____________________________________________________________________________________________

Valberedningens förslag och nomineringar till årsmötet 2005, övriga nomineringar samt distrtriktombudens förslag till valberedning
____________________________________________________________________________________________

Till: Årsmötet 2005
Datum: Mars 2005


VALBEREDNINGENS FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTET 2005

Presentation av kandidater

l. SEKTIONENS STYRELSE

Valberedningens förslag till kassör 2005-2007




Magnus Brattgård, 39 år (ordinarie ledamot 2004-2005)
Renvägen 15
134 34 Gustavsberg
08-27 17 74, 070-289 77 52

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Fil. kand. med sociologi som huvudämne. Även bl.a. statsvetenskap, nationalekonomi, högre förvaltningsutbildning m.m. Jag har främst arbetat med strategiska frågor rörande statsförvaltningens arbete och dess utveckling. Jag har arbetat med övergripande planering, omvärldsbevakning och strategier. I arbetet ingår bland annat uppföljning och planering av
investeringar, fokuserat på de möjligheter informationstekniken ger. Sedan två år arbetar jag på Försäkringskassans huvudkontor och dess utvecklingsdivision. Tidigare yrkeserfarenheter (1982-89) har inneburit arbete som ombudsman inom Elevorganisationen och Operation dagsverke.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1982 och aktiv sedan 1987. Jag har varit organiserat aktiv på följande sätt:
-ledamot av sektionsstyrelsen 1991-1997, varav vice ordförande de sista tre åren
-gruppaktiv i Malmö och Växjö
-distriktsaktiv i Stockholm med några år i distriktsstyrelsen, främst åren 1999-2001
-ledamot av sektionsstyrelsen sedan 2004

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Förmåga att se komplicerade samband och se vad som krävs för att nå möjlighet att fatta beslut.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag tror främst att jag kan bidra med kompetens inom organisationen och styrning av verksamheten. För att få en rörelse som Amnesty att fungera är det viktigt att vi har en effektiv organisation, vilket innebär att vi måste ha beredskap och resurser för både det kortsiktiga och långsiktiga MR-arbetet.


Valberedningens förslag till fyllnadsval av ordinarie ledamot 2005-2006




Shirin Heidari, 31 år (suppleant 2004-2005)
S:t Eriksgatan 23, 4 tr
112 39 Stockholm
070-763 36 69

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Jag har studerat naturvetenskapliga programmet vid Uppsala Universitet och disputerade vid Karolinska Institutet våren 2001. Sedan dess har jag främst arbetat som forskare med hiv-vaccin vid KI. F.n. arbetar jag även deltid på Noaks Ark vid Röda Korset.

Amnestyerfarenhet
Jag började engagera mig aktivt som landsamordnare på Libanon hösten 2002 och har haft tillfälle att arbeta med ett antal aktionsfall. Sedan 2004 är jag suppleant i sektionsstyrelsen.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Som förtroendevald hoppas jag kunna påverka Amnesty för att få ökad mångfald i hela organisationen och på så sätt växa som folkrörelse. Jag tycker AI borde prova nya sätt att nå flera människor, speciellt dem med annan etnicitet, vilka verkar var underrepresenterade. Jag tror att flertalet av utlandsfödda svenskar har egna erfarenheter av MR-kränkningar och kan bidra i kampen mot dessa orättvisor. Jag skulle vilja påverka AI att synas mer, skapa fler tillfällen för folk att kunna lära sig mer om Amnestys arbete och därmed få möjlighet att bli aktiva medlemmar.


Valberedningens förslag till ordinarie ledamöter 2005-2007




Lisa Moraeus, 28 år (omval)
Sofielundsvägen 48 C
214 34 Malmö
040-12 16 43, 0704-306 447

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Statsvetenskap, IMER (Internationell Migration och Etniska Relationer) och U-landskunskap, Folkhögskolestudier inom rättvisefrågor och skrivande. Arbetar som kurssekreterare på Malmö högskolas lärarutbildning. Jag har varit arvoderad chefredaktör för Studentmagasinet Mahskara (studentkåren Malmö) samt arbetat som telefonist/receptionist samt skrivit artiklar på frilansbasis.

