____________________________________________________________________________________________

Valberedningens förslag
____________________________________________________________________________________________


1. Valberedningens förslag
till ledamöter i svenska sektionens styrelse


Kassör
vakant


Ordinarie ledamöter

Binnie Kristal Andersson, 58 år
Drakenbergsgatan 63, VIII tr
117 41 Stockholm
08-669 55 52

Utbildning och yrke
Leg psykolog och psykoterapeut. Specialist i klinisk psykologi, psykoterapihandledare, författare och poet. Binnie har arbetat som konsult i olika företag med frågor som rör organisation, konfliktlösning och ledarskap. Har arbetat på Röda korsets centrum för tortyroffer samt arbetat med utbildning av personal inom rehabilitering av tortyroffer i Gaza.

Amnestyerfarenhet
Medlem i Amnesty sedan 80-talet och har sedan 1990 arbetat i styrelsen för Hälso- och sjukvårdsgruppen. Invald i styrelsen vid extramedlemsmötet i februari 1999.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Binnie har arbetat i sin profession med flyktingar och invandrare i 28 år, speciellt med tortyroffer och offer för kränkningar av mänskliga rättigheter. Hon har erfarenhet även av annat styrelsearbete: ledamot i centralstyrelsen och verkställande utskottet av Sveriges Psykologförbund 1974-77, ledamot i styrelsen för Internationella Kvinnor 1975-77, ledamot i styrelsen för Sveriges Invandrarpsykologer 1988-95.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Bred erfarenhet när det gäller mänskliga rättigheter. Organisationspsykologi.

Hur ser du på framtiden för svenska Amnesty?
Jag skulle vilja se fler medlemmar, fler aktiva medlemmar och grupper, speciellt bland ungdomar, men också bland olika ålders- och yrkeskategorier. Jag önskar att namnet Amnesty även fortsättningsvis förknippas med den värdighet och respekt det har idag. Det har alltid varit nödvändigt att se mänskliga rättigheter i sitt hela samband, dvs kulturella, ekonomiska och sociala rättigheter tillsammans med politiska rättigheter. Emellertid är det min uppfattning att Amnesty bör hänge sitt arbete till frigivning av samvets- och politiska fångar, förebygga och stoppa tortyr, samt verka för upphävande av dödsstraff.

Jag stödjer att Amnesty utnyttjar möjligheterna att via den nya informationsteknologin sprida våra brev och kunskaper.

Den svenska sektionen av Amnesty International har ett respekterat och gott anseende utanför Sverige. Det är min förhoppning att vi kan gå vidare och koncentrera oss helt och fullt på Amnestys oerhört viktiga arbete med och för
mänskliga rättigheter.


Jag ser gärna att svenska Amnesty också engagerar sig mer i MR-utbildning i utvecklingsländer.

Nominerad av Hälso- och sjukvårdsgruppen.



Henrik Zetterquist, 33 år
Signalgatan 4B
413 18 Göteborg
031-12 50 17

Utbildning och yrke
Universitetsexamen med bland annat statskunskap i botten. Arbetat sedan snart två år som miljökonsult på Ecoplan AB i Göteborg. Arbetat inom miljöområdet i fem år, bland annat på universitet (miljöpolitik/statsvetenskapliga institutionen) och som miljöutbildare.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1988, aktiv i grupp 144 sedan dess. Ledamot i Göteborgsdistriktets styrelse i fyra år, varav två år som ordförande. Har även suttit i regionrådet i några omgångar. Har arbetat en del med Göteborgsdistriktets öppna verksamhet, bland annat föredrags-verksamhet och grundkurser för nya medlemmar/intresserade. Invald i styrelsen vid extramedlemsmötet i februari 1999.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Har sedan mitten av 80-talet varit engagerad i rättvisefrågor.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Har stark vilja att se och skapa strukturer i organisationer, projekt och verksamhet. Vidare ser jag min mångåriga erfarenhet från idébaserade rörelser som en tillgång. Även arbetet som miljökonsult ger användbara erfarenheter framför allt när det gäller att förankra och leda en process.

Hur ser du på framtiden för svenska Amnesty?
Ungefär som idag: en organisation som alla har förtroende för och som på ett initierat och korrekt sätt pekar på missförhållanden inom MR-området. Förhoppningsvis kommer arbetssätten och organisationen anpassas bättre för att möta de problem som finns. Jag ser således gärna förändringar, kanske inte så mycket i åtagande som i arbetsformer.

Nominerad av valberedningen.


