____________________________________________________________________________________________
Verksamhetsberättelse avseende svenska sektionen av Amnesty International 2004
____________________________________________________________________________________________
Till: Årsmötet 2005
Datum: Mars 2005
Verksamhetsberättelse för svenska sektionen av Amnesty International 2004
Sektionens arbete följde 2004 den handlingsplan som årsmötet antagit för tidsperioden 2000-2004. Verksamhetsberättelsen nedan är upplagd efter följande huvudmål i handlingsplanen:
- Bekämpa tortyr och dödstraffet
- Arbeta mot övergrepp som drabbar kvinnor
- Stärka asylrätten och flyktingars rättigheter
- Agera för människorättsförsvarare
- Öka aktivismen
- Effektivare fundraising
Bekämpa tortyr och dödstraffet
Trots en stadig trend mot ett avskaffande av dödstraffet runt om i världen, ser vi tecken på att "kriget mot terrorn" används som ursäkt för länder att återinföra dödstraffet och att verkställa dödsdomar. Den 10 oktober uppmärksammades kampen mot dödstraffet runt om i världen. I Stockholm arrangerade svenska Amnesty en manifestation på Sergels torg med talare från Amnesty och representanter för de politiska partierna. Deltagare från aktionsgruppen mot dödstraffet (AMD) deltog på Amnestys möte för dödstraffskoordinatorer i Montreal och arrangerade även under våren ett välbesökt seminarium om Kina tillsammans med Amnestys stockholmsdistrikt och hälso- och sjukvårdsgrupp.
Under året har sektionen besökt Laos, Etiopiens, Colombias, USA:s och Syriens ambassader. Besöken gjordes av aktivister och sekretariatspersonal tillsammans. Syriens ambassad uppvaktades den 10 december på initiativ av grupp 151 som också presenterade ambassaden med ett hemgjort pepparkaksfängelse som ett sätt att påminna om de tre fångfall gruppen arbetar med.
Riksdagens grupp för mänskliga rättigheter fortsatte under året sitt arbete och träffade representanter för Amnesty en gång i månaden. Förutom att skriva vädjandebrev arrangerade de också ett seminarium i riksdagen i samband med ett besök från Pennsylvania Abolitionists United Against the Death Penalty. Gruppen besökte Sverige inbjudna av Amnesty och tre oskyldigt dömda före detta dödscellsfångar berättade om sina erfarenheter av amerikanskt rättsväsende och livet på "death row". Ray Krone och Nick Yarris, två av gästerna, träffade även representanter för utrikesdepartementet. Samtidigt besöktes sektionen av två anti-dödsstraffsaktivister från Uzbekistan på inbjudan av AMD som arrangerade besöket i Stockholm. De två gästerna Dilobar Khudoberganova och Tamara Chikunova från den uzbekiskanska organisationen Mödrar mot dödstraff och tortyr, föreläste i Stockholm och Uppsala samt besökte utrikesdepartementet och träffade utrikesminister Laila Freivalds för en diskussion om dödsstraffet i Uzbekistan.
Arbeta mot övergrepp som drabbar kvinnor
År 2004 kom kraftigt att domineras av den globala kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor. I samband med kampanjstarten den 8 mars arrangerades manifestationer, utställningar och seminarier av Amnestyaktivister i över 20 svenska städer. Huvudbudskapet var att våld mot kvinnor är ett allvarligt människorättsproblem och inte en "kvinnofråga", utan en angelägenhet för samtliga medborgare. Utåtriktade aktiviteter i form av manifestationer, installationer, handavtrycksaktioner och olika former av "events" kännetecknade hela kampanjåret, inte minst bland sektionens kvinnorättsgrupper i Göteborg, Uppsala, Lund och Stockholm.
Den inledande presskonferensen 8 mars hölls i ett privat hem för att på så vis symbolisera att våldet mot kvinnor i de flesta fall sker i slutna rum och inom en nära relation. Efter detta har Amnestyaktivister arrangerat brudklänningsmarscher och gravkorsmanifestationer för att på detta symboliska vis protestera mot mäns våld mot kvinnor. I flera fall har kampanjmetoder exporterats mellan olika grupper och städer. Större seminarier om våld mot kvinnor arrangerades under hösten på Demokrativeckan i Sundsvall samt på MR-dagarna i Stockholm.
