____________________________________________________________________________________________

Verksamhetsberättelser för specialgrupperna 1998
____________________________________________________________________________________________








VERKSAMHETSBERÄTTELSER 1998

SPECIALGRUPPER

FACKLIGA GRUPPEN
Planerna för 1998 var ganska omfattande, främst beroende på 50-årsjubileerna för både den Allmänna Förklaringen och ILO-konvention nr 87 om Föreningsrätten. En nybildad samarbetsgrupp mellan LO, TCO och LO/TCO:s biståndsnämnd (samt ibland även FN-förbundet) skall hantera alla samarbetsprojekt mellan organisationerna.

Gruppen har producerat den årliga FFI-rapporten om kränkningar av fackliga rättigheter med Amnestys aktionsmaterial, ett skolmaterial där eleverna vid samtliga gymnasieskolor i Sverige i rollspelsform fick agera såväl förtryckare som förtryckta samt en konferens där FFI-rapporten presenterades och där vi grupparbetade om hur fackliga kränkningar kan bekämpas med hjälp av organisationernas gemensamma ansträngningar.

Under hösten kom vi i kontakt med det kommande MAI-avtalet (Multilateral Agreement on Investments) och dess tänkbara konsekvenser för mänskliga rättigheter. Vi ingår i ett nätverk för att få information, kunna mötas och kunna utveckla gemensamt agerande om det kommande avtalet medför risker för kränkningar. En artikel gruppen gjorde för rikspressen publicerades i några landsortstidningar.

De fackliga nätverken har fortsatt att växa och vi har nu ca 600 adressater i två olika nätverk (för alla sorter fackligt aktiva och för journalister) till våra mallbrev. Vi har utvecklat de elektroniska möjligheterna och ca 150 av våra nätverkare finns i e-post- eller fax-nätverk.

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSGRUPPEN (Medical group)
Verksamhetsberättelse dec 1997 - nov 1998.
Allmänt
Verksamhetsåret har präglats av att FN:s Förklaring om de Mänskliga Rättigheterna har tyllt 50 år i år. Styrelsen har deltagit i kampanjer. insamlingar och konferenser om mänskliga rättigheter och många kontakter har knutits med likasinnade organisationer. Ökat gehör för undervisning i etik och mänskliga rättigheter har nåtts vid uppvaktning av ansvariga för medicinsk utbildning.

Styrelsen har under året bestått av:
Inger Sjöberg ordförande
Margareta Leijon vice ordförande
Agneta Nordberg sekreterare
lova Hannegård-Hamrin v.sekreterare
Lars Erik Larsson kassör
Birgit Feychting koordi nator
Äke Björn
Olof Hertting
Binnie Kristal-Andersson
Elisabet Lönnemark
Adjungerade har varit Brita Grundin, Sten W Jakobsson och Erik Norberg.
Revisorer har varit Gunnar Hambert, Mats Palmér och Åke Svahn (suppl.).
Valberedningen har bestått av Paul Movshenson (sammankallande), Gunnel Alfvén-Palmstierna och Sten W Jakobsson.

Sammanträden
Förutom det konstituerande sammanträdet i samband med årsmötet 1997 har styrelsen haft 5 protokollförda sammanträden samt möten i mindre arbetsgrupper.

Medlemmar
Hälso- och sjukvårdsgruppen hade i november ca 250 betalande medlemmar. Att antalet inte kan anges exakt beror på problem med bokföringen. Personer som är medlemmar i Svenska Amnesty och senare anmält sig till vår grupp har inte alltid blivit registrerade av Amnestykontoret varför antalet troligen är större. Vi skall försöka rätt till felet snarast. Medlemsavgiften har varit 360 kronor, för pensionärer 290 kronor och för studerande 160 kronor. Avgiften har inkluderat medlemskap i Svenska sektionen av Amnesty International. Studerande betalar inget för medlemskap i vår grupp.

