______________________________________________________________________________________

Samordningar - Mellanöstern

______________________________________________________________________________________


MELLANÖSTERN


IRAK
I mars 1995 började jag som samordnare för Irak, en uppgift som tidigare varit obesatt. Fyra grupper arbetar med fall från Irak; försvunna shiamuslimska präster som fördes bort i samband med att upproret mot Saddam Husseins regim slogs ned i södra Irak 1991. En femte grupp, som upplöstes under hösten1arbetade för avskaffande av
dödsstraffet.
Arbetet med människorättsfrågor är för närvarande så gott som helt omöjligt i Irak. Inga observatörer släpps överhuvudtaget in i landet, må så vara FN:s specielle rapportör Max van der Stoel eller från någon annan organisation, inklusive Amnesty. Det är därför omöjligt att göra sig en klar bild av vad som pågår i Irak. Alla tecken tyder dock på att förtrycket hårdnar och att ingen respekt visas vad gäller skyddet av mänskliga rättigheter, snarare tvärtom, övergreppen är mycket svåra och oöverskådliga. Att grupperna inte får några svar på sina brev och förfrågningar kanske inte ens behöver påpekas, så ej heller brev från riksdagens människorättsgrupp. Den politiska situationen i Irak är mycket oviss och omöjlig att förutspå.
För att överhuvudtaget få information om vad som pågår inne i Irak och hjälp med att tolka och värdera de osäkra uppgifter som sipprar ut har jag ägnat stor del av mitt inledande samordningsarbete med att skapa kontakter med ett flertal exil-irakiska organisationer och människorätts grupper i Sverige och i utlandet, utöver oberoende politiska observatörer och sakkunniga.
En hel del irakisk-kurdiska organisationer och föreningar har hört av sig. Bland annat gällande Amnesty-rapporten, som kom i februari om brott mot mänskliga rättigheter i autonoma Kurdistan till följd av inbördesstriderna mellan de olika partierna. Jag har också bjudits in till möten för att tala.
Kontakten med grupperna har skett med brev och via telefon. Jag har ännu inte lyckats komma igång med, vilket är min avsikt, att sammanställa någon sorts nyhetsbrev rörande den aktuella händelseutvecklingen i Irak. Den mycket svåra situationen som idag råder där gör att jag finner det svårt att finna konkreta alternativa metoder att arbeta på och, tyvärr måste jag erkänna, har jag inte mött någon större respons från de berörda på IS att gå in i en sådan diskussion. Kontakten med dem har mest rört enkla konkreta frågor. I november var jag på ett seminarium för samordnare varvid jag hade en hel del givande möten, inte minst med andra Irak och Mellan Östern samordnare, och som jag hoppas skall kunna utvecklas i framtiden.

Johan Widén


IRAN
Iransamordningen har sedan mars skötts av undertecknad ensam, efter att tidigare varit en samordningsgrupp. Under året har ett av sektionens aktionsfall på Iran avslutats efter frigivning och ett annat av fallen har omplacerats inom sektionen. Numera är sålunda tre arbetsgrupper inom svenska sektionen aktiva med aktionsfall på Iran, två i Stockholm och en i Göteborg.
Samordningen har hållit kontakt med grupperna via brevutskick, telefon och e-mail. En ny Amnestyrapport om Iran släpptes den 31 maj och följdes av en section level action som pågick till den 31 augusti. Arbetet med samordningen har tyvärr blivit lidande av att undertecknad har befunnit sig utomlands större delen av tiden juni-december något jag hoppas ska ändras under det kommande året.

Två besök från Irans ambassad i Stockholm har mottagits på sekretariatet, det första i juni och det andra i december. Jag deltog personligen endast på det första. Till min stora besvikelse blev ett internationellt Iransamordnarmöte planerat till november inställt. Tyvärr har kontakten med IS ej fungerat helt tillfredsställande. Svar på förfrågningar kommer alltid väldigt sent, om alls.

Magnus Killander


ISRAEL
Samordningens ansvarsområde omfattar Israel, områdena ockuperade av Israel och områdena under den palestinska myndighetens (PA:s) jurisdiktion.

