungdomsgrupp, som varit aktiv sedan dess. Föga förvånande har många av medlemmarna i arbetsgrupperna varit studenter vid universitet, men det finns gruppmedlemmar av alla typer. Genomströmningen av medlemmar är hög, ofta mycket hög. Ett talande exempel kommer från 2000 då drygt 150 nya personer placerades ut i arbetsgrupperna, medan bara ett par nya grupper bildades.

          Distriktets ekonomi har oftast varit god. Distriktet har de flesta år givit gåvor till sektionen. 1977 fanns i den interna tidningen en artikel med rubriken ”vi badar i pengar!” där man diskuterade vad som skulle göras med alla intäkter som blev över. Dessutom finns en lång tradition av att stödja medlemmar som åker till sektionens årsmöten, samt till annan verksamhet. Intäkter har kommit från många olika håll, allt från skramlingar och kollekt till bartenderarbete, konstförsäljning och fönsterputsning.

          Uppsaladistriktet har också använt olika lokaler under åren. Under mitten av 1970-talet disponerades en lokal på Svartbäcksgatan. 1985 fick man tag på en ny lokal; en 15 m2 gammal jungfrukammare i Bergmans Herrkonfektions kontor. Lite senare hamnade vi på Djäknegatan, men flyttade därifrån ganska snart när hyran höjdes. Därefter var vi utan lokal länge, och våra möten hölls huvudsakligen på Fyrisgården. Tack vare en generöst arv från Daisy Dolly Dahl kunde distriktet 1997 införskaffa den lokal på Öfre Slottsgatan som vi numera använder. Telefonnumret 018-10 10 94 är numera väl inarbetat.

          Under andra halvan av 1990-talet började också den omtalade IT-tekniken sätta sina spår i hur distriktet fungerade. En första hemsida skapades 1998, och lite senare ordnades den Email-lista som nu har en viktig roll i informationsspridningen. Kallelser och protokoll (som några år tidigare fortfarande skrevs på maskin) skickas numera ut till grupperna via Email om så önskas, och även egenproducerade posters skickas ut som aktiva kan skriva ut och sätta upp.

          Sammanfattningsvis kan sägas att Uppsaladistriktet arbetat hårt under många år för att respekten för de mänskliga rättigheterna ska öka. Läget idag ger hopp om att vi kommer kunna fortsätta med detta arbete tills dess vi inte längre behövs.

          Magnus Öhman