____________________________________________________________________________________________

Verksamhetsberättelse 2007 samt revisionsberättelse avseende svenska Amnestyfonden
____________________________________________________________________________________________

Till: Årsmötet
Datum: Mars 2008

Stiftelsen Svenska Amnestyfondens verksamhetsberättelse 2007

Stiftelsen Svenska Amnestyfonden svarar för svenska Amnestys bistånd. Fonden bildades 1966 på initiativ av Hans Alfredsson och Tage Danielsson som med intäkterna från revyn "Åh vilken härlig fred" lade grunden till Fondens stiftelsekapital. Amnestyfonden har en ideellt arbetande styrelse bestående av tio ledamöter, åtta kvinnor och två män, och en anställd kvinnlig fondsekreterare.

Under år 2007 förmedlades 2,8 mkr i bistånd till personer som utsatts för kränkningar av de mänskliga rättigheterna i 20 länder. Biståndet gick bl a till rättshjälp för att anmäla och utreda "försvinnanden", utomrättsliga avrättningar, tortyr och andra övergrepp samt till att kräva frigivning av fängslade (25 %), för att stödja människorättsförsvarare och bidra till att hotade personer kunde fly till säker plats (12%), för medicinsk behandling och tortyrrehabilitering (16%), för rättshjälp och medicinska utredningar till asylsökande i Sverige (1%), för familjeåterförening (1%), samt för basbehov, självhjälp och nätverksbyggande (18%). Fonden har även gett stöd till personer vars ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter kränkts (14%) samt generellt stöd till MR-försvarare (13%).

Av de 70-tal ansökningar som beviljades under året, slussades den övervägande delen av stödet till mottagarna via lokala enskilda organisationer (2 mkr). Övrigt stöd förmedlades via Amnestys internationella sekretariat (IS) i London och andra AI-sektioner (638 tkr) eller direkt till mottagare världen över (192 tkr).

Biståndet fördelade sig på följande sätt över regionerna: Afrika 19%, Amerika 34%, Asien 14%, Europa 3% och Mellanöstern 17%, samt övriga 13 % som utgör stöd till global verksamhet. Fonden beviljade under verksamhetsåret stöd till några pilotprojekt i regionen Amerika, vilket förklarar att så stor del av biståndet tillfallit regionen. En översiktlig analys av biståndet ur ett genusperspektiv visar att kvinnor mottagit 24% av biståndet och män 25%, och att det i nuläget ej går att avgöra hur resterande 51% fördelats mellan kvinnor och män. En orsak är att stödet beviljats under slutet av året och att utfallet därför är okänt. Svårigheten att finna adekvata analysmetoder för denna typ av projekt är ytterligare en bidragande faktor. Fonden strävar efter att behandla varje ansökan ur ett genusperspektiv, med utgångspunkt från fondens policy, och det fördes en dialog med organisationer avseende hur stödet kan bidra till att stärka mäns respektive kvinnors rättigheter. En uppdragsgrupp inom fondstyrelsen arbetar löpande med att förbättra och utveckla metoder för att analysera hur biståndet påverkar såväl kvinnor, män, flickor som pojkar.

Fondens totala intäkter uppgick till 4,7 mkr (inkl räntor), varav 4,3 mkr inbetalades via svenska sektionen. Amnestyfonden och svenska sektionen bedriver sedan 2004 gemensamt insamlingsarbete vilket innebär att Amnestyfonden erhåller 11% av de gemensamma intäkterna och betalar 9% av insamlingskostnaderna. Fördelningen sker enligt riktlinjerna i insamlingsavtalet, undantag kan göras när gåvogivaren ändamålsmärkt pengar till Amnestyfonden eller vid projektspecifika intäkter till sektionen.

Amnestys bistånd, Human Rights Relief, är en integrerad del av Amnestys vision och åtagande, och fungerar som ett strategiskt redskap i Amnestys kamp mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Amnestyfonden ger stöd till personer som fått sina medborgerliga och politiska rättigheter kränkta eller till arbete som skall förhindra sådana kränkningar samt personer vars ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter kränkts. Fondens arbete är även förebyggande. Fondens arbete är nära knutet till IS och baseras på rörelsens olika strategidokument- den internationella strategiska planen (ISP), den internationella tvååriga handlingsplanen (ISOP), land- och kampanjstrategier samt svenska sektionens handlingsplan.
Fondens beslut om stöd sker alltid i nära samråd med IS utom vad gäller stöd till asylsökande i Sverige. Till stöd vid bedömningar av asylansökningar erhåller fondstyrelsen rekommendationer från Amnestys flyktingrådgivande grupp som består av flyktingansvarig på sekretariatet och en person från Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.

Under flera år har Amnestyfonden stått i nära dialog med utredningsteamet för Brasilien på IS vilket resulterat i att biståndet blivit en integrerad del i IS:s landprogramsstrategi. Detta är ett bra illustrativt exempel på hur biståndet kan samverka med andra kampanjmetoder inom Amnesty. Fonden ger stöd till arbete mot diskriminering och polisvåld genom stöd till marginaliserade grupper i en av Rios favelor som utsätts för polisvåld och där ungdomar lätt drivs in i narkotikahandel och kriminalitet. Vidare förmedlas stöd till utbildning i mänskliga rättigheter till anhöriga till personer som godtyckligt sitter häktade- också med fokus på marginaliserade grupper. Likaså har medel beviljats till en lokal organisation som arbetar mot straffrihet och ger rehabilitering till tortyröverlevare. Fonden ger också stöd till juridiska ombud som arbetar med vägledande fall i ursprungsfolks kamp för sina landrättigheter samt fortsatt arbete mot straffrihet genom rättshjälp och rehabilitering till personer som utsatts för tortyr. På senare tid har stödet även riktats aktivt till personer som utsatts för sexuellt våld.