Amnestyerfarenhet
Medlem i grupp 124 i Malmö sedan 1999. Ordförande i Malmögrupperna av Amnesty 2001-2002. Sedan 2003 ledamot av sektionsstyrelsen.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Mitt arbete med studentkårens tidning lärde mig mycket om vad som driver människor att engagera sig i en förening och om organisationsutveckling. Jag har ett gediget intresse för mänskliga rättigheter och särskilt frågor som rör mångfald och jämställdhet. Jag har god organisations- och mötesvana och stort intresse för organisationsdemokrati och medlems-
Inflytande.

Vad tror du att du kan bidra med om förtroendevald?
Jag har erfarenhet av hur olika organisationer fungerar. Jag är bra på att sätta mig in i och reda ut problem. Mitt stora intresse för rättvisefrågor och mänskliga rättigheter tillsammans med min erfarenhet av att stötta människor som arbetar på frivillig basis tror jag är en tillgång. Jag har under de två år jag arbetat i styrelsen särskilt drivit frågor som rör jämställdhet och mångfald, vilket jag vill fortsätta med. Jag vill också att rörelsen skall präglas av insyn och inflytande och att vi skall vara en organisation som det är roligt och lätt att engagera sig i.





Johan Bäck, 27 år (nyval)
Bokhållaregatan 33
211 56 Malmö
040-23 66 76, 0737-022 103

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Gymnasielärare i historia och samhällskunskap.

Amnestyerfarenhet
Gruppsekreterare i grupp 124, ledamot av styrelsen för Malmögrupperna; (introduktions- och medlemsansvarig), ledamot av Utvecklingsgruppen i Skåne-Blekingedistriktet, informatör inom distriktet, ledamot i Ungdomsrådet och Mångfaldsutredningsgruppen, deltagare i Frivilligledarskapsprogrammet,

Vilka andra erfarenheter har du som kan var till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Medlem i YERG (Youth Electronic Reference Group) sedan 2001. Tidigare styrelseuppdrag inom idrottsrörelsen och kårverksamhet. Har haft ett starkt engagemang i frivilligrörelser sedan barnsben t.o.m. sedan barnvagnen.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
En kunskapsbank från tidigare frivilligt arbete och en vilja att skapa nya förutsättningar och att öka närheten och samarbetet mellan olika nivåer inom organisationen.

Nominerad av Skåne-Blekingedistriktet




Berivan Öngurur, 25 år (nyval)
Riddarplatsen 18
177 30 Järfälla
070-955 88 47

Utbildning Yrkeserfarenhet
MA International relations, 80 business/IT. Kurser i juridik och mänskliga rättigheter, politisk sekreterare och rådgivare i Järfälla kommun. Webmaster vid EU-parlamentet.

Amnestyerfarenhet
Praktik på sekretariatets informationsavdelning 03 02-03 05 (tre månader) då jag informerade om MR och Amnestys åtaganden samt tog emot studiebesök.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Studier inom mänskliga rättigheter – Brinnande intresse för frågor kring MR - Mina egna erfarenheter p.g.a. min bakgrund som turkisk kurd - Språkkunskaper - Ett brett kontaktnät.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
-

Valberedningens förslag till suppleanter 2005-2006




Jörgen Qwist, 32 år (nyval)
Idungatan 7, 2 tr. gårdshus
113 45 Stockholm
0708-34 28 34, 08-32 28 34

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Civilekonom med därutöver ca 100 poäng i nationalekonomi, statskunskap och juridik.
Sedan fem år tillbaka VD på dataföretaget DGC Systems i Stockholm, vilket jag var med och startade 1991 och var ekonomichef för under min studietid. Jag har också arbetat som försäljnings- och marknadschef under ett antal år. Företaget har idag 75 anställda i tre dotterbolag.

