____________________________________________________________________________________________

Valberedningens förslag och övriga nomineringar till årsmötet 2008
____________________________________________________________________________________________

Till: Årsmötet
Datum: Mars 2008

1. Sektionsstyrelsen

Valberedningens förslag till ordförande 2008-2010


Lisa Moraeus, 31 år
Sofielundsvägen 48 C
214 34 Malmö
040-121643
0704-306 447
[email protected]

Utbildning
Utbildad till CoActive Coach hos The Coaches Training Institute (www.thecoaches.se).
Akademisk utbildning: Internationell migration och etniska relationer (fil kand), Statsvetenskap, U-landskunskap, Samtalsmetodik med inriktning mentorskap och coaching.

Yrkeserfarenhet
Verksam som personlig coach och utbildare med egen firma (www.conscire.se). Utbildar inom samtalsmetodik, ledarskap, bemötande och diskrimineringsfrågor. Har under hösten 2007 varit en av initiativtagarna till en ekonomisk förening bestående av coacher verksamma i Malmöregionen.

Tidigare arbetat bland annat som utbildningshandläggare (Malmö högskola), frilansskribent och studiecirkelledare. Chefredaktör för Studentmagasinet Mahskara.

Amnestyerfarenhet
Ledamot i styrelsen för svenska sektionen av Amnesty International sedan 2003, vice ordförande april 2005 - april 2007 samt från och med september 2007. Särskilda intressefrågor är intern demokrati, intern och extern kommunikation, genus- och mångfaldsfrågor samt den svenska sektionens roll i den internationella rörelsen.

Jag ingick i den svenska delegationen vid International Council Meeting; Amnesty Internationals högsta beslutande organ, 2005 och 2007.

Ordförande för Malmögrupperna av Amnesty International 2001-2003. Medlem i grupp 124 sedan gruppen startade vid Malmö högskola 1999.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Under min studietid var jag under några år anställd som chefredaktör för Malmö högskolas studentmagasin Mahskara. Magasinet drevs i form av studiecirklar där formgivare, skribenter, illustratörer och fotografer fick möjlighet att utvecklas. Som mest var ca 40 personer inblandade i produktionen samtidigt.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag är en lyhörd och trygg ledare som samtidigt är tydlig och stark. Som coach vet jag betydelsen av att identifiera vad som verkligen är viktigt, oavsett om det gäller en individ eller en organisation. Jag har färmågan att skapa delaktighet och sammanhållning i en grupp, att se sammanhang och skapa förutsättningar för varje person att bidra med sin särskilda kunskap och erfarenhet.

Det är en spännande tid just nu - Amnesty International förändras som organisation och breddar sitt fokus. Min vision för svenska sektionen av Amnesty International framöver består av fem delar som alla är lika viktiga:
-Ständig strävan att bli mer effektiva i vår kamp för mänskliga rättigheter
-Verklig demokrati och medlemsinflytande
-Energi, aktivism, kreativitet och glädje
-Trovärdighet, ansvar, öppenhet
-Acceptans och uppskattning av mångfald

Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2010



Ida Burlin, 27 år
Alviksvägen 123
167 62 Bromma
08-65 120 35
070-289 77 52
[email protected]

Utbildning
Socionomexamen från Umeå universitet. Fristående kurser i bl.a. psykologi, brottsofferkunskap och juridik och kön. Utbytesstudier i Toronto, Kanada och studier i engelska, Berkeley, USA. Kurser på masters nivå: hedersrelaterat våld, ungdomar och socialt arbete och gender studies: feminist theories & intersectional analysis.

Yrkeserfarenhet
Jobbar som socialsekreterare i ett Kvinnofridsteam som arbetar med kvinnor utsatta för våld i nära relationer. Detta inom socialtjänsten, Stockholms stad. Har tidigare jobbat som behandlingsassistent på ett skyddat stödboende för kvinnor. Erfarenhet från arbete som processoperatör inom industrin under åtta somrar.

Amnestyerfarenhet
Styrelseledamot i svenska sektionen 2004-2008. Ingick i svenska delegationen till det internationella rådsmötet, ICM 2007. Var med och startade Kvinnorättsgruppen i Umeå 2004 och aktiv i den 2004-2005. Jobbade mycket med kampanjen "Stoppa våldet mot kvinnor", främst som informatör. Distriktsombud för Västerbotten 2001-2003, gruppsekreterare i ungdomsgrupp 1997-1998, aktiv medlem sedan 1995.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Efter fyra år i styrelsen menar jag att jag har goda kunskaper om styrelsens arbete och vilka utmaningar Amnesty står inför, såväl i Sverige som i världen. Amnesty har förändrats i rask takt på senare år och dessa förändringar måste förankras väl i organisationen. Mina särskilda intresseområden är ungdomsfrågor, att skapa ännu fler former för aktivism och förbättrad kommunikation inom rörelsen.

Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2010


Maria Landenius, 39 år
Tredje Långgatan 35
413 27 Göteborg
031-7759950

Utbildning och yrkeserfarenhet
Jag är civilekonom med inriktning på logistik. Idag arbetar jag som strategisk inköpare. Tidigare har jag arbetat i internationella företag med både inköps- och logistikfrågor.