Den 19 april offentliggjorde Amnesty rapporten Mäns våld mot kvinnor i nära relationer, en sammanställning om situationen i Sverige, vid ett presseminarium i Stockholm. Rapporten fick mycket stor medial uppmärksamhet och antalet träffar på Amnestys hemsida slog nytt rekord (över 2 000 besökare på en dag). För att ytterligare stärka och sprida budskapet i rapporten arrangerade Amnestyaktivister manifestationer i sex städer den 19 april. Den 20 april hänvisade dåvarande jämställdhetsminister Mona Sahlin till rapporten i ett pressmeddelande och inbjöd Amnesty till ett möte med den interdepartementala arbetsgrupp inom Regeringskansliet som arbetar med frågan om mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Samtliga Amnestygrupper hade innan den 19 april fått rapporten sig tillsänd samt en lathund för hur arbetet med rapporten kunde bedrivas. Lathunden innehöll även en enkät till kommunerna med frågor på vilket sätt man arbetar med att förhindra mäns våld mot kvinnor och på vilket sätt kommunen erbjuder skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor. Många grupper valde att överlämna Amnestys rapport personligen till kommunen samtidigt som man bad kommunen svara på frågorna i enkäten. I flera fall inbjöds media till detta möte.
I flera städer arrangerades lokala debatter där det diskuterades på vilket sätt kommunen arbetar med att förhindra våld mot kvinnor och vilket skydd och stöd man erbjuder våldsutsatta kvinnor. Debatter arrangerades i bl a Halmstad, Bollnäs, Saltsjöbaden, Järfälla och Göteborg. Höstens Amnestyvecka hade temat Stoppa våldet mot kvinnor och flera grupper arbetade mycket målmedvetet med detta. I Västerås arrangerades minst en aktivitet varje dag under Amnestyveckan.
De svar som Amnesty fick från landets kommuner på enkäten publicerades i en ny rapport, "Har ej prioriterat frågan", en undersökning av svenska kommuners arbete för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Rapporten offentliggjordes den 25 november, som är den internationella dagen om avskaffande av våld mot kvinnor. Rapporten resulterade i ett stort mediagenomslag med över 400 pressklipp och betydande Amnestymedverkan i TV och radio. Detta var i hög grad beroende av idogt lokalt arbete med frågan då Amnestyaktivister arrangerade seminarier, installationer och demonstrationer i över 20 städer den 25 november. Den 26 november träffade Amnestyrepresentanter jämställdhetsminister Jens Orback och socialminister Morgan Johansson för att föredra huvuddragen i rapporten.
I slutet av året genomfördes en rundringning till samtliga grupper för att bl a inventera på vilket sätt grupperna arbetat med kampanjen och om grupperna upplevt det som problematiskt att arbeta på eget land. Resultaten publicerades i rapporten Gravkors, skramlingar och samvetsfångar, som visar att intresset för att arbeta på eget land varit mycket stort.
De internationella aktioner som genomfördes under året berörde bl a Kosovo, Rwanda och Turkiet. Lanseringen av Rwandarapporten om våldtagna kvinnors rätt till hälso- och sjukvård gjordes i samverkan med myndigheten Levande historia och rapporten offentliggjordes i samband med en manifestation på Sergels torg i Stockholm, på tioårsdagen av folkmordet i Rwanda. Aktionen om Kosovo, vilken berörde den ökade förekomsten av trafficking i spåren av den internationella närvaron i Kosovo, fick stor uppmärksamhet och i september publicerade Expressen en artikelserie på temat. Aktionen på Turkiet påbörjades i juni och var framgångsrik såtillvida att Turkiet under hösten bl a kriminaliserade våldtäkt inom äktenskapet liksom att möjligheten för en våldtäktsman att få strafflindring om han erbjuder sig att gifta sig med sitt offer, togs bort.