Amnestyerfarenhet
Jag har varit medlem till och från sedan skoltiden men aktiv först när jag sommaren 2001 kom i kontakt med den då nybildade Amnesty Business Group (ABG). Jag var sedan med och startade den ideella föreningen ABG och har suttit i dess styrelse som vice ordförande och/eller kassör. Som representant för ABG har jag rest i landet och berättat om vår verksamhet samt deltagit i nationella och internationella AI-möten. Som aktivist har jag ansvarat för och drivit vår ”MR-policy kampanj”, där vi genom aktieägaraktivism verkar för att Sveriges största företag skall skapa sig en policy för mänskliga rättigheter.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag kandiderar till styrelsen för att jag helhjärtat tror på Amnestys kamp för mänskliga rättigheter. Jag tror också på det ideella engagemanget som samhällskraft och har tidigare haft förtroendeuppdrag i idrottsföreningar, studentföreningar m.m.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag hoppas kunna använda mina erfarenheter från uppbyggandet av ABG i styrelsearbetet för en effektiv och kraftfull Amnestysektion. Styrelsens huvuduppgift borde vara att frigöra den kraft som finns i nästan 60 000 medlemmar. Som ekonom och företagsledare hoppas jag kunna tillföra en del kompetens till styrelsen vad gäller målstyrning, organisation och ekonomi.




Ulrika Westerlund, 32 år (nyval)
Heleborgsgatan 52, 4tr
117 32 Stockholm
08-30 50 93, 070-345 01 83

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Journalistutbildning –Poppius 2001, Fotografutbildning-Kulturama 1993, ca 150 högskolepoäng i etnologi och genusvetenskap.
Frilansjournalist vid bl.a. Kom Ut, Situation Stockholm, GP och Arbetaren.
Chefredaktör för tidskriften BANG 2000-2004.
Nuvarande anställning projektledare för hbt-projektet vid Forum för levande historia

Amnestyerfarenhet
Cirka ett års engagemang i lokal grupp i Stockholm 1990. Sedan 2004 engagerad i specialgruppen för hbt-frågor.

Vilka andra erfarenheter har du som kan var till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Styrelsevana från Föreningen Sveriges Kulturtidskrifter 2002-2004 och föreningen Stockholm Pride, vice ordförande 2004. Vidare har jag läst och diskuterat mänskliga rättighetsfrågor med inriktning på kvinnors och hbt-personers rättigheter professionellt och ideellt i 6-7 års tid.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Stort engagemang – föreningsvana – gott kontaktnät inom NGO:s med andra engagerade. God kunskap om hbt-frågor och kvinnofrågor.


Övriga nomineringar till sektionsstyrelsen




Ann-Catrin Andersson, 31 år
Slussgatan 22
702 15 Örebro
019-12 36 67

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Arbetar som doktorand i statskunskap vid Örebro Universitet. Har jobbat som informatör och projektassistent i fyra år vid Centrum för urbana och regionala studier, också vid Örebro Universitet.
Utbildning: Kandidatexamen i statskunskap, kandidatexamen i franska, magisterutbildning i freds- och utvecklingsstudier.

Amnestyerfarenhet
Har varit medlem och aktiv i grupp 59 i Örebro sedan hösten 2003.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag har vid flera tillfällen arbetat och bott i Israel/Palestina och därigenom fått utökad kunskap om mänskliga rättigheter. Jag har även under senare år varit aktiv i andra föreningar såsom Svenska Freds och Örebro Filmklubb.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag skulle framförallt vilja jobba med att stärka banden mellan sekretariatet och grupperna. Ibland känns det som två separata delar av Amnesty istället för bara ”vi”.

Nominerad av Örebrodistriktet



2. AMNESTYFONDENS STYRELSE

Valberedningens förslag till ordinarie ledamöter 2005-2007




Elisabeth Lundgren, 37 år (omval)
Tomträttsvägen 27
129 31 Hägersten
08-685 65 66, 073-596 39 10

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Fil.mag. i religionshistoria (även u-lands- och biståndskunskap, internationella relationer etc).
Har sedan 1995 arbetat med MR och fredsfrågor, nu senast på Kristna Fredsrörelsen med preventiv närvaro (fredsobservation) i Centralamerika och Colombia.

Amnestyerfarenhet
Medlem i grupp 338 (ca 1992-1996), anställd på sekretariatet från 1995 till 2000, en kort period samordnare för södra Afrika, personalrepresentant i Fondstyrelsen 1997-1999, ordinarie ledamot i Fondstyrelsen 2003-2005.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Erfarenhet av MR-arbete i Latinamerika, utvecklingssamarbete, global rättvisa och fredfrågor.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Bred Amnestyerfarenhet, kunskap om biståndsfrågor och ett stort intresse för utvecklingen av biståndsmandatet.




