______________________________________________________________________________________

Verksamhetsberättelse 1999 för sprecialgrupper

______________________________________________________________________________________

VERKSAMHETSBERÄTTELSER FÖR SPECIALGRUPPER

Fackliga gruppen
År 1999 har varit ett konsolideringens år. Två av gruppmedlemmarna har av medicinska skäl avslutat sitt engagemang. Det har medfört att arbetsuppgifterna fått organiseras om. Sekretariatets personal hjälper nu generöst till med tryckning och distribution av gruppens omfattande utskick. Nätverken har stannat i växten, ca 600 adressater, mycket beroende på att det inte funnits tid för nya kontakter annat än dem som skapas vid fackliga utbildningar och konferenser.

Samarbetsgruppen mellan LO, TCO och LO/TCO:s biståndsnämnd (samt ibland även FN-förbundet) har bl a producerat den årliga FFI-rapporten om kränkningar av fackliga rättigheter med Amnestys aktionsmaterial.

Hälso- och sjukvårdsgruppen (Medical group)
Allmänt
Verksamhetsåret har inneburit fortsatta ökade kontakter med andra grupper som arbetar för mänskliga rättigheter både inom och utom Amnesty. Styrelsen har bistått Svenska Amnesty med medicinsk sakkunskap i Osmo Vallo-fallet och ärenden som handläggs av Amnestyfonden. Ett uppmärksammat och välbesökt seminarium om dödsstraff arrangerades i Stockholm.

Styrelsen har under året bestått av:
Inger Sjöberg ordförande
Margareta Leijon vice ordförande
Agneta Nordberg sekreterare
Tova Hannegård-Hamrin vice sekreterare
Erik Norberg kassör
Birgit Feychting koordinator
Olof Hertting
Binnie Kristal-Andersson
Elisabet Lönnemark
Johan Zetterberg

Adjungerade har varit Åke Björn, Brita Grundin och Sten W Jakobsson

Revisorer har varit Gunnar Hambert, Mats Palmér och Åke Svahn (suppl.)

Valberedningen har bestått av Paul Movschenson (sammankallande), Gunnel Alfvén-Palmstierna och Sten W Jakobsson

Sten W Jakobsson, grundare av Centrum för tortyr- och traumaskadade, CTD, avled under året.

Sammanträden
Förutom det konstituerande sammanträdet i samband med årsmötet 1998 har styrelsen haft 6 protokollförda sammanträden samt möten i mindre arbetsgrupper. Ett arbetsmöte lördag-söndag har hållits.

Medlemmar
Hälso-och sjukvårdsgruppen hade i nov 315 medlemmar. Medlemsavgiften har varit 360 kr, för pensionärer 280 kr och för studerande 160 kr. Avgiften har inkluderat medlemsskap i Svenska sektionen av Amnesty International. Studerande betalar inget extra för medlemskap i vår grupp.

Brevaktioner
Brevgrupperna i Halmstad och i Uppsala hjälper till att formulera modellbrev till HSV-gruppens medlemmar. Modellbrev skrivs även av Styrelsen. Koordinatorn har vidarebefordrat medical letters från Amnestykontoret i London. Blixtaktioner utsänds från Amnesty centralt till medlemmarna för aktion. Sedan oktober i år sänds nu många brev med e-post.

Studerandegrupper
Inom Hälso-och sjukvårdsgruppen finns två studerandegrupper, i Stockholm och Göteborg.

Information och utbildning
Informationsbrev till medlemmarna har utsänts efter årsmötet -98 samt vid flera andra tillfällen. Information kan även erhållas på internet: www.amnesty.se/hsv
Ordf. har deltagit i ”Health and Human Rights”, kongress i Strasbourg 15-16 mars. Ordf. och koordinatorn deltog i möte på Polishögskolan den 26 febr och informerade om medicinska risker vid polisingripande och erbjöd hjälp vid undervisning. Elisabet Lönnemark har arrangerat 3 temadagar om krigs- och tortyrskador för sjukvårdspersonal i Göteborg. Margareta Leijon deltog i konferens anordnad av Föreningen för Hälsa och Mänskliga Rättigheter i Stockholm 16-17/4. Styrelsen har fortlöpande kontakter med ansvariga inom vårdutbildningar för att få till stånd undervisning om mänskliga rättigheter och medicinska konsekvenser av kränkningar.