Brevaktioner
Brevgrupperna i Halmstad och Uppsala formulerar modellbrev till HSV-gruppens medlemmar. En del brev har skrivits av styrelsemedlemmarna. Koordinatorn har vidarebefordrat 18 st medical letters från Amnestykontoret i London. Blixtaktioner utsänds från Amnesty centralt till medlemmar som prenumererat på dessa för var och en att skriva. Amnestybrev ger resultat. Bl a har människorättskämpen Wei Jingsheng i Kina i nov-97 släppts ur 18 års fångenskap.

Studerandegrupper
Inom Hälso och sjukvårdsgruppen finns nu två medicine studerandegrupper, i Stockholm och i Göteborg.

Information och utbildning
Informationsbrev till medlemmarna har utsänts efter årsmötet -97 samt under sommar och höst. Koordinatorn har skrivit en artikel om vår verksamhet i Amnesty Debatt nr 3-98. Hon har uppvaktat Läkarförbundet och Socialstyrelsen om undervisning i etik och mänskliga rättigheter. Tillsammans med Tova Hannegård-Hamrin deltog hon i Läkaresällskapets Etikdag våren -98. Ordf. har agerat för riktad medicinsk undervisning i polisutbildningen med anledning av inträffade dödsfall vid polisingripande. Elisabet Lönnemark har arrangerat uppskattade temadagar om mänskliga rättigheter 13-15/10 för sjukvårdspersonal i Göteborg samt en konsert i Annedalskyrkan. Flera i styrelsen deltgo i Seminarium för Mänskliga Rättigheter i Stockholm 15-16/5 samt i en kurs i samma ämne i Göteborg 10-14/8.

Nätverk för specialgrupper
Aktiviteten har varit hög. Riktlinjer för hur Svenska Amnestys 10 specialgrupper skall verka har utformats. Flera möten har hållits, även möte med styrelsen för Svenska sektionen av Amnesty International. Sofia Nordenmark och sedan hösten Lisbet Segerlund på Amnestys kontor har varit kontaktperson för specialgrupperna.

Övrigt samarbete med Svenska Amnesty
Ordf. deltog i Amnestys årsmöte i maj i Växjö. Vi visade vår utställning "Kan Doktorn komma?" och informerade om verksamheten. Ordf. och koord. medverkade vid presskonferensen då Amnestys årsrapport presenterades inklusive rapporten om fallet Osmo Vallo för att ge medicinska fakta. Vi har hjälpt Amnestyfonden med ca 10 medicinska bedömningar angående behandling och vårdkostnader för tortyroffer.

Aktioner och kampanjer
Hälso- och sjukvårdsgruppen har deltagit i Kenyakampanjen, Radiohjälpskampanjen samt USA-kampanjen. Nästa år är det 25 år sedan första medical group bildades i Danmark vilket har föranlett styrelsen att planera ev. nätverksmöte med andra medicinska grupper.

Inger Sjöberg, ordförande HSV-gruppen

AKTIONSGRUPPEN FÖR BARN
1. Under året som gått har vi varit ute på stan och skramlat pengar en gång varje månad samt under valet och vattenfestivalen. Vid dessa tillfällen har vi delat ut vår folder och försökt värva nya medlemmar till Amnesty och vårt nätverk. Vi har också fram till oktober haft ett samarbete med Kungsholmens stadsdelsförvaltning, Rädda Barnen och Bris angående FN:s Barnkonventionen. På stadsbiblioteket i Eskilstuna har Aktionsgruppen för Barn tillsammans med Rädda Barnen och Röda Korset också haft en utställning som pågick 3 - 29 mars kring barn och mänskliga rättigheter. På utställningen var bl a Lisbeth Palme på plats och höll ett föredrag.

2. Ett av våra mål har varit att utvidga vårt nätverk. Under året som gått har vi mer än fördubblat nätverket och totalt lyckats värva 171 personer. Vid årets slut bestod nätverket av totalt 311 vanliga medlemmar samt 14 i vårt elektroniska. Vi har också genom vår folder lyckats värva en hel del nya Amnestymedlemmar och under året utvidgade vi foldern med ett inbetalningskort. Förutom det har vi också startat upp en egen hemsida.

