____________________________________________________________________________________________

Seminariepass
____________________________________________________________________________________________

SEMINARIEPASS 1 (lördag 11.00-12.30)

A. Sanktioner - en metod att verka för mänskliga rättigheter?
Många anser att omvärldens sanktioner mot Sydafrika var en av de allra viktigaste faktorerna bakom apartheids fall i början av 90-talet. I Irak har hundratusentals människor dött till följd av den livsmedelsbrist som sanktionerna mot landet skapat. Detta utan att Saddam Husseins makt tycks ha försvagats nämnvärt. Är sanktioner en effektiv metod för att stärka de mänskliga rättigheterna? Vad krävs för att de ska ge önskat resultat och hur förhindrar man att de drabbar civila? Vilken roll ska Amnesty spela i frågan om sanktioners vara eller icke vara?

Seminariet leds av Johanna Wiklund från Svenska FN-förbundet och Christian Gräslund i sektionsstyrelsen.

B. Amnesty's work on Military, Security and Police transfers (MSP)
The Military, Security and Police personnel commit most of the human rights violations of concern to Amnesty, mostly using some sort of MSP equipment. The aim of this seminar will be to increase understanding of the various links between human rights violations and MSP transfers, and to improve skills for campaigning on those links. The workshop will involve various forms of media and examples of security and torture equipment will be on display. We will also discuss campaigning techniques, with examples of MSP work in the UK section. Hopefully, the workshop will result in the formation of a new Swedish MSP-group.

The workshop will be run by Sauro Scarpelli, MSP campaign organizer at the International Secretariat, and Robert Parker, MSP coordinator at the section in the United Kingdom.

C. Att söka asyl - en mänsklig rättighet!
Flyktingpolitiken inom Sverige och EU har kritiserats av Amnesty vid upprepade tillfällen under de senaste åren. Är asylrätten hotad? Håller EU på att utvecklas till en fästning? Är det möjligt att harmonisera flyktingpolitiken i Europa? Hur kan Amnesty och andra frivilligorganisationer verka för en human tillämpning av den svenska flyktinglagstiftningen? Vi kommer att diskutera ovanstående frågor i syfte att komma fram till vad Amnestys grupper och medlemmar kan göra konkret för att skydda asylrätten.

Seminariet leds av Michael Williams, ordförande för Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd (FARR), och Madeleine Seidlitz, flyktinghandläggare på sekretariatet.

D. Ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter - nya inslag i framtidens Amnesty!
En av de frågor som diskuterats flitigast inom Amnesty under de senaste åren är i vilken utsträckning vi bör utvidga vårt arbete till att också involvera de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna i vårt arbete. Vårt nya åtagande ger oss möjlighet att protestera, inte bara när människor fängslas för sina åsikter eller sin identitet, utan även när de av samma orsaker t.ex. får sina hus förstörda eller nekas sjukvård och utbildning. Vilka möjligheter öppnar detta i vårt arbete? Kommer våra kampanjmetoder att förändras? Detta är några av de frågor som kommer att diskuteras i syfte att bringa klarhet kring hur framtidens Amnesty kommer att se ut.

Seminariet leds av Agneta Söder, medlemsutbildare på sekretariatet, och Stefan Johansson, en av deltagarna i svenska delegationen till det internationella rådsmötet i Dakar 2001.

E. Amnestys arbete för kvinnor
Traditionellt har Amnestys arbete oftast handlat om män. Politiskt engagemang är i många länder en manlig företeelse och de samvetsfångar som Amnesty vädjat för har oftast varit män, liksom de dödsdömda och de som utsätts för politiska mord. Övergreppen mot kvinnor har varit svårare för oss att identifiera. Kvinnor utsätts ofta för övergrepp just för att de är kvinnor och för att de har en utsatt ställning i de flesta samhällen. I många konflikter våldtas kvinnor systematiskt av väpnade grupper i syfte att terrorisera befolkningen. Kvinnor misshandlas och trakasseras sexuellt på polisstationer i vetskap om att det ofta är socialt omöjligt för dem att anmäla övergreppen. Under det här seminariet kommer vi att diskutera vad Amnesty kan göra för att ge större uppmärksamhet åt dessa övergrepp och vad grupper och medlemmar kan göra konkret för att främja kvinnors rättigheter.

Seminariet leds av Kerstin Sundman och Camilla Törngren, medlemmar i Amnestys kvinnorättsgrupp i Göteborg.



SEMINARIEPASS 2 (lördag kl. 18.00-19.30)

F. Media - ett redskap för de mänskliga rättigheterna
Media kan vara ett oerhört bra sätt att nå ut till många människor, vidga vyer, skapa medvetenhet och debatt. Media kan helt enkelt vara en bra redskap i arbetet för de mänskliga rättigheterna. Men hur får man tillträde till media? Konkurrensen är hård och utrymmet begränsat. Men det finns vägar! Under semineriet kommer vi att diskutera olika metoder och ge tips, både vad gäller hur vi når ut med vårt budskap och vad som är bra att tänka på under en intervju.

Seminariet leds av John Peder Egenaes, pressansvarig vid norska sektionen, och Annika Flensburg, pressekreterare vid svenska sektionen.

G. Att tala inför publik
Att vara informatör och presentera mänskliga rättigheter för skolklasser eller andra grupper är en både viktig och utmanande uppgift. Hur förmedlar man komplicerad och detaljerad information utan att bli tråkig? Hur berättar man om människoöden på ett gripande och fängslande sätt? Hur mycket ska man berätta om Amnestys organisation och arbetssätt? Det är många frågor att ta ställning till när man förbereder sin presentation, och dessutom kanske all planering kullkastas av besvärliga lysnare. Under det här seminariet kommer vi att diskutera hur man förbereder sig på bästa sätt som informatör, hur man undviker de vanligaste fällorna och hur man hanterar knepiga frågor och nervositet.