Seminarium om dödsstraff
Tillsammans med Aktiongruppen mot dödsstraffet och Juristgruppen inom Svenska Amnesty arrangerade HSV-gruppen ett uppskattat seminarium om dödsstraffet den 17-18 oktober. Sonia Jacobs och Steven Hawkins från USA samt Anders Rönquist från UD hörde till de inbjudna talarna. Platserna i Södersjukhusets aula räckte ej till för alla intresserade åhörare. Mötet uppmärksammades i TV och press.

Övrigt samarbete med Svenska Amnesty
Ca hälften av Styrelsen deltog i Amnestys extra årsmöte i Stockholm den 27 febr. och i ordinarie årsmötet 7-9 maj i Stockholm. Koordinatorn tog initiativ till möte i juni på Amnestykontoret om Osmo Vallofallet med medicinsk sakkunskap av Jovan Rais, professor i rättsmedicin, något som delvis sändes i TV. Nätverket för specialgrupper har haft ett flertal möten. Amnestyfonden har fått hjälp med medicinska bedömningar för hjälp till tortyroffer mm. Människorättsaktivisten Pierre Esperence som utsatts för attentat i Haiti hjälptes till vård i Uppsala.

Aktioner och kampanjer
HSV-gruppen deltager i Amnestys kampanjer t ex USA-kampanjen beträffande medicinska frågor.
Inför den stora tortyrkampanjen nästa år planerar HSV- gruppen att anordna ett förberedande nordiskt möte för medicinska grupper i mars-april i Uppsala.

Uppsala den 23 nov 1999

Inger Sjöberg, ordförande
Hälso-och sjukvårdsgruppen


Aktionsgruppen för barn
1. Under året som gått har vi deltagit i ett flertal olika aktiviteter. Höjdpunkten har varit firandet av Internationella barndagen. Vi deltog i en manifestation i Eskilstuna och en stor manifestation med fackeltåg tillsammans med ett tjugotal andra organisationer i Stockholm. I bägge dessa aktiviteter har vi deltagit i det praktiska arbetet för att dessa manifestationer skulle bli möjlighet att genomföra. Vi har också spridit informationsbrev angående barnsoldater, minderårigas fängelsevillkor och dödstraffet i USA.

2. Vi har samlat in pengar genom de bössor vi har utplacerade i några butiker och fått pengar från privata bidragsgivare. Då gruppen haft akuta problem att få fler medlemmar annonserade vi i Amnestydebatt och Distriktsnytt samt inventerade bland vänner för att se om någon ville arbeta med barnrättsfrågor. Totalt består nu gruppen av tio medlemmar. Genom vår folder har vi värvat ett flertal nya medlemmar till vårt Nätverk och Amnesty International. Nätverket har nu 379 medlemmar. Vårt elektroniska nätverk som enbart bestod av 14 personer har vi under året avvecklat.

3. Ett flertal artiklar angående barn och deras mänskliga rättigheter har kommit in i Mälardalens lokaltidningar.

4. Vi deltog aktivt i USA kampanjen genom att dels bedriva namninsamlingar med syfte att få USA att ratificera FN:s Barnkonvention, dels deltog vi aktivt med vädjandebrev till de berörda staterna. Totalt fick vi in ca 5000 namnunderskrifter som vi har vidarebefordrat till Bill Clinton.

5. Under året deltog en av oss i ett seminarium om barn i krig på ABF-huset, seminarium om dödsstraff och i Grupp 2000 Stockholm. En annan gruppmedlem har aktivt bevakat IS dokument och tagit del av dem som berört barnrättsfrågor. Vidare deltog gruppsekreteraren i en åtagandeutbildning i Mariefred och i ett heldagsseminarium om Barnens rättigheter i Sverige och världen anordnat av UD.
6. Vi arbetar aktivt med att skriva vädjandebrev, blixtaktioner och Urgent Actions. Dessa förmedlas också till vårt Nätverk varannan månad. Vi har möten på sekretariatet en gång i månaden och allt vi gör dokumenteras i vår databas. Förutom det har vi utarbetat stadgar under året som gäller för Aktionsgruppen för Barn och våra beslut följer en demokratisk ordning.