3. Under utställningen i Eskilstuna blev Aktionsgruppen för Barn uppmärksammad i media. En del artiklar angående barn och även Pinochet har också blivit införda i Eskilstunas lokaltidningar och dessutom blev Aktionsgruppen för Barn uppmärksammad vid ett möte med ansvariga politiker och byråchefer angående Barnkonventionens införande i skolan och sociallagstiftningen. Vi har också deltagit i ett opinionsmöte mot barnslaveri på Sergels Torg i Stockholm i april. Dar blev en av våra medlemmar fotograferad tillsammans med Lisbeth Palme.

4. Aktionsgruppen för Barn har under året deltagit, med varierande insatser i några kampanjer. Bl a en Asienkampanj kring barn i sydostasien, Radiohjälpskampanjen samt USA kampanjen. Framförallt satsade vi mycket på Internationella Banidagen 20/11 då vi hade ett informationsbord i ett köpcentrum i centrala Stockholm. Vårt mål var att sprida information om Amnesty och Aktionsgruppen för Barn samt situationen för minderåriga i världen bl a villkorén för fängslade barn i USA samt protestera mot dödstraffet. Vi hade också en namninsamlingslista dar vi vädjade till Bill Clinton om att ratificiera Barnkonventionen utan reservationer samt färdigskrivna brev som besökare kunde signera på plats och skicka iväg i vår symboliska brevlåda. Under hela USA kampanjen kommer vi tillsammans med nätverket fortlöpande bedriva namninsamlingen till Bill Clinton. Vi har också haft en namninsamling angående barnhemsbarnen i Kina som pågått under året. Att skriva vädjandebrev och utöka vårt nätverk har varit vår högsta målsättning men vi har också skrivit till berörda myndigheter i Uganda angående barnsoldater.

5. Gruppen har deltagit i en hel del kurser för att höja vår kompetens. Var och en som deltagit i någon kurs har skrivit ihop en sammanställning som den delgett de andra i gruppen så att alla ska kunna ta del av det som varit viktigt T ex har vi deltagit på årsmötet i Växsjö, i en manskliga rättigheter utbildning utifrån Amnestys policy, en extern kurs om Barukonventionen tillsammans med Rädda Barnen samt deltagit i en konferens om hälsa och mänskliga rättigheter. En medlem i gruppen har dessutom hållit ett föredrag om barn på en funktionärskurs på ABF. Vi försöker också bygga på vår kompetens genom att läsa aktuella rapporter som Amnesty ger ut angående minderåriga.

6. Under året som gått har vi framförallt arbetat med att utveckla vårt brevskrivande så att det följer en god ton och är korrekt utan stavfel.

7. Under specialgruppsmötena deltar kontaktpersonen som dessutom också har en fortlöpande kontakt med vår samordnare. Under året har vi dessutom strukturerat upp våra olika ansvarsområden inom gruppen samt utarbetat några fasta punkter på dagordningen. Vi har möten en gång i månaden på sekretariatet och kontaktpersonen ser till att alla punkter följs upp. Vi har också beslutat att vi ska alternera ordförandelkontaktpersons uppdraget under ett år i taget.

8. Under året som gått har vi fortsatt med vårt samarbete med Danmark bl a fick vi ta del av hur de arrangerade den internationella barndagen.

I juni 1998 tog Karin Andersson över som kontaktperson efter Sara Borgia

AKTIONSGRUPPEN MOT DÖDSSTRAFF (AMD)
Aktionsgruppen mot dödsstraffet (AMD) har under året sänt informations- och aktionsmaterial till vårt nätverk. Det har bestått av ca 100 medlemmar, som under året fått ta emot 107 blixtaktioner med 125 uppföljningar. Även Death Penalty news och intressanta artiklar har distribuerats. Medlemmarna har medverkat i IS-producerade aktioner mot dödsstraffet i bl a Karibien och i USA-kampanjen.