Amnestyerfarenhet
Medlem i grupp 80 sedan 2001
Distriktsstyrelsen i Göteborg 2006
Deltog i arbetet med årsmötet 2006
Medlem av sektionsstyrelsen sedan 2007

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag tar med mig gedigen erfarenhet av projektarbete, kommersiella frågor och erfarenheter från styrelsearbete bl. a från en större bostadsrättsförening samt Göteborgsdistriktet.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Tid! Jag är intresserad av ekonomistyrningsfrågor och vill gärna arbeta med att säkra kvaliten på Amnestys arbete, på lång sikt.

Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2010


Ernesto Katzenstein,
60 år
Lundby 2
725 91 Västerås
021-12 81 69
070-269 83 03

Utbildning och yrkeserfarenhet
Ingenjör som arbetar på Bombardier Transportation (f.d. ABB Traction).

Har tidigare arbetat som elektriker och kyltekniker, lärare, tolk m.m. Några år har jag arbetat inom biståndet (Guinea-Bissau och Mocambique).

Amnestyerfarenhet
Jag var "enskild aktivist" utan att veta om det under flera år, därefter aktiv i en grupp i Västerås under några år. Efter ett uppehåll är jag åter aktiv sedan 2001. Har suttit i Amnestyfondens styrelse i tre år. Medlem i ESK-gruppen.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag har suttit i fängelse i Uruguay (som politisk fånge) och upplevt exil. I min ungdom arbetade jag i många år i en kristen ungdomsrörelse, bl.a. som samordnare för Latinamerika. Jag har bott i många länder och sett en del.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag är analytiker, strukturerad och vågar ifrågasätta. Jag är också något så när orienterad i världsläget.

Valberedningens förslag till fyllnadsval för ordinarie ledamot 2008-2009


Felicitas Bergström, 31 år
Metargatan 11
116 66 Stockholm
0736-56 30 34
[email protected]

Utbildning och Arbetslivserfarenhet
Jag är utbildad läkare och har varit verksam som det under de senaste åren. Efter min allmäntjänstgöring som läkare har jag arbetat inom akutpsykiatrin. Parallellt med detta arbete har jag även studerat till en magisterexamen i mänskliga rättigheter. Skälet till detta val är att rättighetsfrågor är något som jag brinner för och stimuleras av att arbeta med, både självständigt och tillsammans med andra. Jag har också skaffat mig värdefulla kunskaper och erfarenheter av MR genom min tid som konsult och praktikant på världshälsoorganisationen i Genève, WHO, där jag har varit verksam inom olika projekt rörande rätten till hälsa. Vidare har jag arbetat med kvinnors MR, dels på WHO, dels på en ickestatlig kvinnorättsorganisation i Tanzania. Jag har nu nyligen kommit hem från 2 månader på Sri Lanka där jag volontärarbetade för en HBT organisation och skrev deras skuggrapport av Sri Lanka inom HBT området till FN. Jag bedrev även forskning för en kandidatuppsats i Genusvetenskap med fokus på MR för HBT personer relaterat till den väpnade konflikt som råder på Sri Lanka. Från och med mars i år arbetar jag på Genusavdelningen på Sida där jag ansvarar för ett delprojekt rörande könsrelaterat våld.

Jag har också mångårig erfarenhet av styrelsearbete genom min tidigare position som styrelseledamot i RFSL Malmös styrelse, förtroendeuppdraget som valberedningsordförande för RFSL Malmö, min tid som vice ordförande i Gaystudenterna i Lund, samt min nuvarande plats inom RFSL:s förbundsstyrelse, där jag fokuserar på MR för HBT-personer utanför Sverige, inom Sveriges biståndsverksamhet samt inom FN. Jag har även skaffat mig erfarenhet av olika människorättsliga frågor genom praktik och utbytesstudier i Nepal och Australien samt genom forskning om rätten till hälsa i USA.

Amnestyerfarenhet
Jag har varit medlem i Amnesty i ca två år, och sedan i somras ingår jag i ESK-gruppen, ett ämnesområde som kommer att inta en central position i Amnestys verksamhet under de närmaste åren. Det är ESK-gruppen som har nominerat mig till sektionsstyrelsen och Amnestys valberedning. Under hösten 2007 praktiserade jag inom lobbyarbetet på sekretariatet, vilket gav mig god insyn i sektionens arbete, Amnestys organisation och i de MR frågor, aktioner och kampanjer som är aktuella för Amnesty för tillfället.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag anser mig vara väl lämpad för uppgiften att ingå i Amnestys sektionsstyrelse, med tanke på mina intressen, personliga egenskaper, breda teoretiska bakgrund och praktiska erfarenhet av MR, genus, medicin och hälsa, med fokus på ESK rättigheter. Jag har också mångårig erfarenhet av styrelsearbete genom min tid inom RFSL, där jag är en uppskattad styrelsemedlem pga mitt stora engagemang inom styrelsen. Sammantaget har jag en bred kunskapsbas, erfarenhet av, samt ett brinnande intresse och engagemang för MR och strategiskt organisationsarbete. Jag har lätt för att samarbeta, är flexibel, resultatinriktad och trivs med att leda andra och föra processer framåt. Jag är öppen för nya idéer, tar gärna initiativ och är lyhörd för andras åsikter. Dessutom har jag en god analytisk och organisatorisk förmåga samt ett genuint intresse för Amnestys verksamhet och för att förankra målsättningen att arbeta brett med samtliga MR inom Amnesty. Jag har lätt för att kommunicera både internt och externt, är ansvarstagande och ser det som en självklarhet att alltid följa upp och slutföra mina arbetsuppgifter. Att få uppdraget att ingå i svenska Amnestys sektionsstyrelse är ett förtroende som jag skulle förvalta med stort engagemang och efter min allra bästa förmåga.

