____________________________________________________________________________________________

Verksamhetsberättelse för svenska sektionen av Amnesty International 2003
____________________________________________________________________________________________












VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SVENSKA SEKTIONEN

AV AMNESTY INTERNATIONAL 2003














Sektionens arbete följer den handlingsplan som årsmötet antagit för tidsperioden 2000-2004. Verksamhetsberättelsen nedan är upplagd efter huvudmålen i handlingsplanen vilka lyder som följer:

- Bekämpa tortyr och dödsstraffet
- Arbeta mot övergrepp som drabbar kvinnor
- Stärka asylrätten och flyktingars rättigheter
- Agera för människorättsförsvarare
- Öka aktivismen
- Effektivare fundraising

Bekämpa tortyr och dödsstraffet

Arbetet mot tortyr har fortsatt under 2003 i Rysslandskampanjen, som avslutades i december. Aktioner för torterade i bland annat Zimbabwe och Turkiet har genomförts. Gruppen mot tortyr har ett nätverk med 215 deltagare som de regelbundet skickar information till. Aktivistgruppen i Göteborg ställde ut en omarbetad version av den mycket välbesökta tortyrutställningen från år 2002. Även i år var det ett välbesökt arrangemang, i samarbete med Göteborgs Stadsmuseum.

Armenien avskaffade under året dödsstraffet för brott i fredstid. Amina Lawal, vars öde många engagerat sig i, fick sin dödsdom upphävd av nigeriansk domstol under året. Amnesty har även haft ett samarbete med Expressen för att vädja för Delma Banks som skulle avrättas i Texas i mars. Nära 7000 personer i Sverige vädjade och avrättningen stoppades endast minuter innan den skulle verkställas. Amnesty har också protesterat mot avrättningar i Uzbekistan, där rättprocesserna är bristfälliga och de anhöriga inte underrättas om avrättningar har ägt rum eller inte, och inte får veta var de avrättade begravs.

Aktionsgruppen mot dödsstraffet (AMD) har varit mycket aktiv under året, och har, förutom grupper i Stockholm och Lund, ett nätverk på drygt 200 personer. Under året har de sänt ut 142 blixtaktioner till nätverket. Gruppen har fokuserat sitt arbete på att nå ut till ungdomar, och har under året även utökat sitt samarbete med andra Amnestygrupper, vilket har varit positivt och berikande. Världsdagen mot dödsstraffet i november uppmärksammades med föredrag och filmvisning. Gruppen har också skrivit insändare och setts vid många evenemang runt om i landet.

Lars-Åke Augustsson, medlem i AMD, har författat och givit ut boken "Nära döden", som kom ut under våren. Boken handlar om tre fångar på death row i Texas, och åtföljdes av en föreläsningsserie runt om i landet. Rick Halperin, historieprofessor från Texas som bedriver ett unikt arbete mot dödsstraffet och sammanställer en hemsida om dödsstraffet i världen, kom på AMDs initiativ till Norden där han höll välbesökta föreläsningar i Oslo, Stockholm, Uppsala och Helsingfors, samt besökte Amnestys sekretariat i Stockholm.

Arbeta mot övergrepp som drabbar kvinnor

Kvinnorättsgrupper finns nu i Göteborg, Lund, Uppsala och Stockholm. Intresset för grupperna är mycket stort, och gruppen i Lund har beslutat att inte ta in fler nya medlemmar, utan istället satsa på fler arbetsgrupper. Grupperna har varit mycket aktiva och deltagit i kampanjer under året samt utbildningar inför kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor. Även andra teman och länder har lyfts fram på gruppernas egna initiativ.

Årets kvinnoaktion var kopplad till Rysslandskampanjen. I Ryssland är våld mot kvinnor i hemmet ett mycket stort problem och ca 14 000 kvinnor dödas årligen av sin äkta make eller släktingar uppger myndigheterna. I kontakterna med de ryska myndigheterna har Amnesty uppmanat Ryssland att ratificera tilläggsprotokollet till kvinnokonventionen, och att vidta åtgärder för att stoppa våldet i hemmet.

Sexuellt våld mot kvinnor i fängsligt förvar i Turkiet har också varit i fokus för Amnesty under året. Tortyr och misshandel används fortfarande systematiskt i Turkiet och sexuell tortyr är en del av ett större mönster av tortyr och diskriminerande behandling av kvinnor. Syftet med aktionen var att bryta tystnaden kring sexuell tortyr mot kvinnor och motverka straffriheten för förövarna.