Mårten Bengtsson, 49 år (suppleant 2004-2005)
Höckertsvägen 32
168 50 Bromma
0708-49 01 08

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Jur.kand 1981. Jag inledde mitt yrkesliv med domstolsarbete till 1985 i Umeå och Stockholm.
Därefter arbetade jag sex år som förbundsjurist på Svenska kommunförbundet med hela landet som arbetsfält. Sedan 1991 arbetar jag på advokatfirman Åberg & son med i första hand miljörätt, fastighetsrätt och skadeståndsrätt.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1976. I Umeå var jag aktiv i grupp 56 under åren 1981-1983, därefter medlem i juristgruppen till i början av 90-talet. Hösten 1998 ledamot av Översynskommittén, som tillsattes av IEC för att granska situationen inom den svenska sektionen. Gruppen gjorde en juridisk analys av sektionens stadgar och andra beslutsverktyg. Sedan 2004 har jag varit suppleant i Fondstyrelsen.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
1990 var jag på uppdrag av Internationella Juristkommissionen som rättegångsobservatör på Västbanken.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Min Amnestyerfarenhet tillsammans med mina juridiska kunskaper gör det möjligt för mig att göra bra bedömningar av biståndsansökningarna.




Stig Lantto, 50 år (nyval)
Åsgatan 6A
153 30 Järna
08-668 40 46, 070-299 30 89

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Civilekonom samt fil. kand. i beteendevetenskapliga ämnen.
Ekonomiansvarig på svenska sektionens sekretariat 1984-1997. Därefter ekonomichefsbefattningar på bl.a. förlaget Ordfront och LO/TCO:s biståndsnämnd. F.n. motsvarande befattning på Alfabeta bokförlag

Amnestyerfarenhet
I början av 80-talet gruppmedlem och medlem av dåvarande Polensamordningen. Anställd som ovan 1984-1997. Personalrepresentant i sektionsstyrelsen 1986/87. Deltagit i gud vet hur många styrelse- och sekretariatssammansatta arbetsgrupper, utskott etc. Sedan 1997 har jag varit tämligen passiv medlem, rentav litet slarvig med medlemskapet (man blir lätt det som småbarnsförälder). Nu vill jag ”plocka upp” Amnestytråden igen.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Lång erfarenhet av att ansvara för de ekonomiska aspekterna i icke-vinstdrivande verksamheter och god kunskap om Amnestys finansiella strukturer.


Valberedningens förslag till suppleanter 2005-2006




Annika Flensburg, 33 år (nyval)
Kocksgatan 23
116 24 Stockholm
070-642 92 25

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Informationslinjen–Växjö Högskola, Socialantropologi 40 poäng, Freds- konfliktkunskap 40 poäng, Mänskliga rättigheter 10 poäng
Frilansskribent RFSU Bulletinen, pressekreterare vid Länsstyrelsen i Stockholm 1998-2001 och svenska sektionen av Amnesty 2001-03, SVAW press officer på IS 2003-04. F.n. kommunikatör vid Kvinna till Kvinna.

Amnestyerfarenhet
Pressekreterare som ovan. Jag var också aktiv i debatterna om policy och mandatfrågor. Genom kontakterna med lokalgrupper fick jag inblick i Amnesty som aktivistorganisation.
Under tjänsten på IS fick jag perspektiv på Amnesty som en verkligt internationell organisation.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag har varit aktiv i andra styrelser som Stockholms Afrikagrupp och Anorexi Bullemikontakt. I mitt nuvarande arbete på Kvinna till Kvinna ser jag många länkar till Amnestys verksamhet med liknande lokal gruppverksamhet.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag tror att min kunskap om Amnesty; det utvidgade åtagandet och kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor kan komma Fonden till nytta. Jag har dessutom ett stort nätverk inom Amnesty, både på IS bland researchers och policyansvariga och med sektioner/strukturer.