Intresset för dödsstraffet är stort hos studerande, på alla nivåer, media, liksom hos allmänheten. Ett stort antal ”paket” bestående av föredrag, kriminalstatistik, tidningsartiklar och annat relevant material har sänts ut. Huvuddelen av dessa har distribuerats av sekreteriatets personal.

AMD har medverkat i besök på Amerikanksa ambassaden, dödsstraffsseminarium i Riga, intervjuer och medlemsutbildning i olika sammanhang.

Vi har under året haft nära kontakt med anti-dödsstraffsgrupper i olika delstater i USA, som arbetar för att förhindra att antalet brott till döden ökar ytterligare. Under USA-kampanjen har vi märkt ett ökat intresse för dödsstraffet.

Fyra frivilliga AMD-medarbetare har träffats tre-fyra gånger i månaden. Det aktiva brevskrivandet har som liksom tidigare skötts av våra AMD-medarbetare i olika delar av Sverige.

Anders Mårtenson
Koordinator

ARBETSGRUPPEN FÖR TORTYRFRÅGOR (AFT)
Den 15-16 maj genomfördes en konferens om hälsa och mänskliga rättigheter tillsammans med Föreningen för Hälsa och Mänskliga Rättigheter/HMR. Början av året upptogs i hög grad av planering inför konferensen, som blev mycket lyckad.

Ett antal föredrag har hållits under året och AFT har naturligtvis fortsatt att delta i nätverksmöten med centra och enheter som arbetar med rehabilitering av tortyr- och traumaskadade flyktingar.

I vår personliga kapacitet har vi deltagit i flera seminarier och har på det sättet ökat våra kunskaper om tortyr ur olika aspekter.

Vid våra återkommande möten har vi fortsatt våra givande diskussioner.

Brita Grundin Paul Movschenson Lena Rösell

JURISTGRUPPEN - UPPSALA
Våren var hektisk för Uppsalagruppen och vi hann med en hel del. Gruppen av verksamma medlemmar var i stort sätt den samma, det vill säga cirka 20 stycken varav 15 arbetade aktivt. Vi började i januari med att välja ny ordförande och vice ordförande.

I mitten av februari höll vi ett öppet seminarium i samarbete med Utrikespolitiska föreningen om införandet av en internationell brottsmålsdomstol. Erik Östberg, åklagare vid Jugoslavien tribunalen och Per Saland från enheten för folkrätt och mänskliga rättigheter vid UD medverkade. Nytt för den här terminen var att vi började lite smått med intern utbildning. I början av mars bjöd vi in Eva Lindholm från Svenska Tibetkommittén att föreläsa för oss. Efter det var vi väl förberedda när Tencho Gyalpo, Dalai Lamas systerdotter, kom på besök. Vi hade ett öppet seminarium som handlade om Tibet och tibetanernas situation såväl i Tibet som i exil. Det visade sig att intresset för Tibet var stort. Det kom mycket folk och frågorna haglade över Tencho Gyalpo när det blev frågestund. Också medverkande var Madeleine Axéll från svenska Tibetkommittén och riksdagsledamoten Ragnhild Pohanka.

I början av april var det dags för nästa evenemang, vilket var ett seminarium om dödsstraffet. Talare var Brita Grundin från Amnesty och Claudio Marcello Tamburini. Förra året startades en ny Amnesty-grupp, amnestygruppen för homosexuella frågor. Vi bjöd in en av deras aktiva medlemmar, Björn Skollander, för en intern föreläsning i början av maj.

Vi började hösten med att närvara vid recentiorenas inskrivning för att värva nya medlemmar. Det lyckades bra. Vid en informationsträff för nya medlemmar kom det runt tjugo intresserade studenter. Av dessa har sex stycken blivit nya medlemmar. Vi är i och med detta nyförvärv fortfarande runt 20 st i gruppen varav cirka hälften arbetar aktivt.

