______________________________________________________________________________________

Motion 4 till årsmöte i Lund 7-9 maj 1993

______________________________________________________________________________________


    A4 Bankfinansierad diktatur
    De flesta stater som grövst bryter mot mänskliga rättigheter är diktatur-stater. Samtidigt är dessa stater ofta beroende av stora lån från banker i demokratiska länder. Naturligtvis är dessa lån också från en ren ekonomisk syn direkt olämpliga. Lånen går till större delen in på diktatorns hemliga konton i andra banker eller finansierar polis och tortyr. När sedan lånen skall betalas har diktatorn flytt och det utplundrade landets fattiga befolkning kan inte betala diktatorns skulder.

    Bankens vanliga kunder, sund företagare, husägare och småsparare samt aktieägarna får då stå för förlusten eller be skattebetalarna i bankens hemland betala skulderna. Ur alla synpunkter är därför lån till diktaturstater olämpliga. Eftersom miljörörelsen i bl a USA varit fram-gångsrika i publicitet av miljöskadande företag bör Amnesty göra på samma sätt när det gäller bankernas finansiering av diktatur.

    Amnesty International bör upprätta ett internationellt register över banker som ger lån till länder där mänskliga rättigheter kränks och där diktatur råder. En lista bör presenteras minst en gång per år över dessa banker så att sparare och aktieägare får full information om vad bankerna gör. När ett slut sker på långivningen skall bankens namn naturligtvis strykas från listan och banken betraktas som säker igen. Även om ett register aldrig kan bli absolut fullständig kan registrets blotta existens hindra många lån till terrorregimer

    Einar Hellbom

    Styrelsens yttrande till motionerna A3 och A4
    Enligt internationella beslut arbetar inte AI för sanktioner vare sig mot länder eller företag. Skälen till detta är bl a att ett förespråkande av sanktioner skulle äventyra bilden av Amnesty International som en opartisk organisation men framförallt att förespråkandet av sanktioner inte bedöms vara en effektiv metod i arbetet.

    Även med det 1991 utökade åtagandet gentemot väpnade oppositions-grupper är det i första hand regeringar som är Amnesty Interna-tionals motpart. I de fall företag förföljer och mördar sina anställda och regeringen underlåter att ställa de skyldiga inför rätta vän-der sig Amnesty till regeringen med sina vädjanden och krav.

    Genom att sprida infor-ma-tion om kränkningar av mänskliga rättigheter skapar Amnesty dessutom möjligheter för enskilda och organisationer att agera i eget namn. Som exempel på situationer där Amnesty på ett påtagligt sätt kommit att fungera som katalysator för sådana aktioner kan nämnas Amnestys rapporter i slutet av 70-talet om förföljelse och mord av fackföreningsmedlemmar vid ett guatemalanskt dotter-bolag till Coca Cola (Embottelladora Guatemalteca S.A) och Amnestys rapporter under 1987 om förföljelse och mord av arbetare på banan-plantager i Colombia.

    Styrelsen avstyrker motionerna.


____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Sven BodinIndex: ORG 50/002/1993Kategori: Organisation - Årsmöten 1964 -
Ändrat: 98-02-09År: 1993Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________