Under våren arbetade sekretariatet tillsammans med reklambyrån Forsling och Flyborg fram en slogan för kampanjen: Var god stör! Speciella foldrar i form av dörrhängare trycktes i 50 000 exemplar och spreds via arbetsgrupper och distrikt. Dessutom producerades annonser för dagspress och tidskrifter vilket resulterade i ett 50-tal kostnadsfria införanden. Reklamtavlor producerades även för tunnelbanereklam och under två veckor sommaren 2004 fick Amnesty möjlighet att kostnadsfritt sätta upp reklamtavlorna i tunnelbanevagnarna. Utöver detta togs även speciella reklaminslag fram för kommersiell radio.
I syfte att utbilda medlemskåren rörande kampanjen samt att genomföra gemensam planering arrangerades under året fem specifika utbildningar om våld mot kvinnor. Sammanlagt deltog 132 personer på dessa utbildningar, dessutom hade alla andra utbildningar som gavs under året ett informationspass om kampanjen. Vid sidan av interna utbildningar deltog även Amnestyaktivister och anställda med föreläsningar om kampanjen och mäns våld mot kvinnor, på universitet, högskolor, gymnasier och inom föreningslivet.
Betydande kraft lades under året på att samverka med andra organisationer och aktörer. Amnesty hade löpande kontakt, både på central och lokal nivå, med de två kvinnojoursorganisationerna SKR och ROKS. I övrigt kan nämnas samarbete med Expressen, vilket resulterade i ett specifikt särtryck om våld mot kvinnor som spreds via Amnestygruppernas försorg. Exempel på andra samarbeten under kampanjen är seminariesamverkan med bokförlaget Bra böcker utifrån boken Dömd att stenas, samarbete med Riksteatern inom ramen för föreställningen Krig och samverkan med svenska mästarna i fotboll Djurgården/Älvsjö.
I samband med att Amnesty släppte den internationella rapporten Lives blown apart om våld mot kvinnor i väpnad konflikt inbjöd svenska Amnesty FN:s specialrapportör om våld mot kvinnor, Yakin Ertürk, till Sverige. Hon deltog på ett seminarium i Stockholm samt besökte utrikesdepartementet tillsammans med Amnesty. Med kort varsel inbjöds även 2003 års fredspristagare, Shirin Ebadi, till ett seminarium på Amnestys sekretariat för att tala om våld mot kvinnor.
Stärka asylrätten och flyktingars rättigheter
Under året framkom nya uppgifter angående avvisningen av de två egyptiska asylsökandena, Ahmed Agiza och Mohammed El Zary. De två männen avvisades efter ett regeringsbeslut i december månad 2001. Amnestys arbete för att få fram alla uppgifter i ärendet och få till stånd en internationell och oberoende utredning av avvisningen och behandlingen av Agiza och El Zary i egyptiskt fängelse, fortsatte. Syftet med en internationell utredning är att få en objektiv granskning av eventuella kränkningar av internationell rätt vad gäller själva avvisningen samt om männen utsatts för tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.
Den 15 juni, efter två och ett halvt års ovisshet, fick Ahmed Agizas fru Hanan Attia och hennes fem barn det glädjande beskedet att de beviljats uppehållstillstånd grundat på humanitära skäl och att de får stanna i Sverige. Svenska Amnesty har menat att Hanan Attia och hennes barn är flyktingar i enlighet med flyktingkonventionen, men välkomnade Utlänningsnämndens beslut och att en mycket lång tid av ovisshet för henne och barnen är över.
Det var också med stor glädje som Amnesty mottog beskedet att den estniska regeringen stoppat utvisningen till Turkiet av den svenske medborgaren Hemo Amedsson. I ett brev i augusti uttryckte Amnesty sin starka oro över beslutet i en estnisk domstol att bifalla en begäran från den turkiska regeringen att han skulle utlämnas. Hemo Amedsson greps i Estland i juni för brott mot utlänningslagen. Enligt Amnesty skulle utlämningen vara ett brott mot flyktingkonventionen, eftersom det fanns risk för att han skulle utsättas för tortyr i Turkiet. Hemo Amedsson, som är kurd, flydde en massaker i Turkiet och fick sedan asyl i Sverige. Amnesty skrev till Laila Freivalds med en vädjan om att den svenska regeringen skulle agera i ärendet.