Hannah Roberts, 29 år
Östra Rönneholmsvägen 27c,
211 47 Malmö
040-12 25 98
070-783 57 67


Utbildning och yrke
Grundutbildning i biologi & mastersutbildning i "Environmental Policy and Management".
Arbetar som miljösamordnare för bostadsmässa i Malmö.

Amnestyerfarenhet
Aktiv medlem sedan 1988. Har varit gruppsekreterare, distriktsombud, ordförande i Lundaavdelningen, har haft sommarvikariat på sekretariatet (grupper och distrikt), suttit i B- och D-utskottet samt styrelsen, ansvarig för Amnestys Internationella kvinnosidor på Internet .

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag har en bred erfarenhet av många strukturer inom Amnesty på olika nivåer. Jag har suttit i styrelsen det senaste året och kan bidra med viss kontinuitet. Ett starkt och växande engagemang för Amnesty som internationell organisation.

Hur ser du på framtiden för svenska Amnesty?
Utifrån översynskommitténs rekommendationer kan vi arbeta på olika sätt med demokratifrågor och med Amnesty som aktivistorganisation, genom den fristående grupp som ser över demokratin i svenska Amnesty, vidareutbildning av styrelsen, översyn av sekretariatets organisation och diskussioner på distriktsmöten etc. Det är viktigt att vi verkligen diskuterar och lär oss mycket av konflikten, samtidigt som vi måste lyfta fram vårt vanliga arbete - vi har ett viktigt åtagande som inte får försummas! Med ett tio-års-perspektiv kan vi bli en organisation som är flexibel vad gäller arbetsmetoder och struktur. En organisation vars åtagande är tydligt för såväl medlemmar som allmänhet. En organisation som är öppen för alla som på något sätt vill arbeta för de mänskliga rättigheterna. En organisation som arbetar effektivt.

Nominerad av valberedningen.


Suppleanter

Maria Eklund, 35 år
Kilbergsvägen 24 C
821 51 Bollnäs
0278-61 15 58


Utbildning och yrke
Högskoleexamen på biologlinjen. Miljökonsult 1986-95. Kommunbiolog 1995-96. VA-chef i Bollnäs kommun fr. o. m. 1996.

Amnestyerfarenhet
Aktiv medlem sedan 1988. Gruppsekreterare i grupp 121 i Gävle 1991-95. IT-resursperson i distrikt södra Norrland fr. o. m. 1997.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Maria har gått ledarskapsutbildning. Arbetar med ekonomiuppföljning, verksamhetsplanering, budgetplanering etc. IT-kunnande. Viss internationell erfarenhet i form av resor (privat och arbete) i Asien och Afrika i kortare perioder.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag vill medverka till att förverkliga rörelsens vision och önskemål så som det kommer till uttryck genom årsmöten/extra medlemsmöte.

Hur ser du på framtiden för svenska Amnesty?
Fler aktiva medlemmar och grupper än någonsin tidigare som målsättning. Frihet för grupperna att välja arbetsuppgifter för den närmaste tiden, men inom ungefär en femårsperiod bör gruppens arbete växlat så att de arbetat med alla delar av åtagandet. Insamlingar och lokal information bör alla grupper kunna genomföra på sin ort.

Nominerad av grupperna 44, 83, 166, 251, 270 och 212 i Södra Norrlandsdistriktet.


Kenneth Straschko, 34 år
Luzernvägen 1E
227 38 Lund
046-14 45 31
Utbildning och yrke
High School-examen i USA. Civilingenjör inom elektroteknik med specialisering på teknikinformation och pedagogik. Nationalekonomi med bland annat utvecklingsekonomi. Arbetar idag som teknisk skribent med helhetsansvar för maskinmanualer inom öppen hjärtkirurgi. Ansvarig för layout och grafisk i design i redaktionen för en personaltidning.
Låntagarhandledare på universitetsbibliotek. Skötare inom psykiatrisk vård. Arbetat med utbildning, bland annat högstadielärare och datacirkelledare.

