____________________________________________________________________________________________

Valberedningens förslag samt DO:s förslag till valberedning
____________________________________________________________________________________________














VALBEREDNINGENS FÖRSLAG


DISTRIKTSOMBUDENS FÖRSLAG TILL VALBEREDNING














VALBEREDNINGENS FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTET 2004

Presentation av kandidater


1. SEKTIONENS STYRELSE

Valberedningens förslag till ordförande 2004-2006




Christine Pamp, 40 år (nyval)
Lilla Trällekilla
417 43 Genarp

Utbildning och yrkeserfarenhet
Arbetat med utbildning inom nya medier, grafisk produktion och projektledning. Därutöver har jag tagit initiativet till, grundat och drivit två aktiebolag – det första inom IT-området och
det andra som Sveriges första ridskola inom westernridning. Idag arbetar jag som egen företagare inom just de områdena. Verkar som webbmaster för svenska Apple och arbetar i övrigt med grafisk design och webbutveckling samt utbildning inom grupputveckling och projektledning.

Amnestyerfarenhet
Aktiv medlem sedan 1977. Jag har varit aktiv på alla nivåer inom organisationen. Styrelseledamot och Iransamordnare 1988-1993. Sektionens ordförande 1993-1996. Jag har deltagit i fyra internationella rådsmöten, två internationella kassörsmöten samt ett stort antal andra internationella möten. Jag har också deltagit i ett antal utredningsarbeten efter min tid i styrelsen, bl.a. demokratiutredningen och en utredning kring fondens och sektionens insamlingsarbete. Medlem i Granskningskommittén sedan 2002.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag har blivit ombedd att kandidera som ordförande i ett läge där styrelsen genomgår ett slags generationsskifte. Mot den bakgrunden blir mitt mål att fungera samlande, vägledande och inspirerande. Jag vill bidra till kontinuiteten och dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter, men också vara lyhörd för nya idéer kring styrelsens samarbetsformer och sektionens utveckling.


Valberedningens förslag till fyllnadsval av ordinarie ledamot 2004-2005

Christian Engberg, 31 år (suppleant 2003-2004)
Östra Storgatan 107 A
554 52 Jönköping



Utbildning och yrkeserfarenhet
Civilingenjör inom miljö- och vattenteknik. Har jobbat 5 år som systemutvecklare på Lantmäteriet och arbetar numera som systemutvecklare på Högskolan i Jönköping.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan slutet av 80-talet. Till 1991 aktiv i Amnestygrupp i Malung, under våren 1992 gruppsekreterare i Amnestygrupp i Uppsala, 1999-2002 kassör i grupp 121 i Gävle. Sedan hösten 2002 aktiv i grupp 254 i Jönköping, ansvarig för gruppens aktionsfall och ansvarig för distriktets hemsida. Suppleant i sektionsstyrelsen sedan 2003. Som styrelsens representant har jag under året deltagit i och varit sammankallande i den grupp som tillsatts för att utvärdera det nya distriktscentret i Malmö.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
1992-1993 gick jag Namibiakursen på Färnebo folkhögskola. 1995 aktiv inom RFSL, Uppsala och suppleant i styrelsen. 1994-1999 bodvärd på U-landsboden Globalen i Uppsala.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag har varit aktiv i olika grupper på olika orter och har erfarenhet av hur olika förutsättningarna kan vara för grupperna. Inom styrelsen vill jag gärna aktivt medverka i att kontoren i Göteborg och Malmö organiseras på ett långsiktigt sätt. Jag vill också arbeta för att svenska Amnesty skall bli bättre på IT-sidan.


Valberedningens förslag till ordinarie ledamöter 2004-2006

Sune Montán, 48 år (suppleant 2003-2004)
Lagerbrings väg 2 A
224 60 Lund



Utbildning och yrkeserfarenhet
Civilingenjör, teknisk doktor. Har mest arbetat i små forskningsnära företag med många internationella kontakter. Jag har varit del av företagsledningen i några av företagen.