Den 5:e november hade vi en temakväll, ett samarrangemang med svenska Afghanistankommittén, om situationen i Afghanistan idag. Föredragshållare var Rolf Hertzman från Amnesty International och Peter Hjukström från svenska Afghanistankommitén. Den 17:e november hade vi en Argentina kväll. Amnesty's Argentina samordnare talade allmänt om Argentina medan Ragnar Hagelin berättade om sitt sökande efter svar på vad som hände hans dotter, Dagmar Hagelin, när hon försvann 17 år gammal. Det blev en mycket lyckad kväll med många besökare. Den 26:e november hade vi bjudit in "Hijos- Hijos por la Identidad y la Justicia contra el Olvido y el Silencio" - söner och döttrar för identitet och rättvisa mot glömskan och tystnaden". De berättade om hur de uppstått och hur de arbetade. Hijos har i Sverige varit mer eller mindre okända tills det att Pinochet greps i England. Den 28:e november var det dags för nytt tema. Den här gången kom det att handla om flyktingar. Tryggve Ernstedt, flyktingadvokat verksam i Gävle berättade med inlevelse om sitt arbete och om flyktingars situation i Sverige idag.

Utöver detta har vi arbetat i smågrupper med olika frågor. Vi har t.ex. en Rwandagrupp som sysslar med frågor kring rättegångarna i Rwandas egen domstol, ej Rwandatribunalen. Det handlar om fångarnas situation i fängelset, deras möjlighet till ett bra försvar och det faktum att, om rättegångarna fortsätter i samma takt som hittills, det kommer att ta flera hundra år innan alla har fått sin dag i rätten. Vi har även en grupp som planerar inför det internationella juristgruppmötet som den här gången ska hållas i Stockholm våren 1999.

Med vänliga hälsningar
Sophie Bergström, ordförande i Amnesty Juristgrupp Uppsala

JURISTGRUPPEN - GÖTEBORG
Juristgruppen i Göteborg har under året starkt skiftat i antal medlemmar. Detta har främst varit beroende av att medlemmar har flyttat till andra städer och länder på grund av arbete. Gruppen består nu vid årskiftet av 6 st väl inarbetade medlemmar och tre nya är på ”ingång”.
Under vintern höll gruppen en föreläsning på Amnestys Göteborgskontor på temat ”Får flyktingar finnas i EU”. Föreläsningen behandlande asyl- och flyktingfrågor i skuggan av Amsterdamfördragets ikkraftträdande. Föreläsningen bevistades av ett 30-tal personer av vilka lite mer än hälften var amnestymedlemmar. Detta ämne ligger också till grund för ett större seminarie som under året har planerats och skall hållas (förhoppningsvis) i april eller maj 1999. Just nu pågår samtal med Juridiska Institutionen vid Handelshögskolan i Göteborg och förhoppningsvis kommer ett samarbete kring nämnda seminarie att inledas.


Vidare har gruppen nyligen sänt iväg en Laywers Action till Indien – angående bla. den statligt tillsatta MR-kommissionens oavhängighet.

Under hösten har gruppen även arbetat med en frågerapport kring svensk flykting och asylpolitik och dess regler. Frågorna är ställda av en grupp forskare och doktorander vid Edinburghs Universitet (bla. Rebecca Wallace) och svaren skall användas i syfte att uppdatera en ”Handbok i europeiska asyl- och flykting regler” (ej officiellt namn) som utfärdas och sammanställs vid detta universitet. Under hösten har gruppen även arbetat med Juristgruppen Sveriges Nyhetsblad.
Två av gruppens medlemmar deltog vid Nordic Peace98-veckan på Gotland i oktober vilket gav i mycket, i fråga om praktisk kunskap vad gäller fredsbevarande insatser samt om de olika organisationerna som deltager.
Under ett flertal tillfällen har några av gruppens medlemmar även varit ute på skolor (främst gymnasieskolor) och föreläst om mänskliga rättigheter samt om folkrätt i allmänhet (samband etc.). Detta arbete har bedrivits tillsammans med andra grupper inom Göteborgsområdet och har fallit mycket väl ut.
Juristgruppen har även arbetat för att en Flyktinggrupp skall starta i Göteborg. Detta har nu lyckats och en mycket aktiv flyktinggrupp har nu existerat i ca. två månader och dess arbete går fort framåt. Juristgruppen och Flyktinggruppen i Göteborg planerar för ett samarbete som skall formas under vintern.