7. Gruppen har profilerat sig i Amnestydebatt genom att berätta om sin verksamhet. I oktober föreläste en gruppmedlem på ett seminarium för allmänheten anordnat av juristgruppen angående barnrättsfrågor. Vi har även haft en informationskväll om vår verksamhet på Stockholmsdistriktet i november. Två medlemmar deltog i årsmötet. Dessutom har vi deltagit i specialgruppsmötena på sekretariatet.

8. Gruppen har lite kontakt med danska och brittiska barngruppen.

Linda Bergfeldt blir nu gruppsekreterare och Karin Andersson kvarstår som kontaktman.

Aktionsgruppen mot dödsstraff (AMD)
Aktionsgruppen mot dödsstraffet (AMD) har under året sänt informations- och aktionsmaterial till vårt nätverk, som består av ca 100 medlemmar. Det har under året fått ta emot ca 110 blixtaktioner, exklusive uppföljningar. Även Death Penalty News och annat informationsmaterial har distribuerats. Medlemmarna har även medverkat i den stora USA-kampanjen.

Intresset för dödsstraffet är mycket stort hos studerande på alla nivåer och media, liksom hos allmänheten. Ett stort antal ”dödsstraffspaket” bestående av föredrag, statistik, artiklar och annat relevant material har sänts ut. Huvuddelen av dessa har distribuerats av sekreteriatets personal.


AMD har dessutom medverkat i ett dödsstraffsseminarium i Malmö, distriktsmöten, informationsmöten i olika sammanhang och intervjuer.

I oktober organiserade AMD i samarbete med HSV och Juristgruppen, ett tvådagars-seminarium "Mord i lagens namn" med medverkan av Sonia Jacobs och Stewen Hawkins från USA. Seminariet blev välbesökt och fick en en god mediatäckning. Efter seminariet fick AMD flera nya medlemmar.

Åtta frivilliga AMD-medlemmar har träffats två gånger i månaden. Det aktiva brevskrivandet har som tidigare år skötts av deltagarna i vårt nätverk.

Anders Mårtenson
Koordinator

Arbetsgruppen för tortyrfrågor (AFT)
Vid sammanträden under året har den kommande tortyrkampanjen varit ett huvudtema. Slutdokumenten från tortyrkonferensen 1996 har diskuterats.
Föreläsningar har hållits för vårdpersonal vid tre sjukhus och för en grupp ryska läkare. AFT har deltagit i möten för specialgrupper. Kontakten med Hälso- och Sjukvårdsgruppen är regelbunden. I vår personliga kapacitet har vi haft nära kontakt med organisationer och personer med stor erfarenhet av frågor kring tortyr, vilket har ökat vår grupps kunskap på området. AFT hoppas på möjligheten att i samarbete med sekretariatet ordna seminarier för sektionens aktiva medlemmar åren 2000-2001.

Brita Grundin Paul Movschenson Lena Rösell

Juristgruppen
Allmänt
Året som gått har präglats av mycket arbete utfört av Juristgruppens medlemmar i de fyra lokala grupperna i Lund, Göteborg, Stockholm och Uppsala. Totalt har det genomförts mer än 100 lokala arbetsmöten samt en hel del andra möten inför arrangerandet av olika aktiviteter under året. Mötena har lett fram till att en mängd aktiviteter genomförts inom de olika grupperna i syfte att utbilda, informera, debattera och aktivera dels andra jurister dels människor från andra yrkes/studiegrupper i frågor som är viktiga inom Amnesty International.

Juristgruppen har under året arbetat aktivt med att öka medvetenheten om vad de mänskliga rättigheterna innebär genom att ordna seminarier och utbildningskvällar samt genom att vara ute i bland annat skolor och även hos andra grupperingar inom Amnesty. Juristgruppen har även i år varit med på en militärövning, Viking -99, i syfte att öka förståelsen och kunskapen om mänskliga rättigheter bland militärförband och fredsbevarande trupper.