Seminariet leds av Maja Åberg, generalsekreterarassistent på sekretariatet, och Magnus Öhman i sektionsstyrelsen.

H. How can we make better use of IT in our campaign work?
Information Technology, from e-mail & the Internet to SMS messaging gives Amnesty tools for working together and reaching others. How can we make best use of new techniques to acheive our campaigning goals? The Review of Campaigning agreed at the last ICM proposes a new structure for servicing our membership country work. Intranet spaces will be used to connect the IS, the sections and volunteer coordinators working on a country "to develop action ideas,... to exchange information about progress of actions and to circulate follow-up and feed-back information". Action Files, RANs and country actions will be merged within these Country Action Programs. What would such an Intranet space look like in order to best serve the members and improve the communication with the IS? During this workshop, we'll exchange ideas and experiences in order to look at how we can use IT to both improve our outreach work as well as our internal communication.

The workshop will be run by Martin Clark, campaign coordinator at the International Secretariat, and Eva Ingemarsson, Campaign- and Action File-coordinator in the Swedish section.

I. Att förmedla visuell information
I Amnesty förmedlar vi merparten av vår information via text. Detta i t.ex. rapporter, artiklar och insändare. Men hur kan vi göra vårt budskap tillgängligt även visuellt? Under det här seminariet kommer vi att prata om hur vi kan producera affischer och utställningsmaterial, hur vi kan använda visuella effekter för att uppmärksamma våra utåtriktade aktiviteter och hur vi kan förmedla vårt budskap genom dramatik. Syftet är att hitta nya vägar att göra vårt budskap starkare och tydligare, väcka tankar och kanske också vara lite provocerande.

Seminariet leds av Wille Holgers, dramalärare på Ljungskile Folkhögskola, och Andrea Bodekull, ansvarig för kampanjer och aktioner på sekretariatet.



SEMINARIEPASS 3 (söndag kl. 11.00-12.30):

J. Att skapa uppmärksamhet genom manifestationer
En viktig uppgift för de flesta amnestygrupper är ”att synas på stan”. Det behöver inte vara något stort och pampigt med många deltagare. Har man bra material kan det räcka med två eller tre. På affärsgatan eller torget finns det möjlighet att träffa människor som vill veta vad den lokala gruppen arbetar med, som kanske vill lämna ett bidrag, eller som rentav vill vara med i gruppen. Under det här seminariet ska vi prata om hur man syns så bra som möjligt, hur man roar så många som möjligt och hur man skrämmer så få som möjligt. Var hittar man material, hur sätter man ihop det? Vi utbyter praktiska tips och hinner nog också öva en del tokerier för såväl gammal som ung.

Seminariet leds av Bo Lindblom, distriktsombud för Hallandsdistriktet, och Sofie Stenberg, gruppsekreterare för grupp 169 i Halmstad.

K. Gruppdynamik - hur skapar man en fungerande arbetsgrupp
Det är inte alltid lätt att få medlemmarna i en amnestygrupp att fungera bra tillsammans. Vi vill att arbetet ska vara effektivt, men också trevligt och socialt givande. Vi vill ha ha öppna och givande diskussioner, men inte ha långa och pladdriga möten. Vi vill uträtta mycket, men vill inte att arbetet ska ta för mycket tid i anspråk. Under seminariet kommer vi att diskutera olika konkreta metoder för att få medlemmar att dra åt samma håll och skapa grupper som fungerar både arbetsmässigt och socialt.

Seminariet leds av sektionens ordförande Hanna Roberts och Mats Engman, kontaktperson för grupper på sekretariatet.

L. Mänskliga rättigheter - företagens ansvar? Vad gör Amnesty Business Group?
En del svenska företag har redan påbörjat sitt arbete för mänskliga rättigheter i sin handel och produktion. Det är nytt, svårt och komplext. Är det seriöst? Vi vill berätta hur ett sådant arbete kan se ut och om Amnesty Business Groups viktiga roll i påverkan av företag. Vilken information och utbildning kan vi ge? Vilka resurser har vi för det? Vilka krav kan vi ställa på företagen? Hur ser årets planerade verksamhet ut? Vi vill att seminariet skall klargöra ABGs roll i den svenska sektionen och inspirera till att hitta ett område som du vill arbeta aktivt för inom Amnesty.

Seminariet leds av Jörgen Qwist, som sitter i styrelsen för Amnesty business Group, och Renée Andersson, som arbetar med Amnesty Business Group på sekretariatet.

M. Second hand-försäljning - kan insamling bli mer effektiv?
Många amnestymedlemmar brukar anse att bössinsamlandet på stan är den arbetsuppgift de tycker sämst om. Det känns som att det alltid är kallt och blåsigt och arbetet resulterar på sin höjd i några hundringar. Men det finns också vissa grupper som ser insamling som den viktigaste och roligaste arbetsuppgiften och som varje år samlar in både fem-, sex- och t.o.m. sjusiffriga belopp. Hemligheten är second hand-försäljning. Under det här seminariet kommer vi att prata om hur man går tillväga för att arrangera en loppmarknad och hur man tar steget från den tillfälliga loppmarknaden till kontinuerlig butiksförsäljning.

Seminariet leds av Eva Nilsson, medlem i grupp 9 i Hörby, och Nils Eriksson, medlem i grupp 33 i Halmstad.



____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Tessi FickendeyIndex: ORG 50/015/2002Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 2002-04-05År: 2002Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________