Mycket av tiden i övrigt under året har lagts på arbetet inför internationella juristgruppsmötet 1999. I dags dato har inbjudan till 54 olika länder sänts iväg efter att adresserna verifierats (vilket är vad som tagit mycket tid i anspråk). Vidare pågår arbete med att att utforma ett datorbaserat kontaktnät att användas av juristgrupperna runt om i världen. Den färdiga lösningen kommer att presenters på mötet i mars.
Närmast föreliggande är fortsatt arbete inför Internationella Juristgruppsmötet 1999 och inför det planerade seminariet i vår. Medlemsvärvning och sökandet efter ekonomiska bidrag är något som kommit på efterkälken på grund av tidsbrist men detta skall åtgärdas under 1999.
Sammantaget har året för Juristgruppen i Göteborg varit tämligen aktivt och medlemsantalet generellt tämligen lågt. Å andra sidan har de aktiva medlemmarna arbetat desto mer.

JURISTGRUPPEN - STOCKHOLM
Under året sjönk Stockholmsgruppens antal aktiva medlemmar till ca 10 personer, varav ca 5 närvarade på mötena per gång. Det låga medlemsantalet, samt det faktum att flera av de aktiva medlemmarna hade mycket lite tid att ägna gruppen under 1998, bidrog delvis till att Stockholmsgruppen inte genomförde lika många aktiviteter under 1998 som under tidigare år.

Vårterminens stora arrangemang för Stockholmsgruppens del var det välbesökta och uppskattade seminariet på Juristernas Hus om inrättandet av den internationella permanenta brottmålsdomstolen. Talare var läkare Christina Doctare, åklagaren Eric Östberg samt professor Ove Bring.

I övrigt ägnade vi vårterminen åt att skriva Lawyers Actions och blixtaktioner, distribuera nyhetsbrev etc.

Hösten inleddes med att vi arrangerade en utbildningshelg för alla aktiva medlemmar i Juristgruppen Sverige. Syftet med helgen var att höja de aktiva medlemmarnas kompetensnivå på MR-området och Amnestys mandat. Dessutom syftade helgen till att förbereda oss inför informatörsuppdrag, exempelvis i skolor. Föreläsare under helgen var Refugee Law Protection Officer Carl Söderbergh, doktoranden Gustaf Lind, och jur stud Anna Dahlbäck samt Martin Flink och Karolina Lindholm. Ca 30 aktiva juristgruppsmedlemmar deltog i utbildningshelgen.

Vi gjorde även ett utskick till ca 200 advokatbyråer i Stockholmsområdet där vi bad om bidrag till Radiohjälpsinsamlingen. Responsen på brevet blev tyvärr mycket dåligt - endast Mannheimer Swartling Advokatbyrå skänkte 5000 kronor.

Ett antal av Stockholmsgruppens medlemmar deltog i militärövningen Nordic Peace, dels under Swedint veckan, dels under veckan på Gotland. Deltagandet i övningen var mycket uppskattat av juristgruppsmedlemmarna. Några ur Stockholmsgruppen deltog dessutom i militärövningen Georgland vid Försvarshöskolan.

Vid ett möte fick Stockholmsgruppen besök av två kvinnor ur den grupp chilenare som krävt att Pinochet ska ställas inför rätta. Vi diskuterade möjligheterna för att kunna ställa Pinochet inför rätta i Sverige mot bakgrund av de polisanmälningar som gjorts och gav råd till gruppen utifrån det som vi kommit fram till.

Dessutom har vi skrivit blixtaktioner och några i gruppen har arbetat med delar av USA-kampanjmaterialet.