Årsrapportens kritik av Sverige och det ökande antalet asylansökningar som anses vara så kallat uppenbart ogrundade, väckte stor uppmärksamhet. Sektionens flyktingavdelning har deltagit i ett stort antal möten med andra frivilligorganisationer och myndigheter angående asylfrågor kopplade till såväl det svenska asylsystemet som den pågående harmoniseringen av frågorna inom EU. Ett flertal utredningar som på olika vis är kopplade till flyktingpolitiken och myndigheternas handläggning presenterades. Flyktingavdelningen har också gett in skriftliga yttranden angående flera av utredningarna. Flyktinghandläggaren har deltagit i seminarier och debatter om asylrätt och flyktingpolitik.
Amnestys uppfattning i flyktingfrågor har fått stor uppmärksamhet i media. Det har hållits grundutbildningar samt en fördjupad utbildning i asylrätt och Amnestys flyktingåtagande i Stockholm, Göteborg och Lund för såväl medlemmar som studenter. Det har även hållits ett flyktingombudsmöte i Stockholm. Mycket arbete har gjorts för asylsökande som önskar Amnestys stöd under pågående asylhandläggning. Amnesty har även yttrat sig i ett antal enskilda ärenden och har haft kontakt med myndigheterna för utbyte av information om situationen i specifika länder.
Agera för människorättsförsvarare
Arbetet inom detta område utförs främst av Amnestyfonden (se Amnestyfondens verksamhetsberättelse 2004). Sektionen har arrangerat möten och seminarier i samband med besök av utländska människorättsaktivister.
Öka aktivismen
Vid årsskiftet hade svenska Amnesty 227 grupper, varav 32 är ungdomsgrupper. Under året bildades 37 nya grupper. Med undantag för 1998, då många nya grupper bildades som en följd av en ungdomskampanj, är detta den högsta noteringen i sektionen sedan 1970-talet. Det goda resultatet beror främst på bättre rutiner för bemötandet av nya medlemmar och att Amnesty har förbättrat rekryteringsarbetet i anslutning till distriktscentren i Göteborg och Malmö. Tyvärr tvingades sektionen under året även lägga ner 47 grupper, vilket är fler än någonsin.
Sektionens samordnare har under året gett medlemmar och anställda värdefullt stöd i arbetet med ett 50-tal länder. Under året har ett internationellt system med så kallade landprogram införts i sektionen, vilka syftar till att samordna allt arbete Amnesty bedriver gällande vissa länder. Rekryteringen till dessa landprogram startade under året.
Antalet genomförda utbildningar var högre än någonsin under året, då sektionen hade totalt 516 deltagare på de centrala utbildningar som arrangerades. Antalet deltagare på utbildningar har under den senaste treårsperioden tredubblats jämfört med nivån under 1996-2001.
Den ideella försäljningsverksamheten Byring och Bråte i Halmstad nådde för första gången över två miljoner kronor i intäkter under året. I samband med Universitetskampen på de mänskliga rättigheternas dag den 10 december samlade de deltagande lagen Lund, Umeå, Karlstad och Uppsala in 49.000 kronor. Årets tema var trafficking och bland aktiviteterna kan nämnas en komikerkväll, levande jukebox, caféer som sålde Amnestybullar och Amnestykakor, julkortsförsäljning, medverkan på en ishockeymatch, en konsert och en elduppvisning.
Under året förmedlades 678 blixtaktioner och uppföljningar från det internationella sekretariatet. Av dessa fick Amnesty veta att positiva resultat uppnåtts för en eller flera av personerna som tagits upp i 166 aktioner. I 107 fall handlade det om fångar som frigivits. Nästan vartannat fall som resulterade i en blixtaktion, motsvarande 48 procent, ledde till positiva resultat. Siffran för 2003 var 42 procent. Under året fick "Veckans vädjande" på webben varje vecka i genomsnitt 250-300 underskrifter. På grund av ekonomiska skäl, och eftersom blixtaktionerna finns tillgängliga via Internet, har beslut fattats att fr o m 2005 inte skicka ut blixtaktioner via post.