Amnestyerfarenhet
Distrikt Skåne-Blekinges valberedning 1998-. Lundaavdelningens valberedning 1998-. Utbildare 1996-. Informatör 1996-. Internetansvarig i distrikt Skåne-Blekinge 1997-98. Ledamot i Lundaavdelningens styrelse 1996-98. Informationsansvarig i Lundaavdelningen 1996-97. Startade en Info/PR-grupp 1996.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
I sitt arbete är Kenneth van vid olika utredningar och uppgifter på projektbasis.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag tror att nya och effektiva arbetsmetoder behövs inom Amnesty och vill gärna delta i det arbetet. Jag vill bidra till ett arbetsklimat inom Amnesty där nya idéer frodas i grupper och distrikt. Med min bakgrund inom utåtriktad verksamhet hoppas jag kunna fortsätta att arbeta med informationsspridning, mediakontakter, opinionsbildning och för att vi blir fler som arbetar aktivt

Hur ser du på framtiden för svenska Amnesty?
Jag hoppas att vi kommer att ha ett mycket bredare register av arbetsmetoder och att olika former av nätverk gör det möjligt att verka för MR på många olika sätt. Distrikten stärks inom i första hand olika ideella funktioner men även genom aktivistcentra som genom närhet och personlig kontakt sporrar aktivisterna. Grupperna har ett större helhetsansvar för olika uppgifter vilket gör det lättare att direkt se resultat av sitt arbete. Amnesty har som organisation funnit vissa vägar att i förväg identifiera konflikter som resulterar i kränkningar.

Nominerad av valberedningen.


Nominering ej föreslagen av valberedning

Jenny Wessblad, 24 år
Spångavägen 312
163 46 Spånga
08-760 03 99
070-4133525
Utbildning och yrke
Juridikstuderande med inriktning folkrätt, mänskliga rättigheter och internationell straffrätt.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan mitten av åttiotalet, aktiv medlem sedan 1995, ordförande i juristgruppens Lundaavdelningen 1997-98, kassör och ledamot i juristgruppen 1997-98, viceordförande för Lundaavdelningen 1998, viceordförande i distriktsstyrelsen och distriktsombud för Skåne/Blekinge 1998, suppleant (inträtt som ordinarie under större delen av verksamhetsåret) i sektionsstyrelsen och sektionsstyrelsens representant i fondstyrelsen 1998-99.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Jenny har arbetat som rapportör under förhandlingar vid FN om den internationella brottsmålsdomstolen i New York december 1997 och mars/april 1998. Deltog i somras i de slutliga förhandlingarna i Rom som observatör för svenska Amnesty. Under åren 1997-99 har Jenny varit ledamot i fullmäktige för Lunds universitets Juridiska Förening, ledamot i Akademiska Föreningens Överstyrelse och ledamot av Internationella Utskottet i Lunds Juridiska Förening. Har arrangerat ett antal seminarier på temat mänskliga rättigheter, internationell straffrätt och den internationella brottsmålsdomstolen. Är en ofta anlitad föredragshållare om mänskliga rättigheter och internationell straffrätt.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Erfarenhet av och intresse för utåtriktat arbete, goda språkkunskaper i engelska, franska och tyska, kunskaper i mänskliga rättigheter och internationell rätt samt erfarenhet av föreningsverksamhet och styrelsearbete.

Hur ser du på framtiden för svenska Amnesty?
Jag ser ljust på framtiden för svenska (och internationella) Amnesty eftersom vi har ett mycket starkt mandat och ett, såväl nationellt som internationellt, mycket gott rykte för vår sakkunskap inom detta område. Jag ser det som olyckligt om man skulle besluta sig för att utvidga mandatet till att innefatta kulturella, ekonomiska och sociala rättigheter i större utsträckning än vad som redan skett. Jag tror att Amnestys styrka till stor del ligger i att vi har ett begränsat mandat, som vi är mycket kunniga inom. Jag hoppas att vi i framtiden kommer att kunna bli mer flexibla för att möta våra medlemmars behov vid utövandet av deras arbete. IT-kommunikationen underlättar i viss mån detta, men jag tror att vi skulle kunna förbättra oss ytterligare, t ex genom öppethållande av sekretariatet efter kontorstid med hjälp av frivilliga krafter. Vi måste lära oss att, på ett bättre sätt än vad som görs idag, ta vara på de ungdomar, och andra människor, som vill engagera sig i vår organisation. Det är trots allt de som utgör sektionens framtid. Mot bakgrund av det jag ovan nämnt i korthet, tror jag på ett starkt och inflytelserikt svenskt Amnesty i framtiden, under förutsättning att vi verkligen ägnar oss åt det som egentligen engagerar oss - mänskliga rättigheter och inte interna stridigheter.

Nominerad av Jesús Alcalá och Anna Dahlbäck till sektionsstyrelsen.

