______________________________________________________________________________________

Motion 1 -3 till årsmöte i Lund 7-9 maj 1993

______________________________________________________________________________________


    Motioner till årsmötet i Lund 1993
    A1 Sponsring
    Vid årsmötet i Linköping 1992 fattades ett beslut att ge styrelsen i uppdrag att fortsätta arbetet med att finna former för sponsoravtal med företag. Ett sextiotal personer reserverade sig, bland jag själv.

    De argument som anfördes mot beslutet var att sådana sponsoravtal äventyrar vår opartiskhet och vårt oberoende. Amnetys oberoende, inklusive ekonomiskt oberoende, är grundläggande i rörelsens identitet och ideologi och en nödvändig förutsättning för vår trovärdig-het. Att trovärdigheten är en ytterligt viktig, ja nödvändig, förutsättning för att vi ska kunna bedriva vårt arbete för mänskliga rättigheter i alla politiska och ekonomiska system har visat sig tydligt under de år som rörelsen har existerat.

    Ytterligare argument, besläktade med detta, kan hämtas ur AI-debatt 3/1992 s. 3, referatet av Mike McCormacks anförande vid styrelsemötet i juni 1992. Här är inte plats för en heltäckande återgivning, men jag vill ge något citat och hänvisar f ö till detta referat. Där påtalas att det internationellt finns dels en politisk, dels en ekonomisk struktur (FN resp Världsbanken). P g a den skuldfälla många länder i syd hamnat i får den ekonomiska strukturen en oerhörd makt och den politiska strukturen hotas. Både i nord och syd blir människorna fattigare, när marknadskrafterna får råda...... Om demokratiska länder inte klarar sin ekonomi kan de snabbt bli diktaturer. M a o motverkar marknadskrafterna ofta de mänskliga rättigheter som vi vill värna. FN har också enligt McCormack, ägnat sig allt mindre åt att undersöka MR-brott. Det gör fristående MR-organisationers arbete än mer nödvändigt.

    Därför finner jag det ytterligt viktigt att Amnesty International markerar sitt oberoende av företag och marknadskrafter och ägnar sig åt uppgiften att bevaka de mänskliga rättigheterna i en tid då Den hårda ekonomiska verkligheten ... leder till att vi inte längre ser oss som en mänsklighet, utan tenderar att se till skillnaden mellan vår grupp och de andra . (AI-debatt 3/1992 s. 3)

    Att utarbeta komplicerade regelverk för vilka företag som ska få skriva sponsoravtal med oss är inte tillräckligt: detta handlar om att hävda vårt oberoende så klart att inga som helst tvivel kan uppstå.

    Då detta är en så viktig principfråga anser jag att den bör tas upp igen och att beslutet att tillåta sponsoravtal rivs upp. Att överhuvudtaget ägna tid och kraft åt arbete med att söka sponsorer är dessutom ett slöseri med resurser som bör användas för Amnestyarbetet.

    Jag yrkar därför att årsmötet beslutar

    att ge styrelsen i uppdrag att omedelbart avbryta allt arbete med att utforma sponsoravtal med företag.

    Hanna Stenström
    Grupp 82, Uppsala


    A2 Sponsring
    Enligt AI:s stadgar är Amnesty oberoende gentemot regeringar, ideologier, ekonomiska intressen. Rörelsen finansieras av medlemsavgifter, gruppavgifter, gåvor.

    Sponsoravtal innebär att det ekonomiska stöd AI får inte är villkorslöst. AI kan inte sägas vara oberoende gentemot de företag med vilka sponsoravtal ingås.

    Vi föreslår därför att årsmötet 1993 beslutar
    att sponsoravtal ej skall förekomma inom svenska sektionen av Amnesty International

    Grupp 198, Lindesberg

    Styrelsens yttrande till motionerna A1 och A2
    Vid årsmötet 1992 behandlades en motion om att uppdra åt styrelsen att snarast och med bredast möjliga kompetens göra aktiva insatser för att få till stånd sponsoravtal med seriösa företag och organisa-tioner, med iakttagande av de riktlinjer som den interna-ti-onella rörel-sen har fastlagt. Motionen besvarades med hänvisning till styrel-sens beslut i mars 1992 att inleda en försöksverksamhet med sponsring-.

    Beslutet innebär att sektionen ska inleda försöksprojekt med sponsring- som ska utvärderas senast i juni 1994. Utvärderingen ska ligga till grund för ett kommande principbeslut i frågan om sponsring. Styrelsen anser det viktigt att fullfölja denna försöks-verksamhet innan definitiv ställning tas i frågan

    Styrelsen avstyrker motionerna
    A3 Registrering av företag som kränker mänskliga rättigheter
    Amnesty International bör upprätta ett internationellt register över företag som förföljer och mördar anställda som verkar fackligt och i enlighet med lagar och mänskliga rättigheter. Eventuellt kan ett sådant register upprättas i samarbete med andra organisa-tioner eller kyrkor. Ofta har de företag som förföljer sina anställda i U-länder dotter-företag eller huvudkontor i demokratiska länder med fri press och TV. Blotta före-komsten av ett register över kränkande företag kan ge ett kraftigt stöd till frihet och rätt-visa. Om kunder och aktieägare får veta om övergreppen och att de registrerats och publiceras över hela världen lär pressen på företagen bli stor. Redan nu sker en fin upplys-ning om många övergrepp via vår tidning men ett systematiskt register eventuellt i samarbete med andra skulle ge ännu större effekt. Det skulle bli ett slags samlande upplys-ningskälla för alla. I USA har miljörörelsen lyckats bra med liknande aktiviteter mot miljöbovar.

    Amnesty International bör upprätta ett internationellt register över företag som kränker de mänskliga rättigheterna och bedriver terror mot de anställda. Registret kan upprättas i sam-arbete med andra organisationer eller kyrkor alternativt enbart av Amnesty International.

    Einar Hellbom


____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Sven BodinIndex: ORG 50/001/1993Kategori: Organisation - Årsmöten 1964 -
Ändrat: 98-02-09År: 1993Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________