Valberedningens förslag till fyllnadsval för ordinarie ledamot 2008-2009



Sofia Halth, 32 år
Roskildevägen 17 C
217 46 Malmö
040-818 93
0731-50 29 22
[email protected]

Utbildning
60 poäng statsvetenskap, 80 poäng teoretisk och praktisk filosofi, Lunds universitet. Fyra års estetisk utbildning på folkhögskola och Nyckelviksskolan i Stockholm.

Yrkeserfarenhet
Arbetar som utbildningsassistent på Folkuniversitetet i Malmö.
Har tidigare bl. a arbetat som lärare i Mexiko och som kontorsassistent på KK-stiftelsen.

Amnestyerfarenhet
Aktiv medlem sedan hösten 2001 då jag startade Kvinnorättsgruppen i Lund. Där var jag gruppsekreterare fram till 2003 och aktiv till 2006. Har varit engagerad på de flesta nivåer i sektionen. Jag har bl.a. suttit i Lundagruppernas valberedning och styrelse, i flera uppdragsgrupper både på distrikts- och sektionsnivå, varit beredningsgruppsordförande på årsmötet och deltagit i den internationella och nationella planeringen inför SVAW-kampanjen. Jag har också utbildat och föreläst, både internt och externt, inom området kvinnors rättigheter.
Sedan 2006 är jag aktiv i Amnestys internationella kommitté, som arbetar med bevakning och beredning av internationella policyfrågor för svenska sektionen. Jag är också medlem i redaktionsgruppen för Forumsidan på nätet.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Genom mitt arbete inom folkbildningen har jag andra erfarenheter från idéburen verksamhet som kan vara till nytta. Jag deltar i ett ledarskaps - och kompetensutvecklingsprogram för Folkuniversitetet region Syd och har gått kurser i bl.a. ledarskap, vuxenpedagogik och projektledning.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Erfarenhet av och kunskap om internationella frågor och policyfrågor. Min erfarenhet från flera olika nivåer i organisationen gör att jag har ett brett perspektiv på vårt arbete. I styrelsen vill jag fortsätta bygga på vårt internationella samarbete och bidra till att de internationella besluten kommer närmare alla delar av sektionen. Med tanke på den snabba utvecklingen inom åtagande och arbetsformer de senaste åren är det också oerhört viktigt att vi stärker dialogen inom organisationen och är överens om våra vägval.

Valberedningens förslag till fyllnadsval för ordinarie ledamot 2008-2009


Mahyad Hazzanzadeh-Tavakoli, 24 år
Kantorsgatan 14-251
754 24 UPPSALA
073-971 18 92

Utbildning
- Jur. kand-examen i juni. Inriktning mot folkrätt och examensarbete om förhållandet mellan mänskliga rättigheter och kulturell relativism.
- Fristående kurser såsom Franska A och B i Sverige. Fristående juridiska kurser i Nederländerna.

Arbetslivserfarenhet (sedan år 2007)
- (0802-0804) Fältforskare, delstaterna Tamil Nadu och Karnataka, Indien
- (0706-0708) Aktivitetskoordinator, Language Study Centres, London
- (0610-0704) Forskningsassistent, Försvarshögskolan, Stockholm

Amnestyerfarenhet
- Aktiv i cirka sex år, medlem i flera år. For närvarande medlem i grupp 67 i Uppsaladistriktet.
- Ordinarie ledamot i Uppsaladistriktets styrelse, sekreterare samt grundutbildningsansvarig under föregående verksamhetsår.
- Tidigare med i specialgrupperna Juristgruppen, Transit- och förvarsgruppen (Flyktinggruppen) och Informatorsgruppen samt olika arbetsgrupper.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag hoppas att mina juridiska kunskaper om folkrätt, speciellt mänskliga rättigheter, ska kunna utgöra ett bidrag till styrelsens arbete. Mänskliga rättigheter, humanitär rätt och flyktingrätt utgör mina främsta intresseområden och jag planerar att forska om förhålandet mellan de olika MR-kategoriernas inbördes förhållande samt deras förhållande till kulturell relativism från och med nästa ar.

Jag hoppas även att mina språkkunskaper samt min erfarenhet av att ha utfört föltarbete med MR-anknytning ska vara till fördel för mitt arbete inom sektionsstyrelsen.

Valberedningens förslag till suppleant 2008-2009



Anton Lidström, 22 år
Axtorpsvägen 34
903 37 Umeå
090-690 80 40
070-740 90 57
[email protected]

Utbildning
Läser till gymnasielärare i samhällskunskap och musik vid Umeå universitet. Har tidigare studerat matematik.

Yrkeserfarenhet
Jobbar som kursassistent på kursen Den globala utmaningen vid Umeå universitet. Har nyligen jobbat som teknisk support på Bredbandsbolaget och som teamledare, medlemsvärvare och rekryterare åt Nordic Fundraising.

Amnestyerfarenhet
Har varit aktiv medlem sedan gymnasiet, först i en ungdomsgrupp och nu i grupp 226 där jag är gruppsekreterare. Har tidigare även varit aktiv inom kvinnorättsgruppen och Sneställt. Var ordförande och distriktsombud för Västerbotten i tre år. Gick svenska sektionens frivilligledarskapsprogram 2005-07. Tog initiativ till svenska sektionens studentnätverk.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Engagemang och entusiasm i överflöd. Har jobbat mycket med att utveckla ungdomsarbete och aktivism och har erfarenheter från att ha bildat och ombildat strukturer lokalt, regionalt och nationellt inom svenska sektionen. Vill jobba för att Amnesty blir en organisation som är öppnare, mer inkluderande och bättre på att skapa förutsättningar för olika former av engagemang.