2. Valberedningens förslag till ledamöter i Amnestyfondens styrelse

Ordinarie ledamöter

Rose-Marie Asker, 54 år
Edsbjörke 105
686 92 Sunne
0565-27 315

Utbildning och yrke
Leg sjuksköterska, fil kand, biståndshandläggare. Har arbetat inom sjukvård, utbildning och bistånd (i Sverige och Latinamerika).

Amnestyerfarenhet
Arbetat i grupp från 1980, landsamordnare från 1982, styrelseledamot 1988-93, Amnestyfondens styrelse 1988-97, Section Development Committee 1994-97.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Ideellt föreningsarbete, mitt nuvarande arbete på Fonden för mänskliga rättigheter, internationellt arbete.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Använda mina kunskaper och erfarenheter i Amnestyfonden i ett skede där Fonden har en större biståndsverksamhet (pengarna från Radiohjälpen) och inom arbetet med reliefmandatet och riktlinjer för arbetet.

Hur ser du på framtiden för svenska Amnesty?
Jag vill att AI fortsatt ska vara en levande rörelse med aktivister som arbetar för individer. Med tillkomsten av alltfler grupper och sektioner i Latinamerika, Asien och Afrika tror jag också att vi måste se en utökning av mandatet och vara med och påverka hur, inte om. Jag skulle gärna se att vi om tio år har en större medvetenhet om våra mänskliga rättigheter i hela världen och att AI är en viktig del av denna MR-rörelse. Och att vi har fler kontakter mellan medlemmar, grupper och sektioner inom AI så att vi får en större förståelse för varandras olikheter och att vi tillsammans kan bli starkare i vårt arbete för MR.

Nominerad av valberedningen.


Carlos Figueredo, 42 år
Oktobergatan 11 2tr
126 34 Hägersten
08-19 73 34
070-564 54 16


Utbildning och yrke
Industrielektriker, socionom
Rulltrappsmontör samt egen företagare

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1977, medlem i samordningsgruppen för södra Latinamerika, som sedan 1977 har både bytt namn och fått flera länder att ansvara för. PABRANsamordnare samt medlem i fondstyrelsen sedan 1990.


Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Carlos har arbetat som forskningsassistent vid Karolinska Institutet med ett hälsovårdsprojekt i Uruguay, samt fungerat som någon form av rådgivare för ABF i dess arbete för att ge stöd till olika NGO-projekt som arbetar med AIDS-förebyggande åtgärder i olika länder i Latinamerika. I egenskap av socionom har Carlos även arbetat på kvällarna med ungdomar i Stockholms innerstad. I egenskap av egen företagare har Carlos byggt upp ett mindre exportföretag i Uruguay med 10 anställda samt ett grossist-företag i Sverige


Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag tror mig kunna bidra till den utvecklingsprocess som Amnestyfonden befinner sig i. Biståndsverksamheten är en viktig del av Amnestys verksamhet. Vi har nu möjlighet att stärka samt öka verksamheten. På det sättet kan vi hjälpa fler människor och även bidra till utveckling av vårt biståndsmandat.

Nominerad av valberedningen.





Suppleanter

Madelaine Seidlitz, 39 år
Sturegatan 10
114 36 Stockholm
08-24 54 56
Utbildning och yrke
Jurist

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1975, medlem i grupp, gruppsekreterare i juristgruppen, ”jurstud” på sekretariatets flyktingavdelning, ledamot i sektionsstyrelse 92-95, ledamot i fondstyrelse 93-98, ordförande i Amnestyfonden, Amnestys ledamot i rådgivningsbyråns styrelse, medlem i B-utskottet.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Min yrkeserfarenhet och mitt arbete inom den Internationella Juristkommissionen.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Erfarenhet i biståndsfrågor, kännedom i internationella frågor, länderkunskap, erfarenhet av flyktingar och arbete med människor från helt olika kulturer, juridiskt tänkande.

Nominerad av valberedningen.

Anna Karin Wesslenius, 35 år
Nybrogatan 73
114 40 Stockholm
08-667 14 51 (b)
08-462 44 00 (a)
Utbildning och yrke
Fil kand, ekonom

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1982, anställd på Amnestys sekretariat 93-98, personalrepresentant i fondstyrelsen 94-95, medlem i D-utskottet 98-99, medlem i grupp 15 sedan 98.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Mina kunskaper i ekonomi.

Nominerad av valberedningen.
3. Valberedningens förslag till ledamöter i Granskningskommittén

Ordinarie ledamöter

Birgitta Grind, 61 år
Gillerbacken 28
124 64 Bandhagen
08-647 43 92

Utbildning och yrke
Lärare på olika stadier i nästan 40 år.

