______________________________________________________________________________________

Specialgrupper

______________________________________________________________________________________


SPECIALGRUPPER


AKTIONSGRUPPEN MOT DÖDSSTRAFFET / AMD
Aktionsgruppen mot dödsstraffet (AMD) har under verksamhetsåret sänt informations- och aktionsmaterial till vårt nätverk. Det har bestått av ca 100 medlemmar, som under året fått ta emot 132 blixtaktioner med 166 uppföljningar. Även Death Penalty News och intressanta artiklar har distribuerats. Medlemmarna har medverkat i IS-producerade aktioner mot dödsstraffet i Egypten, Nigeria och OSS (F. d. Sovjetunionen).

Intresset för dödsstraffet är stort hos studerande, på alla nivåer, media liksom hos allmänheten. Ett stort antal "paket" bestående av föredrag, kriminalstatistik, tidningsartiklar och annat relevant material har sänts ut. Huvuddelen av dessa har distribuerats av sekretariatets personal.

Två distriktsmöten har besökts och information om dödsstraffet har även lämnats till nyanställda på sekretariatet.

AMD har under året haft nära kontakt med anti-dödsstraffsgrupper i olika delstater i USA, som arbetar för att förhindra att antalet brott för vilka man kan dömas till döden och avrättas ökar ytterligare. Vi får dagligen meddelanden med elektronisk post, vilket gör att vi är ständigt uppdaterade över utvecklingen i landet.

Fyra frivilliga AMD-medarbetare har regelbundet träffats en kväll i veckan. Det aktiva brevskrivandet har som alltid skötts av våra lojala AMD-medlemmar i olika delar av Sverige.

Anders Mårtensson
Koordinator


POLICYGRUPPEN
Under år 1995 hade Policygruppen tre möten och två arbetsmöten. Delgrupperna har hand om
PolicyKatalogen (inkl Policy File), AmnestyDebatt, Amnesty Forum respektive kursverksamheten.
Policygruppen hade vid årets slut tolv medlemmar, varav åtta aktiva.

POLICYKATALOGEN
En uppsättning nya och reviderade katalogdelar skickades ut till alla "prenumeranter" och grupper i februari. Under hösten har gruppen arbetat med att gå igenom katalogdelarna med hänsyn till besluten som togs under ICM 1995.

TIDSKRIFTER
AmnestyDebatt utkom med endast ett nummer under 1995. Gruppen hade inte lyckats utarbeta rutiner för hur verksamheten skall kunna fungera. Nya initiativ har dock tagits och förhoppningar finns att AmnestyDebatt åter skall komma ut regelbundet.

AmnestyForum (på engelska) sänds till alla Al-sektioner. Kontaktpersoner i ett dussin sektioner hjälper till att kopiera och distribuera Forum till 80-100 Al-medlemmar utanför svenska sektionen. Avsikten med Forum är att främja den internationella debatten inom Amnesty. Redaktörerna skriver inte själva utan försöker få fram bra material. År 1995 fanns det inte material till mer än ett nummer.

KURSER
Policygruppen har haft styrelsens uppdrag att informera grupper och medlemmar om Amnestys åtagande. Kurser har ägt rum i Sundsvall och Kungshamn.

Christian Gräslund
gruppsekreterare



ÖVERSÄTTARGRUPPEN
Under året ingick ett tiotal översättare i gruppen, både yrkesverksamma översättare och renodlade " amnestyöversättare ".

I februari hölls endagsseminarium där Britt Gunnarsson informerade om det externa och det interna språkbruket samt nya begrepp. Vissa sekretariatsanställda deltog.

Gruppens huvuduppgift, att översätta Årsrapporten, genomfördes av nio översättare. Gruppens samlade erfarenhet och sakkunskap växer fortfarande.

En gruppmedlem har översatt de flesta av A-besluten från lnternationella rådsmötet 1995. Besluten ligger till grund för allt AI:s arbete i mandatfrågor.

En gruppmedlem har granskat provöversättningar med sikte på nyrekrytering till gruppen.

En lista över översättningshjälpmedel och en förkortningsordlista har utarbetats.

Liksom tidigare har gruppmedlemmar åtagit sig översättningsarbete och språkgranskning för kampanjer och specialgrupper.

Översättargruppens verksamhen går ut på att sprida kunskap (Handlingsplanens mål 1) genom att fortlöpande definiera, formulera och sprida ett koncist svenskt amnestyspråkbruk. Gruppen speglar utvecklingen genom att diskutera nya och gamla amnestybegrepp och rekommendera visst språkbruk.

I fråga om decentralisering och fördjupning (mål 3) står gruppmedlemmar till förfogande med råd och språkgranskning i ett slags jourtjänst åt sekretariatet och åt sektionens medlemmar.

Under året har översättargruppen tvingats konstatera att medlemmarnas tjänster inte tas i anspråk i önskvärd utsträckning. Det är oroväckande att sektionsstyrelsen inte ansett sig ha behov av översättningar, och likaså att sekretariatet i sina arbetsrutiner inte försäkrat sig om goda översättningar och effektiv språkgranskning. Översättargruppen har i över tio år erbjudit så dana tjänster.

Inger Johansson


JURISTGRUPPEN
Under -95 agerade Stockholmsavdelningen av juristgruppen i ett antal juristaktioner som skickats ut från IS. Två medlemmar var närvarande vid det internationella juristgruppmötet i Oslo. Vidare började man att planera inför ett större seminarium om en permanent internationell brottsmålsdomstol som skall gå av stapeln under -96.

Annette Lyth



____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Sven BodinIndex: ORG 50/003/1996Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 98-01-05År: 1996Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________