______________________________________________________________________________________

Distrikt 14

______________________________________________________________________________________

DISTRIKT 14: STORSTOCKHOLM

DISTRIKT 14
1994
1995
Invånare
1 629 333
1 629 333
Medlemmar
18 996
24 824
Grupper
66
64
Blixtaktioner
54
66
Prenumeranter
1 475
1 241
Gåvogivare
14 559
19 744
Ek. bidrag sektionen
448 199 kr
466 336 kr
Ek. bidrag Amnestyfonden
104 286 kr
68 295 kr

Mål 1: Vi ska intensifiera vårt arbete för de mänskliga rättigheterna och fördjupa kunskapen om Amnestys åtagande.

Organisation: Enligt Svenska sektionens stadgar skall distrikten årligen välja ett eller flera distriktsombud (DO). Då Stockholmsdistriktet är sektionens största distrikt är de arbetsuppgifter som åIäggs DO - enligt stadgarna och den s.k. lathunden för DO - alltför betungande för att skötas av endast en eller ett par personer. Stockholmsdistriktet väljer därför på sitt årsmöte en styrelse, som tillsammans med aktionsgrupperna fungerar som DO. Inom sig väljer styrelsen DO vilka främst har en formell funktion, t.ex. att representera distriktet på DOmöten och budgetmöte.) Under 1995 har distriktsstyrelsen bestått av 11 ledamöter (ordförande, kassör, 7 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter) och haft 11 protokollförda möten samt 3 arbetsmöten.
Aktionsgrupperna är specialiserade inom olika arbetsområden. De får riktlinjer av distriktsstyrelsen men arbetar därutöver självständigt; en eller flera ansvariga leder aktionsgruppernas verksamhet och håller kontakten med styrelsen. Under året har fem aktionsgrupper verkat, nämligen Flyktinggruppen, PR-gruppen, DistriktsNytt, Information och utbildning och Insamlingsgruppen.
Distriktet hyr en lokal i centrala Stockholm, vilken har fungerat bl.a. som mötesplats för styrelsen, aktionsgrupperna och arbetsgrupperna; i lokalen har utbildningar och kortkurser hållts och en försäljning av varor från bl.a. butiken i Malmö har kommit till stånd under året. Lokalen har en komplett kontorsutrustning och är därför även bas för distriktets administration; under året har den varit bemannad mellan två och tre eftermiddagar i veckan.

Kontakt med grupperna: Grupperna fick under året 10 nummer av distriktets tidning DistriktsNytt, som gav information om bl.a. evenemang i distriktet och om hur styrelsen och aktionsgrupperna arbetade. Via bl.a. Distrikts Nytt kallades grupperna till flera möten: det viktigaste var årsmötet som ägde rum i mars. Grupperna kallades även till ett höstmöte (vilket vi var tvugna att ställa in p.g.a. för få anmälningar), ett möte för att diskutera sektionens handlingsplan 1996-2000 och ett annat för att diskutera sektionens budget 1996.
Varje styrelseledamot är kontaktperson för flera arbetsgrupper och under året har styrelsen utarbetat en lathund för hur styrelseledamöterna skall upprätthåIla och utveckla denna kontakt. Vi har under året upplevt att kontakten mellan grupper och distriktsstyrelse är dålig. Styrelsen lyckades inte nå ut med information om distriktets samordnade arbete i tillräckligt stor utsträckning. Flera evenemang har ställts in p.g.a. bristande intresse från medlemmarna och på de möten o.dyl. som arrangerats är deltagandet lågt. (Det är även av den anledningen som distriktet har legat lågt med kampanjarbete och utåtriktat arbete under året.)

Information och utbildning: Aktionsgruppen för information och utbildning har under 1995 arrangerat kortkurser för nya medlemmar som vill bli aktiva, assisterat nybildade grupper, placerat in nya medlemmar i redan befintliga grupper, informerat om Amnesty och mänskliga rättigheter i skolor m.m. och deltagit i SAMFI-arbetet (samordningsgruppen för miljö, fred och internationalisering i skolan). Gruppen har även i linje med den motion som antogs på sektionens årsmöte 1995 börjat arbeta på att värva fler pensionärer till aktivt arbete.
PR: I mars 1995 bildades aktionsgruppen för PR. Gruppen har under året bl.a. skrivit reportage i Distrikts Nytt, fört in information om Amnesty i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet m.fl. och medverkat vid planeringen och genomförandet av Hoppets Dag.

Flyktingarbete: I början av året sköttes flyktingarbetet inom distriktet av en person, nämligen vårt flyktingombud. Under våren bildades en aktionsgrupp för flyktingarbete med 6-8 medlemmar; intresset för att arbeta med flyktingfrågor har visat sig vara mycket stort. Flyktinggruppen arrangerade "5i12-manifestationen " mot rasism och främlingsfientlighet, vilken genomfördes tillsammans med andra människorättsorganisationer som Rädda Barnen och Röda Korset. Dessutom har gruppen bl.a. informerat asylsökande på Carlslundsslussen om den svenska asylprocessen, deltagit i ledningsgruppen för samordningstjänsten ute på Carlslund och bemannat distriktslokalen en eftermiddag i veckan.

Stockholmsdistriktet har i flera år betalat en del av tjänsten på Carlslundsslussen Då denna utgift var allt för betungande för distriktet har vi fr.o.m. 1995 delat upp avgiften på de distrikt vars flyktingförläggningar får asylsökande utslussade från Carlslund


Mål 2: Vi ska främja utvecklingen av den internationella rörelsen

---------------

Mål 3: Vi ska bredda den finansiella basen för verksamheten.

Insamling: Distriktet har en aktionsgrupp för insamling samt ett nätverk med insamlare kopplat till aktionsgruppen. Under 1995 har gruppen haft ca 40 insamlingar; det har rört sig om olika typer av evenemang, t.ex. festivaler och rock- och kyrkokonserter. Dessutom har gruppen bössor utplacerade runt om i Stockholm.

Anna Dahlbäck
ordförande


____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Sven BodinIndex: ORG 50/003/1996Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 98-01-05År: 1996Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________