Juristgruppens medlemmar har vidare på olika sätt deltagit i olika utbildningsaktiviteter under året. Vidare arrangerade Juristgruppen en intern utbildningshelg i Stockholm.

Juristgruppens medlemmar och bidragsgivare

Under 1999 har Juristgruppen ökat sin medlemstal och antal bidragsgivare.
Vidare har mycket tid lagts ner på att skapa ordning i registret över medlemmar och bidragsgivare.

Juristgruppen har särskilt lagt ner tid på att få fler medlemmar och bidragsgivare samt genom olika arrangemang försökt att aktivera de befintliga medlemmarna.
Juristgruppen hade under hösten möjlighet att deltaga med en utställningsmonter på Juriststämman som under tre dagar gick av stapeln på Stockholmsmässan. Juristgruppen hade då möjligheten att träffa och prata med en mycket stor mängd jurister från olika yrkeskårer från hela Sverige. Intresset för Juristgruppen och dess aktiviteter var stort och uppföljningsaktiviteter planeras inför 2000.

Verksamhetsplanen
Ett av de främsta målen för Juristgruppens styrelse under 1999 var att arbeta fram en grund till en verksamhetsplan för Juristgruppen. Arbetet startade direkt efter årsmötet och har följt styrelsearbetet under hela året. Under utbildningshelgen, som gick i verksamhetsplanens tecken, tillbringades tid med att bland annat komplettera och diskutera styrelsens utkast till verksamhetsplan för 2000.

Internationella kontakter
Internationellt har Juristgruppen varit aktiv genom att gruppen stod som värd för ett intersektionellt möte i Stockholm i mars. Mötet var mycket lyckat och välbesökt med deltagande jurister från en mängd olika sektioner. Mötet bestämde bland annat att en styrgrupp skulle sättas upp för att till nästa möte - oktober 2000 - arbeta fram ett förslag på hur Juristgrupper i Amnestys alla sektioner bättre skall kunna samarbeta och stödja Amnestys arbete.

I linje med beslutet på det intersektionella mötet åkte en representant från Juristgruppen till Amnestys internationella sekretariat i London i september för att deltaga i det första mötet i styrgruppen tillsammans med tre andra delegater.

Slutligen skall nämnas att Juristgruppens webbmaster skapat och satt upp ett nätverk som gör det möjligt att diskutera och debattera internt inom det internationella juristgruppsnätverket vi tillhör genom användandet av Internet. Nätverket heter ALGIN och står för Amnesty International Lawyers Group International Network.

Uppmärksammanden
Slutligen skall ett stort tack riktas till alla er bidragsgivare, som med generösa bidrag gör Juristgruppens arbete möjligt. Vidare skall ett ännu ett stort tack riktas till er medlemmar, för att ni aktivt stöder det arbete Juristgruppen genomför med syftet att bidraga till Amnesty Internationals mål. Sist men inte minst skall också ett stort tack riktas till alla er som aktivt arbetat med Juristgruppen under året. Den tid ni lagt ner kan svårligen värderas i pengar. Den tid ni lagt ner är direkt hänförlig till Amnesty Internationals framgångsrika arbete att skapa en bättre värld för alla att leva och utvecklas i.

Policygruppen
Amnesty Debatt
Under 1999 har 5 nummer av Amnesty Debatt producerats. De skickas dels ut per post till grupper och prenumeranter, dels återfinns de på den interna hemsidan.

Policykatalogen
Arbetet med att uppdatera katalogavsnitt efter ICM 1997 och 1999 har pågått under året.

Rådsmötesbeslut
De viktigaste besluten från ICM har översatts och gjorts tillgängliga för medlemmarna.

Detta bör hamna under handlingsplanens mål 5: "Vi ska utbilda oss så att vi gör ett ännu bättre Amnestyarbete".


Översättargruppen
Tretton översättare var aktiva i gruppen, både yrkesverksamma och andra.

Nyrekryteringsarbetet fortsatte (Handlingsplanens mål 2).

I februari hölls seminarium kring översättningen av Årsrapport 1999 som utgavs på bokförlaget Ordfront.
På seminariet i november fick översättargruppen träffa nye generalsekreteraren.