Situationen för kvinnor i Afghanistan har också uppmärksammats och Amnesty har krävt att ett rättssystem byggs upp som kan försvara kvinnors rättigheter. Generalsekreterare Carl Söderbergh reste i november till Afghanistan i samband med antagandet av den nya konstitutionen, och Amnesty sökte att specifikt stödja kvinnors rättigheter. Kvinnorättsgruppen i Lund höll en ljusmanifestation på Stortorget i Lund på den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november, då man särskilt uppmärksammade våldet mot kvinnor i Afghanistan. Manifestationen bevakades både av TV4 och lokaltidningar.

Mycket arbete har också ägnats åt förberedelserna inför kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor. Två kampanjutbildningar hölls under året, och flera organisationer som arbetar mot våld mot kvinnor har inbjudits att lämna synpunkter på kampanjen.

Stärka asylrätten och flyktingars rättigheter

Amnesty har vid ett flertal tillfällen kritiserat uttalanden från svenska myndigheter och migrationsministern, som Amnesty ansett bidrar till en felaktig bild av asylsökande och flyktingar. Arbetet för Ahmed Agiza och Mohamed El Zari som avvisades till Egypten efter ett regeringsbeslut i december 2001 fortsatte. Även för Ahmed Agizas hustru Hanan Atia och deras fem barn, vilka samtliga befinner sig i Sverige men hotas av avvisning, fortsatte arbetet, bland annat genom att en blixtaktion utfärdades.

Amnesty har även arbetat mot ett införande av ett, för Sveriges del, utökat transportörsansvar. Sektionen har i flera delar kritiserat EUs arbete för en harmoniserad flyktingpolitik, samt förslaget om att ta bort möjligheten till ny ansökan för asylsökande. Amnesty har fått stor uppmärksamhet i media i samband med uttalanden om Sveriges flyktingpolitik och flyktingars rättigheter.

Sektionens flyktingavdelning deltog under året i ett stort antal möten med andra frivilligorganisationer och myndigheter. Det har hållits utbildningar i flyktingfrågor och i Amnestys flyktingarbete för såväl medlemmar som studenter och olika yrkesgrupper.

Sektionen har såsom remissinstans, yttrat sig över "Verkställighet vid oklar identitet m.m. (SOU 2003:25)" samt en departementspromemoria om ny prövning av beslut om avvisning eller utvisning som vunnit laga kraft.

Under året tillskrev sektionen myndigheterna angående situationen för personer förföljda av icke-statliga aktörer i Uzbekistan, asylsökande från Libyen, Syrien, Tjetjenien samt uighurer från Kina och asylsökande romer från östra Europa. Utöver detta agerade sektionen i ett antal enskilda asylärenden.

Agera för människorättsförsvarare

Arbetet inom detta område utförs främst av Amnestyfonden. Ett tiotal arbetsgrupper arbetar med fall som avser människorättsförsvarare i bland annat Colombia och Burma.

Sektionen har under året fått besök av flera personer som arbetar för de mänskliga rättigheterna, trots svåra förhållanden och personliga uppoffringar i de länder där de verkar. Riad Al-Turk, som under många år har suttit i fängelse i Syrien för att han kritiserat situationen i landet, besökte den svenska sektionen i oktober. Ali Bourequat, som suttit 18 år i marockanskt fängelse, besökte Sverige i september. Han deltog på bokmässan i Göteborg i samband med att hans bok ”Jag såg solen två gånger på tio år” kom ut på svenska. Dessutom besökte han Stockholm för visningen, och ett efterföljande samtal, av en dokumentärfilm som bygger på en intervju med honom. Sekretariatet fick även besök av Olga Karach från Vitryssland som under hösten reste runt i Sverige för att delta i Riksteaterns/JAM:s projekt "Gomorron Sverige". Olga Karach arbetar för oppositionsgruppen Zubr i Vitryssland och berättade om hur ideella organisationer angrips av myndigheterna och tvingas lägga ner sina verksamheter.

Öka aktivismen

Vid årsskiftet var antalet arbetsgrupper 238, varav 38 grupper var ungdomsgrupper. Det är en liten minskning i både antalet arbetsgrupper och ungdomsgrupper från 2002.