Fondens arbete till stöd för flyktingars och migranters rättigheter i Sverige omfattade asylsökande som fick stöd till att bekosta juridiska ombud och utredningar av tortyr- och traumaskador. Internationellt beviljades medel för uppehälle och medicinsk vård till flyktingar som av säkerhetsskäl håller sig gömda under asylprocessen eller väntar på kvotflyktingplacering.
Antalet ansökningar från asylsökande i Sverige var under årets början mycket lågt, men ökade mot årets slut. Sammanlagt erhöll 9 personer, 6 män och 3 kvinnor stöd för anmälan till Europadomstolen (1), dokumentation av kris och traumaskador (7) samt familjeåterförening (1).

Amnestyfonden har under året kanaliserat stöd till en rad olika aktiviteter till skydd och stöd för människorättsförsvarare som tillsammans med samvetsfångar utgör den enskilt största gruppen mottagare av Fondens stöd (58%). Utöver regionalt stöd till MR-försvarare i Afrika genom IS kontor i Kampala har Fonden även bidragit till etableringen av ett MR-försvararnätverk från åtta centralafrikanska länder med säte i Demokratiska Republiken Kongo.
Enskilda kvinnliga och manliga MR-försvarare från alla regioner har fått hjälp till tillfälligt skydd och i några fall praktik- och arbetsmöjligheter inom andra MR-organisationer. Vidare har Fondens stöd möjliggjort deltagande för nyckelpersoner i avgörande möten, översättning av handböcker till stöd för MR-försvarare m.m. Som exempel kan nämnas en workshop för anhöriga till personer som "försvunnit" i spåren av "kriget mot terrorismen".
I Colombia har Fonden fortsatt gett tillfälligt stöd till hotade MR-försvarare och hotade personer.

En fjärdedel av biståndet, dryga 700 tkr, utbetalades till "Specialprojekt" som behandlas med stor försiktighet och konfidentialitet. Några skäl till att sekretessbelägga dessa ansökningar kan vara att mottagaren kan utsättas för fara eller att stödet försvårar möjligheterna för Amnestys fortsatta utrednings- och kampanjarbete.
Inom ramen för ett "Specialprojekt" beviljades medel till före detta samvetsfångar för att starta egna verksamheter. De frigivna är ofta hänvisade till familj och släktingar för sin försörjning. Behovet av medicinsk behandling efter frigivningen är stort och läkarvård är ofta alltför dyr. Den ekonomiska situationen i kombination med det fysiska och psykiska hälsotillståndet innebär en mycket svår livssituation för de frigivna. Medel har även beviljats för kampanj- och nätverksarbete i regionen till stöd för etniska minoriteter.

Alla beslut fattas på Amnestyfondens styrelsemöten, med undantag av fall där ansökan är mycket brådskande, då kan beslut fattas mellan två styrelsemöten. Ansökan skickas då till styrelsen via e-mail, varefter resp. ledamot e-postar eller ringer in sina svar. Beslut och förmedling av stöd kan i mycket akuta fall ske inom 24 timmar. Vid mycket brådskande ärenden som gäller mindre belopp fattar ordförande beslut och stöd kan förmedlas omedelbart.

Uppdragsgrupper inom Fondstyrelsen har under året arbetat med att ta fram riktlinjer för uppföljning, utvärdering och uppdragsbeskrivningar, permutering av Amnestyfondens stadgar hos Länsstyrelsen, systematisering och specialgranskning av organisationers rapportering samt översyn av riktlinjer för mottagares ekonomiska rapportering. Vidare verkade Fonden för att biståndet inom den internationella rörelsen får den strategiska roll som avses i de nya biståndsriktlinjerna från 2006, Guidelines for Human Rights Relief. För att uppnå detta fördes även diskussioner med sektionsstyrelsen och sekretariatet i Sverige.
För att hålla rörelsen informerad om biståndet har Fonden löpande berättat om biståndsverksamheten i Grupptrycket.

Regelbunden kontakt har förts mellan Fondens och sektionens kontaktpersoner.

Uppföljning av Fondens bistånd sker genom utredningsteamen på IS som har löpande kontakt med organisationer och personer som erhållit stöd från Fonden samt genom Fondens egna projektbesök. Representanter för Amnestyfonden har i samband med privata resor på plats följt upp projekt och mött enskilda människorättsförsvarare i regionerna Amerika, Asien och Centralasien.

Styrelsen har under verksamhetsåret haft 8 protokollförda styrelsemöten. Efter varje styrelsemöte informerar styrelsen på den interna hemsidan om diskussioner som förts och beslut som fattats.

Vid svenska sektionens årsmöte i Linköping i april 2007 valdes Amnestyfondens styrelse som består av sju ordinarie ledamöter: Amelie Bendz (ordförande), Mårten Bengtsson, Maria Bexelius, Annika Flensburg (vice ordförande), Katarina Hammarberg, Ernesto Katzenstein och Elisabeth Löfgren (personalrepresentant), samt tre suppleanter: Solveig Hauser, Anna Massarsch samt Poa Westrup (suppleant till personalrepresentanten).




____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Kristina LindquistIndex: ORG 50/015/2008Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 2008-03-18År: 2008Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________