Valberedningens förslag till suppleant 2008-2009


Lena Skoglund, 27 år
c/o Colombani
20 Crets de Champel
1206 Genève
+41 788645275

Utbildning
- Juristexamen med fördjupning mänskliga rättigheter
- Utbytesstudent ett är vid University of Toronto på deras International Human Rights Program
- 40 poäng Medie- och kommunikationsvetenskap
- 20 poäng Statsvetenskap

Arbetslivserfarenhet
Just nu är jag praktkant hos FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève. Här följer jag utvecklingar på MR-området på nära håll (t.ex. MR-rådet), samtidigt som jag jobbar med projekt rörande fattigdom, utveckling och mänskliga rättigheter. Vid sidan av arbetar jag på en stipendiefinansierad studie av diplomatiska försäkringar mot tortyr. I höstas praktiserade jag hos UD:s MR-grupp och dessförinnan var jag forskningsassistent åt två professorer i internationell rätt vid University of Toronto. Jag deltog bl.a. i en studie av Europas respons på USAs tortyrpolicy efter 9-11. Sommaren 2005 var jag praktikant hos Madeleine på sekretariatets flyktingavdelning. Tidigare har jag arbetat kortare eller längre perioder i England, Spanien, Norge och på Malta samt volontärarbetat i utvecklingsprojekt i Indien och Bolivia.

Amnestyerfarenhet
Jag har varit engagerad i Amnesty sedan 2001 och har hunnit med att prova på en hel del olika uppgifter inom organisationen. Sedan 2003 har jag varit aktiv inom juristgruppen och har med dem arbetat med/samordnat många kampanjer och evenemang. 2005-2006 satt jag i gruppens styrelse som utbildningsansvarig och är för närvarande del av valberedningen. Jag har även varit med och startat förvars och transitgruppen i Uppsala och varit flyktingombud för distriktet. Sommaren 2005 praktiserade jag på sekretariatets flyktingavdelning. Under ett par år var jag informatör - höll i grundkurser, föreläste på skolor om Amnesty och MR allmänt och har informerat om flyktingar/asylrätt samt om våld mot kvinnor. I höstas samordnade jag kampanjen Keep them Safe i Uppsala. Jag är även deltagare i det pågående frivillig ledarskapsprogrammet.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Först och främst engagemang - kanske det allra viktigaste! Att jag har god insikt i aktuella händelser inom MR-området, både från FN-perspektiv och Regeringens, kan vara värdefullt. Jag kan också bidra till diskussioner genom mina kunskaper om juridiken kring mänskliga rättigheter - grunden för Amnestys arbete. Genom arbete och studier kan jag mycket både om mänskliga rättigheter i "kriget mot terrorn" och om rättigheter och fattigdomsfrågor, något som kommer att vara väl till hands inför arbetet med dignitykampanjen. Att jag har provat på en hel del inom organisationen är såklart också en fördel om jag ska representera alla organisationens medlemmar. Jag tror att erfarenheterna har gett mig en förståelse för vilka de grundläggande utmaningarna är för att göra oss till en ännu effektivare organisation, men också vilka som är våra styrkor.

Nomineringar utöver valberedningens förslag

Nominerad till sektionens ordförande 2008-2010


Anna Nilsdotter, 29 år
Torsgatan 57, 5tr.
113 37 Stockholm
0736-45 27 80
[email protected]

Utbildning
Magisterexamen i statskunskap, med fokus på MR och ideella organisationer. Magister- och kandidatuppsatser om Amnestyaktivisters drivkrafter för sitt arbete, i ett mångfalds- och genusperspektiv. Kurser i ledarskap, utvärdering, konflikthantering och organisationsutveckling.

Yrkeserfarenhet
Egen firma. Arbetar som konsult med ledarskap, konflikthantering, organisationsutveckling samt utvärderingar av biståndsprojekt. Se www.nilsdotter.eu.

Exempel på konsultuppdrag och övrig yrkeserfarenhet: Organisationsutvecklare, Internationella Juristkommissionen (2007-2008). Teamledare F2F-projekt, Läkare Utan Gränser (2007). Sidautvärdering om SRHR-rättigheter i Etiopien och Uganda, teamledare för 10 pers. (2006). Utvärdering av Sidas utvärderingar (2006). Praktik, FN, jämställdhetsintegrering av fredsbevarande operationer (2005). Utvärdering åt UNESCO, Västindien, om slavhandel och MR (2005). Distriktssamordnare Amnesty, Skåne-Blekinge (2003-2004). Utbildningsansvarig Amnesty (2003). Praktik peruansk MR-organisation (2001). Idrottsledare för ungdomar (1993-1997).

Amnestyerfarenhet
Ordförande i sektionsstyrelsen sedan sensommaren 2007 och vice ordf. från årsmötet 2007 fram till dess. Suppleant i sektionsstyrelsen 2006-2007. Medlem i uppdragsgruppen för mångfald och jämställdhet 2003-2005. Distriktsombud Uppsala 2000-2002, vice ordf. 2000-2001, ordf. 2001-2002. Medlem i Gruppbildargruppen 2000-2001. Gruppaktiv i Borås och Uppsala 1998-2003, gruppsekr. stor del av tiden. Medverkat till att bilda 20-30 AI-grupper. Hållit många utbildningar om ledarskap, gruppdynamik och hur man motiverar aktiva medlemmar.