Ernesto Katzenstein, 57 år (nyval)
Djäknebergsgatan 1 D
724 61 Västerås
021-12 81 69, 070-269 83 03

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Ingenjör som arbetar på Bombardier Transportation (fd ABB Traction).

Tidigare anställningar och erfarenhet: elektriker och kyltekniker, lärare, tolk m.m
Några år har jag arbetat inom biståndet (Guinea-Bissau och Mozambique).

Amnestyerfarenhet
Jag var ”enskild aktivist” utan att veta om det under flera år, därefter aktiv i en grupp i Västerås under några år. Efter ett uppehåll är jag åter aktiv sedan 2001.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag har suttit i fängelse i Uruguay (som politisk fånge) och upplevt exil. I min ungdom arbetade jag i många år i en kristen ungdomsrörelse, bl.a. som samordnare för Latinamerika.
Jag har bott i många länder och sett en del.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Arbete! Jag är analytiker, strukturerad och vågar ifrågasätta. Jag är också något så när orienterad i världsläget.



3. GRANSKNINGSKOMMITTÉN

Valberedningens förslag till ordinarie ledamöter 2005-2006




Jan Nygren, 61 år (omval)
Minkvägen 12
312 71 Laholm
0430-211 80, 0708-78 80 34

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Ingenjör och inköpschef.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1983. Gruppsekreterare sedan 1988. Suppleant i sektionsstyrelsen 1994-95.
Ledamot i C-utskottet 1994-96. Kassör i Kalmar/Kronobergs distrikt sedan 1997.
Ledamot av Granskningskommittén sedan ett antal år.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Föreningsliv i olika styrelser under 30-35 år.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Med en erfarenhet jag har från yrkes- och föreningslivet.





Kerstin Sundman, 57 år (omval)
Västra Gunnesgärde 29
417 49 Göteborg
031-55 61 95

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Fil.dr. i socialantropologi. Jag har arbetat som sekreterare men är nu verksam som forskare och lärare på Göteborgs Universitet.

Amnestyerfarenhet
Aktiv medlem sedan mitten av 70-talet. Arbetat på många olika nivåer; grupp, distrikt, sektionsstyrelse, valberedning. Jag har också deltagit i flera internationella rådsmöten och andra internationella möten.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Mina kunskaper och erfarenheter av arbete på olika nivåer inom Amnesty. Analytisk förmåga och att kunna relatera ekonomiska siffror till verksamheten.




Bo Lindblom, 75 år (suppleant 2004-2005)
Byvägen 32
312 95 Laholm
0430-223 64

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Pensionerad lärare, författare och debattör.

Amnestyerfarenhet
Ledamot av sektionsstyrelsen 1969-1979 och 1986-1992, under den första perioden ett antal år som ordförande. Samordnare för Centralamerika 1976-1986. Tidigare ledamot av Borderline Committe och Membership Appeals Committe. Distriktsombud för Hallandsdistriktet.


Valberedningens förslag till suppleant 2005-2006




Roland Kadefors, 66 år (nyval)
Fjällbackagatan 2A
416 74 Göteborg
031-25 31 57

Utbildning och Yrkeserfarenhet
Tekn. Dr. , forskare vid Arbetslivsinstitutet i Göteborg.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1973, sektionsordförande 1986-1990, medlem av internationella mandatkommittén 1988-1992 (dess ordförande 1991-1992), medlem av den översyns-
kommitté som tillsattes av IEC 1998-99 för att lösa sektionens dåvarande problem.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Engelska inget problem!

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Perspektiv på det som händer nu.



4. Revisorer

Valberedningens förslag till revisorer 2005-2006

Till ordinarie revisor föreslås Jan Nyström, BDO-Feinsteins Revisions AB och som revisorsuppleant föreslås Ove Olsson, BDO-Feinsteins Revisions AB.



5. Distriktsombudens förslag till valberedning 2005-2006

Förslag till ordinarie ledamöter

Maria Lindgren, Umeå
David Langlet, Järfälla
Sarah Korner, Enskede


Förslag till suppleanter

Stig Johnell, Hägersten
Anja Melin, Lund
Henrik Zetterquist, Göteborg



____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Fredrik MattssonIndex: ORG 50/011/2005Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 2005-03-22År: 2005Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________