1995 var ett oroligt år i området vilket också avspeglas i AI:s verksamhet. Tyngdpunkten har legat på arbetet mot tortyr (Israel och PA), reaktioner på bombdåd (Hamas), utomrättsliga avrättningar (Israel), brister i rättegångsförfarande (Israel, PA). Under försommaren genomförde AI en internationell aktion som lyfte fram det försämrade läget för mänskliga rättigheter i området (Israel, PA), under sommaren en aktion för jurister fokuserad på de bristfälliga rättegångar som genomförts i Gaza vid säkerhetsdomstolar PA); under hösten en Rapid Response Action med anledning av att Israel de facto kan vara på väg att legalisera tortyr; vidare ett stort antal blixtaktioner under året.

Som samordnare har jag ansvar för tre grupper. Inga fall har avslutats under året, inte heller har några nya fall kommit till. Kontakten med grupperna har mest skett per brev: jag har informerat om AI:s ställningstagande och aktioner, gett vissa litteraturtips, sänt referat av föredrag som jag bedömt vara av intresse. En reflexion är dock att grupperna sällan ställer konkreta frågor. Alla tre grupperna har fall som rör Israel: vad jag vet finns ännu inga PA-fall som aktionsfall någonstans. Vidare har jag svarat på förfrågningar från personer inom och utanför AI om AI:s ställningstaganden i olika fall.

Karin Almbladh


JORDANIEN OCH LIBANON
Samordningen bildades under mars månad, 1995 och detta första verksamhetsår har fr a inneburit informationsinhämtning (f n arbetar jag med landprofiler). P.g.a. att den svenska sektionen inte har några fall i varken Jordanien eller Libanon är samordningens arbete inte riktat till några grupper. Jag har informerat olika personer som via sekretariatet fått mitt namn. Det har t ex varit medarbetare till Rädda Barnen, advokater vars klienter riskerat avvisning till Libanon eller Amnestymedlemmar.

Informationen från IS och kontakten med dem kunde varit bättre. Detta beror säkert på omorganisationen på IS och tillsättandet av nya tjänster på Mellanösternteamen.

I samband med att jag skulle resa till Libanon för en sex veckor lång vistelse under sommaren kontaktade jag IS i god tid för erbjuda dem mina tjänster. De hörde inte av sig utan med hjälp av Annika Lindgren fick jag efter flera försök kontakt med någon som arbetade på Mellanösternavdelningen. Någon vecka senare fick jag ett brev där man från IS önskade att jag skaffade militära strafflagar på arabiska under min tid i Libanon. Detta uppdrag utförde jag (lagarna vidarebefordrades med hjälp av Annette Lyth i samband med hennes resa till London).

Jag hade även medtagit visst broschyrmaterial på arabiska om Amnesty och av Amnesty och lämnade detta med Les Souems de la Charité de Besançon som bedriver biståndsarbete bland alla religiösa grupper i Libanon.

Läget i Jordanien
Under det gångna året har den politiska utvecklingen präglats av fredsprocessen i Mellanöstern med ett separat avtal mellan Israel och Jordanien. I Jordanien finns det dock tydliga tecken på att folket och kungen (och parlamentet) inte ser på freden med samma ögon. Många jordanier, däribland de med palestinsk bakgrund, anser att utvecklingen mot normala relationer med den forna fienden Israel är felaktig eller åtminstone förhastad. Detta har lett till demonstrationer och andra former av åsiktsyttringar som av säkerhetspolis och vanlig polis har tystats ned på ett ur mänskliga rättigheters synpunkt ledsamt sätt. journalister och fackförbund har mött svårigheter med yttrandefriheten.

Läget i Libanon
Även i Libanon har det politiska läget styrts av fredsprocessen. Men fr a i form av ett dödläge i förhandlingarna mellan Syrien och Israel som i stor grad påverkar situationen i södra Libanon, den s k säkerhetszonen och i landet i övrigt med det starka syriska inflytandet över libanesisk politik.
Under hösten ändrades den libanesiska konstitutionen så att det var möjligt att förlänga president Hrawis mandatperiod. Detta anses av många vara en olycklig utveckling av demokratin i efterkrigstidens Libanon. Man skjuter på detta sätt upp möjligheten till ett fritt presidentval. Generellt är det fortfarande mycket svårt att få tillförlitlig information om mänskliga rättigheter, politiska och andra fångars situation och säkerhetspolisens (både libanesisk och syrisk) arbete.