Kampanjen Värva till tusen, som riktade sig till grupperna i landet, ledde till att 746 nya medlemmar värvades till Amnesty. 66 grupper deltog i värvandet. Grupp 151 i Stockholm vann tävlingen med hela 79 nyvärvade medlemmar, vilket gav dem en resa till det internationella sekretariatet i London i första pris. Ungdomsgruppen U4 i Helsingborg jobbade med medlemsvärvningen som ett projektarbete i skolan.

Under året anordnades ett flertal utbildningar för utbildare, informatörer, gruppsekreterare och samordnare. Utbildningar hölls dessutom inom områdena Amnestys åtagande, rekrytering samt media. Utöver detta anordnades fyra ungdomsträffar. Totalt deltog 349 personer i sektionens utbildningar. Det är en stor ökning från 252 deltagare år 2002, vilket redan det var det högsta antalet deltagare någonsin.

För att möta behovet av medlemmar som är villiga och har förutsättningar för att ta på sig förtroendeuppdrag i sektionen startades under året ett program för frivilligt ledarskap. Det är en tvåårig utbildning med runt 20 deltagare som möts en till två gånger per termin.

Grupper och enskilda aktiva har under året skrivit många insändare och debattartiklar som har blivit publicerade i lokal press.

Under året förmedlades 813 blixtaktioner och uppföljningar från det internationella sekretariatet. I över 40% av dessa fall har Amnesty fått veta att positiva resultat har uppnåtts för en eller flera av personerna som tagits upp i aktionen. 270 personer får blixtaktionerna via post, och de finns dessutom tillgängliga för alla intresserade via internet. "Veckans vädjande" får varje vecka i genomsnitt 250-300 underskrifter. Blixtaktionerna firade också sitt 30-årsjubileum under året, och de har blivit en av de viktigaste metoderna för Amnestys dagliga arbete.

Effektivare fundraising

Svenska Amnesty hade vid årsskiftet 57 037 medlemmar varav 8010 nyvärvats under året. Det är en minskning av det totala antalet medlemmar, men en ökning av antalet nyvärvade. 18 437 medlemmar, vilket motsvarar ungefär en tredjedel, använder autogiro. Det är en ökning från år 2002 då en knapp fjärdedel betalade sina medlemsavgifter via autogiro. 770 personer bidrog till arbetet mot tortyr genom AmnestyGuard, Amnestyfondens och sektionens gemensamma autogiroprojekt. Antalet företag som ger bidrag till Amnesty genom AmnestySupporter minskade, och var vid årsskiftet 61 till antalet. Samarbetet med Bancos Humanfond gav 5,3 miljoner kronor, vilket är en ökning med 1 miljon från de rekordlåga siffrorna 2002.

Annonskampanjen mot tortyr Gör det ont att bara se på? som var ett samarbete mellan Amnesty och reklambyrån Garbergs, och startades under sommaren 2002, tilldelades i april reklampriset Silverägget. Under året visades också kampanjen Är du en förbrytare? med reklamfilm som visats på bland annat biografer och MTV, och ett antal andra aktiviteter som brevutskick och annonser. En radioreklam på temat "försvinnanden" kunde höras under 2002, och tilldelades 2:a priset i Stora Radioreklam-tävlingen i juni 2003.

Utgivningen av Almanackan upphörde 2002, och istället infördes Månadsgåvan, en aktivitet som varit uppskattad. Värva till tusen, som nämnts ovan, lanserades för att stärka lokal fundraising i landet.

Under året har det pågått arbete för att ta fram en ny grafisk profil för sektionen. Syftet med den nya grafiska profilen är att skapa en enhetlig bild som aktiva och anställda kan använda för att förmedla Amnestys budskap. Arbetet inleddes med workshops under våren och profilen har utvecklats i samarbete med designbyrån Summer. Den nya grafiska profilen introduceras under 2004.

I december 2003 fattade sektionsstyrelsen och Amnestyfondens styrelse beslut om att från och med 2004 bedriva gemensam insamling. Förändringen innebär en mer kostnadseffektiv insamling, vilket förhoppningsvis kommer att öka intäkterna. Alla insamlade gåvor och bidrag till Amnesty kommer att fördelas mellan sektionen och Amnestyfonden, såvida givarna inte uttryckligen angivit en specifik mottagare. För tillfället gäller att Amnestyfonden får 11 % av de insamlade medlen och betalar 9 % av insamlingskostnaderna, sektionen får då alltså 89 % av de insamlade medlen och betalar 91 % av insamlingskostnaderna.

