____________________________________________________________________________________________

Följebrev till årsmöteshandlingar
____________________________________________________________________________________________

Till årsmötesdeltagare, arbetsgrupper, samordnings- och specialgrupper och distriktsombud

    Årsmöte i Göteborg 1996

    Nu är det snart dags för årsmöte igen, denna gång i Göteborg. Hittills har uppåt 300 medlemmar anmält sig, men fortfarande finns platser kvar. Årsmötet är det forum då du har möjlighet att göra din röst hörd. Du som ännu inte beslutat dig, gör slag i saken och anmäl dig nu!

    Motioner och förslag: Årsmötet har att behandla drygt 30 motioner. Ett bra sätt att förbereda sig för diskussionerna på årsmötet är att diskutera frågorna motionerna tar upp inom gruppen. Det allra viktigaste förslaget årsmötet har att ta ställning till i år är sektionens nya handlingsplan som kommer att ha betydelse för vår verksamhet ända in i nästa årtusende! Förslaget till Handlingsplan har redan skickats ut till grupper, distrikt, samordnare och specialgrupper. Om du som enskild årsmötesdeltagare vill ha ett ex går det bra att beställa från sekretariatet. För att årsmötet verkligen skall få möjligehet att diskutera förslaget kommer det att ordnas ett seminarium med Handlingsplanen som utgångspunkt på fredagkvällen.

    Verksamheten under det gångna året: I Amnesty Press nr 3/96 finns verksamhetsberättelsen för 1995. Det är ett viktigt dokument som ger alla en möjlighet att följa upp verksamheten i sektionen under 1995.

    Notera eventuella frågor om den centralt utförda verksamheten och ställ dem till styrelsen under punkten om styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut (punkt 10 på dagordningen).

    Bifogat detta utskick finner ni bland annat en rapport om flyktingverksamheten i sektionen. Det kan vara nyttig läsning för den som är intresserad av flyktingfrågor och vill veta vad som diskuterats och utförts inom flyktingverksamheten de senaste åren. Vi skickar också med distriktens, samordningarnas och specialgruppernas verksamhetsberättelser. De ger värdefull information om all verksamhet som genomförts regionalt och lokalt.

    Arbetsordning och årsmöteshandbok: Ett årsmöte kan ibland kännas tungt om man fastnar i ordningsfrågor och formalia. Årsmötesförhandlingarna går mycket smidigare om samtliga deltagare är väl insatta i arbetsordningen. Förslaget till arbetsordning behandlas i ett tidigt skede av årsmötet och när det väl är antaget gäller reglerna för förhandling i såväl beredningsgrupper som i plenum. Årsmöteshandboken beskriver på ett enklare sätt hur ett årsmöte brukar gå till.

    Beredningsgrupperna: Förra året föreslog styrelsen årsmötet att arbeta enligt en ny ordning i beredningsgrupperna. Motioner med koppling till varandra placeras i samma beredningsgrupp oavsett om de rör åtagande, arbetsmetoder, organisation eller ekonomi. Syftet med detta är att integrera olika ämnesområden och få fördjupade diskussioner i beredningsgrupperna. Motionernas indelning framgår av motionshäftet.

    Seminarier och möten: Innan årsmötet startar klockan 15.00 fredagen den 10 maj kommer olika möten att hållas. Möten för samordnare, distriktsombud och flyktingombud hålls klockan 13.00. Ett nybörjarmöte planeras till klockan 13.00-14.00, då vi i stora drag går igenom hur Amnesty arbetar med olika frågor, hur ekonomin ser ut, hur ett årsmöte går till etc. Detta möte är avsett för årsmötesdeltagare som inte varit medlemmar så länge och/eller inte varit med på något årsmöte tidigare. För andra kan det vara en nyttig repetition.

    I år kommer det, som jag tidigare nämnde, att hållas ett seminarium om vår nya handlingsplan för 1996-2000 på fredagskvällen. Anledningen till att seminariet ligger redan på fredagen är att vi skall få möjlighet att diskutera handlingsplanen och kanske komma med kompletterande förslag till diskussionen som sedan kommer att föras i beredningsgrupperna. Seminariet kommer sedan att delas upp på flera delområden. Ni finner en inbjudan till seminariet i detta utskick.

    På lördagskvällen kommer flera informella möten ordnas. Bland annat kommer "Specialgruppen för militärt, polisiärt och ekonomisk utbyte" att arrangera ett möte. Dessutom kommer det att bli ett möte om Open University- projektet. Svenska Amnestymedlemmar deltog under hösten 1995 i en resa till Polen där man besökte gymnasiskolor, universitet och frivilligorganisationer. Våra gäster från Polen kommer att delta i detta möte.

    Gäster: Inbjudna gäster är Mehdi Zana från Turkiet. Mehdi Zana är kurd och har i hela sitt liv arbetat för kurdernas rättigheter i Turkiet. För sitt engagemang för kurdernas situation har han fått utstå både långa fängelsestraff och tortyr. Från Turkiet kommer även Yazuz Önen från Human Rights Foundation, en organisation som arbetar med rehablititering av torterade personer.

    Förhoppningsvis kommer också Edouard Mutsinzi från Rwanda. Han arbetade som journalist och påtalade vid flera tillfällen de brott mot mänskliga rättigheter som regeringen begick mot befolkningen. Efter att ha blivit överfallen och svårt misshandlad var Edouard tvungen att lämna Rwanda, både för att få vård och för sin personliga trygghet.

    Dessutom kommer vårt årsmöte att gästas av Ragnar Hagelin, far till Dagmar Hagelin som försvann i Buenos Aires 1977. Ragnar har alltsedan dotterns försvinnande levt i ovisshet om vad som egentligen hänt och kämpar fortfarande för att få reda på sanningen och för att de ansvariga skall ställas inför rätta.

    Logi och praktikaliteter: Ni som anmäler er till årsmötet får information om inkvartering direkt från arrangörerna i Göteborg i mitten av april. Årsmötesförhandlingarna kommer att hållas på Burgården, mitt emot Scandinavium i Göteborg. Om ni undrar över något kan ni kontakta Katarina Risberg (031-12 91 24) eller Joachim Nelhans, logiansvarig (031-199896). Ni kan också kontakta Eva Hellström på sekretariatet (08-7290227).

    Vilka vill ordna årsmötet 1997? Jönköping har meddelat att de gärna arrangerar årsmötet 1998, men vem vill arbeta med detta nästa år? Vi tar gärna emot intresseanmälningar!


    Varmt välkomna till årsmötet!

    Vänliga hälsningar


    Anita Klum
    generalsekreterare



    Följande dokument bifogas detta brev:
    Förslag till arbetsordning, årsmöteshandbok, svenska sektionens stadgar
    Förslag till dagordning, motioner och förslag, valberedningens förslag och nomineringar
    Inbjudan till seminarium
    Verksamhetsberättelse 1996: distrikt, samordningar och specialgrupper
    Stadgar för svenska Amnestyfonden
    Rapport om sponsring (från styrelsen)
    Rapport om flyktingverksamheten

    Följande dokument kan rekvireras kostnadsfritt från sekretariatet:
    Protokoll från årsmötet i Borlänge 1995
    Förslag till Handlingsplan 1996-2000



    ____________________________________________________________________________________________


    Skapat av : Sven BodinIndex: ORG 50/005/1996Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
    Ändrat: 98-01-05År: 1996Status: Medlem
    ____________________________________________________________________________________________