Amnestyerfarenhet
Medlem i snart 30 år, gruppsekreterare, distriktsombud, ledamot i sektionens styrelse, ledamot i sektionens valberedning, ledamot i B-utskottet och därefter i C-utskottet, senaste året ledamot i Granskningskommittén, medlemsutbildare. Numera frivilligarbetare i Stockholmsdistriktet.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Amnestykunskap och erfarenhet.

Nominerad av valberedningen.

Jan Nygren, 55 år
Tallvägen 7
360 51 Hovmantorp
0478-410 82 (b)
0470-378 48 (a)

Utbildning och yrke
Ingenjör och inköpschef.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1983, gruppsekreterare sedan 1988, styrelseledamot (suppleant) 1994-95, C-utskottet 1994-96, kassör i distrikt 5 1997-.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Föreningsaktiv i olika styrelser i 30-35 år.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Med den erfarenhet jag har från yrkes- och föreningsliv.

Nominerad av valberedningen.


Magnus Breidne, 46 år
Kastanjevägen 22
175 64 Järfälla
08-760 70 97

Utbildning och yrke
Tekn Dr ; VD Institutet för optisk forskning.

Amnestyerfarenhet
Mångårig erfarenhet av amnestyarbete inom grupp, samordning- och specialgrupp, som ledamot i fondstyrelsen, ledamot i sektionsstyrelse, sektionens ordförande, stor erfarenhet i det internationella amnestyarbetet från till exempel tre Internationella Rådsmöten. Suttit i Granskningskommittén det senaste året.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Lång och bred erfarenhet av Amnestyarbete.

Nominerad av valberedningen.


Suppleant

Magnus Brattgård, 33 år
Regnstigen 4
169 60 Solna
08-271774

Utbildning och yrke
Fil kand, utredare.
Ombudsman och kampanjledare inom Elevorganisationen i Sverige. För
tillfället utredare på Statskontoret (statlig förvaltning). Utveckling av
offentlig sektor med stöd av IT.

Amnestyerfarenhet
Aktiv sedan 1987 i Upplands Bro, Växjö, Malmö och Stockholm på grupp- och
distriktsnivå. Ledamot av sektionsstyrelsen 1991-1997. Många år i D- och
C-utskotten, och fortfarande i D-utskottet. ICM-delegat, olika
internationella möten.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Magnus har arbetat mycket med organisationsfrågor och långsiktig planering,
är även intresserad av detta.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Analysförmåga och perspektiv bakåt efter många styrelseår.

Nominerad av valberedningen.

4. Valberedningens förslag till revisorer i svenska sektionen

Ordinarie revisor

Birgitta Bjelkberg, Öhrlings Coopers & Lybrand AB, 113 97 Stockholm, telefon 08-690 30 00

Revisorssuppleant

Pål Wingren, Öhrlings Coopers & Lybrand AB, 113 97 Stockholm, telefon 08-690 30 00


För att ge en överblick över valen till sektionsstyrelse, fondstyrelse och granskningskommitté presenteras här en lista över respektive styrelse så som den skulle komma att se ut om valberedningens förslag antas av årsmötet:

Sektionsstyrelse:
Ordförande för perioden 1998-2000
Jesús Alcalá

Kassör för perioden 1999-2001
vakant

Ordinarie ledamöter för perioden 1998-2000
Christian Gräslund
Robert Hårdh
Susann Olsson

Ordinarie ledamöter för perioden 1999-2001
Binnie Kristal Andersson (omval)
Hanna Roberts (omval)
Henrik Zetterqvist (omval)

Suppleanter för perioden 1999-2000
Maria Eklund (nyval)
Kenneth Straschko (nyval)

Amnestyfondens styrelse
Ordinarie ledamöter för perioden 1998-2000
Amelie Bendz
Andrea Ingvarsson

Ordinarie ledamöter för perioden 1999-2001
Rose-Marie Asker (nyval)
Carlos Figueredo (omval)

Suppleanter för perioden 1999-2000
Madelaine Seidlitz (nyval)
Anna Karin Wesslenius (nyval)

Granskningskommitté
Ordinarie ledamöter för perioden 1999-2000
Magnus Breidne (omval)
Birgitta Grind (omval)
Jan Nygren (nyval)

Suppleant för perioden 1999-2000
Magnus Brattgård (nyval)




____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Anette HolmquistIndex: ORG 50/004/1999Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 99-04-23År: 1999Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________