Övrigt

Sektionens ordförande Hanna Roberts lämnade under året över ordförandeklubban till vice ordförande Christian Gräslund, eftersom hon blivit invald i den internationella styrelsen (IEC). Hanna Roberts arbetade som ordförande under tre och ett halvt år, och under sin tid som ordförande har hon lyckats profilera sektionen positivt. Hanna Roberts valdes in i IEC under det internationella rådsmötet som hölls i Mexico i augusti. Svenska sektionen representerades på det internationella rådsmötet av en delegation på 5 personer. Under rådsmötet antogs den nya internationella handlingsplanen som kommer att gälla för 2004-2010. Den interna delen av kampanjen mot våld mot kvinnor inleddes, och fokuserar på att jämställdhetstänkande ska genomsyra hela organisationen. Den svenska delegationen drev igenom frågan om att Amnestys biståndsarbete ska integreras i den internationella handlingsplanen.

Den svenska sektionens årsmöte 2003 hölls i Härnösand, och gästades av Golden Misabiko och Sihem Bensedrine. Golden Misabiko arbetade för mänskliga rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo, men fängslades och torterades för sitt arbete. Han valde att fly landet och bor nu i Örnsköldsvik. Sihem Bensedrine arbetar som journalist och människorättsförsvarare i Tunisien, och har trakasserats av myndigheterna för sitt arbete. Under årsmötet togs beslut om att bland annat höja arbetsgruppernas avgifter till sektionen och distrikten. Det beslutades också att ett mångfalds- och jämställdhetsperspektiv ska införas, och att jämställdhet och mångfald ska vara ett mål både i medlemsvärvningen och internt i sektionen.

I september uppmärksammades 30-årsdagen av militärkuppen i Chile, och aktionen om straffrihet under diktaturerna i Chile och Argentina avslutades i december. Ett positivt besked kom i september då det beslutades att fallet Dagmar Hagelin äntligen kommer att tas upp. Alfredo Astiz, som misstänks för att ha mördat henne, greps i juli.

Amnesty har agerat för fackligt aktiva i Colombia. Där mördas många aktiva inom olika fackförbund varje år och säkerhetsstyrkorna och de paramilitära styrkorna har stämplat de som arbetar för sociala och ekonomiska rättigheter som subversiva. Amnesty fick under året möjligheten att besöka Colombias ambassad i Stockholm för att diskutera situationen i landet.

Rysslandskampanjen avslutades under året. Hälso- och sjukvårdsgruppen har under kampanjens gång särskilt uppmärksammat den dåliga hälsosituationen i ryska fängelser och spridningen av TBC. Amnesty Business Group har haft en aktivistgrupp som har specialstuderat Ryssland och företag verksamma där. Amnesty har, förutom ovan nämnda inriktningar på arbetet mot tortyr och för kvinnors rättigheter i Ryssland, även uppmärksammat rasdiskrimineringen i landet samt de många barn som sitter i ryska fängelser.

Hälso- och sjukvårdsgruppen har under året arbetat särskilt för att uppmärksamma mänskliga rättigheter i medicinska etiska frågor och har arbetat för att förbättra utbildningen av läkare i mänskliga rättigheter.

HBT-gruppen (gruppen för homo-, bisexuella och transpersoner) har anordnat ett flertal aktiviteter under året och deltog under Prideveckan i Stockholm i augusti. Ett 15-tal personer gick under Amnestys banderoll i Prideparaden. Gruppen deltog i två seminarier varav det ena handlade om Amnestys arbete i HBT-frågor där representanter från HBT-gruppen samt Carl Söderbergh deltog. Gruppen har också haft kontakt med en grupp i Vitryssland som arbetar för samma frågor. E-postnätverket för gruppen har ca 30 deltagare.

Mänskliga rättigheters dag firades den 10 december. Temat för dagen var press-, tryck- och åsiktsfrihet. Dagen firades med fackeltåg i Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad och Växjö. Föredrag hölls i Lund, och brevskrivning anordnades på Kulturhuset i Stockholm. En ljusmanifestation hölls i Uddevalla. Amnestyfonden anordnade under dagen Universitetskampen, där sex universitets- och högskoleorter tävlade om var man kunde samla in mest pengar. Alla insamlade medel gick till Amnestyfonden och rehabilitering av tortyroffer i Brasilien.