Amnestyerfarenhet
Medlem och aktiv sedan 1984. Gruppsekreterare 1986-1993. Medlem i sektionens D-utskott 1994-1998. Medlem i sektionens C-utskott 1999-2000.
Ledamot i Lundaavdelningens styrelse från 1997, dess ordförande 1997-2001.
Deltagit i Amnestys postorderverksamhet som finns i Lund.
Arbetat med sektionens nuvarande handlingsplan och den internationella handlingsplanen för svenska sektionens styrelse.
Suppleant i Granskningskommittén 2001-2002.
Suppleant i sektionsstyrelsen sedan 2003.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag är van att föra utredningar, analyser och beslutsunderlag.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag känner aktivisternas villkor. Jag är en van organisatör och jag har idéer om organisatoriska förändringar som förhoppningsvis kan leda till ökad aktivism.


Magnus Brattgård, 38 år (nyval)
Renvägen 15
134 34 Gustavsberg



Utbildning och yrkeserfarenhet
Fil.kand. med sociologi som huvudämne. Även bl.a. statsvetenskap, nationalekonomi, europeiskt kulturarv och nordiska språk.
Social Security in Europe, 10 poäng och Internationell politik och Samhällsvetenskaplig metod, 12 poäng.
Jag har främst arbetat med strategiska frågor rörande statsförvaltningens arbete och dess utveckling. Under den mesta tiden fokuserat på de möjligheter informationstekniken ger. Sedan två år arbetar jag på Riksförsäkringsverket och dess IT-stab. Tidigare yrkeserfarenheter (1982-1989) har inneburit arbete som ombudsman inom Elevorganisationen och Operation dagsverke.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1982 och aktiv sedan 1988. Jag har varit organiserad aktiv på följande sätt:
-ledamot av sektionsstyrelsen 1991-1997, varav vice ordförande de sista tre åren.
-gruppaktiv i Malmö och Växjö
-distriktsaktiv i Stockholm med några år i distriktsstyrelsen, främst åren 1999-2001.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbete inom Amnesty
Det utåtriktade arbetet – att nå så många som möjligt i Sverige med vårt budskap och skapa möjlighet till aktivitet har alltid legat mig varmt om hjärtat.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag tror främst att jag kan bidra med kompetens inom organisation och styrning av verksamheten. För att få en organisation som Amnesty att fungera är det viktigt att vi har en effektiv organisation med tydliga mål och en god hushållning med resurser.
Ida Burlin, 23 år (nyval)
Kanalgatan 26 A
931 32 Skellefteå



Utbildning och yrkeserfarenhet
Studerar nu på socionomprogrammets fjärde termin. Har fil. kand. i psykologi samt har läst fristående kurser i idéhistoria, lesbian/gaystudies.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1995. Gruppsekreterare i ungdomsgrupp. Har varit medlem i ungdomsrådet och i B-utskottet. Distriktsombud för Västerbotten i två år.

Vad tror du att kan bidra med som förtroendevald?
Har en stark övertygelse om att Amnestys arbete gör skillnad och att alla som är intresserade har en plats i detta arbete. Jag anser att det är viktigt att Amnesty fortsätter att vara en aktivistorganisation och vill jobba för mer aktivism och fler medlemmar. Jag är positiv och arbetar gärna i grupp samt trivs med att ha många bollar i luften.


Valberedningens förslag till suppleanter 2004-2005

Erik Jennische, 32 år (nyval)
Inedalsgatan 21
112 33 Stockholm


Utbildning och Yrkeserfarenhet
Fil. mag. i sociologi och ett år latinamerikansk historia vid Universidad de Buenos Aires
· 2002- Generalsekreterare för svenskt internationellt liberalt centrum, Silc
· 2000-2002 Projektledare, Silc
· 1998-2000 Sommarvikarie på Göteborgs-Tidningen, Västerbottens-Kuriren och Göteborgsposten
Jag arbetar med demokratiutveckling på Balkan sedan 1994 och med delar av demokratirörelsen på Kuba sedan 1998 inom den liberala rörelsen. Inom Silc har jag dessutom samarbetat mycket med demokratiaktivister i bl a Ryssland och Vitryssland.