Effektivare fundraising
Svenska Amnesty hade vid årsskiftet 55 998 medlemmar varav 8 140 nyvärvats under året. Det är en minskning av det totala antalet medlemmar, men en ökning av antalet nyvärvade. 27 012 av dessa, vilket motsvarar ca 48 procent, betalar via autogiro. Det är en kraftig ökning från år 2003 då en tredjedel betalade sitt medlemskap via autogiro. 30 158 personer gav under året gåvor till Amnesty, 17 757 gjorde detta varje månad via autogiro. Under året värvades ett stort antal nya givare till organisationen, 10 598 personer. Total stödjer 61 289 personer Amnesty som medlemmar och/eller givare.
Antalet företag som ger bidrag till Amnesty genom AmnestySupporter minskade, och var vid årsskiftet 54 till antalet. Samarbetet med Banco via Human- och Hjälpfonden gav drygt 6 miljoner kronor, vilket är en ökning med ca 650 000 från 2003. 3 171 personer prenumererade på Kortkampanjen under året, en ökning med 1 020 personer efter en lyckad invärvningsaktivitet i mars.
I början av 2004 lanserades en ny grafisk profil för organisationen bl a genom att en framtagen grafisk manual delades ut till nyckelpersoner i personal och styrelse, till leverantörer och andra som arbetar med Amnestys grafiska form. Till samtliga Amnestygrupper skickades en affisch med en sammanfattning av den grafiska profilen, dessutom finns digitalt material att tillgå på medlemssidorna på Internet. Under året har allt trycksaksmaterial anpassats till den nya grafiska profilen. Arbete påbörjades också för att anpassa Amnestys hemsida till den grafiska profilen.
Under året producerades två mycket efterfrågade foldrar, dels testamentesfoldern, som kan användas för att informera om att infoga Amnesty i sitt testamente, dels Amnestyboken, som skickas ut till nya medlemmar samt kan användas för att informera om Amnesty.
Temat Stoppa våldet mot kvinnor användes i de flesta fundraisingaktiviteter, både i basaktiviteter som t ex givarbrev samt i engångssatsningar. I mars genomfördes en lyckad givarvärvningsaktivitet där ca 1 000 nya givare värvades till organisationen och i april användes temat under de traditionella insamlingsdagarna. Inom ramarna för kampanjen fanns även värvningkuponger med i Expressen vid ett flertal tillfällen och genom samarbetet med Bra Böcker fick Amnesty 10 kr per sålt exemplar av boken Dömd att stenas.
I juni och juli pågick face-to-face-värvning i Stockholm, vilket resulterade i ca 1 500 nya medlemmar. Värvningen utfördes av en extern leverantör, men under hösten påbörjades planeringen för att starta ett face-to-face-projekt med värvning i egen regi och under en längre tidsperiod. I december rekryterades en projektledare som ska starta projektet under 2005. Ett försök att värva månadsgivare via Internet fungerade inte lika bra som planerat, men var ett första steg för att prova insamling via nya tekniker.
Under hösten genomfördes för första gången på flera år aktiviteter tillsammans med Banco för att marknadsföra Humanfonden. I september gjordes ett utskick till 30 000 medlemmar och i oktober bjöds 2 600 sparare i Stockholmsområdet in till en informationsträff med temat våld mot kvinnor där Carl Söderbergh och Katarina Wennstam medverkade.
I oktober och november genomfördes sektionens hittills största telemarketingkampanj. Under perioden kontaktades 14 000 medlemmar via telefon och tillfrågades om de ville betala sitt medlemskap via autogiro samt bidra med en extra gåva. Kampanjen gav mycket bra resultat. 5 220 helbetalande medlemmar kommer i fortsättningen att betala sin medlemsavgift via autogiro och ge en extra gåva till Amnesty varje månad på i medeltal 10,49 kr. Ytterligare 1 442 delbetalande medlemmar har gått över till autogiro och höjer dels sin medlemsavgift till 240 kr per år och ger dessutom i medeltal 7,62 kr i gåva varje månad. Totalt valde nästan 48 procent av de uppringda medlemmarna att börja betala via autogiro.