Vid terminens sista möte beslöt vi oss för att inleda våren med en nyrekryteringskampanj på Stockholms universitet. Vårens möten kommer att äga rum varannan måndag, jämna veckor.

JURISTGRUPPEN - LUND
Våren inleddes med utbyte av personer på de flesta poster både i styrelsen och internt i guppen i Lund. Vi hann under våren ordna tre seminarier. Först ut var ett om situationen i Ex-Jugoslavien. Talade gjorde en representant från SIDA och en FN/IFOR-soldat. Seminariet var mycket intressant men dessvärre ej så välbesökt. Därefter stod vi som medarrangör tillsammans med Lunds akademiska mellanösternförening till ett seminarium om barns situation i muslimska länder. I maj anordnade vi ett seminarium om dödsstraff med Brita Grundin som talare. Seminariet var mycket välbesökt och intressant. Utöver seminarierna skrevs en hel del blixtaktioner.

Hösten inleddes med en ”kampanj” för att försöka få nya medlemmar bland de nyanlända studenterna. Vi informerade på introduktionsmöten och vi har också haft speciell mandatträning för nytillkomna medlemmar. I andra veckan på September anordnade vi också ett filmseminarium kring en intervjufilm gjord av den svenska psykoterapeuten Ingela Romare. I filmen intervjuas en av tre marockanska bröder vilka oskyldigt anklagade tillbringat 11 år in fängelsehåla vid Atlasbergen utan tillgång till vare sig dagsljus eller elektricitet. Efter filmen hölls en diskussion ledd av filmmakerskan själv.

Nästa begivenhet var Nordica Peace övningen där sammanlagt fyra personer deltog från Lundagruppen. Jag tror alla var överens om att det var en mycket lyckad övning och det kändes som om vi verkligen fick fram vårt budskap.

Vi har också hunnit med att arbeta med en Lawyers-action som behandlade utländska fångars i Japan situation. Det har dessvärre visat sig att övergrepp regelbundet försiggår. Dessutom har vi arbetat med ett stort antal blixtaktioner av vilka en faktiskt resulterat i en tackhälsning från en berörd f.d. fånge.

I november anordnade vi ett föredrag med en judisk före detta lägerfånge. Han kommer ursprungligen från Lodz i Polen och tvingades tillbringa 4 år i ghetto där innan han fördes till Auschwitz. Han och hans far lyckades emellertid bli uttagna till slavarbete på fabriker i Hamburg men hamnade därefter i Treblinka. De höll sig dock levande tills de befriades vi krigsslutet varefter de kom till Sverige. Jag behöver väl knappast tillägga att det var ett mycket gripande föredrag.

Hösten har på det hela taget präglats av ett generationsskifte i gruppen, många gamla medlemmar har flyttat vidare och många nya har kommit till. Vi ser med tillförsikt fram emot arbetet nästa år.

Carl-Johan Carlsson

POLICYGRUPPEN
Policygruppen har bestått av 8 medlemmar. Fyra ordinarie och extra nummer av Amnesty Debatt har producerats. Sju mandatseminarier har hållits. Arbetet med uppdatering av Policykatalogen har påbörjats.

ÖVERSÄTTARGRUPPEN
Femton översättare var aktiva i gruppen, både yrkesverksamma och andra. Nyrekryteringsarbetet fortsatte (Handlingsplanens mål 2).

I februari hölls endagarsseminarium med föreläsning av juridiklektor från Lunds universitet. Vissa sekretariatsanställda deltog också. I september höll två medlemmar av gruppen språkvårdsdag med orientering om det utvidgade arbetsområdet inför Radiohjälpskampanjen. I november hölls endagarsseminarium inför arbetet med nya årsrapporten (mål 1,3,4 och 5).

I arbetet på gruppens huvuduppgift, att översätta Årsrapport 1998, deltog elva översättare. Rapporten gavs ut med ny teknik och i nytt format. Liksom tidigare år är den också tillgängli på internet (mål 1 och 4).