Under året har Amnesty fått ett flertal debattartiklar publicerade, främst rörande situationen i Irak där Amnesty har protesterat mot att asylärenden gällande irakier har frysts i samband med kriget, samt påpekat vikten av att Iraks folk får upprättelse. Amnesty har även debatterat kring kampen mot terrorismen, och har fortsatt att kräva att fångarna på Guantánamo släpps. Juristgruppen hade under året en aktion i Stockholm där de protesterade mot att så många fortfarande sitter fängslade. Aktionen fick stor uppmärksamhet i media. Amnesty har också deltagit i TV-debatter i samband med massgripandet av regimkritiker på Kuba.

Amnesty Business Group har under året fortsatt och fördjupat sitt arbete med företagsdialogen, och har utvecklat Business Forum för att det ska kunna bli ett verkligt forum för erfarenhetsutbyte. En aktivistgrupp, landriskgruppen, startade under året. Den har 25-30 aktiva som sammanställer Amnestys information om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i ett speciellt land, med fokus på en särskild bransch, för att göra Amnestys information mer tillgänglig och lättförståelig för företag. Amnesty Business Group har även kontaktat ca 100 företag i samband med Rysslandskampanjen.

Pjäsen "Tala om", som skrivits av Hans Sjöberg på uppdrag av Amnesty Rättvik, har visats i Sandviken och Rättvik. Distriktet Gästrikland-Dalarna anordnade en föreläsningsserie med Mariano Ramirez, och grupperna har haft flera insamlingsaktiviteter. Distriktet Södra Norrland har också haft insamlingsaktiviteter och manifestationer, ofta i samarbete med andra organisationer på orterna. Gruppen i Härnösand var mycket aktiv under årsmötet. I Uppsaladistriktet har grupperna synts mycket och ordnat manifestationer i samband med bland annat Amnestyveckan och Kulturnatten. I distrikt Bohuslän/Älvsborg har grupperna anordnat utställningar och haft kontakt med skolor och andra institutioner. I Västerbotten har Amnesty synts med informationsbord på festivaler och andra större arrangemang. I Skåne/Blekinge ledde förbättrade rutiner för att ta hand om intresserade till en tillströmning av nya medlemmar.

17 maj var det musikfestival i Stockholm till förmån för Amnesty som grupp 151 anordnade, där många nya svenska band och DJs spelade. Festivalen gav 40 000 kr i intäkter som fördelades mellan sektionen, Amnestyfonden och distriktet. Distriktet hade också en omfattande informationsverksamhet. I september återupptog distriktet i Stockholm traditionen att anordna Amnesty-dagarna i Kungsträdgården, där många olika Amnestygrupper och andra organisationer talade och hade bokbord.

Amnestyveckan uppmärksammades också på ett flertal orter i landet, bland annat med konsert i Lindesberg, föreläsningar i Växjö, Köping och Västerås, och med Amnesty-bakelser i Skara.

Styrelse och sekretariat

Mellan årsmötena leds sektionens verksamhet av styrelsen. Styrelsen ansvarar för att sektionens arbete bedrivs enligt handlingsplanen, att årsmötesbeslut verkställs och att budget fastställs. Under hösten 2003 arbetade styrelsen med ett förslag till handlingsplan för svenska sektionen 2004-2010. Förslaget bygger på den internationella handlingsplanen som antogs av det internationella rådsmötet i augusti. Beslut om handlingsplanen tas i maj 2004.

Styrelsen hade följande sammansättning 31 december 2003:

Ordinarie ledamöter:

Christian Gräslund, tf ordförande
Maria Eklund, vice ordförande
Jeanette Irekvist, kassör
Anja Persson
Lisa Moraeus
Sune Montán
Magnus Öhman
Fredrik Kron
Jörgen Persson (personalrepresentant)

Suppleanter:

Christian Engberg
Mia Jansson (personalrepresentant)

Sekretariatet hade per 31 december 2003 22,5 fasta tjänster (inklusive Amnestyfonden) fördelat på 25 personer i Stockholm och Göteborg. Utöver detta fanns 3 projekttjänster: Amnesty Business Group, distriktscentret i Malmö och Amnestyfonden. Sekretariatet hade under året ett 20-tal frivilliga och ett 10-tal praktikplatser.



____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Fredrik MattssonIndex: ORG 50/013/2004Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 2004-03-31År: 2004Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________