Amnestyerfarenhet
Jag är medlem i Amnesty sedan början av 1990-talet. Det är ett ställningstagande för de värderingar Amnesty står för och för organisationens arbete.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
De senaste åren har jag arbetat mycket med opinionsbildning i Sverige kring människorättsfrågor och politiska fångar, främst angående Kuba och Vitryssland och på sistone Eritrea.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag har alltid varit en folkrörelsemänniska och vet betydelsen av fungerande interndemokrati och aktivt jämställdhetsarbete i en organisation. Styrelsearbetet måste vara väl förankrat i medlemskåren och jag har stor lust att bättre lära känna Amnesty olika distrikt och arbetsgrupper. Som styrelseledamot hoppas jag bidra med min erfarenheter från praktiskt demokratiseringsarbete, opinionsbildning och klassisk folkrörelse för att Amnesty ännu bättre skall kanalisera medlemmarnas engagemang för mänskliga rättigheter.


Shirin Heidari, 30 år (nyval)
St. Eriksgatan 23, 4tr
112 39 Stockholm



Utbildning och Yrkeserfarenhet
Jag har studerat naturvetenskapliga programmet vid Uppsala universitet. Jag har även studerat några fristående kurser i företagsekonomi samt språkpsykologi. Jag doktorerade inom cancerforskning vid KI våren 2001.
Under 2001-2003 arbetade jag som forskare med utveckling av HIV-vacciner vid Karolinska Institutet/Smittskyddsinstitutet.
Fr o m mars 2004 kommer jag att arbeta deltid som forskare inom HIV-vaccinforskning och deltid på Noaks ark, Röda Korset.

Amnestyerfarenhet
Jag började engagera mig aktivt som landsamordnare på Libanon för Amnesty hösten 2002 och har haft tillfälle att arbeta med ett antal aktionsfall.

Vad tror du att kan bidra med som förtroendevald?
Som förtroendeledamot hoppas jag kunna påverka Amnesty för att prova nya sätt att nå flera människor, speciellt sådana med invandrarbakgrund, vilka verkar vara underrepresenterade
i Amnesty. Jag tror att flertalet invandrare har egen erfarenhet av kränkning av mänskliga rättigheter och kan bidra i kampen mot dessa orättvisor. Jag skulle vilja påverka Amnesty att synas mer för att skapa flera tillfällen för folk att kunna lära sig mer om Amnestys arbete och därmed ha möjligheten att bli aktiva medlemmar.


2. AMNESTYFONDENS STYRELSE

Valberedningens förslag till fyllnadsval som ordinarie ledamot 2004-2005

Ulla Kullenberg, 59 år (nyval)
Rörstrandsgatan 54
168 30 Stockholm



Utbildning och Yrkeserfarenhet
Fil kand i litteraturhistoria 1968 vid Uppsala universitet, historia och ryska senare kompletterad med ekonomisk historia och kriminologi.
Socionomexamen 1975.
Därefter arbetade jag som socialsekreterare mellan åren 1975-86. Kurator vid Judiska församlingen 1986-1989. Fr o m 1989-2000 anställning vid Utbildningsförvaltningen i Stockholm som skolkurator.
Sedan år 2000 anställning som kurator ännu en gång vid Judiska församlingen i Stockholm. Huvudsakliga arbetsuppgifter är mottagande av asylsökande från forna Sovjetunionen. Jag är väl insatt i vår flyktinglagstiftning.

Amnestyerfarenhet
Tillsammans med några vänner bildade jag en grupp inom Amnesty i Sköndal 1997, där jag
alltsedan gruppen bildades har varit kassör. År 2000 blev jag samordnare för Tunisien och
senare även SURAN-samordnare (forna Sovjetstaterna). Fr om 2004 har jag avsagt mig dessa
uppdrag för att istället vara samordnare för Vitrysssland, ett land jag besökt och kommer att
fortsätta besöka.

Andra erfarenheter som kan vara till nytta för arbetet inom Amnesty?
Jag talar engelska och ryska utan problem – italienska, tyska och franska med problem.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Föreställer mig att jag som förtroendevald kan bidra med viss landinformation men framför
allt genom min ambition att inhämta mer kunskap om de frågor som kommer att vara aktuella.


Valberedningens förslag till ordinarie ledamöter 2004-2006

Sven Olsson, 36 år (omval)
Glasmästaregatan 11 C
412 62 Göteborg



Utbildning och yrkeserfarenhet
Gymnasielärare i samhällskunskap och geografi, grundskollärare för årskurs 4-9 i SO-ämnen
med internationell inriktning.
Har arbetat som lärare i 6 år men arbetar sedan 2 år tillbaka på lärarutbildningen vid Göteborgs universitet samt på Göteborgsregionens kommunalförbund med fortbildning för
lärare om internationella frågor.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan slutet av 80-talet. Aktiv i grupp 27 under 90-talet, medlem i fackliga specialgruppen sedan 1996, föredragshållare inom rörelsen samt har suttit i fondstyrelsen sedan år 2000.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Jag har arbetat länge i olika frivilligorganisationer med fokus på global rättvisa. Reser mycket på fritiden, främst till utvecklingsländer. Internationell resursperson och kursledare
inom Lärarförbundet.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Engagemang och vilja att göra ett bra jobb. Erfarenhet.