Karin Fredrikzon



MAGHREB
Samordningen som består av fyra medlemmar arbetar på de s.k. Maghrebländerna: Algeriet, Tunisien, Marocko och Västsahara. De fyra medlemmarna ansvarar för var sitt område vad beträffar informationsinläsning och kontakt med IS och arbetsgrupper, men arbetar tillsammans vad gäller förberedelse av kampanjer, översättningar mallbrev, direktkontakt med flyktingar, utbildning och kommentarer till olika "papper" från IS.

Under 1995 har samordningen deltagit i planeringen av kvinnokampanjen, i samordnarmöte och i strategimöte i sekretariatets regi.

Samordningen har kontinuerlig kontakt med franska sektionens Maghrebsamordnare.

ALGERIET
Två grupper arbtar med en ny typ av Action File där grupperna vänder sig till såväl opposition som regering. Grupperna har från IS fått ett mycket bra material att arbeta utifrån med många ideer till aktioner och har därför inte behövt så mycket extra hjälp från samordningen. Dessutom förekommer utbyte av ideer med arbetsgrupper i Europa som arbetar på samma "files"

Samordningen har deltagit i ambassadbesök och i ett möte med Rezag-Bara. ordförande i ONDH (Observatoire National des Droits de l'Homme ) som inbjudits till Sverige av Kristna Broderskapsrörelsen. Samo har också deltagit i en konferens om islam i Eslöv. Under konferensen belystes islam allmänt och situationen i Algeriet diskuterades.

Upplysningar om situationen i Algeriet har lämnats till flyktingombud och till advokater rned flyktingfall. Dessutom har direktkontakt förekommit med en flykting samt med algerier bosatta i Sverige.

MAROCKO och VÄSTSAHARA
Inom svenska sektionen arbetar 10 grupper med Marockofall. Nio av dessa fall har grupperna arbetat rned i många år. Fyra grupper arbetar med sahariska försvinnande-fall enligt en gammal dossier som IS förhoppningsvis kommer att revidera i början av 1996. Ytterligare fyra grupper arbetar med islamistfall, varav tre är after care. En grupp arbetar för att få klarhet i alla de "Tazmamertfångar" som avled under fångenskapen. Ett ny Action File har tillkommit under året: en grupp saharier som arresterades i samband med en demonstration i Laayoune och dömdes till mellan 15 och 20 års fängelse, en dom som genom kunglig nåd omvandlades till 1 år.

Trots den positiva utvecklingen med omfatlande amnestier under 90-talet så räknas fortfarande de sahariska försvinnandefaIlen i hundratal och ingenting nytt har hänt beträffande dessa fall under 1995.

TUNISIEN
De två arbetsgrupper som har fångfall i Tunisien har under året fortsatt att skicka brev till landets president m.fl. adressater. Inte vid något tillfälle har det kommit svar eller reaktion av något slag. Inte heller vet vi var fångarna finns och hur deras familjer har det. De arresteringar och frisläppanden i landet vilka uppmärksammats i internationell nyhetsförmedling berör inte våra fångfall utan avser mer kända personligheter. Den officielle tunisiska inställningen till AI gör att kontakter med ambassaden just nu inte är meningsfull.
Samordnaren har hållit kontakt med grupperna per telefon men i år inte engagerats som översättare.
Samordningen har under året klippt Le Monde och Jeune Afrique för sektionens räkning.
Maghrebsamordnarna

SYRIEN
Under 1995 har 25 grupper haft fångfall (49 fångar) i Syrien. Under året har fem av dessa frigivits och två är rapporterade döda. Fångfallen är till största delen långtidsfall och grupperna skriver tålmodigt år efter år. Året slutade lyckligt då 1200 politiska fångar frigavs i slutet av november!!! Vi väntar nu på besked från London om vilka dessa är.

Samordningen består av tre personer. Vi har under året gjort två utskick med information om landet. Vi har också haft kontakt med de flesta av grupperna. Kontakterna med grupperna handlade om t.ex. mer information om fångfallet (ibland via IS), råd och tips om brevskrivning, koll av översättningar via IS.
I september deltog vi i ett samordnar möte på svenska sekretariatet. Det handlade om det strategiska arbetet på Mellanöstern, det var mycket intressant och det är givande att träffa andra samordningsgrupper.
Vi har också kontakt med och skickar våra utskick till två finska grupper med fångfall i Syrien, under året har den ena gruppen fått besked om fången är frigiven.
Kerstin Olsson


____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Sven BodinIndex: ORG 50/003/1996Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 98-01-05År: 1996Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________