Internationell Amnestyerfarenhet
Deltar i Chairs Forum i början av april 2008 – möte för ordförande från alla Amnestysektioner. Ledamot i Steering Committee for Activism Review 2005-2006 (översyn av aktivismen på internationell nivå). Två stora internationella utbildningsmöten, i Berlin och Oslo 2003 och 2004.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag är ordförande sedan sensommaren 2007 och har arbetat upp de kontakter och rutiner varje ny ordförande måste investera tid och kraft i. Om jag blir vald kan jag med obruten kontinuitet ta mig an uppgiften att leda en styrelse där hälften av medlemmarna är nya och där vi samtidigt står inför viktiga förändringar. Genom de Amnestyuppdrag jag har haft de senaste tio åren har jag erfarenhet av ledarskap från alla nivåer, samt av arbete på sekretariatet. Detta ger mig goda insikter i villkoren både för anställda och för aktivister, vilket jag tror är en stor fördel för att kunna se på verksamheten utifrån olika perspektiv. Som ledare brukar jag beskrivas som empatisk, lyhörd och tydlig. Jag är bra på att motivera, inspirera och lyfta personer i min närhet. Jag brukar också få höra att jag är stark, analytisk samt bra på att se strategiska frågor i ett större sammanhang.

Mina visioner om jag blir vald till ordförande 2008-2010:
Ökad gräsrotsdemokrati.Amnesty har genomgått stora förändringar de senaste åren och står inför fler. Vi ska fortsätta arbeta för en effektivare och starkare organisation, samtidigt som makten ska finnas hos medlemmarna och inte förskjutas till tjänstemän.
Stark roll internationellt.Den svenska sektionen ska fortsätta arbeta för gräsrotsdemokrati, beslutsfattande, jämställdhet och mångfald på den internationella nivån.
Strategisk, synlig och professionell styrelse.Styrelsen ska styra strategiskt och inte operativt, och arbetet ska vara mer synligt och närmare medlemmarna än idag. Styrelsens professionalism är en förutsättning för långsiktigt goda relationer med våra anställda.
Förbättrad utvärdering och målstyrning.Vi ska på effektivast möjliga sätt uppnå konkreta förändringar för de människor som vi arbetar för och vi ska våga ändra våra metoder om vi därmed bättre uppnår våra mål.

Jag har fått god feedback från styrelse, medlemmar och sekretariat för det arbete jag gjort sedan jag tillträdde som ordförande. Jag har meddelat valberedningen att jag är intresserad av att fortsätta som ordförande. Efter valberedningens beslut att inte nominera mig har jag av många aktiva medlemmar blivit uppmanad att låta årsmötet besluta vem man vill se som ordförande.

Jag brinner för mänskliga rättigheter och Amnesty; jag tror mig ha mycket att ge som ordförande och jag hoppas få årsmötets förtroende att fortsätta det jag nu har byggt upp och påbörjat.

Nominerad av:
Öjar Janhager,Södra Norrland, distriktsombud
Rose-Marie Asker,Värmland-Dalsland, landsamordnare
Helena Walfridsson, Stockholm, informatör Sneställt, medlem Utbildarnätverket
Linda Harasaki, Stockholm, Frivilligledarskapsprogrammet 2005-2007, medlem Utbildarnätverket
Maria Lohe, Stockholm,sammankallande Kvinnorättsgruppen i Stockholm
Jenny Widmark, Uppsala,distriktsstyrelsen 2001-2004 , distriktsombud 2003
Sara Eriksson, Uppsala,distriktsstyrelsen 2001-2003, 2005-2006
Magnus Lundgren, Uppsala,distriktsstyrelsen 2003-2006
Maria Mähl, Uppsala,Frivilligledarskapsprogrammet 2005-2007, distriktsombud 2004

2. Amnestyfondens styrelse

Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2010


Amelie Bendz, 62 år
Teknikvägen 23
186 32 Vallentuna
08-511 73 474

Utbildning
Fritidspedagog, Lund 1968

Yrkeserfarenhet
Arbetat som pedagog under hela mitt vuxna liv, med barn och ungdomar från 1 år till 15 års ålder. Under några år arbetade jag i Emmaus, Stockholm

Amnestyerfarenhet
Medlem och aktiv i Amnesty sedan början av 70-talet. Aktiv i grupp, ländergrupp sektionsstyrelse (6 år), fondstyrelse (2 perioder, 4 resp. 3 år). För närvarande medlem av fondstyrelsen sedan 4 år tillbaka och är ordförande. Som medlem av sektionsstyrelsen arbetade jag främst med aktioner och kampanjer.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Intresserad av internationella frågor och rättvisefrågor, alltsedan mina är i Emmaus i slutet av 60-talet.

Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2010


Maria Bexelius, 33 år
Maria Prästgårdsgatan 29
118 52 Stockholm
070-471 48 80

[email protected]


Utbildning
Fil.kand i Statsvetenskap, inkl. kurser i folkrätt och freds- och konfliktkunskap, Poppius journalistskola, grundkurs.