Maria Bexelius, 30 år (omval)
Högalidsgatan 27, 1tr
117 30 Stockholm



Utbildning och yrkeserfarenhet
Fil.kand. i statsvetenskap med bl.a. freds- och konfliktforskning och folkrätt; projektledare för projektet ”Asylsökande kvinnors rättigheter”, Terrafem.; praktik samt visst arbete
på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar vid skrivandet av rapporten ”Kvinnor på flykt – en analys av svensk asylpolitik ur ett genusperspektiv 1997-2000”.

Amnestyerfarenhet
Vikarierande pressekreterare, vikarierande flyktinghandläggare respektive assistent till pressekreteraren under Radiohjälpskampanjens slutskede samt vikarie i receptionen.
Sedan år 2003 har jag varit ledamot av fondstyrelsen.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Frivilligarbete på barnhem i Indien samt rest i Indien och Nepal hösten 1995; besök i Indien våren 1999 i syfte att intervjua kvinnor från ursprungsbefolkningen i Orissa om deras syn på
politik, jämställdhet, mansvåld och om deras proteströrelse mot polisvåld.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag tror att jag framförallt kan bidra med mina erfarenheter och kunskaper om kvinnors rättigheter och genusbaserade MR-kränkningar liksom om internationell respektive svensk asylrätt. Min förhoppning är att dessa kunskaper skall vara till nytta vid bedömningen av enskilda ansökningar till Fonden, men också vid mer allmänna diskussioner om hur arbetet för kvinnors
och asylsökandes rättigheter kan utvecklas inom ramen för Amnestys åtagande.


Amelie Bendz, 59 år (nyval)
Teknikvägen 23
186 32 Vallentuna



Utbildning och Yrkeserfarenhet
Förskollärare

Amnestyerfarenhet
Medlem i Amnesty sedan 1972.
1972-1986 medlem i grupp 226, Helsingborg
1975-1983 ledamot av sektionsstyrelsen. I denna framförallt ansvarig för kampanjer och aktioner. Västeuropasamordnare några år i början av 90-talet.
Ledamot i fondstyrelsen två perioder (4 år varje gång) under 80 och 90-talen.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Lång Amnestyerfarenhet, framförallt intresserad av policy- och biståndsfrågor.


Valberedningens förslag till suppleanter 2004-2005

Mårten Bengtsson, 48 år (nyval)
Höckertsvägen 32
168 50 Bromma



Utbildning och Yrkeserfarenhet
Jur. kand. 1981. Jag inledde mitt yrkesliv med domstolsarbete till 1985 i Umeå och Stockholm. Därefter arbetade jag sex år som förbundsjurist på Svenska kommunförbundet med hela landet som arbetsfält.
Sedan 1991 arbetar jag på Advokatfirman Åberg & Son med i första hand miljörätt, fastighetsrätt och skadeståndsrätt.

Amnestyerfarenhet
Medlem i Amnesty sedan 1976. I Umeå var jag aktiv i grupp 56 under åren 1981-1983, därefter medlem i juristgruppen till i början av 90-talet, varav något år som gruppsekreterare.
Hösten 1998 ledamot av Översynskommittén, som tillsattes av IEC för att granska situationen inom den svenska sektionen. Gruppen gjorde en juridisk analys av sektionens stadgar och andra beslutsverktyg.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
1990 var jag på uppdrag av internationella juristkommissionen som rättegångsobservatör på Västbanken.

Vad tror du att kan bidra med som förtroendevald?
Som suppleant i Amnestyfondens styrelse tror jag att min Amnestyerfarenhet och juridiska kunskaper gör det möjligt för mig att göra bra bedömningar av biståndsansökningarna.