En större rapport, Att bryta tystnaden, översattes på uppdrag av homosexgruppen. Ett tjugotal av ICM-besluten från Kapstaden översattes till svenska. Diverse ordlistor producerades eller uppdaterades. Språkgranskning och kort/brevformuleringar gjordes för Pådraget och Kortkampanjen. Översynskommitténs rapport översattes till engelska (mål 4).

Gruppen välkomnar som tidigare frågor från grupper, distrikt och sekretariat när det gäller formuleringar och översättningsproblem. Gruppen erbjuder fortlöpande ett slags språkjourtjänst (mål 7).

För Översättargruppen
Inger Johansson

AMNESTYGRUPPEN FÖR HOMOSEXUELLA FRÅGOR
1998 är Amnestygruppen för homosexuella frågors andra verksamhetsår.
Gruppen har under året haft 5 aktiva medlemmar, som träffas regelbundet.

Vårt arbete består dels av brevskrivning m.m. med utgångspunkt i material
från IS. Årets aktioner har bl.a. gällt en samvetsfånge i Rumänien, samt
landets lagstiftningen kring homosexualitet. En annan aktion riktade sig
mot brutala avrättningar av män som haft sex med andra män i Afghanistan.
Vidare har vi deltagit i aktioner riktade mot myndigheterna Malaysia och
Zimbabwe.

I samband med Rumänienaktionen, som gällde en fängslad lesbisk kvinna,
anordnade gruppen en demonstration utanför Rumäniens ambassad i Stockholm.
Demonstrationen fick en del uppmärksamhet i massmedia. Vidare uppvaktade vi
ambassadören tillsammans med generalsekreteraren och specialgruppssamordnaren.

Homogruppen deltog under sommaren i Europride-firandet. Det är ett
evenemang för sexuella minoriteter som årligen äger rum i någon europeisk
stad, och 1998 var Stockholm värd som en del av Kulturhuvudstadsåret.
Festivalen hade drygt 10.000 besökare från olika delar av Europa och övriga
världen. Vi höll ett seminarium om homosexuellas rättigheter ur ett
amnestyperspektiv, och deltog i en manifestation som riktade sig mot bl.a.
situationen för homosexuella i Rumänien.

Vi har under året hållit en del föredrag och föreläsningar kring de frågor
gruppen arbetar med. Under våren höll vi föredrag för Amnestys
Universitetsgrupp i Växjö, samt juristgruppen i Uppsala. Och under hösten
har vi föreläst om homosexuellas rättigheter i muslimska länder i Lunds
akademiska Mellanöstern Förening, och allmänt om homosexuellas situation
internationellt för RFSL i Örebro.

En annan del av vårt arbete gäller en kontinuerlig bevakning av situationen
för sexuella minoriteter i olika länder. Under 1998 har vi vid flera
tillfällen förmedlat information angående kränkningar av sexuella
minoriteters mänskliga rättigheter till IS. Information som i några fall
har lett till aktioner eller IS-uttalanden. Sålunda uttalade IS under året
på vårt initiativ sitt stöd för en avkriminalisering av sexuella handlingar
mellan samtyckande vuxna på Cypern.

Under 1998 har försökt färdigställa en broschyr om gruppens arbete. Av
beklagliga skäl har foldern ännu inte kunnat färdigställas. Vidare har
översättargruppen gjort en svensk översättning av "Breaking the Silence",
en rapport om övergrepp mot sexuella minoriteters mänskliga rättigheter som
1997 publicerades av AI-UK Den kommer att publiceras under 1999.

Homogruppen har omfattande kontakter med motsvarande grupper i utlandet.
Det finns för närvarande ungefär 25 homogrupper internationellt.
Representanter för dessa kommer under våren 1999 att träffas i London
enligt ett beslut vid senaste rådsmötet i Sydafrika.

Björn Skolander



____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Anette HolmquistIndex: ORG 50/019/1999Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: År: 1999Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________