Yrkeserfarenhet

- Projektledare, Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar och författare till boken "Asylrätt, kön och politik - en handbok för jämställdhet och kvinnors rättigheter" (2007 - pågående);
- Konsult, European Women's Lobby, för utarbetande av lobbydokumentet "Protecting women seeking asylum. The need for gender guidelines to implement the EU qualify cation directive and the asylum procedures directive – a practical advocacy guide" (2007)
- Vik. Pressekreterare och flyktinghandläggare, svenska Amnestys sekretariat i Stockholm, mars 2006 resp. augusti 2006.
- Vik. "Refugee officer" på Teamet för flyktingars och migranters rättigheter vid Amnestys internationella sekretariat (IS) i London (2005);
- Konsult för FN:s flyktingorgan UNHCR vid författandet av ett utbildningspaket: "Gender-Sensitivity in the Context of Refugee Status Determination and Resettlement" (2005)
- Medarbetare vid Läkare Utan Gränsers projekt om vård för gömda i Sverige (2004)
- Vik. pressekreterare, Svenska Amnestys sekretariat i Stockholm (2003)
- Projektledare "Asylsökande kvinnors rättigheter" vid en kvinnojour i Stockholm (2002-2003)
- Vik. flyktinghandläggare, Svenska Amnestys sekretariat i Stockholm (2001)
- Vik. pressekreterare, Svenska Amnestys sekretariat i Stockholm (2001)
- Författare till boken "Kvinnor på flykt - en analys av svensk asylpolitik ur ett genusperspektiv 1997-2000", på uppdrag av Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar (2000).

- Vid flera tillfällen de senaste åren till dags dato, anlitad föreläsare vid Teologiska Högskolans kurs i asylrätt, föredragshållare vid diverse seminarier om asylrätt och genus främst i Sverige men även utomlands, skribent av ett antal artiklar om asylrätt.

Amnestyerfarenhet

Styrelseledamot i Svenska Amnestyfonden (2003-2008)

Medlem av Amnestys specialgrupp om ESK-rättigheter, våren 2007 - pågående.
Vik. "Refugee officer", Teamet för flyktingars och migranters rättigheter, Internationella sekretariatet i London (2005)
Vik. pressekreterare och flyktinghandläggare, Sekretariatet i Stockholm.
Receptionistvikarie (sommaren 1998).
Praktikant för pressekreteraren (våren 1998).

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?

Arbetar som jourkvinna vid Alla Kvinnors Hus i Stockholm sedan 2000.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?

Jag tror att jag framförallt kan bidra med mitt kunnande inom internationell och svensk flykting- och migrationsrätt liksom om kvinnors rättigheter och villkor samt om ESK-rättigheter. Dessutom tror jag att jag vid behandling av ansökningar, liksom vid policydiskussioner och strategiutveckling, också kan bidra med min breda kunskap om mänskliga rättigheter, min internationella Amnestyerfarenhet från IS och min övertygelse om att biståndet skall ses som en av Amnestys många arbetsmetoder, och användas strategiskt för att uppnå Amnestys övergripande mål att få stopp på MR-kränkningar runt om i världen.


Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2010



Katarina Hammarberg, 36 år
Näckrosvägen 27
169 37 Solna
08-669 95 69
0708-45 31 03

Utbildning
Jag är jurist och har även läst kulturantropologi och psykologi.

Yrkeserfarenhet
Föredragande på länsrätten. Jag har tidigare arbetat med migrationsärenden och har även erfarenhet av arbete som juridisk rådgivare på en MR-organisation i Kambodja, med fokus på ärenden relaterade till våld mot kvinnor och barn.

Amnestyerfarenhet
Amnestymedlem sedan 1993. Under studietiden var jag aktiv i olika grupper i Uppsala och var distriktsombud och styrelseledamot i Uppsaladistriktet 1997-1999. I Stockholm har jag varit medlem i juristgruppen. Har suttit i amnestyfondens styrelse i två år.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag har erfarenhet av att ha arbetat både på migrationsverket och på migrationsdomstol vilket kan bidra till en ökad kunskap i fonden om hur asylmål handläggs och vilka bedömningar myndigheter och domstolar gör i den typen av ärenden.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag tror att mina erfarenheter från tiden som biståndsarbetare i Kambodja, där jag sett hur biståndsfrågor hanteras både från biståndstagarens och från biståndsgivarens sida, är värdefulla. Amnestyfondens arbete känns både viktigt och givande och jag hoppas få fortsätta bidra till det arbetet med stort intresse och engagemang.

Valberedningens förslag till fyllnadsval av ordinarie ledamot 2008-2009



Solveig Hauser , 43 år
Tavastgatan 34,
118 24 Stockholm


Utbildning
Stockholms universitet Fil. kand.
University of Birmingham, Magisterexamen i internationell politik och mänskliga rättigheter.

Journalistutbildning, Södertörns högskola

Yrkeserfarenhet
Arbetat som lörare och som forskningsassistent på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala samt som frilansjournalist. För närvarande anställning som lärare på Kulturama gymnasium och arbetar som frilansjournalist.


Amnestyerfarenhet
Praktik på Amnesty Press och Media
Vikariat som pressekreterare sommaren 2005 och 2007
Redaktör för kultursidorna på Amnesty Press sedan augusti 2005
Medlem i Specialgruppen för barn sedan augusti 2005, gruppsekreterare sedan januari 2007. Suttit i fondstyrelsen i ett år.


Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Har drivit ett projekt för föräldralösa barn i södra Afrika
Varit volontär på Noaks Arks verksamhet för hiv-smittade afrikaner i Sverige
Arbetat fackligt samt som studentpolitiker (internationella frågor)
Har också bott flera år i Afrika under min uppväxt och under min anställning vid Afrikainstitutet reste jag mycket i hela Afrika.


Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag har träffat många politiker, jurister, journalister, fackföreningsfolk och liknande som verkat i opposition i Afrika och vet vilket pris de betalar. Även många som lever med hiv/aids eller under allmänt svåra omständigheter och tror att detta kan skapa inlevelse och engagemang. Vill även lyfta fram barnets perspektiv. Jag jobbar också i ett relativt vanligt yrke som gymnasielärare och har arbetarklassbakgrund vilket jag tycker är viktigt för mångfalden inom Amnesty, att vi har förtroendevalda med olika erfarenheter och kulturell kompetens.


Valberedningens förslag till suppleant 2008-2009


Anna Massarsch, 33 år
Ericssonsgatan 16, 4 tr
112 22 STOCKHOLM
0733-78 78 61

Utbildning
Jur. kand., 60 poäng språk (tyska och juridisk franska), mastersutbildning i demokrati och mänskliga rättigheter

Yrkeserfarenhet
- Sex månader som trainee på affärsjuridisk advokatbyrå (Cederquist)
- Ett år och åtta månader som tingsnotarie vid Södertälje tingsrätt
- Tre månader vikariat på UD:s Afrikaenhet
- Två år som föredragande på Utlänningsnämnden
- Ett år på Fonden för mänskliga rättigheter (halvtid som biståndshandläggare för fransktalande Afrika, halvtid som utbildningsansvarig)
- Arbetar f.n. med företag och hållbarhetsfrågor på Globe Forum Business Network

Amnestyerfarenhet
- Gruppsekreterare, grupp 332
- Burmasamordnare
- Ordförande i juristgruppen
- Suppleant i Amnestyfondens styrelse
- Utbildare i en mängd olika sammanhang
- Praktikant hos österrikiska sektionen av Amnesty
- Deltagare i programmet för frivilligledarskap inom Amnesty
- Volontör på ICM i Mexiko 2005

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
- Praktikant två månader på Advokatbyrån JuristForum, som är inriktad på flykting- och socialrätt
- Praktikant tre månader på UNHCRs regionkontor i Stockholm
- Assistent vid Europaparlamentet hos parlamentarikern Astrid Thors
- Författare av skriften "Har barn med funktionshinder mänskliga rättigheter?"
- Samordnare för mänskliga rättigheter, ELSA (European Law Students Association)
- Huvudansvarig för ett nordiskt seminarium i Stockholm om Barnkonventionen 1999
- Styrelseledamot i Svenska Burmakommittén
- Styrelseledamot i SFIHR (Svenska Föreningen för Internationell Humanitär Rätt)

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
- Juridisk expertis inom relevanta områden, exempelvis flyktingrätt
- Erfarenhet av bistånds- och projekthandläggning vid såväl myndighet som
frivilligorganisation
- Erfarenheter från andra organisationer

Valberedningens förslag till suppleant 2008-2009



Eva Rimsten, 40 år
Skagersvägen 13
120 38 Årsta
08-602 86 32
072-2084567

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Jurist, Svenska UNICEF, Östersjöstaternas råd (barn i riskzon), OSSE Balkan (handläggare för mänskliga rättigheter, handläggare mot trafficking, valarbete), Asyl (Utlänningsnämnden, Rådgivningsbyrån för asylsökanden och flyktingar, migrationsdomstolen) Arbetar just nu på Delegationen för mänskliga rättigheter.

Amnestyerfarenhet
Stött Amnesty sedan mitten av 90-talet tror jag. Jag har inte varit aktivist.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag har stor erfarenhet av asylärenden som kommer vara en tillgång när man ska avgära om pengar ska ges till enskilda asylsökande för att driva sina ärenden, jag har även från min tid utomlands och mitt nuvarande arbete erfarenhet av att bedöma projekt var pengar kan komma mest till nytta utifrån organisationens krav.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag har sakkunskaper inom området mänskliga rättigheter som Amnesty kan ha nytta av, jag har även mycket energi och engagemang för rättvisefrågor.

3. Granskningskommitté

Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2009


Jan Nygren, 64 år
Minkvägen 12
312 71 Skummelövstrand
0430-211 80,

0708-78 80 34

Utbildning och yrkeserfarenhet
Ingenjör och inköpschef.


Amnestyerfarenhet
Gruppmedlem från 1983, Styrelseledamot 94-95. Utskottsarbete 94-96,

Distriktsstyrelsearbete under ett flertal år
Medlem av Granskningskommittén sedan 1999.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Lång erfarenhet av arbete i ideella föreningar och organisationer.


Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Med den kunskap och erfarenhet jag erhållit genom åren.


Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2009



Maria Eklund, 44 år
Kilbergvägen 24c
821 51 Bollnäs
0278-61 15 58
070-327 55 86

Utbildning
Biologexamen vid Umeå universitet.