Årsrapportens kvalitet och framtid diskuterades (mål 1, 3, 4 och 5).

Elva översättare medverkade i Årsrapport 1999, som också gjordes tillgänglig på Svenska Amnestys hemsida (mål 1 och 4).

Två större rapporter översattes som led i kampanjer:
Brutna löften - brott mot de mänskliga rättigheterna i USA och Framtiden börjar idag, till tioårsminnet av Barnkonventionens tillkomst.


Ett fyrtiotal ICM-beslut från Kapstaden översattes till svenska. En ny Svensk-engelsk internordlista gjordes tillgänglig på hemsidan.
Ordlistan Förkortningar och akronymer uppdaterades och gjordes tillgänglig på hemsidan.

Språkgranskningar gjordes fortlöpande för sekretariatet inomramen för gruppens "språkjourtjänst" (mål 7).

För översättargruppen
Inger Johansson


Amnestygruppen för homosexuella frågor
1998 är Amnestygruppen för homosexuella frågors andra verksamhetsår. Gruppen har under året haft 5 aktiva medlemmar, som träffas regelbundet.

Vårt arbete består till en del av brevskrivning m.m. med utgångspunkt från material från IS. Årets aktioner har bl.a. gällt en samvetsfånge i Rumänien samt landets lagstiftning kring homosexualitet. En annan aktion riktade sig mot brutala avrättningar av män som haft sex med andra män i Afghanistan. Vidare har vi deltagit i aktioner riktade mot myndigheterna i Malaysia och Zimbabwe.

I samband med Rumänienaktionen, som gällde en fängslad lesbisk kvinna anordnade gruppen en demonstration utanför Rumäniens ambassad i Stockholm.
Demonstrationen fick en del uppmärksamhet i massmedia. Vidare uppvaktade vi ambassadören tillsammans med generalsekreteraren och specialgruppssamordnaren.

Homogruppen deltog under sommaren i Europride-firandet. Det är ett evenemang för sexuella minoriteter som årligen äger rum i någon europeisk stad och 1998 var Stockholm värd som en del av Kulturhuvudstadsåret. Festivalen hade drygt 10.000 besökare från olika delar av Europa och övriga världen. Vi höll ett seminarium om homosexuellas rättigheter ur ett amnestyperspektiv och deltog i en manifestation som riktade sig mot bl.a. situationen för homosexuella i Rumänien.

Vi har under året hållit en del föredrag och föreläsningar kring de frågor gruppen arbetar med. Under våren höll vi föredrag för Amnestys Universitetsgrupp i Växjö, samt juristgruppen i Uppsala. Och under hösten har vi föreläst om homosexuellas rättigheter i muslimska länder i Lunds akademiska Mellanöstern Förening, och allmänt om homosexuellas situation internationellt för RFSL i Örebro.

En annan del av vårt arbete gäller en kontinuerlig bevakning av situationen för sexuella minoriteter i olika länder. Under 1998 har vi vid flera tillfällen förmedlat information angående kränkningar av sexuella minoriteters mänskliga rättigheter till IS, information som i några fall har lett till aktioner eller IS-uttalanden. Sålunda uttalade IS under året på vårt initiativ sitt stöd för en avkriminalisering av sexuella handlingar mellan samtyckande vuxna på Cypern.

Under 1998 har vi försökt färdigställa en broschyr om gruppens arbete. Av beklagliga skäl har foldern ännu inte kunnat färdigställas. Vidare har översättargruppen gjort en svensk översättning av "Breaking the Silence", en rapport om övergrepp mot sexuella minoriteters mänskliga rättigheter som 1997 publicerades av AI-UK Den kommer att publiceras under 1999.

Homogruppen har omfattande kontakter med motsvarande grupper i utlandet. Det finns för närvarande ungefär 25 homogrupper internationellt. Representanter för dessa kommer under våren 1999 att träffas i London enligt ett beslut vid senaste rådsmötet i Sydafrika.

Björn Skolander



____________________________________________________________________________________________


Skapat av : Tessi FickendeyIndex: ORG 51/009/2000Kategori: Organisation - Årsmöten - Inför
Ändrat: 2000-04-26År: 2000Status: Medlem
____________________________________________________________________________________________