Maria Gustafsson, 33 år (nyval)
Boothsgatan 4
802 80 Gävle



Utbildning och Yrkeserfarenhet
Språkvetare som har läst även statsvetenskap samt litet juridik och folkrätt. Sedan snart sju år tillbaka arbetar jag som lärare i franska och spanska samt med min egen firma som
översättare och tolk.

Amnestyerfarenhet
Har varit aktiv i amnestygrupp 121 i Gävle i ett par år.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta i ditt arbete inom Amnesty?
Jag har arbetat mycket ideellt i olika föreningar; studentnation i Lund, Lärarna i moderna språk, Sveriges facköversättarförening m.fl.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Jag är en entusiastisk och engagerad person som gärna uppmuntrar människor omkring mig även när det känns tungt. Som ledamot i fondstyrelsen är det bra att ha något begrepp om
ekonomi. Utan att vara expert kan jag säga att jag har vissa kunskaper om det, eftersom jag sedan 1998 drivit enskild firma.


3. GRANSKNINGSKOMMITTÉN

Valberedningens förslag till ordinarie ledamöter 2004-2005

Birgitta Grind, 66 år (omval)
Gillerbacken 28
124 64 Bandhagen


Utbildning och Yrkeserfarenhet
Lärare under 40 år, numera pensionerad.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1970, gruppsekreterare, distriktsombud, ledamot av sektionsstyrelsen 1983-1988.
Ledamot i sektionens valberedning, ledamot i B- och C-utskotten. Ledamot av Granskningskommittén sedan 1998.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Amnestykunskap och erfarenhet.


Jan Nygren, 60 år (omval)
Minkvägen 12
312 71 Laholm



Utbildning och Yrkeserfarenhet
Ingenjör och inköpschef.

Amnestyerfarenhet
Medlem sedan 1983. Gruppsekreterare sedan 1988. Suppleant i sektionsstyrelsen 1994-95.
Ledamot i C-utskottet 1994-96. Kassör i distrikt Kalmar/Kronoberg sedan 1997.
Ledamot i Granskningskommittén sedan ett antal år.

Vilka andra erfarenheter har du som kan vara till nytta för ditt arbete inom Amnesty?
Föreningsliv i olika styrelser i 30-35 år.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Med den erfarenhet jag har från yrkes- och föreningsliv.


Kerstin Sundman, 56 år (omval)
Västra Gunnesgärde 29
417 49 Göteborg



Utbildning och Yrkeserfarenhet
Fil dr socialantropolog. Jag har arbetat som sekreterare men är nu verksam som forskare och lärare på Göteborgs Universitet.

Amnestyerfarenhet
Aktiv medlem sedan mitten av 70-talet. Arbetat på många olika nivåer; grupp, distrikt, sektionsstyrelse, valberedning. Jag har också deltagit i flera internationella rådsmöten och
andra internationella möten.

Vad tror du att du kan bidra med som förtroendevald?
Mina kunskaper och erfarenheter av arbete på olika nivåer inom Amnesty. Analytisk förmåga och att kunna relatera ekonomiska siffror till verksamheten.


Valberedningens förslag till suppleant 2004-2005

Bo Lindblom, 74 år (nyval)
Byvägen 32
312 95 Laholm



Utbildning och yrkeserfarenhet
Pensionerad lärare, författare och debattör.

Amnestyerfarenhet
Ledamot av sektionsstyrelsen 1969-1979 och 1986-1992, under den första perioden ett antal år som ordförande. Samordnare för Centralamerika 1976-1986. Tidigare ledamot av
Borderline Committe och Membership Appeals Committee. Distriktsombud för Hallandsdistriktet.


4. REVISORER

Valberedningens förslag till revisorer 2004-2005

Till ordinarie revisor föreslås Jan Nyström, BDO-Feinsteins Revisions AB och som revisorsuppleant föreslås Ove Olsson, BDO-Feinsteins Revisions AB.


5. DISTRIKTSOMBUDENS FÖRSLAG TILL VALBEREDNING 2004-2005

Ordinarie ledamöter

Karolina Henning-Pontén, Göteborg

Vivi Anna Steinmark, Halmstad

Tony Öhrling, Kristianstad


Suppleanter

Sarah Korner, Göteborg

David Langlet, Järfälla

Maria Lindgren, Umeå



____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Fredrik MattssonIndex: ORG 50/004/2004Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 2005-03-18År: 2004Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________