Yrkeserfarenhet
Arbetar som VA-chef i Bollnäs kommun sedan 1996. Har tidigare arbetat som miljökonsult.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1988. Är distriktsombud för distrikt Södra Norrland samt gruppsekreterare i grupp 212. Ledamot av sektionsstyrelsen 1999 - 2004. Arbetade i B-utskottet 1999 - 2002. Deltog i internationella rådsmötet 2001 och 2003. Medlem i granskningskommittén fr.o.m. 2006.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Chefserfarenhet, vilket bl.a. inkluderar arbete med budget och ekonomiuppföljning. IT-kunnande. Erfarenhet av arbete i utvecklingsländer.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Brinnande engagemang för Amnesty och vill gärna ägna en stor del av min fritid åt detta. Det är viktigt att våra insamlade medel används på ett klokt och effektivt sätt samt att vårt arbete leder till goda resultat och blir så framgångsrikt som möjligt

Valberedningens förslag till ordinarie ledamot 2008-2009



Åsa Fahlbeck, 59 år
Riksdalergatan 33
587 39 Linköping
013-15 18 11

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Fil kand i kemi och genetik, 4 barn, mellanstadielärare. Jag har arbetat som sjukhuslärare i närmare 30 år på barnkliniken i Linköping. Det har inneburit att jag undervisat sjuka barn i åldrarna 7 till 16 år i de flesta teoretiska ämnen.


Amnestyerfarenhet
1974 gick jag med som aktiv i grupp 139 i Linköping. Då var Brita Grundin gruppsekreterare. Efter några år blev jag gruppsekreterare. 1982 bildade vi en gemensam styrelse för Linköpings amnestygrupper och jag blev ordförande. Något år därefter blev jag distriktsombud. Nu är jag vice d.o. Under ett par turbulenta år på 90-talet var jag suppleant i sektionsstyrelsen. Efter det återtog jag mina poster i Linköping. Det var ett par svåra men lärorika år. Jag har också varit spindeln i nätet vid arrangerandet av två svenska årsmöten i Linköping. 1996 åkte jag som svensk representant till Istanbul, på en internationell amnestyaktion till stöd för anhöriga till försvunna i Turkiet.


Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag är med i en internationell yrkeskvinnoförening, Zonta, som arbetar för kvinnans ställning i världen. Zonta har konsultativ status i FN och driver en del biståndsprojekt för kvinnor, ofta i samarbete med FN. Genom Zonta har jag lärt mig mycket om kvinnors villkor i olika delar av världen.


Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag tror att jag, med min erfarenhet, kan sätta mig in i aktuella amnestyfrågor och, förhoppningsvis, komma med vettiga synpunkter


Valberedningens förslag till suppleant 2008-2009



Öjar Janhager, 64 år
Högs-Holm 59
824 92 Hudiksvall
0650-255 12

Utbildning
Pol. Mag Uppsala Universitet 1972
Ämneslärarexamen Lärarhögskolan i Uppsala 1973

Yrkeserfarenhet:
Ekonomichef, administrativ chef samt personalchef på ett antal större företag bl.a. ICA Hakon, Norrköpings Tidningar, PK-banken, ABV Rock Group, LKAB och Ericsson.
VD på Arbetarbladet i Gävle.
Utlandserfarenhet: Sex år i Saudi Arabien, 1 år i vardera England och Malaysia (personalchef och administrativ chef)

Amnestyerfarenhet:
4 år i Hudiksvalls arbetsgrupp
1 år som distriktsombud i Södra Norrland

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för Amnesty?
Min 30-åriga arbetslivserfarenhet inom administrations-, ekonomi- och personalområdena.
Mina många resor inom främst Mellanöstern, Asien, Nordafrika och Latinamerika, där jag sett mer elände än vad de flesta har läst om.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Både min arbetslivserfarenhet och mina intryck från de drygt 70 länder jag besökt.

4. Revisorer 2008-2009

Auktoriserad revisor 2008-2009

Jan Nyström
Auktoriserad revisor

BDO Feinstein Revision AB
Box 24193
104 51 Stockholm
08-459 57 00
[email protected]

Revisorssuppleant 2008-2009

Anna Sommar
Auktoriserad revisor

BDO Feinstein Revision AB
Box 24193
104 51 Stockholm
08-459 57 00
[email protected]

För att ge en överblick över valen till sektionsstyrelse, fondstyrelse och granskningskommitté presenteras här en lista över respektive styrelse som den skulle se ut om valberedningens förslag antas av årsmötet.

1. Sektionens styrelse

Ordförande för perioden 2008-2010

Lisa Moreaus

Kassör för perioden 2007-2009

Jörgen Qwist


Ordinarie ledamöter för perioden 2007-2009
Felicitas Bergström (fyllnadsval)

Sofia Halth (fyllnadsval)
Mahyad Hassanzadeh-Tavakoli (fyllnadsval)

Ordinarie ledamöter för perioden 2008-2010
Ida Burlin

Maria Landenius
Ernesto Katzenstein

Suppleanter för perioden 2008-2009
Anton Lidström

Lena Skoglund

2. Amnestyfondens styrelse

Ordinarie ledamöter för perioden 2007-2009
Annika Flensburg

Mårten Bengtsson
Solveig Hauser (fyllnadsval)

Ordinarie ledamöter för perioden 2008-2010
Amelie Bendz
Maria Bexelius
Katarina Hammerberg

Suppleanter för perioden 2008-2009
Anna Massarsch

Eva Rimsten

3. Granskningskommittén

Ordinarie ledamöter för perioden 2007- 2008
Jan Nygren

Maria Eklund
Åsa Fahlbeck


Suppleant för perioden 2007- 2008
Öjar Janhager



____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Kristina LindquistIndex: ORG 50/009/2008Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 2008-03-17År: 2008Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________