Övrigt
Under året har sektionen arrangerat flera seminarier, ofta i samarbete med andra organisationer. Tillsammans med det svenska nätverket mot lätta vapen (SANSA) arrangerades ett seminarium i riksdagen om problemet med lätta vapen i linje med den internationella Amnestykampanjen Control Arms.
Amnesty Business Group (ABG) har under året arrangerat tre s k Business Forum där inbjudna svenska företag diskuterat olika aspekter av företags ansvar för mänskliga rättigheter. ABG har under året sammanställt ett 80-tal landriskanalyser baserade på Amnestys information, varav ett 40-tal kommunicerats ut till svenska företag.
HBT-gruppen (gruppen för homo-, bisexuella och transpersoner) har anordnat ett flertal aktiviteter under året och deltog under Prideveckan i Stockholm i augusti med två seminarier. Med utgångspunkt i den pågående kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor diskuterades våld i samkönade relationer, dessutom hölls en paneldebatt om HBT-personers ställning i den svenska asylprocessen.
Amnestys årsmöte ägde rum i maj i Hallunda utanför Stockholm. Årsmötets viktigaste uppgift var att fastslå den svenska sektionens handlingsplan för perioden 2004-2010. Beslutsprocessen kring handlingsplanen bestod på detta årsmöte delvis av ett s k Påverkanstorg, ett förberedande forum där alla årsmötesdeltagare har möjlighet att lämna in yrkanden och göra sin röst hörd. I samband med årsmötet arrangerades även en MR-konferens vars genomgripande tema var Stoppa våldet mot kvinnor. Ett flertal seminarier genomfördes med gäster som Raoul Wallenberg Institutets ordförande Göran Melander, professor Eva Lundgren och Mona Sahlin. Över 350 personer deltog i konferensen, vilket innebar att konferensen var fulltecknad.
Den handlingsplan som årsmötet antagit för tidsperioden 2004-2010 har följande huvudmål:
- Hävda rätten till fysisk och psykisk integritet
- Slå vakt om kvinnors rättigheter
- Skydda flyktingars rättigheter
- Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet
- Öka aktivismen
- Skapa en dynamisk organisation
- Växa
Under perioden 2004-2006 görs sektionens prioriteringar utifrån de etappmål som anges i den nya handlingsplanen. Dessa etappmål bygger till stora delar på det internationella sekretariatets operativa planer och prioriteringar.
Styrelse och sekretariat
Mellan årsmötena leds sektionens verksamhet av styrelsen. Styrelsen ansvarar för att sektionens arbete bedrivs enligt handlingsplanen, att årsmötesbeslut verkställs och att budget fastställs.
Styrelsen hade följande sammansättning 31 december 2004:
Ordinarie ledamöter:
Christine Pamp, ordförande
Magnus Öhman, vice ordförande
Jeanette Irekvist, kassör
Anja Melin
Lisa Moraeus
Sune Montán
Ida Burlin
Magnus Brattgård
Sara Ångström (personalrepresentant)
Suppleanter:
Shirin Heidari
Erik Jennische
Madelaine Seidlitz (personalrepresentant)
Sekretariatet hade per 31 december 2004 23,5 fasta tjänster (inklusive Amnestyfonden och Amnesty Business Group) fördelat på 24 personer i Stockholm och en i Göteborg. Utöver detta fanns sammanlagt tre projektanställda vid distriktscentren i Göteborg och Malmö samt i Amnesty Business Group. Sekretariatet hade under året ca 25 frivilliga och 15 praktikplatser, varav fyra i Göteborg och Malmö.
____________________________________________________________________________________________
Skapat av : Fredrik Mattsson | Index: ORG 50/012/2005 | Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför |
Ändrat: 2005-03-18 | År: 2005 | Status: Medlem |
____________________________________________________________________________________________ |